Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
D

Deleted member 53418

Гостин
Сето ова е производ на немоќ на државата да казни вакви појави, не треба никој родител да го обучува детето да му стане гладијатор за да може да преживее во мк... Ако некој циган се курчи да јаде затвор да видиш дали пак ќе праи така истото важи и за македонецот и албанецот.

Член од
31 мај 2019
Мислења
348
Поени од реакции
1.112
Ѓупците имаат нешто што се нарекува „улична школа“ нешто што кај нас комплетно се изгуби пред едно две децении и денес е заменето со „мамичките“ од фејсбук. Затоа нивните Луки, Илиновци, Дариани и.т.н јадат ќотек ко магариња од малцинствата, оти не се од дома излезени, туку се растени по шеми од интернет и таму некои си трендови копирани од држави чиј што стандард, култура и услови за живот генерално, се во целосна спротивност од условите кај нас. Растеме генерации на мекуши кои што подоцна ќе имаат доста проблеми во животот кога ќе се судрат со македонската реалност.
Улична школа више скоро и да немаш ни во легендарни населби каде се и раѓала таква школа,како Центар,Аеродром,Чаир (кај македонците)....умре она Водњанци, Чаирчани, центарско или аеродромско дете. Погледнете колку више се седи по клупи, све е во кафичи,сите со ист фриз и кошулчиња на мобилни наседнати пијат макијато. До пред 15 тина години кога на некој ќе му удриш шамар, ќе го пратиш по цигари е нормала,сега пробај и ти доаѓа со родител и полиција, нас не имаат праќано од Аеродром до Ѓорче по бурек од кај Цујо да купиме, фаќаш 5'ка и тоа е, дома не кажуваш ништо да не испаднеш пичка и да не си го добиеш дупло. Уличната школа умре и тоа се должи и на повеќе фактори,некои комплексни некои едноставни. Традицијата опадна помеѓу населението, технологијата буквално и потребното и непотребното го повлијае македонецот, изумреа собиранки надвор, комбинации во маало, флипери, интернет кафиња, кликлак, џамлии, жмурки, фудбал на ливада...нешта што те тераа да бидеш и физички активен и умствено креативен, а и да добиваш искуство и челичење.

Порано македонци против македонци од различни населби, се збираа за нула време по 50 души, а за некој шошон или циган па да фојде да се курчи...тоа ич не постоеше тоа како тема...сега може старо купујем да дигне било кое наше дете на клоци, нема кој да викнеш.

Последно уредено:
J

joli1

Гостин
Не знам како било порано у СК у врска со улична школа, но сега можам слободно да ви гарантирам дека повеќе од пола младина у СК се пичиња.

Ова го знам од искуство, бидејќи поради игра на случаеви бев приморан од град во западна Македонија да се преселам во СК каде што живеев и учев година ипол до две.

Пред да ме запише мајка ми во школо, ме имаше замолено да не правам проблеми и да не ја срамам и никако да не потпаѓам под провокации бидејќи во моето матично школо во мојот роден град учев заедно со најхардкор деца што произлегле од моја генерација, па сега на мои 20тина години, скоро 80% од екипата од основно ми е на условно, некои дури лежеа и притвори и затвори за сериозни дела, а некои се пребегнати во странски држави како не би издржувале затворски казни. Да не го должам многу, слободно можам да кажам дека масовни тепачки, еден на еден тепачки, урлање навијачки песни по пат накај дома од школо итн ни беа секојдневие во основно.

Нејсе, првиот ден само што пристигнав у школо, одма поради тоа што сум роден и сум живеел у град од западна Македонија бев прогласен дека сум од друга националност, па одма почнаа да ми се собираа педерчиња со обид психички да ме малтретираат што не заврши добро за нив. Првиот ден, сигурно после некои саат време од првиот час одма бев испратен кај директорката за тоа што пцуев едно дете од клас на час пред професор поради тоа што константно ме провоцираше и викаше дека сум бил шипо. Нема никогаш да заборавам како ми се собираа цели класови на школски одмор, ми свиркаа, јас никогаш не бегав и секогаш им се враќав, а тие 20тина души седат и немаат мадиња ни со прст да мрднат, само да јадат гомна за дијалект :pos:.

Не пројде некое време, со постарите у школо веќе имав развиено моабет бидејќи бев многу позрел од тие што ми се у клас, а и изгледав постаро и знаев самиот себеси да се одбранам. Таму некаде, неколку месеци пред да се вратам у родниот крај, тоа педерчето чии што провокации ги игнорирав се со цел да не правам проблеми, се осуди да ме нападне физички за што доби таков чутек за кој сум сигурен и ден денес го памти.

Да не навлегувам во таа тема што ние од градови од западна Македонија се движиме по места каде што мнозинството се албанци, некогаш пиеме кафиња во албански кафулиња, јадеме на места каде сопственици и муштерии се албанци, имаме другари, колеги, комшии албанци, слободно и гордо зборуваме македонски и не прекинуваме со разговор доколку некој во наша близина зборува друг јазик, додека 80% од младината у Скопје нема мадиња ниту да влезе во Чаир или во другите албанско доминантни општини, а не па нешто друго.

Последно уредено:
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Сето ова е производ на немоќ на државата да казни вакви појави, не треба никој родител да го обучува детето да му стане гладијатор за да може да преживее во мк... Ако некој циган се курчи да јаде затвор да видиш дали пак ќе праи така истото важи и за македонецот и албанецот.
Сето тоа е на место и најдобро е да е така, јас сум секогаш за да се избегне конфликт и насилство но реалноста е сосема друга. Ниеден мир не можеш да го донесеш на начин како што се однесува сега македонското население, и за правна држава треба да се добие малку ќотек и да се даде за да се поправи системот. А народот сака да живее европски и да не се замара а несвесно со самото тоа паѓа од ден на ден. Лесно е да сме во Исланд сега ама ние живееме во опшество со расисти(цигани) и националисти(албанци) и споено на двете групи им е омраза кон нашата вера. Како да се одбраниш од ова ако не со тоа што ќе живееш по нивен начин додека не се избориш за подобар живот.
Автоматски споено мислење:

Не знам како било порано у СК у врска со улична школа, но сега можам слободно да ви гарантирам дека повеќе од пола младина у СК се пичиња.

Ова го знам од искуство, бидејќи поради игра на случаеви бев приморан од град во западна Македонија да се преселам во СК каде што живеев и учев година ипол до две.

Пред да ме запише мајка ми во школо, ме имаше замолено да не правам проблеми и да не ја срамам и никако да не потпаѓам под провокации бидејќи во моето матично школо во мојот роден град учев заедно со најхардкор деца што произлегле од моја генерација, па сега на мои 20тина години, скоро 80% од екипата од основно ми е на условно, некои дури лежеа и притвори и затвори за сериозни дела, а некои се пребегнати во странски држави како не би издржувале затворски казни. Да не го должам многу, слободно можам да кажам дека масовни тепачки, еден на еден тепачки, урлање навијачки песни по пат накај дома од школо итн ни беа секојдневие во основно.

Нејсе, првиот ден само што пристигнав у школо, одма поради тоа што сум роден и сум живеел у град од западна Македонија бев прогласен дека сум од друга националност, па одма почнаа да ми се собираа педерчиња со обид психички да ме малтретираат што не заврши добро за нив. Првиот ден, сигурно после некои саат време од првиот час одма бев испратен кај директорката за тоа што пцуев едно дете од клас на час пред професор поради тоа што константно ме провоцираше и викаше дека сум бил шипо. Нема никогаш да заборавам како ми се собираа цели класови на школски одмор, ми свиркаа, јас никогаш не бегав и секогаш им се враќав, а тие 20тина души седат и немаат мадиња ни со прст да мрднат, само да јадат гомна за дијалект :pos:.

Не пројде некое време, со постарите у школо веќе имав развиено моабет бидејќи бев многу позрел од тие што ми се у клас, а и изгледав постаро и знаев самиот себеси да се одбранам. Таму некаде, неколку месеци пред да се вратам у родниот крај, тоа педерчето чии што провокации ги игнорирав се со цел да не правам проблеми, се осуди да ме нападне физички за што доби таков чутек за кој сум сигурен и ден денес го памти.

Да не навлегувам во таа тема што ние од градови од западна Македонија се движиме по места каде што мнозинството се албанци, некогаш пиеме кафиња во албански кафулиња, јадеме на места каде сопственици и муштерии се албанци, имаме другари, колеги, комшии албанци, слободно и гордо зборуваме македонски и не прекинуваме со разговор доколку некој во наша близина зборува друг јазик, додека 80% од младината у Скопје нема мадиња ниту да влезе во Чаир или во другите албанско доминантни општини, а не па нешто друго.
Ова као појава го имаш секаде, најверојатно тоа е некоја природа кај човекот, вродена омраза. Истите такви и Белград исто ќе те наречат шипо ако си од Косово, во Загреб Босанец ако си од Херцеговина.

Бев во Скопје пред некоја недела, вака да анализираш по младината не можеш а да не приметиш дека е скроз како што викате ама па каде не е така веќе, тоа се вика глобализам. А да не сум одел вака по утакмици ќе го делев и ја истиот став, вака по тоа што сум гледал, запознал има цврсти деца по Скопје, особено по населбите кои се подалеку од централно градско подрачје и Аеродром.

Последно уредено:
Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979

Да не го должам многу, слободно можам да кажам дека масовни тепачки, еден на еден тепачки, урлање навијачки песни по пат накај дома од школо итн ни беа секојдневие во
За да имаш улична школа треба да имаш улица:ROFLMAO: а не патче до дома. Искрено текстов ми е поише како неандерталец се сели у цивилизација и се чуди како сите му се плашат.

Е е колку вакви сељачишта имаше и кај нас у маало доени се курчеа тепаа послаби додека другите поише беа збунети. Тоа е се зш уште не ја знаеш хиерархијата и лизгаш у непознато.

Ќе дојде време кога ќе се соочиш со карпата и биди среќен ако останеш здрав.

Сеа и ја у Мелбурн да отидам да се курчам да ќе истепам помали хиени но колку време? Година две додека не ме чујат и да дое карпата да си го земе цехот е тогаш никој нема да ме спаси.

Ловиш у матно.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Соживот е одлична работа! Еве на пример во нашата мила земја, да не беа браќата ќе не затвореа ко глувци 5 дена со еден саат за пазарување. Но! Пошто ја имаме таа среќа да живееме во хармонично мешано општество и за Рамазан не смее да има полициски час, и ние се омрсивме.

J

joli1

Гостин
Автоматски споено мислење:

Ова као појава го имаш секаде, најверојатно тоа е некоја природа кај човекот, вродена омраза. Истите такви и Белград исто ќе те наречат шипо ако си од Косово, во Загреб Босанец ако си од Херцеговина.

Бев во Скопје пред некоја недела, вака да анализираш по младината не можеш а да не приметиш дека е скроз како што викате ама па каде не е така веќе, тоа се вика глобализам. А да не сум вака по утакмици ќе го делев и ја истиот став, вака по тоа што сум гледал, запознал има цврсти дечки по Скопје, особено по населбите кои се подалеку од централно градско подрачје и Аеродром.
Се сложувам со тебе, не зборував за сите скопјани (затоа и потенцирав дека тоа што го пишав важи за повеќе од пола младина), во Скопје има стварно јаки и хардкор дечки, но тие не се оние кои што ќе отидат два пати на утакмица, ќе се облечат во оние limited тренерки, ќе се ишишаат со машинка и мислат дека се заебани (нешто што беше честа појава).

За да имаш улична школа треба да имаш улица:ROFLMAO: а не патче до дома. Искрено текстов ми е поише како неандерталец се сели у цивилизација и се чуди како сите му се плашат.

Е е колку вакви сељачишта имаше и кај нас у маало доени се курчеа тепаа послаби додека другите поише беа збунети. Тоа е се зш уште не ја знаеш хиерархијата и лизгаш у непознато.

Ќе дојде време кога ќе се соочиш со карпата и биди среќен ако останеш здрав.

Сеа и ја у Мелбурн да отидам да се курчам да ќе истепам помали хиени но колку време? Година две додека не ме чујат и да дое карпата да си го земе цехот е тогаш никој нема да ме спаси.

Ловиш у матно.
Уживај, улицата низ која што пеевме песни за накај дома е постара од првиот изграден објект у Скопје :).

Не знам како успеа да доловиш чувство во постот мој дека целта ми била сите да ми се плашат кога сум ептен смирен, пацифистичен и комуникативен тип на кој што тепање и навредување му е задња опција и го прави тоа стриктно у самоодбрана (што и беше у мојот случај).

Јас ниту сум тепал послаби, ниту сум малтретирал психо-физички некого, нити сум се тепал или навредувал некого без причина. Во Скопје сум се тепал стриктно со лица кои биле на моја возраст или постари и кои самите си го барале тоа.

Не знам зашто ме стаи у кош со "сељачишта", кога можам да се кладам дека сум дупло поцивилизиран од тебе, моите предци живееле во град уште кога 98% од населението било по села, дури еден од моите предци бил најбогат човек у полошкиот регион, дедо ми бил кандидат за градоначалник и легендарен човек кој што зборувал македонски, албански, турски, ромски и бил ценет и поштуван од сите без разлика на националност и вера, доволно ми е да го спомнам неговиот надимак на било која постара личност и тие да почнат да ми раскажуваат случки во кој што тој бил инволвиран, како и тоа колку помагал на сите и колку сите уживале во негово друштво.

Не верувам дека ќе се соочам со било каква карпа бидејќи јас лично имам сфатено дека животот на улица не е тоа кон што младиот човек треба да се стреми, имам поголеми амбиции од седење на улица и правење комбинации и непотребно влегување во проблеми.

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Не знам зашто ме стаи у кош со "сељачишта", кога можам да се кладам дека сум дупло поцивилизиран од тебе.
Кладено.

Сеа ќе чекаме Мила Царовска да дое со кантарот да измери кој е попо.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
По тоа шо знам Прилеп и Битола се држат најмногу по оваа тема а за Битола мислам дека најмногу, гледав еден клип како им реагираше еден Македонец на шипци шо продаваат на некој пазар, такво нешто на пример у Велес да кажеш, ќе те превртат дали Цигани или Албанците не е битно.

За шо се држат во Битола, за да го пљачкаат градот истите кланови 30г?

Битола е град со најголемата житница во МКД и воедно го имаше еден од најразвиените земјоделски комбинати во Западен Балкан, најголемиот млекопреработувачки капацитет во земјата со најголема концетрација на сточен фонд и воедно и најголем капацитет за производство на сточна храна во МКД, на 10мин возење имаш земја членка на ЕУ, Национален парк со комплет опремени ски терени, хотелски капацитет(и), a на 30мин возење природно езеро. Најголемиот електроенергетски комплекс во земјата кој задоволува преку две третини од потребите за електрична енергија на земјата исто е на некој километар од Битола, втор најстар и најголем Универзитет...да не должам, према ова место да биде еден од најразвиените, Битола е град кој најмногу назадува во МКД во секој поглед.

Сите албански партии настапија здружено на минатите локални во Битола и освоија околу 2000 гласови, од тие гласови поќе од пола се директно на буџет закачени, а другата половина индиректно.

Не знам кој и за шо се држи.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
За шо се држат во Битола, за да го пљачкаат градот истите кланови 30г?

Битола е град со најголемата житница во МКД и воедно го имаше еден од најразвиените земјоделски комбинати во Западен Балкан, најголемиот млекопреработувачки капацитет во земјата со најголема концетрација на сточен фонд и воедно и најголем капацитет за производство на сточна храна во МКД, на 10мин возење имаш земја членка на ЕУ, Национален парк со комплет опремени ски терени, хотелски капацитет(и), a на 30мин возење природно езеро. Најголемиот електроенергетски комплекс во земјата кој задоволува преку две третини од потребите за електрична енергија на земјата исто е на некој километар од Битола, втор најстар и најголем Универзитет...да не должам, према ова место да биде еден од најразвиените, Битола е град кој најмногу назадува во МКД во секој поглед.

Сите албански партии настапија здружено на минатите локални во Битола и освоија околу 2000 гласови, од тие гласови поќе од пола се директно на буџет закачени, а другата половина индиректно.

Не знам кој и за шо се држи.
Мислев на обичниот народ и обичната радничка класа која е надвор од партиите, во секојдневниот живот а не на некој поголем план.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607

Лавицата е харам. Дека е бела ваљда.

Посетители бе... Кажете кој се, да ви ебам продадените новинари!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Го фаќаш и го фрлаш кај лавицата, не знам што не е јасно овде

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744

Страшно, погледнете што му прави на ова кутро животно овој Албанец.
Изживување, тортура.
Ќе те видев дали ќе беше олку загрижен за лавицата ако беше некој рандом Македонец и дали ќе се затрчаше да ја постираш оваа безвезна вест!
Убеден сум дека како тинејџер си направил 17 пати поретардирани работи од ова.
Се имаш дупнато од јадење мртви животни и индиректно си поддржал масовно убивање и тортура нивна, ама типов шо и праи уаааау на лавицата е проблемот.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.931
Поени од реакции
17.947

И пружи раце и побегна. :pos::pos::pos: Не сум за тепачки, убиства и такви работи, ама копиљов еден на еден да го пуштиш да се тепа со било кој ке се усере у гаќи, ама затоа во рој се многу силни ваквите гомна.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Страшно, погледнете што му прави на ова кутро животно овој Албанец.
Изживување, тортура.
Ќе те видев дали ќе беше олку загрижен за лавицата ако беше некој рандом Македонец и дали ќе се затрчаше да ја постираш оваа безвезна вест!
Убеден сум дека како тинејџер си направил 17 пати поретардирани работи од ова.
Се имаш дупнато од јадење мртви животни и индиректно си поддржал масовно убивање и тортура нивна, ама типов шо и праи уаааау на лавицата е проблемот.
Тачно.
Ја мислам и тоа стапот требаше да го искрши од неа и пак малку ќе беше.

Kajgana Shop

На врв Bottom