Будизам

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ептен „будизам“ ова, не можам против ова :D
Будизмот е како и секоја религија или култ, е срање, и е со цел контрола и манипулација. Така да ке кењам и на оваа и на слични теми и карма нема да ме стигне :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Будизмот е како и секоја религија или култ, е срање, и е со цел контрола и манипулација.
Така е... да кењаш.
Само не знам дали мене се обидуваш да ме лажеш, себе си се лажеш или идните луѓе што ќе читаат ќе ги лажеш во врска со твоето „просветлување“ во однос на источните религии :)

Будизмот и сите други оригинални учења од истокот за вас „западните“ кои ги интересираат алтернативни учења е срање и култови - а прераскажани истите тие учења од западњаци е сосема ок и не е секташко бладање...
Најс.
Ни против ова не можам ништо... само пуканки и читање размисли ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Така е... само не знам дали мене се обидуваш да ме лажеш, себе си се лажеш или идните луѓе што ќе читаат ќе ги лажеш во врска со твоето „просветлување“ во однос на источните религии :)

Будизмот и сите други оригинални учења од истокот за вас „западните“ кои ги интересираат алтернативни учења е срање и култови - а прераскажани истите тие учења од западњаци е сосема ок и не е секташко бладање...
Најс.
Ни против ова не можам ништо... само пуканки и читање размисли ;)
Секој пат е погрешен, секое учење е погрешно....кога ќе видиш Буда на патот убиј го :)
И ова јас што го пишувам е ок само од моја перспектива.....и можеби уште по некоја, кај луѓето што се нешто слични како мене. Тие западњаците на пример како Алан Ватс, Мекена ју нејм ит.
Она што јас го заклучив у мојот живот до сега е дека не можеш да бидеш ништо друго освен она што си, и кога ќе се вратиш назад во минатото....ќе се видиш истиот и на 5 год. да речеме. Најверојатно и кога си се родил, само што немаш меморија за истото.
Буда се родил на нозе според приказната.....може да е вистина...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Секој пат е погрешен, секое учење е погрешно....кога ќе видиш Буда на патот убиј го :)
И ова јас што го пишувам е ок само од моја перспектива.....и можеби уште по некоја, кај луѓето што се нешто слични како мене. Тие западњаците на пример како Алан Ватс, Мекена ју нејм ит.
Она што јас го заклучив у мојот живот до сега е дека не можеш да бидеш ништо друго освен она што си, и кога ќе се вратиш назад во минатото....ќе се видиш истиот и на 5 год. да речеме. Најверојатно и кога си се родил, само што немаш меморија за истото.
Буда се родил на нозе според приказната.....може да е вистина...
Од сето ова само „Буда“ е поврзано со будизам.

Никој не бара да пишуваш што ти мислиш за религиите, за учењата од истокот прераскажани од западњаци, ако не си учел за будизмот (било која школа) или не си прочитал книга за тоа, освен книги и видеа од овие западњаците кои „подобро ги знаат учењата“ и од самите источни философи.
Треба да ја надминеш одбивноста и моменталното разбирање по индукција за нештата ... тоа е големо искушение, trust me.

Исто како што христијаните знаат подобро за еврејската школа од самите евреи!
ИСТО! Како може исти грешки постојано да се прават и да се поддржуваат од МНОШТВОТО - еве не знам!
Мрза можеби... или идејата дека „ако не е забавно, излишно е и непотребно во моментот“ :) Тоа е новата мантра на „Црните“....

Не бидува тоа... тоа не е будизам. Ако не ви чини будизмот и го сметате за религија, за блато, за култ кој што заробува - игнор.
Ако го заменувате со разводенета верзија чија срж е пак тој „култ/религија“ - себе си си правите лошо.
И никој не може да ве спречи... за жал. Такво е времето.
Будизам или не - сепак Телема во однос на дејствувањето. ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Од сето ова само „Буда“ е поврзано со будизам.

Никој не бара да пишуваш што ти мислиш за религиите, за учењата од истокот прераскажани од западњаци, ако не си учел за будизмот (било која школа) или не си прочитал книга за тоа, освен книги и видеа од овие западњаците кои „подобро ги знаат учењата“ и од самите источни философи.
Треба да ја надминеш одбивноста и моменталното разбирање по индукција за нештата ... тоа е големо искушение, trust me.

Исто како што христијаните знаат подобро за еврејската школа од самите евреи!
ИСТО! Како може исти грешки постојано да се прават и да се поддржуваат од МНОШТВОТО - еве не знам!
Мрза можеби... или идејата дека „ако не е забавно, излишно е и непотребно во моментот“ :) Тоа е новата мантра на „Црните“....

Не бидува тоа... тоа не е будизам. Ако не ви чини будизмот и го сметате за религија, за блато, за култ кој што заробува - игнор.
Ако го заменувате со разводенета верзија чија срж е пак тој „култ/религија“ - себе си си правите лошо.
И никој не може да ве спречи... за жал. Такво е времето.
Будизам или не - сепак Телема во однос на дејствувањето. ;)
Јадете месо?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Јадете месо?
Прашањево со месото ти е како демек „столб“ на будизмот по се изгледа... многу ќе заклучиш за некој дали „точно го следи канонот“ ако јадел или не месо... ако некој јаде месо не може да постигне просветлување...

И да разјасниме нешто:
Не може Телемит да прашуваш множина и да одговара едниот за МНОШТВОТО
... сеуште си заглавен во старите учења затоа се ти е култ, религија, се ти е ограничуавње и никако да го прескокнеш тој јаз. Те разбирам, но сепак не можам да помогнам.
Научи се дека НЕМА МНОЖИНА или стандард во ТЕЛЕМА за да постигнеш било што :)

А ако мене ме прашуваше, јас за мене не расправам на форум. Дури и за вакви „едноставни“ прашања.

Во Теравада будизмот на пример (бидејќи темата е БУДИЗАМ за кој ти по се изгледа знаеш само од западните видео тикток предавања), јадат месо и немаат проблем со тоа. Барем јас колку што разбирам.
Во Јапонија на пример немаат стриктно забрана за тоа...

И на твојот омилен сајт википедија, има за ова доволно, да не кoпирам...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Прашањево со месото ти е како демек „столб“ на будизмот по се изгледа... многу ќе заклучиш за некој дали „точно го следи канонот“ ако јадел или не месо... ако некој јаде месо не може да постигне просветлување...

И да разјасниме нешто:
Не може Телемит да прашуваш множина и да одговара едниот за МНОШТВОТО
... сеуште си заглавен во старите учења затоа се ти е култ, религија, се ти е ограничуавње и никако да го прескокнеш тој јаз. Те разбирам, но сепак не можам да помогнам.
Научи се дека НЕМА МНОЖИНА или стандард во ТЕЛЕМА за да постигнеш било што :)

А ако мене ме прашуваше, јас за мене не расправам на форум. Дури и за вакви „едноставни“ прашања.

Во Теравада будизмот на пример (бидејќи темата е БУДИЗАМ за кој ти по се изгледа знаеш само од западните видео тикток предавања), јадат месо и немаат проблем со тоа. Барем јас колку што разбирам.
Во Јапонија на пример немаат стриктно забрана за тоа...

И на твојот омилен сајт википедија, има за ова доволно, да не кoпирам...
Спомна сите за себе си работат....како онда ги постигате тие степени? Мора да има нешто на кое работите сите, некои стандарди.
Иначе просветлување не зависи од јадење месо, арно ама јадењето месо зависи од просветлувањето....обратно е.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Тајна. Не мислам да те подучувам за О.Т.О. насекаде.
Сам може да научиш многу лесно ;)

Затоа јас гледам сите што не јадат месо - просветлени! Ете што било... будизмот ги просветлил со нејадење месо, на повисоко ниво размислуваат... compassion е патот! Всушност, Патот!
Абе само карма јога другото е зло!

Но, и тоа е битна ствар да постои за која ќе размислува поединецот, да се заморуваат сите што будизмот им е култ и религија која е срање и целта е да го контролира умот. Сигурно ве излажале дека е токму тоа со месото и Патот кон просветлување, знаеш - срање религија :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тајна.

Затоа јас гледам сите што не јадат месо - просветлени! Ете што било... будизмот ги просветлил со нејадење месо, на повисоко ниво размислуваат... compassion е патот! Всушност, Патот!
Абе само карма јога другото е зло!

Но, и тоа е битна ствар да постои за кои ќе размислува поединецот, да се заморуваат сите што будизмот им е култ и религија која е срање и целта е да го контролира умот. Сигурно ве излажале дека е токму тоа со месото и Патот кон просветлување, знаеш - срање религија :D
Пак не разбираш, не просветлува нејадењето месо....туку не јадеш месо откако ќе се просветлиш. :)
A ќе се просветлиш кога ќе видиш дека не можеш да се просветлиш.
Све е срање Хепта, реалноста се мења секој ден. Тоа што вчера било вистина денеска е лага, секоја света книга е ѓубре.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Така де, затоа јас гледам и на форумов просветлени. Бидејќи не јадат месо...
Или доаѓаат и велат јас сум просветлен не јадам месо..
Или напнуваат индиректно бидејќи не јадат месо, мора да се просветлени - друго нема :)

Или како тебе користејќи негирања, се обидува да покаже дека е сепак просветлен.... или и тоа грешам? Сепак веруваш дека не постои просветлување... се е срање...
За некои за жал, се е навистина срање и тука не може никој да му помогне во тоа. Дури и да бара помош...

Така да беше сето тоа... сите вегетаријанци/вегани/ не знам што се има веќе - сето тоа ќе беше просветлено и светот ќе цветаше.
И немаше да има потреба од еврејската сказна за Цадиким Нистарим ниту за тајните мајстори... се ќе беше супер :)
Но... не е!
Бидејќи нема просветлени доволно, бидејќи нејадењето месо е најмалиот проблем, кое што ти постојано гледам го поставуваш нанзад „Јадете ли месо/јадеш ли месо?“ :D

"Thus have I heard. Once the Exalted One was dwelling at Anathapindika's monastery, in the Jeta Grove, near Savatthi.

Now when the night was far spent a certain deity whose surpassing splendor illuminated the entire Jeta Grove,
came to the presence of the Exalted One and, drawing near, respectfully saluted Him and stood at one side.
Standing thus, he addressed the Exalted One in verse:

The Deity:
Having come here with our questions to the Exalted One, we ask thee, O Gotama, about man's decline. Pray, tell us the cause of downfall!
The Buddha:
Easily known is the progressive one, easily known he who declines. He who loves Dhamma progresses; he who is averse to it, declines.
The Deity:
Thus much do we see: this is the first cause of one's downfall. Pray, tell us the second cause.
The Buddha:
The wicked are dear to him, with the virtuous he finds no delight, he prefers the creed of the wicked — this is a cause of one's downfall.
Being fond of sleep, fond of company, indolent, lazy and irritable — this is a cause of one's downfall.
Though being well-to-do, not to support father and mother who are old and past their youth — this is a cause of one's downfall.
To deceive by falsehood a brahman or ascetic or any other mendicant — this is a cause of one's downfall.
To have much wealth and ample gold and food, but to enjoy one's luxuries alone — this is a cause of one's downfall.
To be proud of birth, of wealth or clan, and to despise one's own kinsmen — this is a cause of one's downfall.
...."
- Parabhava Sutta, the causes of downfall

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Така де, затоа јас гледам и на форумов просветлени. Бидејќи не јадат месо...
Или доаѓаат и велат јас сум просветлен не јадам месо..
Или напнуваат индиректно бидејќи не јадат месо, мора да се просветлени - друго нема :)

Или како тебе користејќи негирања, се обидува да покаже дека е сепак просветлен.... или и тоа грешам? Сепак веруваш дека не постои просветлување... се е срање...
За некои за жал, се е навистина срање и тука не може никој да му помогне во тоа. Дури и да бара помош...

Така да беше сето тоа... сите вегетаријанци/вегани/ не знам што се има веќе - сето тоа ќе беше просветлено и светот ќе цветаше.
И немаше да има потреба од еврејската сказна за Цадиким Нистарим ниту за тајните мајстори... се ќе беше супер :)
Но... не е!
Бидејќи нема просветлени доволно, бидејќи нејадењето месо е најмалиот проблем, кое што ти постојано гледам го поставуваш нанзад „Јадете ли месо/јадеш ли месо?“ :D

"Thus have I heard. Once the Exalted One was dwelling at Anathapindika's monastery, in the Jeta Grove, near Savatthi.

Now when the night was far spent a certain deity whose surpassing splendor illuminated the entire Jeta Grove,
came to the presence of the Exalted One and, drawing near, respectfully saluted Him and stood at one side.
Standing thus, he addressed the Exalted One in verse:

The Deity:
Having come here with our questions to the Exalted One, we ask thee, O Gotama, about man's decline. Pray, tell us the cause of downfall!
The Buddha:
Easily known is the progressive one, easily known he who declines. He who loves Dhamma progresses; he who is averse to it, declines.
The Deity:
Thus much do we see: this is the first cause of one's downfall. Pray, tell us the second cause.
The Buddha:
The wicked are dear to him, with the virtuous he finds no delight, he prefers the creed of the wicked — this is a cause of one's downfall.
Being fond of sleep, fond of company, indolent, lazy and irritable — this is a cause of one's downfall.
Though being well-to-do, not to support father and mother who are old and past their youth — this is a cause of one's downfall.
To deceive by falsehood a brahman or ascetic or any other mendicant — this is a cause of one's downfall.
To have much wealth and ample gold and food, but to enjoy one's luxuries alone — this is a cause of one's downfall.
To be proud of birth, of wealth or clan, and to despise one's own kinsmen — this is a cause of one's downfall.
...."
- Parabhava Sutta, the causes of downfall
Ја сум Буда, и ќе ти кажам уште една причина за даунфол.....јадењето месо е причина за даунфол. :)
Може да редиме милион причини, се што не е согласно максимум конструктивна интерференција со математички зборови кажано, во стилот на Спок од Стар Трек.

Затоа покасно јапанците измислиле термин wu wei кој вие го викате волја, или сликовито прикажано тоа е едрење, како и да дува ветер ти да се движиш во еден правец :)

Не јадењето месо, или уште боље веганизмот е најголемата пракса за постигање просветлување, иако не мора да значи дека ќе се случи. Ова другото...јога, е премногу насилно за да биде валидно....ама пробајте :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Ова другото...јога, е премногу насилно за да биде валидно....ама пробајте
Ќе пробам, насилното никогаш не е решение :)

Бхакти јога е многу насилно... леле какво насилие - страшно!
И јас велам: да не јадат месо луѓето.

Вилијам Блејк не залудно рекол „се што живее е свето..."

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ќе пробам, насилното никогаш не е решение :)

Бхакти јога е многу насилно... леле какво насилие - страшно!
И јас велам: да не јадат месо луѓето.

Вилијам Блејк не залудно рекол „се што живее е свето..."
The Ecchoing Green

The sun does arise,
And make happy the skies.
The merry bells ring
To welcome the Spring.
The sky-lark and thrush,
The birds of the bush,
Sing louder around,
To the bells’ cheerful sound.
While our sports shall be seen
On the Ecchoing Green.

Old John, with white hair
Does laugh away care,
Sitting under the oak,
Among the old folk,
They laugh at our play,
And soon they all say.
‘Such, such were the joys.
When we all girls & boys,
In our youth-time were seen,
On the Ecchoing Green.’

Till the little ones weary
No more can be merry
The sun does descend,
And our sports have an end:
Round the laps of their mothers,
Many sisters and brothers,
Like birds in their nest,
Are ready for rest;
And sport no more seen,
On the darkening Green.

Просветлен ли бил Блејк?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
По тоа што создавал и како создавал - мислам дека да...
Но за тоа подобро ќе судат идните генерации, тој беше многу пред своето време!
Ние само го насетуваме генијот на Блејк! :)

Но да не одиме офтопик, бидејќи еден ако започне со тоа - другите го следат како во лавина :D

П.С. Не е сигурно бесцелно додаден Blake како светец во E.G.C. :love:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
По тоа што создавал и како создавал - мислам дека да...
Но за тоа подобро ќе судат идните генерации, тој беше многу пред своето време!
Ние само го насетуваме генијот на Блејк! :)

Но да не одиме офтопик, бидејќи еден ако започне со тоа - другите го следат како во лавина :D

П.С. Не е сигурно бесцелно додаден Blake како светец во E.G.C. :love:
Абе за Буда у тема будизам нема офтопик, така да не се секирај.

Природата си има ред, или просто кажано функционирање по линија на помал отпор...месо јадење е кршење на сите замисли за ред. Не става во групата на тие црните браќа ти што ги викаш :)
Сите тоа го знаат, не верувам дека има некој што не го разбира ова.

Kajgana Shop

На врв Bottom