Како да си направите вебстрана?

P

Princ

Гостин
Eko1 напиша:
Едно прашање..... Сајтот ми е цел готов.... на компјутер го отварам све супер оди.... го аплодувам со Dreamweaver..... све супер се оди.... но никако не се отвара.

Како да проверам каде е грешката?..... имам многу малку знаење од веб публицирање и слично.
Буквално ништо не ти отвара (у стил the page cannot be displayed)? Ако ова е случајот, види адресата дали ја пишуваш како што треба, со сите салтанати.
И види директориумот во кој ги аплоадираш фајловите дали е оној правиот. На хостинг сервери со cPanel public_html е директориумот во кој се аплоадира сајтот (и се што сакаш да оди во јавност), на apache мислам дека најчесто е www директориумот, на хостинзи без никаков контролен панел (како МТнет на пример) само аплоадираш и гајле немаш.

Ако нешто друго е проблемот (пример слики не ти се отвараат или не знам што) тогаш ми требаат многу повише детали.

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Ке ти ставев скриншотови ама нешто не е во ред ептен сега..... не можам да се логирам ич на фтп-то.... ке се јавам да прашам што е работава... па кога све ке е функционално ке прашам пак... нормално со повеќе детаљи околу мојот проблем (сликовито :helou: )

Тенк ју.

[IH]

Imperator aka Makedon
Член од
16 април 2007
Мислења
142
Поени од реакции
0
А наместо да праќате HTML код да пратевте некој сервер кај што ќе може да се закачи

Член од
19 јуни 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Dexterche moram samo da te prasam od kade go crpis entuzijazmot za pisuvanje na volku dolgi tutorijali.BRAVO BRAVO-ako nema entuzijasti kako tebe ke propadne svetov.Alal da ti e.Sakav da te prasam koja verzija na "dreamweaver"mislis deka e najdobra?Sto mislis za "dremweaver cs3"Pozdrav

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.666
Поени од реакции
747
Браво dexterche топ ти е темава... да знаеш дека многу помага се ова што го имаш напишано...
Стварно треба трпение за ова да го направиш.....

Продолжи понатака, да знаеш те читаМЕ...

Поздрав колега : ))

Член од
19 јуни 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Ме интересира што треба да се направи на пример кога од страните нели има она контакт,галерија и така натаму кога ке се стисне на нив практично се отвара втор сајт синхронизиран на првиот (главен).Како се поврзуваат и нешто повеќе околу тоа???Ако знае некој нека помогне,темава е закон за почетници како мене.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
lutapiperka напиша:
Dexterche moram samo da te prasam od kade go crpis entuzijazmot za pisuvanje na volku dolgi tutorijali.BRAVO BRAVO-ako nema entuzijasti kako tebe ke propadne svetov.Alal da ti e.Sakav da te prasam koja verzija na "dreamweaver"mislis deka e najdobra?Sto mislis za "dremweaver cs3"Pozdrav
Јас го користам 8-цата, најдобар ми е (навика).
Ме интересира што треба да се направи на пример кога од страните нели има она контакт,галерија и така натаму кога ке се стисне на нив практично се отвара втор сајт синхронизиран на првиот (главен).Како се поврзуваат и нешто повеќе околу тоа???Ако знае некој нека помогне,темава е закон за почетници како мене.
Ако добро те разбрав, збориш за навигација низ сајтот. Е па хедерот и футерот на другите html документи (галеријата, контактот, вести...) ќе ги направиш идентични (copy/paste) а телото на сајтот ќе го менуваш (ова важи за статичните сајтови)

Член од
19 јуни 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Ок,ке вежбам-во секој случај фала ти!ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕ не ми се верува колку е НАЈ ТОП темава-Dexterche алал да ти е!!!!Морам да се пофалам дека до сега добро ми оди,малку се користам и со "Dreamweaver"али у принцип почнувам да го капирам штосот на проблематикава.....закон е темава

ако не те мрзи те молам малку по сликовито да го објасниш моево прашање пошто нешто заглавив,инаку прашањето се однесува за
во dreamweaver-8,тоа за сихронизација на другите хтмл сајтови
што се отвараат од навигацијата(галерија,контакт....)фала однапред-фала dexterche

Фокусот на прашањето ми е следново:правам една основна страна,па уште една за галерија да речеме,па уште една за контакт и така натаму...Е сега кога ке притиснам на галерија од каде знае основната страна,која страна да ја отвори,бидејки нели сум направил повеке за секој по една да речеме од навигацијата-каде треба да означам која нова направена страна е за галерија која е за контакт -мислам дека ме разбираш?-сето ова се однесува за во "dreamweaver-8"

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
lutapiperka напиша:
Ок,ке вежбам-во секој случај фала ти!ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕ не ми се верува колку е НАЈ ТОП темава-Dexterche алал да ти е!!!!Морам да се пофалам дека до сега добро ми оди,малку се користам и со "Dreamweaver"али у принцип почнувам да го капирам штосот на проблематикава.....закон е темава

ако не те мрзи те молам малку по сликовито да го објасниш моево прашање пошто нешто заглавив,инаку прашањето се однесува за
во dreamweaver-8,тоа за сихронизација на другите хтмл сајтови
што се отвараат од навигацијата(галерија,контакт....)фала однапред-фала dexterche

Фокусот на прашањето ми е следново:правам една основна страна,па уште една за галерија да речеме,па уште една за контакт и така натаму...Е сега кога ке притиснам на галерија од каде знае основната страна,која страна да ја отвори,бидејки нели сум направил повеке за секој по една да речеме од навигацијата-каде треба да означам која нова направена страна е за галерија која е за контакт -мислам дека ме разбираш?-сето ова се однесува за во "dreamweaver-8"
Вака, прво да расчистиме некои работи, Dreamweaver е само алатка која ни помага во градењето на една веб страна, во нашиов случај статична. Како таква алатка, таа ни помага во досадното куцање на HTML код(во кој ние цело време програмираме), го пише за нас додека кликаме.

Е сега твоето прашање беше како ќе знае основната страна која страна да ја отвори при клик на одредено копче или текст? Тоа во програмерскиот јазик се вика hyperlink кое преведено во код би изгледало:

<a href="http://www.kajgana.com/">Ова е линк кон порталот кајгана</a>

Би те посоветувал да ги прочиташ детално сите туторијали пред да поставуваш веќе одговороени прашања.

Член од
19 јуни 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Фала ти братче сега ми проработи сајтот комплет што го правев,само уште да го хостирам....мора да те частам нешто....фала ти многу

Член од
26 март 2007
Мислења
2
Поени од реакции
1
Веб дизајн за почетници......

Поздрав до сите.
Еве направив една страница за ученје како да се направи веб страница во HTML.
Па решив да ја споделам со сите кои се почетници во правенје на веб страница.
Мозете да отидете на http://golewebs.50webs.com и да научите несто.
Директно http://golewebs.50webs.com/webdizajn.html

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Добар си pliksi само уште малце CSS внеси за подобар изглед

Член од
26 март 2007
Мислења
2
Поени од реакции
1
Добар си pliksi само уште малце CSS внеси за подобар изглед
Па Пере ако внесам уште Cascading Style Shee (CSS) за да има подобар изглед
со тоа сamo повеке ke сe збунат почетниците.....
Kako што реков страницата e исклучиво за почетничи.

--------------------------------------------------------

HTML za pocetnici na http://golewebs.50webs.com/webdizajn.html

Г

Грејвдигер

Гостин
Поздрав до сите.
Еве направив една страница за ученје како да се направи веб страница во HTML.
Па решив да ја споделам со сите кои се почетници во правенје на веб страница.
Мозете да отидете на http://golewebs.50webs.com и да научите несто.
Директно http://golewebs.50webs.com/webdizajn.html
Добро е , али подобро би било да ги направиш на Македонски... и ај ако може да кажеш како беше за BREAK хтмл-то??
---

јас сега работам во dreamweaver , сајт за бесплатан размена на банери... не е нешто којзнае што, али кога ќе биде во комплет , ќе ве известам :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom