Најекономично греење и ладење

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Koj spomena kg.
Kolku kg e daisikai 9 vo velicina 2.5kw?
sporedeno so suzumi, shorai ako ne e se do kilogramite
Eden avant od pred 10god e pokvalitetna( citaj pokvalitetna) klima od shorai ako ne i od suzumi sega sto e.
Sakas da sporedime servisni od Avant3.5 od pred 10god i sega Shorai3.5?
Mozam.da ti sporedam edna generacija razlika za suzumi.
Kaj postarata na nadvoresnata imase plasticna zastita odpozadi na novata nema nikakava. Na postarata zastitniot kapaka na holenderite bese meatalen na novata plasticen. Na vnatresnata na novata filterot dodaten e duplo pomal od starata . Kaj vnatrrsnata na starata ima zastita da ne se piknat prsti vo ventilatorot kaj novata nema nisto.
Ima raboti kaj sto e stedeno vaka na prv pogled.
Voopsto ne se soglasuvam, dali e kapakot plasticen ili metalen e najmalku bitno kaj holendrite. Mrezata pozadi site ja isfrlaat bi trebalo da znaes zosto.
Trendot kaj site e sto pomalo sto polesno sto potivko sto pomalku kg ladilen medium itn... Ama podobreni performansi da ima. Ne e toa nesto novo, od sekogas site proizvoditeli se stremele kon takvo nesto. 100 pati napisav deka modulacija dobra i niska snaga odnosno minimum kapacitet da e stvarno nizok, e toa e prav inverter i toa e tesko da se postigne. Toa tesko kaj kinezite, vo momentov nevozmozno.
;) :)

D

Deleted member 12196

Гостин
Site prodavaci na klimi tuka a? :)
Не се баш сите, ама има продавачи-манипулатори кои вредат за сите.
Еден манипулатор веќе се препозна. Погледај кој се мурти кога пишувам дека има манипулатори.
Св Б.png
Затоа бегај подалеку од нив.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Toa go znaeme odamna ,stvarno e taka ,ama i kolku da opaga kvalitetot,treba od to sto se nudi na pazrot da odberime.
Автоматски споено мислење:

Ke te nateram da razmislis nesto,ispitaj pa odgovori.
Kompresori potpolno identicni.So ista zafatnina ,ista snaga,isti kvalitet na materijal,a se razlikuvaat po...

1.Cetiripolni
2.Sestopolni
Koj e podobar?

Samsung ima so 8 pola sigurno toj e najdobar :)
Jas zboruvav za kvalitet .
Toj od GMCC tesko deka e vo kvalitet ist so toj od Japan.

Voopsto ne se soglasuvam, dali e kapakot plasticen ili metalen e najmalku bitno kaj holendrite. Mrezata pozadi site ja isfrlaat bi trebalo da znaes zosto.
Trendot kaj site e sto pomalo sto polesno sto potivko sto pomalku kg ladilen medium itn... Ama podobreni performansi da ima. Ne e toa nesto novo, od sekogas site proizvoditeli se stremele kon takvo nesto. 100 pati napisav deka modulacija dobra i niska snaga odnosno minimum kapacitet da e stvarno nizok, e toa e prav inverter i toa e tesko da se postigne. Toa tesko kaj kinezite, vo momentov nevozmozno.
;) :)
Ama pak toa sto e dobro e potesko od toa polesnoto. Od 24 do 37kg 12ka ne e isto.:)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.349
Samsung ima so 8 pola sigurno toj e najdobar :)
Jas zboruvav za kvalitet .
Toj od GMCC tesko deka e vo kvalitet ist so toj od Japan.
Друже, струговите,глодалките и ЦНЦ машините секако идат од Јапан! Програмата е таа,дизајнот е јапански. Да не мислиш дека некој кинез од око работи на глодалката или рачно внесува параметри? :)
Секој чекор во производството е автоматизиран! Кинез едино може да стави и извади левак во машина. Така да тие прикаски "мејд ин чајна" барем за компресорите не важат!

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Друже, струговите,глодалките и ЦНЦ машините секако идат од Јапан! Програмата е таа,дизајнот е јапански. Да не мислиш дека некој кинез од око работи на глодалката или рачно внесува параметри? :)
Секој чекор во производството е автоматизиран! Кинез едино може да стави и извади левак во машина. Така да тие прикаски "мејд ин чајна" барем за компресорите не важат!
Ne velam deka kineskiot ne cini.
Ama sega se naplaka isto kineskiot kako pred 10.god japonski proizvod.A se proklamira deka e japonski.
Kolku Grunding sto e germanski.A se naplaka poveke od Beko a e edno isto.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Koj spomena kg.
Kolku kg e daisikai 9 vo velicina 2.5kw?
sporedeno so suzumi, shorai ako ne e se do kilogramite
Eden avant od pred 10god e pokvalitetna( citaj pokvalitetna) klima od shorai ako ne i od suzumi sega sto e.
Sakas da sporedime servisni od Avant3.5 od pred 10god i sega Shorai3.5?
Mozam.da ti sporedam edna generacija razlika za suzumi.
Kaj postarata na nadvoresnata imase plasticna zastita odpozadi na novata nema nikakava. Na postarata zastitniot kapaka na holenderite bese meatalen na novata plasticen. Na vnatresnata na novata filterot dodaten e duplo pomal od starata . Kaj vnatrrsnata na starata ima zastita da ne se piknat prsti vo ventilatorot kaj novata nema nisto.
Ima raboti kaj sto e stedeno vaka na prv pogle
Znaci zboruvame za performansi pomegu mojata Toshiba NA R-410 i tvojata Suzumi 16 na R-32.
Ti velis deka tvojatae poslaba od mojata vo performansi,a ti mi zboruvas za kvalitet.
Zato te spoterav da vidis kolku polen e tvojot kompresor i da vidis deka novata tehnologija na kompresori na R-32 se sestopolni,dodeka mojot e cetiri polen.Tvojot kompresor e 890W a mojot e 750W.
I samiot znajs deka 6-polnite se so drugi karakeristiki se polesni (nova tehnologija) zatoa ti velam deka tvojata moze i da e pojaka i poarna od mojata.
Ete ti odma prvo tuka se kini na kilazata.
Znaci Toshiba ne izgubila na performansite so gi nudi prema mojata i tvojata Suzumi,duri i tvojata e nesto poekonomicna od mojata.
Aj sega da sporeduvame nekoj motor od Mercedes od pred 30 godin,2500cm3,i 60kw, a potrosuvacka 10l gorivo na 100km,so motor tezok primer,300kg.
I novava generacija na motor od mercedes od 2000 cm3 so poinakvi materijali, ke ti izvadi 100kw, potrosuvacka 8 l gorivo i tezok 200kgr.
Tehnologijata odi napred.
Porano lamelite bea od bakar,na nadvoresnata ,a kaj nekoj modeli pocnaa da gi pravat od aluminium,i tika se zastedilo, so pogolem obrt na ventilatorot.
Znaci na performansi ne e izgubeno.
Zato ti velam i ti da ja stisnis tvojata Suzumka16 na -13 ke vidis deka ke povleci poke od kolku sto pisuva vo tretata kolona.
Ne se sekiraj super si e klimata,i ako e polesna od mojata ,so zdrave da te sluzi,i topli-ladi.

Ama sega se naplaka isto kineskiot kako pred 10.god japonski proizvod.A se proklamira deka e japonski.
A dali 1000 evra dene se vredni isto kolku 1000 evra pred 10 godini,t.e imaat ista nominalna vrednost.
Bitno deka mene pred 10 gdini imav ponuda na pazarov so montaza;
a) 12 HANSOL 3,5kw = 800evra
b) Toshiba SUZUMI 16 RAS 16skv2-e 4,5kw
Jas sum odbral opcija TOSHIBA.
Dali sum pogresil vremeto si vrvi i pokazuva.

Znaci zboruvame za performansi pomegu mojata Toshiba NA R-410 i tvojata Suzumi 16 na R-32.
Ti velis deka tvojatae poslaba od mojata vo performansi,a ti mi zboruvas za kvalitet.
Zato te spoterav da vidis kolku polen e tvojot kompresor i da vidis deka novata tehnologija na kompresori na R-32 se sestopolni,dodeka mojot e cetiri polen.Tvojot kompresor e 890W a mojot e 750W.
I samiot znajs deka 6-polnite se so drugi karakeristiki se polesni (nova tehnologija) zatoa ti velam deka tvojata moze i da e pojaka i poarna od mojata.
Ete ti odma prvo tuka se kini na kilazata.
Znaci Toshiba ne izgubila na performansite so gi nudi prema mojata i tvojata Suzumi,duri i tvojata e nesto poekonomicna od mojata.
Aj sega da sporeduvame nekoj motor od Mercedes od pred 30 godin,2500cm3,i 60kw, a potrosuvacka 10l gorivo na 100km,so motor tezok primer,300kg.
I novava generacija na motor od mercedes od 2000 cm3 so poinakvi materijali, ke ti izvadi 100kw, potrosuvacka 8 l gorivo i tezok 200kgr.
Tehnologijata odi napred.
Porano lamelite bea od bakar,na nadvoresnata ,a kaj nekoj modeli pocnaa da gi pravat od aluminium,i tika se zastedilo, so pogolem obrt na ventilatorot.
Znaci na performansi ne e izgubeno.
Zato ti velam i ti da ja stisnis tvojata Suzumka16 na -13 ke vidis deka ke povleci poke od kolku sto pisuva vo tretata kolona.
Ne se sekiraj super si e klimata,i ako e polesna od mojata ,so zdrave da te sluzi,i topli-ladi.

A dali 1000 evra dene se vredni isto kolku 1000 evra pred 10 godini,t.e imaat ista nominalna vrednost.
Bitno deka mene pred 10 gdini imav ponuda na pazarov so montaza;
a) 12 HANSOL 3,5kw = 800evra
b) Toshiba SUZUMI 16 RAS 16skv2-e 4,5kw
Jas sum odbral opcija TOSHIBA.
Dali sum pogresil vremeto si vrvi i pokazuva.
Normalno deka ke se odlucam za Toshiba od 1100evra so montaza .

Последно уредено:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Момци помош. Сакам да земам инвертер 5ка или 5.5ка кој што планирам да го користам пред се за греесе во зимо. Се работи за куќа нова градба со изолација стиропор 8ца каде што климата треба да загрее 40 квадрата отворен простор.
Како понуда ми нудат hisense new comfort или cooper hunter arctik 5.5kw.

Еве линкови од климите.

Би ве замолил за совет мислење и помош пошо веќе морам да се одлучувам.

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Sto gluposti ke se iznacita covek, demek kinezive treva pasat... demagogii nevideni.

Член од
2 декември 2019
Мислења
52
Поени од реакции
57

Hisense TQ70DB0EG-TQ70DB0EW

Почитувани. Мислење и искуство со климава дали има некој, за во Маврово се планира кај роднини мои во викендица да се стави, за простор 50м2 дневна и галерија на спрат 20м2? Дали ќе врши работа и дали е моделов ок, искуство неко? Благодарам

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Problemot e druze nikakva komocija, indirekno koristam 24btu vo 50m2 dnevna, kuka, ne e zaebancija toa, koa ke duvne ke prevrti stolici masi , sto sakas ke ti zgree, na koj sakas minusni temperaturi ali po mene ne e za vo kukja ( po prodazni saloni, marketi mislam se idealni ) , bidejki i na quiet opcija e 750 izduv, premnogu.

Mislam deka bi zavrsil rabota so

no neka ti predlozat poiskusnite, jas samo ti spodeliv iskustvo za 24btu.

@Strelec Energetskava nalepnica na 5kava konzolna izglea ima mala utka, staena e od drug model

Druze si koristel 24btu ? nekoa prejaka da stael vo 40m2, pa i da dogreva ?
ako ne si koristel, ne e vo red soveti vakvi, vo los pravec go nasocuas da bara modeli...
Druze ako tebe ne ti se poznati sek kineski uragan klimi,posojat i Japonski klimi od 24 btu koj mozatt da spustaat i na 400-500m3.
Eve izvolte vidi si kako Japonska klima kulturno spusta izduf na 300-400-500m3,od 24 btu.
strana 34
Da jas imam videno Japonska kako spusta na mali obrtai.
A ti si videl?
Strana 34 procitaj si.

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Beko neznam za televizori ama belata tehnika im e top za CENATA.
5 godini garancija bate

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Не ти е public видеово.... не мојме да го видиме :)
Пробај сеа, средено е во Public

dnevnava 37, ama kazuvam 40 deka ima visina. Prethodno a i ovaa zima kamin na drva timsistem i edna klima inverter vivax 12 aeqi od toplotna mok 3.8, ama svativ deka taa klima e igracka rabota toa ne moze da go postigne nikogas, ne sme bile informirani koga sme ja kupuvale.
Информирани сте биле секако штом сте избрале модел..меѓутоа тоа е показател дека од секаде не се купува клима... погрешно ве информирале зашто прво такви продавач(к)и прво незнат знаат што продаваат... и добро би било да ни кажеш кој продавачи (град, продавница) ве посоветува дека vivax 12 aeqi е за греење 40м2?

Последно уредено:

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Zdravo aj ako mozete kazete koja e najdobra klima za 40 mkv da nema problemi pri greenje da bide so dobri performansi i efikasnost od japonskite prva klasa bi trebalo da se najdobri
Добро изолиран простор било која петка ќе ти заврши работа, неизолиран простор Фуџицу или Митсу (модели со појака грејна сила) барем тоа беше мое искуство по спецификации и рецензии, на пракса набргу ќе проверам.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Druze ako tebe ne ti se poznati sek kineski uragan klimi,posojat i Japonski klimi od 24 btu koj mozatt da spustaat i na 400-500m3.
Eve izvolte vidi si kako Japonska klima kulturno spusta izduf na 300-400-500m3,od 24 btu.
strana 34
Da jas imam videno Japonska kako spusta na mali obrtai.
A ti si videl?
Strana 34 procitaj si.
super :) nek si stai 24btu neka baboti u 40m2, cim toa bilo resenieto - japanka :aplauz:
daj mu samo brojce da te bara posle za sovetot, da te pocasti :ајнапиво:

Kajgana Shop

На врв Bottom