M
Macedon1um
Гостин
Верувај дека има. Посебно по ридските села.
Треба да има право на првенствено купување оној кој го држел децении наназад тоа земјоделско земјиште под закуп. Тоа правната логика го налага, но не сум го читал законот. И јас немам ништо против, нашите земјоделци да го приватизираат тоа земјиште, но да има клаузула каде не смее да го продаде во наредната деценија. Такви злоупотреби имаше со она "едно евро за дворно земјиште" во места каде цената за квадрат е над 50 евра.![]()
Таму каде што ни желките не се клецаат и не е некоја фрка дали се узупирало, во запуштени села тешки да има „будали“ да узупираат..
Првенство треба да имаат според мене земјоделци во развојни категории како млади, жени што сакаат да останат во рурални средини - и тоа да им се даде откуп на земјиштето до некои си 10-20 хектари на кредит без камата. Првенство да имаат тие што веќе е во нивни посед, што граничи со нивни површини и ќе се изврши окрупнување и најбитно оние што ќе се обврзат да инвестираат во нови насади, капацитети за преработка и сл. Ама ништо од ова колку што гледам нема во новиот закон, сите се “исти“ на јавниот оглас и малите и средните ќе бидат прегазени во буквална смисла од Камчевци, Панделевци и сл бараби. Еве пример Камчев сега преку 20к хектари од Пелагонија ќе си купи, подели на сестри браќа мајки и максимално ќе цица субвенции за да ги избегне сегашните лимити
Еве на пример како овој, прави пола милион профит а државата го части уште толку