Влада на Македонија

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ти не го разбираш јазикот кој го збориш...
Јорданис е Бугарски Цар? Бугарин што е?
Те прашав не како ги нарекувале, туку како тие самите се нарекувале дали имаш писмен доказ.

Пак ќе ти кажам Србите за Германците имаат назив Немци, па они сами секако дека не се нарекуваат така, ниту пак државата не ја нарекуваат според тоа.

Најди напис, книга или било што од првото и второто Бугарско, кај што тие самите за себеси викаат дека се Бугари. И сконцентрирај се, не станува тука збор за Македонија, туку за брендот Бугарија.
Автоматски споено мислење:

Не си имам работа со вулгари, претежно со вулгарки, и тоа не повеќе од еднаш пошто се досадни. јебига, знам дека се гнасни, али тоа ми е фетиш од времето на червените сине (може мајка ти да ти раскажуе), па може да се каже и од Белгија.
Ова ти ми го бараш по аналогија на тоа дека Александар Македонски се има прогласено за Македонец кој нема никаква врска со Грците во некаков документ или? :) На која основа тврдиш ти дека си наследник на Античките Македонци?

Не се останати никакви писмени докази од бугарските царства не па докази каде што некој би тврдел дека тој народ бил бугарски. Сите бугарски административни центри и тврдини се разрушени, додека во црквите служеле грчки попови за кои е веројатно да уништиле секаква писмена трага која не одела во прилог на Византија. Но затоа постојат летописи, хроники не само од византиски извори кои убаво објаснуваат кои и што биле луѓето кои живееле по тие земји.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ова ти ми го бараш по аналогија на тоа дека Александар Македонски се има прогласено за Македонец кој нема никаква врска со Грците во некаков документ или? :) На која основа тврдиш ти дека си наследник на Античките Македонци?

Не се останати никакви писмени докази од бугарските царства не па докази каде што некој би тврдел дека тој народ бил бугарски. Сите бугарски административни центри и тврдини се разрушени, додека во црквите служеле грчки попови за кои е веројатно да уништиле секаква писмена трага која не одела во прилог на Византија. Но затоа постојат летописи, хроники не само од византиски извори кои убаво објаснуваат кои и што биле луѓето кои живееле по тие земји.
Не ти правам аналогија никаква. Не правев муабет за Александар Македонски, ниту за Македонија, ниту за Византија. Таканаречените прво и второ Бугарско царство, биле самостојни држави неколку векови. Имале свое писмо, имале прво канови па после цареви. И ваљда биле писмени. Имале своја патријаршија, и биле една од појаките држави во Европа. Од денешен аспект да речеме како Франција. Баш никаков запис да не останал, тоа не ти е чудно? Или останале записи, само не за тоа како се осеќале владетелите на тоа царство.

Постојат натписи Византиски, кои кажуваат како они го нарекувале народот. А не како народот сам се нарекувал. И тоа имај во предвид дека значењето на зборт Вулгарос бил инаков во времето на Јустинијан, а инаков во времето на Василиј, а сосема поинаков во времето на третото Бугарско царство. Но не верувам дека некогаш имало значење за народ во првото и второто царство. Додека може да се дискутира за третото царство.

А ако одиме по таа аналогија, тогаш третото царство и немора да има континуитет од првите две. Чак што више ниедно од трите таканаречени Бугарски царства најверојатно немаат никаков меѓусебен континуитет. Првото е со турски титули, второто е мешано, а третото е со Словенски титули.

Неможеш ти врз основа на летописи на твоите непријатели да заклучиш како се самонарекувале твоите предци.

Последно уредено:
Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Не си имам работа со вулгари, претежно со вулгарки, и тоа не повеќе од еднаш пошто се досадни. јебига, знам дека се гнасни, али тоа ми е фетиш од времето на червените сине (може мајка ти да ти раскажуе), па може да се каже и од Белгија.
:pos:
Љубав моја, толку со аргументите и интелектуалното ниво на разговорот. Да си дојдеме на думата :D.
Ако разумеш доич ,ке ти кажем што ми раскажала маjка ми ,пошто е германка.
Хорор за секи антички ака асномски патриот нели - пол бугарски фашист и пол немски нацист..:D
За две црвени не знам , ама можем да ти разкажувам што праили твоите за две кафеви доjче марк.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.640
Поени од реакции
88.323
Мицко на инфективна завршил а?

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Не ти правам аналогија никаква. Не правев муабет за Александар Македонски, ниту за Македонија, ниту за Византија. Таканаречените прво и второ Бугарско царство, биле самостојни држави неколку векови. Имале свое писмо, имале прво канови па после цареви. И ваљда биле писмени. Имале бугарска патријаршија, и биле една од појаките држави во Европа. Од денешен аспект да речеме како Франција. Баш никаков запис да не останал, тоа не ти е чудно? Или останале записи, само не за тоа како се осеќале владетелите на тоа царство.

Постојат натписи Византиски, кои кажуваат како они го нарекувале народот. А не како народот сам се нарекувал. И тоа имај во предвид дека значењето на зборт Вулгарос бил инаков во времето на Јустинијан, а инаков во времето на Василиј, а сосема поинаков во времето на третото Бугарско царство. Но не верувам дека некогаш имало значење за народ во првото и второто царство. Додека може да се дискутира за третото царство.

А ако одиме по таа аналогија, тогаш третото царство и немора да има континуитет од првите две. Чак што више ниедно од трите таканаречени Бугарски царства најверојатно немаат никаков меѓусебен континуитет. Првото е со турски титули, второто е мешано, а третото е со Словенски титули.

Неможеш ти врз основа на летописи на твоите непријатели да заклучиш како се самонарекувале твоите предци.
губење време е со југодинозаури да спориш...:tapp:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
И децата бе ве хранат со вакви пропаганди?
Пропаганди... не бе шипо, све е тоа заведено и документирано фино лепо. Не се дешавало у време на прво бугарско, туку последниве неколку децении. Додуше злосторите на Арнаутите и во Илинденско се уредно заведени. Имаш тема во историја...
Еве за да знаат децата:

:pos:
Љубав моја, толку со аргументите и интелектуалното ниво на разговорот. Да си дојдеме на думата :D.
Ако разумеш доич ,ке ти кажем што ми раскажала маjка ми ,пошто е германка.
Хорор за секи антички ака асномски патриот нели - пол бугарски фашист и пол немски нацист..:D
За две црвени не знам , ама можем да ти разкажувам што праили твоите за две кафеви доjче марк.
Интелектуално ниво може да се води со некој кој почитува правила, а не се понаша како што му прилега на тоа што се идентификува. Не за џабе рекле, Бугар е професија.... јас би додал, најстарата....

Последно уредено:
Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Еве за да знаат децата:
Многу интересен документ напишан на чист книжевен бугарски език и граматика . Ке го побарам оригиналот на документот да видиме што дејствително пише таму и како се определиле .

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Што значи вулгар или богар во натписот? во кој контекст е ставен? Кажува народ? Опишува народ?
Еве таканаречените бугарски прво и второ царство, постоеле со векови... Дај понуди еден запис нивни кај што пишува јас Аспарух Бугарот, јас Омуртаг Бугарот. Јас Борис Бугарот.... Значи дај ми доказ за самоидентификација, а не како другите ги нарекувале.

Кажав, ниту Германците не се нарекуваат немци, ниту Холанѓаните низоземци... Тоа се називи со кој биле наречени.
Chatalar Inscription - Wikipedia - Омуртаг
Presian Inscription - Wikipedia - Пресијан

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ова само потврдува дека Грците ги нарекувале државите и нивните луѓе вулгарос... А не како сами се нарекувале. А пази, имале свое писмо, имале своја патријаршија и слично, а никако не се пишале Бугари експлицитно, зошто е тоа така?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Ова само потврдува дека Грците ги нарекувале државите и нивните луѓе вулгарос... А не како сами се нарекувале. А пази, имале свое писмо, имале своја патријаршија и слично, а никако не се пишале Бугари експлицитно, зошто е тоа така?
Kaj e be @fmi?

Ако разумеш доич ,ке ти кажем што ми раскажала маjка ми ,пошто е германка
Majka germanka, tatkovci neznajni junaci. Rezultat na opstenje, blagonadezen bugar so tapija so sve :toe:
Cim majkati stignala od tolku germanci bugari da ja natrudnat( ako i voopsto znae koj ja napumpal) ostavi aman ne ni kazuvaj koj za kolku sto pravel. Cisto se somnevam deka toj sto te priznava za sin imal da si dozvoli i dve kafeavi dojc marki za kurva da klecni. Tuku nastrana majtapot, zemi proveri dnk, da ne ne ispadnis ni polovina bugar :cautious:.

Последно уредено:

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Тоа само докажува дека си упорен во твоите заблуди, намерно или од незнаење. Камените натписи ги нарачале бугарските владетели Омуртаг и Пресијан.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Интелектуално ниво може да се води со некој кој почитува правила, а не се понаша како што му прилега на тоа што се идентификува. Не за џабе рекле, Бугар е професија.... јас би додал, најстарата....
Ama nego majkamu e germanka. Ne e toj plod na greski vo profesijata. Germanskite kurvi ne se ko bugarskite. Tie od ljubov ragjaat, posebno ko ke gi kovaat bugarski emigranti za koi na vremeto dve marki bea mislovna imenka. Nema zbor tuka, za ljubov se rabotese.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Како што гледаш се расчленил. Си има чираци чоекот.
Ne be, se odjavi? Po tolku godini gomna jadenje, vo najuboto da se odlogira. Ne mi se verva. Ima fateno nesto, nekoj virus najverojatno.
P. S sega proveriv, tuka e, prati. Izgleda nema sila da replicira, iznemosten e ili taka nesto. Mozi vaka pred krajot pocna da go grizi sovesta i da veruva vo karma. Jbg baagi se ima ogreseno covekot.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom