Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.588
Поени од реакции
22.307
Ќе носиш, него како. Зашто да не носиш.... Вакцинираните пак можат да фатат корона и да пренесат + кај нив ќе мутира, значи ти како вакциниран си уште поголема опасност за општеството. :sakasuste:
Затоа маски има да си носите, не знам зашто сега ви сметаат, нели нема штета од нивно носење, напротив се корисни.

3 викенди по ред сум во Охрид, може такви на смена се погодиле, ама ниту опоменуваат, ниту сум видел да казнуваат, додуша 95% носеа маски на отворено. Само за Велигден еден џандар (кај чинарот, нагоре накај црквата) ме опомена да ставам маска, му реков дека спортувам, не идам во црквата и тука заврши приказната (баш ме интересира дали исто пред џамиите ќе стојат и кажуваат за маски :D).
Сам или 2ца ако сте и се движите, не седите, нема основ да те казнат. Во кола или затворен простор, како пазар, тоа е друго.
Kaj vakciniranite sansata za mutacija e ekstremno namalena taka da vakcinite pomagaat protiv novi mutacii.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Kaj vakciniranite sansata za mutacija e ekstremno namalena taka da vakcinite pomagaat protiv novi mutacii.
Со постовите на членов нели се согласуваше :toe::

Čitao sam par naučnih članaka koji govore u prilog tome da je veoma opasno ako dođemo do situacije da se 30-40% (u principu sve ispod 2/3 ukupne populacije) vakciniše, a ostatak ne. Zašto? Zato što je virus i dalje "jak" i ima potencijal jer smo mu ostavili dovoljno stanovništva u kom može da se širi i napreduje, a virus će tako "jak" biti u kontaktu sa antitelima vakcinisanih osoba i to je veliki rizik za mutacije koji bi dovole do toga da virus postane otporan na vakcine te bi nas to vratilo na sam početak.
Ајде без грижи, ќе пројде годинава, ќе пројде и короната, па после смртноста ќе ја снема во медиумите. До тогаш, мерките да ги почитувате и без маска никако.
Тоа што наредни години ќе има зголемен број на луѓе со рак (за разлика од претходни години), ништо страшно.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.496
Поени од реакции
11.426
Како 64 кога имаме 5.000 починати на 2.000.000 жители. Тоа доаѓа 2.500 на 1.000.000, ако нешто не пропуштам. А веројатно пропуштам затоа што немам учено статистика. Гледај ја просечната старосна смртност. Тука се дилемите.

Ако си играме така, еден период сите ги пишуваа како починати од Ковид, независно под кои околности починале.

Види, ако си запнала да ме вакцинираш кажи датум, време и место и ќе завршиме работа? Може да дојде и Рон да направи некоја фотка. ;)
Па имаше еден период кога во еден ден имавме +50 починати Дамбс. Ти на која планета живееш човече? Како е можно тоа? Баш заради тоа што не си учел статистика не ти е јасна математиката.

Мене ми е мачно пак да се навраќам на истите муабети од пред 6-7 месеци. Сите што умирале ги пишувале од корона. Им плаќале на луѓето за да ги пишат од корона починати. Да бе, секако! Зошто наместо да им плаќаат за да ги пишат ко починати од корона не им платат кревет во болница?

Ја не можам да те натерам тебе да се извакцинираш на сила, си дискутираме.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.588
Поени од реакции
22.307
Со постовите на членов нели се согласуваше :toe::

Ајде без грижи, ќе пројде годинава, ќе пројде и короната, па после смртноста ќе ја снема во медиумите. До тогаш, мерките да ги почитувате и без маска никако.
Тоа што наредни години ќе има зголемен број на луѓе со рак (за разлика од претходни години), ништо страшно.
Zosto da ima povekje zaboleni od rak?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.496
Поени од реакции
11.426
Апсолутно, тоа што Бафра ги извлече муабетите пред некој ден надвор од контекст има друга позадина. Си ги маскира само своите непоткрепени со аргументи теории (Дали има некои линкови некаде постирано за неефикасноста и безбедноста на вакцините? Или еве дека вакцините предизвикуваат рак? Неплодност? Аутизам?)

Вакцините конкретни штитат за основната варијанта и британскиот сој. Ефикасноста против јужноафриканскиот и бразилскиот е за жал помала. Веројатно научниците работат на тоа да изнајдат решение и за тоа.

Поентата е да се вакцинираш, за да се намали циркулацијата на вирусот на глобално ниво, а преку тоа се намалува појавата на нови мутации!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па имаше еден период кога во еден ден имавме +50 починати Дамбс. Ти на која планета живееш човече? Како е можно тоа? Баш заради тоа што не си учел статистика не ти е јасна математиката.

Мене ми е мачно пак да се навраќам на истите муабети од пред 6-7 месеци. Сите што умирале ги пишувале од корона. Им плаќале на луѓето за да ги пишат од корона починати. Да бе, секако! Зошто наместо да им плаќаат за да ги пишат ко починати од корона не им платат кревет во болница?

Ја не можам да те натерам тебе да се извакцинираш на сила, си дискутираме.
Никој ништо не негира, само ги спорам твоите аргументи. Стапката на смртност во светот на лицата под 30 години е помала од 1 на милион. Како се зголемува старосната граница, така се зголемува и ризикот и стапката на смртност. Но пак, немам учено статистика, ниту логика.

Да, и во САД и во Европа, сите што беа позитивни на Ковид, а притоа починале и од некоја друга околност ги пишуваа како починати од Ковид. Тоа е факт. Кај нас едно време даваа и одредена сума на пари.

Ако сакате да се вакцинирате, по 100ти пат, слободно. Тука сум само и само да нема едноумие.

Член од
22 март 2019
Мислења
234
Поени од реакции
552
Па од маска носење бе луѓе се добива рак еве @Bafra ке потврди.

Има научни трудови за ова каде се уште не се знае ... ги тргаат депстејтот и ги и убиваат нивните истражувачи :pos:

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Zosto da ima povekje zaboleni od rak?
Муабетот меѓу мене и тебе беше за мутациите. Членот со кој се согласуваш, тоа го напишал, ти сега тврдиш обратното, па мене ми е збунка сеа.

Тоа за ракот не беше наменето за тебе, туку како прогноза го уфрлив.
Секако не е ни поврзано со вакцините, ако мислев така ќе напоменев, ако тоа ти беше целта на прашањето :D

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
A sho prajme ako virusot si ostane megju nas sezonski ko gripot? Sekoja godina dvapati kje se vakcinirate? A imun sistem da si digneme troa ne e popametno? I od toa sho gledam kaj mene vo komshiluk nieden iskren ljubitel i sopstvenik na kuce i mace ne se zabole so jaki simptomi... sho vika naukata za toa?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.496
Поени од реакции
11.426
Со постовите на членов нели се согласуваше
А зошто само одреден дел си го болдирал?

Па убаво си кажува човекот, ако 30-40% од популацијата се вакцинира, а остатокот не, вирусот и понатаму ќе си циркулира кај невакцинираните и постои реален ризик за мутации. И доаѓаш до тоа да вакцината не биде ефикасна кон новата мутација. И за џабе вакцинацијата!

Тоа што не е медицински точно кажано од страна на членот, не значи дека не може да му се долови поентата на тоа што сака да каже.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Па од маска носење бе луѓе се добива рак еве @Bafra ке потврди.

Има научни трудови за ова каде се уште не се знае ... ги тргаат депстејтот и ги и убиваат нивните истражувачи :pos:
Се молат неписмените членови, да не се мешаат и да не кажуваат нешто што немам кажано.
Благодарам.
Автоматски споено мислење:

А зошто само одреден дел си го болдирал?

Па убаво си кажува човекот, ако 30-40% од популацијата се вакцинира, а остатокот не, вирусот и понатаму ќе си циркулира кај невакцинираните и постои реален ризик за мутации. И доаѓаш до тоа да вакцината не биде ефикасна кон новата мутација. И за џабе вакцинацијата!

Тоа што не е медицински точно кажано од страна на членот, не значи дека не може да му се долови поентата на тоа што сака да каже.
Кој дел сакаш да ти го болдирам кажи...
Според тебе, како тоа замислуваш да вакцинираш 70% од светска популација за месец дена да речеме.
Бидејќи ако е за подолг рок, тогаш доаѓаме до вашето тврдење за мутациите ќе се појавуваат бидејќи нема 70% вакцинирани и ќе си имаме секоја година нова мутација и короната ќе си биде сезонска.

Ти изгледа тебе реалност да вакцинираш 70% од светско население, за краток период...

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.588
Поени од реакции
22.307
A sho prajme ako virusot si ostane megju nas sezonski ko gripot? Sekoja godina dvapati kje se vakcinirate? A imun sistem da si digneme troa ne e popametno? I od toa sho gledam kaj mene vo komshiluk nieden iskren ljubitel i sopstvenik na kuce i mace ne se zabole so jaki simptomi... sho vika naukata za toa?
Treba da vidime kako ponataka so virusot, kolku vreme ke sme imuni so vakcina ili prelezani, dali kako grip sezonski treba osvezuvanje ili ne ednostavno ne se znae uste. Iako coronava sepak ke ostane prisutna nasekade. Inace da imame silen imun sistem sekake deka e pametno ama kolku pomaga? So koronava imas slucaevi kade mladi maratonci posle infekcija 5 skali nemozat da kacat a od druga strana 100 godisni so razni bolesti koi bez problem go prelezaa.
Автоматски споено мислење:

Муабетот меѓу мене и тебе беше за мутациите. Членот со кој се согласуваш, тоа го напишал, ти сега тврдиш обратното, па мене ми е збунка сеа.

Тоа за ракот не беше наменето за тебе, туку како прогноза го уфрлив.
Секако не е ни поврзано со вакцините, ако мислев така ќе напоменев, ако тоа ти беше целта на прашањето :D
Bafra, ako sum lajknal nesto moze da e na primer deka so del se soglasuvam ili od licna simpatija, taka da ne znaci nisto. Samo okolu lajkojte. Inace mislam moite stavovi ovde gore dolu se poznati.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.496
Поени од реакции
11.426
Кој дел сакаш да ти го болдирам кажи...
Според тебе, како тоа замислуваш да вакцинираш 70% од светска популација за месец дена да речеме.
Бидејќи ако е за подолг рок, тогаш доаѓаме до вашето тврдење за мутациите ќе се појавуваат бидејќи нема 70% вакцинирани и ќе си имаме секоја година нова мутација и короната ќе си биде сезонска.

Ти изгледа тебе реалност да вакцинираш 70% од светско население, за краток период...
Па никој не ти ги спори тој муабет. Постојат реални шанси да продолжи да си циркулира како сезонски грип.

Да извакцинираш 70% од цела популација за еден месец не можеш, ама за неколку месеци Израел е пример дека една држава може да извакцинира добар дел од своето население.

Ме нервира тоа што чоекот убаво си има напишано, а ти му ги вадиш зборовите од контекст, а кога тебе ти го праат тоа ги молиш неписмените членови да не се мешаат во дискусија.

Па Боже мој, доколку не постои контрадикција во дискусијата истата би била монотона. Тензија до некаде океј, ама без лични навреди.
И никој нема право на никој да му го диктира животот. Не можам ја тебе да те фатам за гуша да се вакцинираш, исто ко ти шо не можеш да ме фатиш мене за гуша да не се вакцинирам. Секој си одлучува за себе.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И никој нема право на никој да му го диктира животот. Не можам ја тебе да те фатам за гуша да се вакцинираш, исто ко ти шо не можеш да ме фатиш мене за гуша да не се вакцинирам. Секој си одлучува за себе.
Никој со сила никого не тера, ама напиши датум, време и место и самоволно ќе дојдам. Од друга страна се залагате за закони, што не е во ред, сепак став си став!

Ама ок, вие сте паметните, писмените, и човечните. Другите не гледаме што се случува околу нас. И кога се нема аргументи се игра на картата емоции. Реков дека не ме интересираат оние кои ги чува одреден Бог, па и оние кои веруваат во некакви теории на заговор. Поаѓам од себе лично, како што треба и секој да направи.

Само продолжете. (y)

Член од
13 април 2021
Мислења
3.496
Поени од реакции
11.426
Никој со сила никого не тера, ама напиши датум, време и место и самоволно ќе дојдам. Од друга страна се залагате за закони, што не е во ред, сепак став си став!

Ама ок, вие сте паметните, писмените, и човечните. Другите не гледаме што се случува околу нас. И кога се нема аргументи се игра на картата емоции. Реков дека не ме интересираат оние кои ги чува одреден Бог, па и оние кои веруваат во некакви теории на заговор. Поаѓам од себе лично, како што треба и секој да направи.

Само продолжете. (y)
Какви емоции?

Аргумент се бројките, а не емоциите. Досега на глобално ниво загинале луѓе колку една ипол Македонија. Меѓу нив има добар дел мои познаници и роднини. Најголем дел постари луѓе (60-70 години), ама и добар дел од нив на 30-40-50 години (најубавите години од животот).

Дамбс не гледам причина за цинизам и малициозност од твоја страна. Има и политика има и бизнис, ама има и наука.

И друго, тоа што ти себе си се декларираш за атеист не ти дава за право мене да ме потценуваш затоа што се повикувам на некој Бог.

Све и свашта испомешавме во муабетиве.

Kajgana Shop

На врв Bottom