jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.645
- Поени од реакции
- 27.606
Јас живеев у Белгија и често одев во Холандија, имам доста колеги што живеат во Холандија, све е убаво додека не треба дете да растеш.Секако дека ќе има надолен тренд откако најспособните, младите, образованите, амбициозните, чесните....фатиле пат за надвор.
Не знам каква претстава имаш за Холандија како земја на содома и гомора, реалноста е сосема спротивна, имам живеано и работено таму, далеку најдобро општество во кое сум бил во животот, Германија е втора лига за Холандија. Каква Полска какава Маџарска. Едино што не им чини е грозниот холандски јазик![]()
Ама пак, зошто за истите приходи би живеел во Холандија, кај што на пример колегата за просечен 60 квадратен не баш во центар стан плаќа 1500евра кирија (плус режиски трошоци) и има скромен живот, кога би можел да живеам на висока нога во Полска, Белорусија или Словачка?
Мене на пример во Белгија, гарсоњерата ме чинеше 900 евра месечно со се режиски трошоци. Ама јас таму не отидов да работам, туку отидов од едукативни причини.
Доколку е целта да отидеш на запад да заработиш, треба да живееш како љангар додека се снајдеш, па после одкако ќе се снајдеш ќе живееш како куче, тешејќи се во споредба со љангарскиот живот што си го имал.
Сите колеги од мојата бранша, што си заминале во странство, имаат далеку победен живот, него ли што имале тука....