Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
17.122
Поени од реакции
19.526
Радио Милева еден извештај да ви дај од Битола, на кратко.
Изминатиот период како шо имав наназад пишано беше гунгула по кафичи, широк сокак полн, паркот полн, е сега, деновиве штама во споредба со претходно.
Дали се должи тоа дека во Битола е пикот моментално според секојдневниот број на заразени, дали се во изолација, или стварно луѓето се испрпани, ама дефинитивно градот е преполовен.
Маски носат скоро сите.
Се надевам ќе има крај лудилото.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Pa tie AZ moze na primer da se potrosat na lugje nad 60 godini ako vekje se sledat drugi drzavi.
Тоа можеше да се направи до вчера, сега, пројде возот за такво нешто. Луѓето тука не се Германци или Нервежани кој утре ако институциите дадат добро образложение ќе сменат мислење. Тука има огромна недоверба кон вакцини што сме ги користеле 30 години уназад без никакви проблеми а не па ова.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Сите вакцини што се сеа у оптек немаат фаза 4 клиничка студија направено. Таа е за одредување на long term effects и ризици од вакцините. Фаза 4 се спроведува на live population моментално :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Сите вакцини што се сеа у оптек немаат фаза 4 клиничка студија направено. Таа е за одредување на long term effects и ризици од вакцините. Фаза 4 се спроведува на live population моментално :D
Остај long term, тука имаш short term ефект. Не е ништо ново ни страшно ова со Фаза 4, мора на некој да се испита. Во август мислам ќе добијат фул одобрување во Америка и нема да се веќе emergency use. Освен АЗ :D

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Абе Фајзер и Спутник, то е то во моментов.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Остај long term, тука имаш short term ефект. Не е ништо ново ни страшно ова со Фаза 4, мора на некој да се испита. Во август мислам ќе добијат фул одобрување во Америка и нема да се веќе emergency use. Освен АЗ :D
Да дефинитивно тие бројки од Германија се загрижувачки, иако во Британија воопшто не се такви бројките а довербата во Астразенека е многу силна и британците дефинитивно продолжуваат сеа со вакцинирање и до крај на април сите 50+ ќе бидат покриени со што ќе бидат далеку пред цела Европа. Тогаш и ќе ја отворат економијата. На крај на денот секоја земја со своите математики.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.068
Поени од реакции
74.737

Сега објавија дека 28 годишна девојка која се вакцинирала со АЗ во Србија, добила тромбоза и затоа нашиве ја суспендрале за помлади од 60 години.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Да дефинитивно тие бројки од Германија се загрижувачки, иако во Британија воопшто не се такви бројките а довербата во Астразенека е многу силна и британците дефинитивно продолжуваат сеа со вакцинирање и до крај на април сите 50+ ќе бидат покриени со што ќе бидат далеку пред цела Европа. Тогаш и ќе ја отворат економијата. На крај на денот секоја земја со своите математики.
Ќе видиме кога ќе почнат да вакцинираат испод таа возраст. Гарантирам дека ќе ја стопираат и они ако се јават вакви случаи. Едино нешто што ми паѓа на памет е дека нивните вакцини се локални, па да не е нешто со квалитетот.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Ајде стручно прашање, колкавс вредност на антитела е "добра" за понатамошен имунитет?
На разни статии различни информации, од дека и самиот минимален број на антитела е доволен до колку поголема бројка толку подобро (по некоја логика).
Не можев да најдам некоја скала на вредности на пример од 1-5 е слабо, од 5-10 доволно, над 10 добро...
Студио?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Ќе видиме кога ќе почнат да вакцинираат испод таа возраст. Гарантирам дека ќе ја стопираат и они ако се јават вакви случаи. Едино нешто што ми паѓа на памет е дека нивните вакцини се локални, па да не е нешто со квалитетот.
И сеа европјаните не вакцинираат испод 50 години. Не само тоа мислам дека нигде во Европа не се вакцинира испод 70 години освен приоритетни групи како мед. сестри, доктори и други од здравство и старечки домови.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.322
И сеа европјаните не вакцинираат испод 50 години. Не само тоа мислам дека нигде во Европа не се вакцинира испод 70 години освен приоритетни групи како мед. сестри, доктори и други од здравство и старечки домови.
Vo Germanija Biontech tie od prva grupa. Posle pustija AZ a vtora grupa znaci i medicinski personal, uciteli, neguvatelki itn. od niv golem del se zeni, i pomladi. Znaci AZ vo pogolem del primile zeni ispod 60 godini. Sega ne znam kako ke pravat, valjda obratno starite nad 60 so Biontech i AZ a drugite so Biontech. Problemot e dostapnosta. Ako dojde Sputnik ili Johnson i niv ke se davaat. Diskutiraat sega smena na taktika i sto povekje da dobijat edna doza i da izgradat imunitet a vtora zavisi od dostapnost.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Абе Фајзер и Спутник, то е то во моментов.

Нема да им заврши работа Спутник на Европјаните од причина што Русија има премал капацитет за произведување на вакцини. Русиве ќе се ослонувале на странски произведувачи за вакцината, па тоа треба да има контрола на квалитет дали ќе биде како што треба и дали секој ќе ги исполни зададените квоти е голем прашалник. Со други зборови, месеци ќе поминат додека добијат значителна бројка на дози.

Најдобра опција за европа е да тропне на врата кај америте кои имаат премногу вакцини па они да се смилуваат.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.235
Поени од реакции
42.986
Нема да им заврши работа Спутник на Европјаните од причина што Русија има премал капацитет за произведување на вакцини. Русиве ќе се ослонувале на странски произведувачи за вакцината, па тоа треба да има контрола на квалитет дали ќе биде како што треба и дали секој ќе ги исполни зададените квоти е голем прашалник. Со други зборови, месеци ќе поминат додека добијат значителна бројка на дози.

Најдобра опција за европа е да тропне на врата кај америте кои имаат премногу вакцини па они да се смилуваат.
На крај ќе се испостави дека вакцината на клетите руси е најдобра. Америка им го врти грбот на сојузниците.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Вакцинираа првин само испод 60 или 65. Британците сега стигаат до тој проблематичен годишен праг, за да видиме дали ќе им се јавуваат тие проблеми. Они немаа ограничување за возраст и почнаа од најстарите. Затоа и се мешаат процентите.
Вие мислите дека прават некакви математики ама не е така, во британија нема пријавено вакви случаи. Ако почнат да се јавуваат ќе ги стопираат и они.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Vo Germanija Biontech tie od prva grupa. Posle pustija AZ a vtora grupa znaci i medicinski personal, uciteli, neguvatelki itn. od niv golem del se zeni, i pomladi. Znaci AZ vo pogolem del primile zeni ispod 60 godini. Sega ne znam kako ke pravat, valjda obratno starite nad 60 so Biontech i AZ a drugite so Biontech. Problemot e dostapnosta. Ako dojde Sputnik ili Johnson i niv ke se davaat. Diskutiraat sega smena na taktika i sto povekje da dobijat edna doza i da izgradat imunitet a vtora zavisi od dostapnost.
И сеа дали некој над 60 години ја зема АЗ? :D

Kajgana Shop

На врв Bottom