Убајната на фудбалот за мене е (беше?) во то шо и покрај сите гомна, желботеки на Пеп, нереални 100/200+ милионски трансфери на ПСЖ, галактикоси на Перез, нафташки, амерички, руски, кинески њхатевер инвестиции, како и прекршвања на буквално сè шо можи да се прекрши, пак имаше можност (без разлика колку мала) една Аталанта од гратче со големина на Битола, со вкупно нето плати колку шо ги кошта бруто Роналдо Јувентус, лани за малце да ги отпадни ПСЖ со се 222 милионскиот Нејмар, Динамо годинава да го скини суперлигашов Тотенхем, Ѕвезда за малце да ги помини Милан (утакмица која пример ми беше дааалеку позабавна за гледање од кхм суперлигашката Јунајтед-Милан), Ајакс со децата да стигни до полуфинале итн итн итн.
Вака, со ова каубојско peak late capitalism гомно од концепт, буквално му забранваш пристап и ефективно оневозможваш б и л о к а к в а приказна од овај тип да *можи* да се деси.
Плус, да не збораме за ненормалниот кеш од лигата шо ќе се врти во овие 12-15 клуба и како то ќе бидат неприкосновени на пазарот за-се-ко-гаш.
Според мене не е исклучено и да е само огромен блеф, и давање до знаење на федерациите кој чии мадиња држи врака, па супергрупава да си ја користи лигава како bargaining coin во секој момент ко ќе нешто не му е по ќеф. А можда и ќе се деси сè како шо е најавено и вечно ќе гледаме circle jerk на една рака тимој.
Мислам дека како и да ја свртиш на крајот на денот, арно за фудбалот нема да биди.