Види, јас не се сомневав дека ќе нема одзив. Кој сака и што сака нека вика, меѓутоа такво нешто како спонтано собирање на луѓе во сериозна бројка речиси и да не постои. А јас ниту сум некој релевантент фактор, ниту пак можам да служам пример на луѓето за следење. Поентата ми беше дека тука системот само со комплетен ресет може да се опраи. Што побрутален е ресетот , тоа резултатите ќе бидат поуспешни.
Ирелевантно е тоа дали на мене и на тебе ни е смешно, важно е што мнозинството граѓани одлучило дека тоа го сака. Тоа мнозинство е поделено на две групи, едната група ги исмејава едните, а другата другите. И така се има реалити шоу и забава до бескрај. Причините зошто е тоа така сум ги објаснил многу опсежно во многу наврати. Дури и знам до кога ќе биде така, одпрвин се надевав дека не сум во право, но како иде времето се повеќе се сваќам дека тоа е неизбежно. Режимот е отуѓен, системот не е наш. Тој навидум личи дека е наш, за да го убие секој отпор. За да народот бара заштите низ институциите на тој туѓ систем, кој всушност има улога да не замајува. Се додека имаме илузија дека имаме систем позади нас, и дека тој систем се грижи за нашите национални интереси, ние нема да можеме да мрднеме напред. Затоа и тие од дијаспората ни се чудат на умот, затоа и тие во соседството иако опресирани, во моментов се поголеми чувари на Македонштината од нас самите, како што и самиот си забележал.
Секогаш кога излегол некој да биде проактивен и да покаже иницијатива да собере луѓе за легално да дејство во државава за националните интереси преку некакво движење, кое на некој начин треба да влијае врз системот и има и најмала тенденција на некакви промени внатре во него, таквото движење бива инфицирано од системот. Ова сум го кажал сто пати, прво се оди на асимилирање на движењето и претопување во едната од двете „опции“, најчесто опозициската, понатаму се оди на дискредитирање, криминализирање и на крајот ликвидација.
Не може овој систем кој е толку инфициран, да се бутне однатре. Секој обид, ќе биде осуетен и уништен или разводнет во чекорите што ги објаснив. Неможе да се очекува некоја организација да пркне, ако поминува низ системот. Единствен начин тоа да се постигне е полулегална организација, која во ниеден случај не смее да покаже политички амбиции, а со тоа и да покажува опасност за системот, што би го запалило одбранбениот механизам на тој систем. А тоа е многу тешко да се постигне, доколку како што кажав постои илузија дека системот работи за нашите национални интереси. Илузија која очигледно и ти сеуште ја гаиш, според муабетов...