Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.856
Банално е. Баш убаво доаѓа сликата од Русија, нека послужи малце секој да стави прст на чело и да се запраша што к.р правиме уствари
Не е исто. Нема споредба.
Русија произведува пет вакцини и ги раздава по светов.
Ние сме у предност што немаме сеуште вакцини.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
881
Поени од реакции
1.411
Не е исто. Нема споредба.
Русија произведува пет вакцини и ги раздава по светов.
Ние сме у предност што немаме сеуште вакцини.
Предноста кај нас е од стално шо сме биле последни во сѐ.

M

Macedon1um

Гостин
Ја никаде не ги спомнав кафулињата или кафаните.

Факт е дека прошлата година секторот на игри на среќа (кладилниците, обложувалниците) платија најголеми даноци во државата, дури поголеми и од оние од супермаркетите.

Во врска со кафулињата и кафеаните, баш сега ќе приметиш колку од нив перманентно ќе се затворат, на колку вработени ќе им биде одбиен солиден дел од платата додека државата ќе исплаќа милиони и милиони евра и цели плати на преполната јавна администрација која и онака ништо не работи.
Кладилниците ќе работат на шалтер систем т.е од дома ќе може да составиш тикет и таму само да го уплатиш, и до сега едно добри 80% од луѓето не дремеа по кладилници туку на веќе готово ливче само одеа го уплаќаа така да нема да трпат они никаква финансиска штета. За кафичи, кафани и сл ич не ми се ни коментира - не може мене како обичен човек да ме тераат на отворено да носам маски а они се лупнале по 5+ луѓе на една маса прават корона парти

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.856
" Бидејќи бројот на смртни случаи нагло се зголеми, анестезиолозите, особено во Сараево, како можна причина наведоа дека во најтешката фаза на болеста тие се поврзани со неквалитетни респиратори купени минатата година од Кина под сомнителни околности.

Поради тоа се обвинува премиерот на Федерацијата БиХ, Фадил Новалиќ и други лица вклучени во набавката, за што беа одвоени 5,3 милиони евра од буџетот."

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.472
Поени од реакции
24.207
Не се разбираме... Системот се распадна и тоа е факт (не знам ниту дали бил составен некогаш).
Ама муабетиве сдс-вмро се многу потрошени.
Oti potroseni? Za merkite kakvi i da se tie, situacijata, policiski i bukvalno se sto se slucuva vo republikata si ima legalna izvrsna i zakonodavna vlast i kon nea treba da se pokaze so prst za odgovornost. Nema tuka sto mnogu da se filozofira. Nie gi izbravme da ne vodat, tie se nafatija. Znaci si ima merki koi smetaat deka treba da se sprovedat i institucii koi se zadolzeni toa da go sprovedat. Dali ne se sproveduva, dali merkite ne davaat efekt e nivna odgovornost i nesposobnost i za toa treba nekoj ili nekoi da snosat odgovornost. Vo slucajot toa vo momentot e SDSM i nejzinite koalicioni partneri kako apsolutna vlast. Imaat svoj premier, svoj minister za zdravstvo, minister za vnatresni i nadvoresni. Bukvalno tie kolat i besat tuka vo republikata. I sega koj e kriv za situacijata i merkite vaka po tvoe? Nekoj Kinez od Vuhan? Ako odime po komandna odgovornost tocno so ime i prezime se znae koj ja zasral i ne gledam zosto se ima potreba da se glumi ludilo.

J

joli1

Гостин
Кладилниците ќе работат на шалтер систем т.е од дома ќе може да составиш тикет и таму само да го уплатиш, и до сега едно добри 80% од луѓето не дремеа по кладилници туку на веќе готово ливче само одеа го уплаќаа така да нема да трпат они никаква финансиска штета. За кафичи, кафани и сл ич не ми се ни коментира - не може мене како обичен човек да ме тераат на отворено да носам маски а они се лупнале по 5+ луѓе на една маса прават корона парти
Делумично ќе се сложам дека одреден дел од кладионичарите преферираат да играат брзи тикети, но не треба да се заборави дека солиден дел од клиентелата на кладилниците се и постари луѓе кои не знаат или не сакаат да прават брзи тикети.

Финансиска штета и те како ќе има за кладилниците и за нивните вработени, сите кладилници сега ќе затвораат неколку саати порано, нема да може да се врши кладење на утакмици кои се почнати (live betting), итн.

Сево ова ќе контрибуира кон тоа да се создава илегално кладење какво што имаше прошлата година во тек на полициските часови, каде што неколку независни луѓе во еден град примаа уплати и вршеа исплати на кладење, без било каков данок.

Во врска со кафулињата, постои мерка за тоа колку луѓе смеат да седат на една маса, колку масите треба да бидат одвоени, средства за дезинфекции на маса, итн, значи проблемот пак ќе речам е во инспекторатот кој што очигледно не си ја врши работата или е под нечива контрола.

Да се разбереме, јас сум за воведување одредени мерки поготово во одредени сектори од кои што може да произлезе кластер, но не сум за нивно потполно финансиско уништување, не сум за зголемена невработеност и сиромаштија.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Вчера односот заразени-тестирани беше 22%, додека денес 21%. Претходно беше над 30% долго време. Ај да видиме утре дали ќе продолжи тенденцијата.
Инаку меркиве ќе беа океј пред 2-3 недели, се кога веќе пикот треба полека да поминува се бескорисни за спречување на зарази. По природен пат ќе стивне бранов, а не заради ,,меркиве".

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.080
Поени од реакции
74.826
Вчера односот заразени-тестирани беше 22%, додека денес 21%. Претходно беше над 30% долго време. Ај да видиме утре дали ќе продолжи тенденцијата.
Инаку меркиве ќе беа океј пред 2-3 недели, се кога веќе пикот треба полека да поминува се бескорисни за спречување на зарази. По природен пат ќе стивне бранов, а не заради ,,меркиве".
Викенд бро, секогаш се поситни процентите. Ќе видиме од утре.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.271
Поени од реакции
19.722
Кога прележа, не си не обавестила?
:rolleyes:
Си велам прележав, имав симптоми, подоцна близок роднина со кого имав контакт направи тест позитивен испадна, за секој случај ќе правам деновиве тест за антитела.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.480
Поени од реакции
10.386
Си велам прележав, имав симптоми, подоцна близок роднина со кого имав контакт направи тест позитивен испадна, за секој случај ќе правам деновиве тест за антитела.
Значи не си сигурна, имаш или немаш, допрва ќе дознаеш, а кутриот @мкд владе се изнасекира за тебе;):D

Kajgana Shop

На врв Bottom