Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.172
- Поени од реакции
- 12.157
"There is in this card a divine drunkenness or ecstasy. The woman is shown as more than a little drunk, and more than a little mad; and the lion also is aflame with lust. This signifies that the type of energy described is of the primitive, creative order; it is completely independent of the criticism of reason. This card portrays the will of the Aeon. In the background are the bloodless images of the saints, on whom this image travels, for their whole life has been absorbed into the Holy' Grail. "
- Book of Thoth, A. Crowley
А ова подолу е превдот ... направен е обид да биде преводот прецизен и да ја долови самата идеја што е пренесена во оригиналниот текст.
Оваа книга е последната „техничка“ книга на Кроули напишана од него, 1944-та која ја содржи целата доктрина на магика, кабала, Телема, новиот еон... затоа е и неразбирлива ако некој седнува да ја чита, а не е запознаен со самата философија на Телема.
- Book of Thoth, A. Crowley
А ова подолу е превдот ... направен е обид да биде преводот прецизен и да ја долови самата идеја што е пренесена во оригиналниот текст.
Оваа книга е последната „техничка“ книга на Кроули напишана од него, 1944-та која ја содржи целата доктрина на магика, кабала, Телема, новиот еон... затоа е и неразбирлива ако некој седнува да ја чита, а не е запознаен со самата философија на Телема.