Левица - Политичка партија

Дали ќе гласате за Левица на Парламентарните избори?

• Да

• Ќе гласам за мафијашката коалиција СДССМ-ДПМНЕ

• Не

• Ќе гласам за друга "ТРЕТА ОПЦИЈА" партија

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.640
Поени од реакции
88.322

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.270
Јас не разбирам како тоа воопшто би функционирало. Првин во такво сценарио ДУИ би имале право на еден министер и еден заменик. Они да се сложат на систем каде што ќе паднат од 40-60% од фунционерите на 10% мислам дека е фантазија па колку сака САД нека притиска. Друга работа како ќе се договорат кој кое министерство да го земе. Сите министерства не се со еднаква важност. МВР, Финансии, Транспорт се заедно поважни можеби и од сите преостанати заедно. МВР посебно тука би била кланица кој да го земе тоа. Сами по себе никогаш нема да се договорат која партија што да добие од министерствата не па да се договорат кој кое директорско место да го земе.

И последно што се случува во тој таков систем ако некој одбие да учествува? Што се случува ако еве Левица и уште 2-3 партии имаат вкупно 10-20 пратеника и одбиваат да учествуваат во таквата влада зошто не се согласуваат со тој неофицијален договорен на лидерска средба модел ( а официјален никогаш нема да стане зошто ќе е потребно промени на устав). Кој ќе биде легитимитетот?

Вака. И не можеш да одбиваш, со самото одење на избори кандидираш претставник за во владата.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.794
Поени од реакции
8.513

Вака. И не можеш да одбиваш, со самото одење на избори кандидираш претставник за во владата.
  • Any Swiss citizen with the right to vote it is eligible to stand for election to the Federal Council, and does not necessarily have to be an official candidate or to be a member of the Swiss parliament.
  • Parliament should ensure that the different regions and language communities of Switzerland are fairly represented in the Federal Council. There are no specific rules on this.
  • Federal Council members may not hold another post in the service of the Confederation or a canton; they must therefore chose one or the other following their election.

• The Federal Assembly votes by secret ballot in several rounds.
    • Serving members of the Federal Council stand for re-election in the order of their length of time in office.
    • Any person eligible to be elected to the Federal Council (see above) can receive votes in the first two rounds of voting.
    • From the third round, no new application is accepted: only those who received votes in the first two rounds can receive votes. If no candidate gets an absolute majority (that is to say, more than half of the valid votes cast), the person with the fewest votes is eliminated in the next round.
    • The process is repeated until someone receives the absolute majority of votes, and is therefore declared elected.
    • The members of the Federal Council are elected for a four-year term of office.
    • Afterwards, the president and vice president of the Swiss Confederation are elected for the coming year.
Од ова јас што го читам единствената разлика помеѓу Швајцарскиот и нашиот модел е што кај нив тој советот/влада се бира со апсолутно мнозинство и заради тоа се сите горе доле претставени за да се обезбедат гласови ( поради за нив специфичната политичка поделба). И дека има ПРЕПОРАКА сите да бидат претставени али не е задолжителна.

Тоа ти што го пиша дека со самите избори мораш да кандидираш претставник на влада јас не го гледам, гледам дека откако ќе се оформи парламентот нивен се гласа за владата со апсолутно мнозинство. Али не гледам ништо околу тоа дека е задолжително да се подржи некој кандидат. Се што најдов е дека имале некаков договор непишан од 1959 дека најголемите три партии добивале по 2 места загарантирани а четвртата 1 загарантирано.

Ова и да пробаат да го воведат ( за што ќе треба да прават огромни уставни измени) нема шанси да профункционира тука. Никогаш нема да се договорат за ништо. Исто така ДУИ нема шанси да се согласи дека еве со сегашната ситуација и Швајцарските правила, ако Левица стигне до 150 000 гласа СДС-ДПНЕ-Левица ќе имаат 6 места додека ДУИ 1. Они гарант ќе бараат нешто како 3 места да бидат загарантирано Албанци, и така со уцени се ќе пропадне во старт.

Последно да останат само 7 министри од сегашните колку и да се, повторно е доста неверојатно. Тука збориме за кратење на барем неколку стотици високо ухлебани личности и измислени титули. А ако направат инфлација на бројот на советници/министри тогаш само ќе направат комплетно дисфункционален систем каде што се ќе биде закочено. Зошто колку што гледам овие советнициве иако се министри на своето место имаат доста широки моќи и можат каде сакаат да се мешаат.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.270
Од ова јас што го читам единствената разлика помеѓу Швајцарскиот и нашиот модел е што кај нив тој советот/влада се бира со апсолутно мнозинство и заради тоа се сите горе доле претставени за да се обезбедат гласови ( поради за нив специфичната политичка поделба). И дека има ПРЕПОРАКА сите да бидат претставени али не е задолжителна.

Тоа ти што го пиша дека со самите избори мораш да кандидираш претставник на влада јас не го гледам, гледам дека откако ќе се оформи парламентот нивен се гласа за владата со апсолутно мнозинство. Али не гледам ништо околу тоа дека е задолжително да се подржи некој кандидат. Се што најдов е дека имале некаков договор непишан од 1959 дека најголемите три партии добивале по 2 места загарантирани а четвртата 1 загарантирано.

Ова и да пробаат да го воведат ( за што ќе треба да прават огромни уставни измени) нема шанси да профункционира тука. Никогаш нема да се договорат за ништо. Исто така ДУИ нема шанси да се согласи дека еве со сегашната ситуација и Швајцарските правила, ако Левица стигне до 150 000 гласа СДС-ДПНЕ-Левица ќе имаат 6 места додека ДУИ 1. Они гарант ќе бараат нешто како 3 места да бидат загарантирано Албанци, и така со уцени се ќе пропадне во старт.

Последно да останат само 7 министри од сегашните колку и да се, повторно е доста неверојатно. Тука збориме за кратење на барем неколку стотици високо ухлебани личности и измислени титули. А ако направат инфлација на бројот на советници/министри тогаш само ќе направат комплетно дисфункционален систем каде што се ќе биде закочено. Зошто колку што гледам овие советнициве иако се министри на своето место имаат доста широки моќи и можат каде сакаат да се мешаат.
Ќе се префрлат на кантонално ниво тие што ќе ги скратат, не се секирај. :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Всушност, ова е една од работите кои најмногу ме загрижуваат, околу ДПМНЕ.
Да сум на твое место би гледал за себе, за тоа какви куртони испаднавте у служба на Заев.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
Да сум на твое место би гледал за себе, за тоа какви куртони испаднавте у служба на Заев.
више ти реков
стара љубав ми е ВМРО и ми е жал кога ве гледам тебе и бијонс (да, на тоа спадна партијата на форумов) што ви прават тука

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
више ти реков
стара љубав ми е ВМРО и ми е жал кога ве гледам тебе и бијонс (да, на тоа спадна партијата на форумов) што ви прават тука
Може да ми го пушат куров на форумов само, ако се секирав за тоа каков впечаток ќе оставам кај копиљаци немаше да сум тоа што сум.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
Може да ми го пушат куров на форумов само, ако се секирав за тоа каков впечаток ќе оставам кај копиљаци немаше да сум тоа што сум.
Ама не ме сфаќаш бе ич ти мене.
Мене ме боли кур за тебе и за тоа што лупаш глупости у теми за политика и сите ти се смеат. Стварно ме боли уво за твоето и реномето на бијонс. Немај дилема.

Ти реков - за партијата сум загрижен на што спаднала, заради некаква носталгија.

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.231
Поени од реакции
665
Левица секако уште едни избори ќе биде опозиција.
Следната власт ќе биде СДС и ДПНЕ и ДУИ.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.903
Поени од реакции
30.834
Дали Левица планира да донесе страски капитал,тоа е битно за државава и кревање на стандардот.Значи повеќе фирми,цената на трудиот ќе расте.Се друго е враќање во проклетите 90ти каде врвен дострел на еден работник беше да е осигуран.Така да заебите идеологии ,потребни се инвестиции сузбивање на корупцијата и криминалот и подобро здравство.
Прво нека ги стегнат овие домашниве се што украле да вратат, секој имот со сомнително потекло конфискација.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мене ме боли кур за тебе и за тоа што лупаш глупости у теми за политика и сите ти се смеат. Стварно ме боли уво за твоето и реномето на бијонс. Немај дилема.

Ти реков - за партијата сум загрижен на што спаднала, заради некаква носталгија.
Не глуми лудило и не се ставај у позиција дека си некој репер за не знам што....се знаеме доста време. Ме заболе кур и за твоето мислење, и тоа што би го напишал ти или било кој друг, и за тоа какво мислење има некој за мене.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428

Кај ја споредуваш Биџонс со Боди, она е далеку поначитана од него (или многу знае да го користи гугле).

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
Кај ја споредуваш Биџонс со Боди, она е далеку поначитана од него (или многу знае да го користи гугле).
Зборам исклучиво од аспект - нанесување штета на и така оштетеното реноме на партијата.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Зборам исклучиво од аспект - нанесување штета на и така оштетеното реноме на партијата.
Доволно е Ж'миц да даде било каква изјава за било што и штетата е напаравена. :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom