Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Од чаршиски муабети се шушка дека Стопанска АД Битола ќе ја има истата судбина како Еуростантандард банка, бидејки има тука на форумов луѓе што се разбирате и ги пратите (знаете) да прочитате финансиски извештаи. Ме интересира има ли некакви сигнали за тоа или е само обична шпекулација ?
Samo obicna zelba na dushegriznici :)
Posledna transakcija pominaa 4000 akcii na 4000 deneari so interen nalog :)
Ja eve spekuliram deka ke ja vidime skoro na 4000 denari pogotovo ako se ispolni planot da se valoriziraat 7 miliona evra i kusur od zgradata kaj bivsh cveten pazar !!!

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Да ама за 1000$ ќе е 5%...
Како и да е, целта му ја оправдува одлуката само доколку ова му е еден вид заштеда за пензија, и ставил еден лампсам кој ќе му се оплодува за следните 15г...

Со среќа @

Во секоја друга варијанта како програмирано уплаќање (месечно или годишно) или трејдање ќе го одерат...

Конкретно КМБ е 3 посредник додека да стигне налогот на берза, затоа најдобра варијанта е да одиш дирекно кај сорсот...

Како и да е, мислам дека добро ги паркирал средствата, со оглед на тоа што очекувам 2022 да биде по волатилна, со посериозни корекции...
Која е другата опција за инвестирање S&P500 , за помала сума на пари, пример ете 1000 евра :)? Колкави се провизиите во Илирика, мислам ја спомнаа некоја страна порано.

Член од
25 декември 2010
Мислења
41
Поени од реакции
3
Zdravo, bi sakal da se konsultiram so vas ovde mnogu poiskusni od mene .
Imam suma od 250 000 den . koja sakam da ja vlozam na MSE
Se razmisluvam pomegu Alkaloid i Komercijalna banka
Vase mislenje , vi blagodaram

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Зошто баш тие? Кои се причините зошто би сакал да инвестираш во тие две компании и зошто се подобри од другите сто на (сѐ уште) Македонската берза или на милионите другите во светот?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Еве овие со наводно најголема адекватност на капитал од сите банки и што собираат депозити со 3% годишна камата, дополнително ќе го зголемувале капиталот за 2,5 миљони евра :shok2: Пошо клиенти не се обраќаат за кредити у десетина пати поголеми банки со огромни вишоци капитал него ете баш кај нив...

Член од
25 декември 2010
Мислења
41
Поени од реакции
3
Зошто баш тие? Кои се причините зошто би сакал да инвестираш во тие две компании и зошто се подобри од другите сто на (сѐ уште) Македонската берза или на милионите другите во светот?
Imaat dobra dividenda a i se najsigurni na MSE , mislam

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Imaat dobra dividenda a i se najsigurni na MSE , mislam
Имале „добра дивиденда и биле едни од најсигурните“ и во 2007, па за година дена четирикратно им паднала вредноста на акциите. Впрочем, КМБ има забрана да исплаќа дивиденда, а прашање е дали НБРСМ воопшто ќе ја тргне поради продлабочувањето на кризата

Член од
23 февруари 2019
Мислења
310
Поени од реакции
312
За таа сума можеш да земеш по десетина акции од двете.

Член од
25 декември 2010
Мислења
41
Поени од реакции
3
За таа сума можеш да земеш по десетина акции од двете.
I jas mislam isto, blagodaram
Автоматски споено мислење:

Имале „добра дивиденда и биле едни од најсигурните“ и во 2007, па за година дена четирикратно им паднала вредноста на акциите. Впрочем, КМБ има забрана да исплаќа дивиденда, а прашање е дали НБРСМ воопшто ќе ја тргне поради продлабочувањето на кризата
Imav vo toj period akcii vo 6 firmi , znam kako se gubi , ama i da se dobie

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
I jas mislam isto, blagodaram
Автоматски споено мислење:

Imav vo toj period akcii vo 6 firmi , znam kako se gubi , ama i da se dobie
Па ти бе си имал поголемо берзанско искуство и од мене, а тука поставуваш прашања што да купиш за 4.000 евра :pos:

Еве напиши некој едукативен пост за членовите да прочитаат какво е чувството да се изгуби капитал на берза верувајќи на совети од брокери и рандом ликови од интернет што „знаат нешто што другите не го знаат“

Член од
17 јули 2020
Мислења
69
Поени од реакции
44
Ајде брокери кажете сто се дешава со комерцијална кој на кому му ги истури скоро 8000акции...

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Би ти препорачал да ги поделиш на 3-4 акции, еве на пр. 90к на КМБ, 90к на АЛК и 70к на ТЕЛ или УСЈЕ.

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Да не беше некој на Собранието на Реплек денес? Кажаа ли нешто зошто годинава предложија релативно ниска дивиденда во однос на претходните години?

Kajgana Shop

На врв Bottom