- Член од
- 12 јуни 2018
- Мислења
- 515
- Поени од реакции
- 569
Србину, јас не сум ја негирал македонштината овде. Сум рекол сто пати, глуп е тој што негира идентитет, дали се Бугари или Срби не е важно. Идентитетот е апстрактна и многу променлива константа и со самото тоа не треба мене како Македонец да ми претставува проблем што некои луѓе родени во Македонија како браќа Миладинови или како Јован Трифуноски се декларирале за Бугари односно Срби.Чекај чекај, значи и Македонците и Илирите од Драч се Грци?
Тоа значи дека Грциве (Македонци и Албанци) собрале армија од Словени, Власи, Илири, и најважно од се - Италијанци, за да се борат против Грците (Алексиос Комненос)? Пошто биле Грци?
Ебана татарска логика.
Абре копук самата Ана вели дека сите се различни народи распослани од двете страни на планината Хемус. Сите со различни особини.
Јако е како од "Македонија и Македонци не се спомнуваат во 12ти век", се префливме на - "не станува збор за Словени или други малку по-оригинални Македонци туку за регионалитети".
Значи сепак се спомнува терминот Македонија и Македонци во Среден Век?
Туку како за Македонец, нешто многу ја негираш Македнштината овде. Чудно е за Македонец да негира Македонци во 12ти век. И да зборува дека се било Бугарско.
Глупо е што не ми го разбра муабетот ама тоа е нормално за тебе.
Е сега кога сме кај византиските теми, погоди која тема била овде во денешна Македонија?
И одговори ми барем на некои од претходните прашања како на пример, кој бил Македонец, Василиј или Самуил?