Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.349
I TOSHIBA SUZUMI 16 tvin cilner rotacionen compresor R-410 bese top klima 50karti,koj kupi kupi.
Немој така да им расипуваш бизнис!
Таман помина месец-два,резилот се "подзаборави" малку,еве пак си почнаа кампања како ништо да не било.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.981
Поени од реакции
8.260
Немој така да им расипуваш бизнис!
Таман помина месец-два,резилот се "подзаборави" малку,еве пак си почнаа кампања како ништо да не било.
Бламажите нема да се заборават верувај. Особено не COP 2.5!

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Pozdrav do clenovite na forumov. Mi treba sovet za inverter klima isklucivo za greenje na 40m2 prostorija. Toa sto baram e da moze komotno da zgree da napravi 25 stepeni sobna temperatura bez problem koga nadvoresnata bi bila -15. Vaka na hartija kako sto citav do sega 5.5kw treba da mi vrsi rabota, 7kw ne znam zosto ne se preporacuvaat sto e problemot so predimenzionirate? Sakam da znam koja bi mi ja preporacale klima sto efektivno ke gree i koga temperaturite ke padnat na -15 ili -20, ako imate nekoi konkretni modeli za primer da mi gi kazete, pratete i linkovi i normalno da se energetski efikasni.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.981
Поени од реакции
8.260
Pozdrav do clenovite na forumov. Mi treba sovet za inverter klima isklucivo za greenje na 40m2 prostorija. Toa sto baram e da moze komotno da zgree da napravi 25 stepeni sobna temperatura bez problem koga nadvoresnata bi bila -15. Vaka na hartija kako sto citav do sega 5.5kw treba da mi vrsi rabota, 7kw ne znam zosto ne se preporacuvaat sto e problemot so predimenzionirate? Sakam da znam koja bi mi ja preporacale klima sto efektivno ke gree i koga temperaturite ke padnat na -15 ili -20, ako imate nekoi konkretni modeli za primer da mi gi kazete, pratete i linkovi i normalno da se energetski efikasni.
За да имаш 25 степени на -15 треба да имаш добро изолиран простор. Инаку и од 150000 денари клима да купиш нема да те загрее.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Do ovaa serija r410 16kite bea twin i pojaki sega vrp na r32 single rotari i poslabi se.
Mozi se poslabi na papiru,za da dobijat povisok SKOP ama mozat da povlecat koga treba i preku 1500w.Poefikasen freon koristat za 7-8%,so kompenzacijata so ja imaat za pomala zafatnina ha kompresorot,i ke zgolemat 5% na kompresorot vo obrtaite i tuka ke dojdi priblizno.Tvinot igra uloga samo okolu Bucavata.I Daikin redko koristi tvin modeli pa e super proizvoditel.Gledas kaj Mitsibushi LN salb kompresor -poefikasen freon,pogolemi obrtai,cepi bratot.Nova tehnologija,odime ponapred,a za kvalitetot vremeto ke pokaze.
Ama sepak kolku tolku ima Japonski nadzor,um,i kakov takov kontrola na kvalitet, so poevtina rabona sila.A kinskite imaat,kineski nadzor,um i kvalitet,ama jas i kineskite si gi sakam i cenam.Kolku pari tolku muzika.Lada vs Tojota.
Ajde najdi mi ti kineska klima so ima kmpresor kako so go koristi Toshiba vo neizinite modeli,a Daiseikai,Suzumi,Shorai,i isti takov da koristi i nekoja kineska klima.
Nema da najdis,ili ako naidis i toj model kinez ke bide skap,ama pak ke mi fali mozok,sovtver,algoritam,AC-DC pretvarac so mala efikasnost i drugo.Kolku pari tolku muzika.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Mozi se poslabi na papiru,za da dobijat povisok SKOP ama mozat da povlecat koga treba i preku 1500w.Poefikasen freon koristat za 7-8%,so kompenzacijata so ja imaat za pomala zafatnina ha kompresorot,i ke zgolemat 5% na kompresorot vo obrtaite i tuka ke dojdi priblizno.Tvinot igra uloga samo okolu Bucavata.I Daikin redko koristi tvin modeli pa e super proizvoditel.Gledas kaj Mitsibushi LN salb kompresor -poefikasen freon,pogolemi obrtai,cepi bratot.Nova tehnologija,odime ponapred,a za kvalitetot vremeto ke pokaze.
Ama sepak kolku tolku ima Japonski nadzor,um,i kakov takov kontrola na kvalitet, so poevtina rabona sila.A kinskite imaat,kineski nadzor,um i kvalitet,ama jas i kineskite si gi sakam i cenam.Kolku pari tolku muzika.Lada vs Tojota.
Ajde najdi mi ti kineska klima so ima kmpresor kako so go koristi Toshiba vo neizinite modeli,a Daiseikai,Suzumi,Shorai,i isti takov da koristi i nekoja kineska klima.
Nema da najdis,ili ako naidis i toj model kinez ke bide skap,ama pak ke mi fali mozok,sovtver,algoritam,AC-DC pretvarac so mala efikasnost i drugo.Kolku pari tolku muzika.
Daikin koristi drug tip na komresor swing.
Ima edna kineska klima sto koristi toshiba kompresor.
A kaj LN do -15 e stedeno vo odnos na FH. Primer e LN25. A za toa deka pooptereten komptesor kako kaj LN35 ke tera poveke od neoptereten kako kaj FH35 ke vidime. Ako bese taka zosto toahiba daisikai 9 3.5 kata ima tolku golem kompresor 15cm3. - zosto tie ne go namalija kompresorot. Ili zosto mitsu kaj 18kite ne pocna da stava pomali po zafatnina kompresori.ako tehnologijata otide napred.
Kaj LN35 e staven kompresor kolku sto e potreben ni pojak ni poslab. Kaj FH 35 ima visak neiskoristen.
Primer Fh 25 do -15 dava 2.5kw na -15
Ama Fh 25 do -25 ima pik od 4kw na -15 so potrosuvacka od 1.6kw. Ami da go otklucat toj kompresor da trga kako 18ka preku 2÷2.5kw kolku ke dava?
fh_kayra1_0.jpg
Primer drug na stedenje e mitsu heavi kaj modelot ZS50kata
Na r410 imase twin
Sega na r32 single i pomal po zafatnina.-cista 4.5ka
Po eurovent osetno e poslab noviot model.Ama Dobro e sto servisni postojat.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Daikin koristi drug tip na komresor swing.
Ima edna kineska klima sto koristi toshiba kompresor.
A kaj LN do -15 e stedeno vo odnos na FH. Primer e LN25. A za toa deka pooptereten komptesor kako kaj LN35 ke tera poveke od neoptereten kako kaj FH35 ke vidime. Ako bese taka zosto toahiba daisikai 9 3.5 kata ima tolku golem kompresor 15cm3. - zosto tie ne go namalija kompresorot. Ili zosto mitsu kaj 18kite ne pocna da stava pomali po zafatnina kompresori.ako tehnologijata otide napred.
Kaj LN35 e staven kompresor kolku sto e potreben ni pojak ni poslab. Kaj FH 35 ima visak neiskoristen.
Primer Fh 25 do -15 dava 2.5kw na -15
Ama Fh 25 do -25 ima pik od 4kw na -15 so potrosuvacka od 1.6kw. Ami da go otklucat toj kompresor da trga kako 18ka preku 2÷2.5kw kolku ke dava?
Прегледај го приврзокот 286500
Primer drug na stedenje e mitsu heavi kaj modelot ZS50kata
Na r410 imase twin
Sega na r32 single i pomal po zafatnina.-cista 4.5ka
Po eurovent osetno e poslab noviot model.Ama Dobro e sto servisni postojat.
Eurovent ne e merilo za mokra na kompresorot.
I mojata klima na eurovent dava 3,4kw na - 7 , i e softverski ogranicena za da efektivno go pomini testot.
Ama voociv deka mozi i poveke da dade,i da vleci i po 1800-1900w na -13 ,pa spustase na okolu 1650.
Japonecot ima dobra elektronika i kako saka mozi da igra i prilagodi softvrot.
I tvojata da Toshiba 16 da ne e zagusena vo 15m2,i na ladno vreme na -13 ke vleci 1500w,ako mu go dozvolis toa i ako ima potreba.
I Zlate sga da ja aktivira LN nema da mu drzi 1900w,intelegencija e vo prasanje.
Sto se odnesuva do starite kompresori,samite proizvoditeli gi otklucuvaat prema potrebata.
Za da go otkluci treba i drugi elektronski elementi,ne e samo otklucigo.
Treba i drug AC-DC konvektor da stavi,dugi tranzistori(coperi kako so gi veli Zlate) se si ima ivverterot ne e obicna on-of klima.

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
За да имаш 25 степени на -15 треба да имаш добро изолиран простор. Инаку и од 150000 денари клима да купиш нема да те загрее.
Relativno dobro e izoliran prostorot, kukja e nadvoresna fasada stiropor 7cm, prozori duplo staklo drvena ramka od 1992 ok se, e sega toa sto ima podrum dole ke go resam letovo ke stavam stiropor i tamu. Me interesira koi modeli vie gi znaete kako najdobri za greenje

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.349
Relativno dobro e izoliran prostorot, kukja e nadvoresna fasada stiropor 7cm, prozori duplo staklo drvena ramka od 1992 ok se, e sega toa sto ima podrum dole ke go resam letovo ke stavam stiropor i tamu. Me interesira koi modeli vie gi znaete kako najdobri za greenje
Да оптимизираш греење за -15ц кај нас ти се џабе фрлени пари,а и комфор на повисоки температури. Доволно е клима(ите) да загрева до кај минус 5-6ц ,а испод тоа да догреваш со панелки,греалки! Тоа ти се 2 или три ноќи во годината,една недела преку сила на 10 години! Размисли добро дали сакаш да фрлиш 500-1000€ повеќе во старт за тоа?! Оти за тие барања една клима не постои,барем две ќе ти требаат(сепак е куќа да не се лажеме).

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Za da zagrees prostor vo kuka od 40m2 na na postojani-20c a da ti topli 25c.ke imas gubitoci od 5-6 kw .Treba premnogu da go predimenzioniras uredot,a so toa ke izgubis na komforot.Treba da stavis nekoja prejaka 24 btu,i prasanje dali i taa ima moznost da dade na -20c, 5-6KW toplina.
Jas bi odel so 24BTU,a razlikata na ekstremno niski temperaturi bi dogreval.
Vo izborot imas razni modeli vo zavisnost od toa na kolku ti e bugetot.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.349
@Sv B што се смееш? Или веќе му направивте "нопоновлива понуда додека уште има на залиха" од Амберот што ќе го грее до -30ц?
Јадни тие што совет ќе побараат тука...

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Za da zagrees prostor vo kuka od 40m2 na na postojani-20c a da ti topli 25c.ke imas gubitoci od 5-6 kw .Treba premnogu da go predimenzioniras uredot,a so toa ke izgubis na komforot.Treba da stavis nekoja prejaka 24 btu,i prasanje dali i taa ima moznost da dade na -20c, 5-6KW toplina.
Jas bi odel so 24BTU,a razlikata na ekstremno niski temperaturi bi dogreval.
Vo izborot imas razni modeli vo zavisnost od toa na kolku ti e bugetot.
E sega koga sme kaj ovie so 24 btu gledav edna Carrier 24 infinity ultimate taka nesto mislam deka imaat od Toshiba kompresor, dobri li se tie?
Автоматски споено мислење:

@Sv B што се смееш? Или веќе му направивте "нопоновлива понуда додека уште има на залиха" од Амберот што ќе го грее до -30ц?
Јадни тие што совет ќе побараат тука...
Site prodavaci na klimi tuka a? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom