Вакцини на BioNTech-Pfizer и Moderna против САРС-Ко2

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044

... многу незгодна ситуација, кога се гледа спас во вакцина и вакцинирање, а тоа ќе биде обратно пресудно за фатален исход, тоа е уште една потврда дека нема шала со такви лекови кои преставуваат биолошки (генетски) материјал,

...пациентот пред да се вакцинира не е само доволна неговата желба за вакцинирање поради страв од болеста К19, туку треба исцрпно испитување на неговата моментална здравствена состојба, кормобидитети и претпоставка доколку се вакцинира, односно дали пациентот токму во тој момент според општа анализа на крвна слика и општ преглед, може да се вакцинира безбедно барем од таа гледна точка!

...јас гледам и кај нас, доволно да се има желба за вакцинација и оправдување дека ќе се заштити од болеста К19 и веднаш се носи на вакцинирање, а само пред 2,3 месеци биле вакцинирани со вакцина против сезонски грип, дали телото е спремно и здраво во моментот да ја прими и ова вакцина против К19?

...затоа ќе доаѓа до вакви несакани ситуации, можеби и вакцината има некои несакани ефекти не дека нема и било кој лек во еден момент може да биде ризик, но тоа не значи дека секогаш вакцината „е крива“, јас мислам дека тука има голема улога човечкиот фактор конкретно медицинските лица кои мораат да дадат препорака за вакцинирање по кратко испитување на здавствената остојба на пациентот пред да се вакцинира, не само препорака поради кормобидитети да се заштити со вакцина, туку дали тие кормобидитети ВО МОМЕНТОТ ДОЗВОЛУВААТ ВАКЦИНИРАЊЕ, додека не се стабилизира пациентот!
... не може пациент со високи д-димери, или моментални каоагулациони пореметувања да прими вакцина се додека не ја стабилизира состојбата со лекови, па потоа да се вакцинира или општо за било кој кормобидитет со пореметени вредости, а да се прими вакцина, зашто никој не знае како ќе реагира телото со таков нарушен метаболизам кога дополнително ќе се вакцинира,

...затоа пак ќе кажам, немаме искуство со вакцинирање на адултната популација, ниту протокол како што има педијатриската активна и пасивна имунизација, фалат посветени имунолози за адултна возраст, а и мислење од други специјалности, некако све се одвива под инерција како роботи, еден размислува за сите и тоа е тоа!
1. Кое се тие коморбидотети што треба да се стабилизираат пред ковид вакцината?

2. Д-димер коморбидитет ли е?

3. За кои пореметувања во коагулацијата зборуваш конкретно?

4. Кој е патофизиолошкиот механизам на вакцинава на астра зенека со тромбогенезата?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.773

4. Кој е патофизиолошкиот механизам на вакцинава на астра зенека со тромбогенезата?
...ова вежбаш на мене ли !? или треба да држам стручни предавања, па да кажам од што може да се има покачени димери, не сакам да те коментирам како член, кажи твое мислење, јас мое, но вака со затепување некако лош дојам оставаш, тенденциозно ме провоцираш да на крај го кажеш твојот репертуар од епитети, не знам зашто со мене се занимаваш,

... колешка моја со несреден покачен шеќер сеуште не можат да и најдат соодветен инсулин кој би го користела, со моментална сезонска алергија, како и покачени димери со што пие орално синтром, без да направи брз тест за состојба со вирусна инфекција, се вакцинирала, ете лежи дома потечена како бумбар, димери до плафон, шеќерот исто, мускулни болки, важно вакцинирана е...а со каква моментална состојба ? растур систем, ќе видам како ќе се опорави, а и реков стабилизирај се прво, па вакцинирај се,

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
...ова вежбаш на мене ли !? или треба да држам стручни предавања, па да кажам од што може да се има покачени димери, не сакам да те коментирам како член, кажи твое мислење, јас мое, но вака со затепување некако лош дојам оставаш, тенденциозно ме провоцираш да на крај го кажеш твојот репертуар од епитети, не знам зашто со мене се занимаваш,

... колешка моја со несреден покачен шеќер сеуште не можат да и најдат соодветен инсулин кој би го користела, со моментална сезонска алергија, како и покачени димери со што пие орално синтром, без да направи брз тест за состојба со вирусна инфекција, се вакцинирала, ете лежи дома потечена како бумбар, димери до плафон, шеќерот исто, мускулни болки, важно вакцинирана е...а со каква моментална состојба ? растур систем, ќе видам како ќе се опорави, а и реков стабилизирај се прво, па вакцинирај се,
И ти како колешка што направи за твојтата колешка која има д-димери до плафон?!?!?!

Направена ли е компјутерна томографија со прашање белодробна емболија? Направена ли е ехокардиографија со прашање натоварување на десна преткомора и комора? Колкав е пулмоналниот притисок и како е тој лекуван? Колкав е дијаметарот на vena cava inferior?

Како и помогна ти со твоето знаење на твојата колешка освен што си се фатила за шеќерот. Жената полека умира. А вие селото гори а бабата се чешла!

Коа неписменоќа владее у северџанија тоа страшно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.773
И ти како колешка што направи за твојтата колешка која има д-димери до плафон?!?!?!

Направена ли е компјутерна томографија со прашање белодробна емболија? Направена ли е ехокардиографија со прашање натоварување на десна преткомора и комора? Колкав е пулмоналниот притисок и како е тој лекуван? Колкав е дијаметарот на vena cava inferior?

Како и помогна ти со твоето знаење на твојата колешка освен што си се фатила за шеќерот. Жената полека умира. А вие селото гори а бабата се чешла!

Коа неписменоќа владее у северџанија тоа страшно.
е да де, со 35 години "жената полека умира"
... "неписменост", ако си толку писмен, а друго е " образование", туку зошто не даде некое попширно објаснување таму каде треба, кога член ќе те праша за совет ти како сообраќаец само насочуваш кај матичен и толку, а јас ако му пишам на членот ти опширно мене ми пишуваш и ме вреѓаш, пак ќе кажам имаш проблем со мене или таков ти е карактерот?
...повели отвори некоја тема, издувај го знаењето ќе помогнеш на многу, не е само дали знаеш, прашање дали знаеш да го пренесеш тоа што го знаеш, пробај да се спуштиш на земја,

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
е да де, со 35 години "жената полека умира"
... "неписменост", ако си толку писмен, а друго е " образование", туку зошто не даде некое попширно објаснување таму каде треба, кога член ќе те праша за совет ти како сообраќаец само насочуваш кај матичен и толку, а јас ако му пишам на членот ти опширно мене ми пишуваш и ме вреѓаш, пак ќе кажам имаш проблем со мене или таков ти е карактерот?
...повели отвори некоја тема, издувај го знаењето ќе помогнеш на многу, не е само дали знаеш, прашање дали знаеш да го пренесеш тоа што го знаеш, пробај да се спуштиш на земја,
Репликата ти е тотално промашена.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.773
Репликата ти е тотално промашена.
...можеби, стар член си на форумов, имаш искуство со реплики и прифаќање од тогашните членови, сега како староседелец истото го правиш што ти правеа или сум грешка? повели на темите кажи мислење, не доаѓај на темите по мене, форум е ова со различни толкувања, доста ја вреѓаш северџанија, оти ти самиот ја напушти, ама никогаш нема да бидеш тоа што сакаш да бидеш таму во ЕУ, па ете ти можност да помогнеш на својот народ тука, отвори некоја актуелна тема, кажи искуства од твое секојдневие,

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
...можеби, стар член си на форумов, имаш искуство со реплики и прифаќање од тогашните членови, сега како староседелец истото го правиш што ти правеа или сум грешка? повели на темите кажи мислење, не доаѓај на темите по мене, форум е ова со различни толкувања, доста ја вреѓаш северџанија, оти ти самиот ја напушти, ама никогаш нема да бидеш тоа што сакаш да бидеш таму во ЕУ, па ете ти можност да помогнеш на својот народ тука, отвори некоја актуелна тема, кажи искуства од твое секојдневие,
Господе боже

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.773
- најчести компликации од К19 е тромбозата, вакцината АЗ стопирана во повеќе држави поради сомневање на фатален исход како причина- тромбоза, кормобидитети чија причина е појавата на тромбоза треба „да се стабилизираат“ пред да се прими било која вакцина, па и од АЗ,
- зависно од дисциплина на пациентот и негова грижа за редовна контрола и примање на терапија имаме „стабилизиран„ кормобидитет, за разлика од пациент кој е несериозен со негови кормобидитети, па со тоа има и различен ризик при примање на вакцина која ете во случајов на Астра Зенека се сомневаат на некои несакани манифестации со тромбоза, па е некаде стопирана и се разгледува поврзаноста!
- д-димери, накратко, нивно зголемување преставува знак за активација на системот за коагулација, причини различни, конкретно предизвикано дополнително од вирусна инфекција!
- па сигурно не зборувам за хемофилија,
- една серија -„лот“ од вакцината АЗ е поврзано со фатален исход на вакцинирани лица во различни држави што уште се испитува со аутопсија на истите поврзано се претпоставка како последица од тромбоза,

кога ќе дадат „искрен и вистински извештај“ можеби ќе имаме одговор на твоето „Кој е патофизиолошкиот механизам на вакцинава на астра зенека со тромбогенезата“ ?
- ништо не е генерализирано, секоја индивидуа е приказна за себе!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
- најчести компликации од К19 е тромбозата, вакцината АЗ стопирана во повеќе држави поради сомневање на фатален исход како причина- тромбоза, кормобидитети чија причина е појавата на тромбоза треба „да се стабилизираат“ пред да се прими било која вакцина, па и од АЗ,
- зависно од дисциплина на пациентот и негова грижа за редовна контрола и примање на терапија имаме „стабилизиран„ кормобидитет, за разлика од пациент кој е несериозен со негови кормобидитети, па со тоа има и различен ризик при примање на вакцина која ете во случајов на Астра Зенека се сомневаат на некои несакани манифестации со тромбоза, па е некаде стопирана и се разгледува поврзаноста!
- д-димери, накратко, нивно зголемување преставува знак за активација на системот за коагулација, причини различни, конкретно предизвикано дополнително од вирусна инфекција!
- па сигурно не зборувам за хемофилија,
- една серија -„лот“ од вакцината АЗ е поврзано со фатален исход на вакцинирани лица во различни држави што уште се испитува со аутопсија на истите поврзано се претпоставка како последица од тромбоза,

кога ќе дадат „искрен и вистински извештај“ можеби ќе имаме одговор на твоето „Кој е патофизиолошкиот механизам на вакцинава на астра зенека со тромбогенезата“ ?
- ништо не е генерализирано, секоја индивидуа е приказна за себе!
1. За која дисциплина на пациентот станува збор?

2. Кој коморбидитети ги познаваш што се "стабилизираат" па потоа да може да се вакцинираат луѓето?

3. Европската комисија ја нема забрането вакцината АЗ?

5.Дали знаеш што зборуваш и зошто не?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.773
2. Кој коморбидитети ги познаваш што се "стабилизираат" па потоа да може да се вакцинираат луѓето?
..цела година пациентите не биле на специјалистички консултативен преглед, дали лекарствата му се добри или не, дали лабораторски параметри соодејствува со тие лекови што ги пиел цела година или треба промена??
пациентот ги пие лековите но не се чувствува добро, а не може на преглед не една недела, не месец, туку цела година, дали е во прашање, простата, тумор, срце, тироидеа, т.е. коморбидите (хронични болести) што ги имаат, и затоа јас го кажувам „нестабилизиран“ пациент, не знам како да ти објаснам од толку цинизам што имаш во тебе,
таквите пациенти пред вакцинација треба да си ги „донесат“ лабораториските вредности кои им се пореметени на нормала или приближно до нормала, па потоа да се вакцинираат!

...ако пациентот има д-димери 7000ng/ml, а не е свесен дека му се толку, ете ќе се вакцинира со Астра Зенека вакцина и? дали ќе биде безбедно, можеби да, ама повеќе на НЕ ќе да биде!
па затоа тој пациент треба да се „стабилизира“ со антитромбоичен лек од тип на клексане, да му спаднат д-димерите па да се вакцинира после две недели да речеме, а не со вредност 7000ng/ml, а нормално е до 500ng/ml, а тој не е свесен за тоа оти не направил лабораториски анализи, ниту преглед, ниту ништо,

...ако твоето здравје зависи од СЗО, моето не зависи дали ти е јасно тоа? јас ќе одлучам за моето здравје, затоа што денес све е само не е совесно хумано здравство, све е комерцијала интерес и колатерална штета, а јас не сакам да бидам дел од тоа, ти ако сакаш вакцинирај се со АЗ вакцина само затоа што СЗО и ЕУ „ја признаваат“ за успешна и ефикасна, а докажано дека не е како Спутник В, ама ете таа ја имаат како сооветна, а Спутник В како неоодветна, затоа што не се мисли за доброто на човечанството туку се гледа геополитички игри, комерцијални игри...итн,
...а ти слободно вакцинирај се со вакцината АЗ без да ги знаеш вредноста на д- димерите!
5.Дали знаеш што зборуваш и зошто не?
... ова не личи ама ич, џабе ЕУ, џабе професијата, сељачизмот се носи со себе каде и да се оди!

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
..цела година пациентите не биле на специјалистички консултативен преглед, дали лекарствата му се добри или не, дали лабораторски параметри соодејствува со тие лекови што ги пиел цела година или треба промена??
пациентот ги пие лековите но не се чувствува добро, а не може на преглед не една недела, не месец, туку цела година, дали е во прашање, простата, тумор, срце, тироидеа, т.е. коморбидите (хронични болести) што ги имаат, и затоа јас го кажувам „нестабилизиран“ пациент, не знам како да ти објаснам од толку цинизам што имаш во тебе,
таквите пациенти пред вакцинација треба да си ги „донесат“ лабораториските вредности кои им се пореметени на нормала или приближно до нормала, па потоа да се вакцинираат!

...ако пациентот има д-димери 7000ng/ml, а не е свесен дека му се толку, ете ќе се вакцинира со Астра Зенека вакцина и? дали ќе биде безбедно, можеби да, ама повеќе на НЕ ќе да биде!
па затоа тој пациент треба да се „стабилизира“ со антитромбоичен лек од тип на клексане, да му спаднат д-димерите па да се вакцинира после две недели да речеме
Кај се видело и чуло за две недели да се терапира тромб???

Дали знаеш и зошто не? Колку време е потребно да се лечи тромбоза (длабока венска, белодробна итн?)

Дали си аплицирала во фондот за иновации за методот "лечење на д-димери" со клексане?

Оваа дијагноза не е позната НИКАДЕ во светот (освен во бладањата на некои психијатриски пациенти)

Можеш да пробаш, ако ти упали и нобелова награда ќе лапнеш.

Може и рак ќе излечиш пошто речиси и да нема болен од рак без д-димери.

Среќно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.773
Кај се видело и чуло за две недели да се терапира тромб???

Дали знаеш и зошто не? Колку време е потребно да се лечи тромбоза (длабока венска, белодробна итн?)

Дали си аплицирала во фондот за иновации за методот "лечење на д-димери" со клексане?

Оваа дијагноза не е позната НИКАДЕ во светот (освен во бладањата на некои психијатриски пациенти)

Можеш да пробаш, ако ти упали и нобелова награда ќе лапнеш.

Може и рак ќе излечиш пошто речиси и да нема болен од рак без д-димери.

Среќно.
...ооооо човече, тие се под терапија неконтролирана цела година, а не значи дека се без ич терапија, па ќе третира тромб за две недели, ако мислиш за хронични за 5 дена со Ксарелто ќе им го спуштам д- димери, клопидогрел и аспирин, и ако се има високи д-димери токму неподвижноста во кревет за време на пандемија можат да придонесат за уште повисоки вредности,
нешто не ти ми одговара поинакво мислење?
д димери ниту треба да се направат како обична лабораториска анализа ако нема причина за тоа, еден пад или удар дома со појава на модрица и нагнечена нога и оток ќе ги дигне д-димерите тоа не значи длабока венска тромбоза, а истите „ќе се смират“ по неколку дена на нормала“
ај не се разбираме, ти си робот и шемаџија, што пишува таму што пишува ваму, пишувањата се менуваат за кратко време менуваат мислење,
и нормално д димери се покачуваат и при бактериска, вирусна инфекција, па и при реуматични болести, па дури нели и кај трудници!

Kajgana Shop

На врв Bottom