Како да си направите вебстрана?

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Kako,може да си напраам веб страна бтв линк да ми дадете да си прочирам!:smir:
Треба да имаш познавање од HTML, тоа ќе го стекнеш со клик тука, после тоа ќе ти треба како за почеток free hosting, на Google напиши free hosting имаш еден куп такви... Одкако ќе го направиш тоа мислам дека после би можел многу полесно да се снаоѓаш.

П.С. Користи го и Google :)

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Ме интересира како да направам така попроста, мислам дека попроста страна како например www.tocka.com.mk , во табели е целата нели, како да правам такви табели на такви места, и со кој програм, ако веке има одговор на вакво прашање, ве молам линк.:smir:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ме интересира како да направам така попроста, мислам дека попроста страна како например www.tocka.com.mk , во табели е целата нели, како да правам такви табели на такви места, и со кој програм, ако веке има одговор на вакво прашање, ве молам линк.:smir:

Тоа е Joomla. За да напраиш таква страна, ти треба хостинг, база и Joomla. Ќе направиш датабаза, ќе ја аплоадираш Joomla-та на страната и после тоа во адрес барот на прелистувачот напиши ја твојата страна и ќе се појави Joomla инсталацијата. После тоа нешто слично како програм кога инстлираш, така и ова... следи ги чекорите... имаш еден дел кај што ќе треба да внесеш податоци (MySql, localhost, User, Pass, database name)... Е после за како се користи ќе си видиш некои туторијали на нет, али не е тешко да се снајдеш, ќе чепкаш низ опциите ќе се снајдеш :)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Јоомла инсталација е пример исто како да инсталираш vbulletin board.
За почетници најдобро без бази, поточно со html код, или побарајте на google има милион програми за лесна изработка со готови слики...

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85

Тоа е Joomla. За да напраиш таква страна, ти треба хостинг, база и Joomla. Ќе направиш датабаза, ќе ја аплоадираш Joomla-та на страната и после тоа во адрес барот на прелистувачот напиши ја твојата страна и ќе се појави Joomla инсталацијата. После тоа нешто слично како програм кога инстлираш, така и ова... следи ги чекорите... имаш еден дел кај што ќе треба да внесеш податоци (MySql, localhost, User, Pass, database name)... Е после за како се користи ќе си видиш некои туторијали на нет, али не е тешко да се снајдеш, ќе чепкаш низ опциите ќе се снајдеш :)
Ноу, ноу, ноу, знам каква е јомлата, но ме интересира баш онаа табеларно направена веб страна, дали е можно точка да е јоомла?? неверувам! :), иначе добра е и јомлата, само како што ја гледав некако тешко стоеше со вестите и кога аднуваш различни работи... али сепак многу фала, знаеш некој фри хостинг, како за тест да направам... позз

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ноу, ноу, ноу, знам каква е јомлата, но ме интересира баш онаа табеларно направена веб страна, дали е можно точка да е јоомла?? неверувам! :), иначе добра е и јомлата, само како што ја гледав некако тешко стоеше со вестите и кога аднуваш различни работи... али сепак многу фала, знаеш некој фри хостинг, како за тест да направам... позз
Ти мислиш за CSS :) Да ја поделиш страната на делови и секој дел да си има посебна содржина.
На мекедонски таков туторијал колку што знам јас нема... да ѕирнеш на Google да видш што има...

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Па може и така, али сеа ја тестирам јомлата, 110мб нема бесплатна MySQL, и фала ти за хостингот овој ОБХХост Скајдрајвер... Поздрав.:smir:

Член од
8 јануари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
0
dexterche фала многу брате. Не ми помислував дека html бил олку лесен. За само 2 дена ова со го имаш постирано го сватив и сега со dreamwaver работата ми е многу полесна. Сметнав notepad++ и е доста поинтересно. Продолжи вака и ако можиш да ми дајш некој линк кај што има тагови од html со други функции или нешто друго шо ке ја олесни работата. и ако можи некој туторијал на македонски за html. позз

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.666
Поени од реакции
747
Што ќе ти се туторијали на македонски... Или земи учи англиски, пошо сите ДОБРИ туторијали се на англиски. Посиплатливо ти е тоа, отколку вечно да бараш на македонски. Јас би ти препорачал на youtube да си пишеш што те интересира, имаш многу убави видео туторијали, ќе научиш многу околу дримвивер. Позз

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
dexterche фала многу брате. Не ми помислував дека html бил олку лесен. За само 2 дена ова со го имаш постирано го сватив и сега со dreamwaver работата ми е многу полесна. Сметнав notepad++ и е доста поинтересно. Продолжи вака и ако можиш да ми дајш некој линк кај што има тагови од html со други функции или нешто друго шо ке ја олесни работата. и ако можи некој туторијал на македонски за html. позз
Провери ПП имаш туторијали за HTML на македонски.

Член од
8 јануари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
0
Што ќе ти се туторијали на македонски... Или земи учи англиски, пошо сите ДОБРИ туторијали се на англиски. Посиплатливо ти е тоа, отколку вечно да бараш на македонски. Јас би ти препорачал на youtube да си пишеш што те интересира, имаш многу убави видео туторијали, ќе научиш многу околу дримвивер. Позз
Абе разбирам јас англиски колку толку ама зошто да не се прочита ко има на македонски.
BTW: Фала skydriver за ПП

Kajgana Shop

На врв Bottom