Будизам

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Не е просто прашање... бараш да расправам за мене на форум. За тебе можеби е просто бидејќи немаш никкво искуство за ова освен њу ејџерски бладања од западот! Измешано сешто на куп... темели од кал без трошка слама за да даде цврстина на кулата што ја градат...
Не расправам за мене на форуми. За другите пак - не ни помислувам да зборувам...

А и сакам да си во сомнеж постојано и да не знаеш „каде ќе те води патот ако практикуваш будистички пракси“.
За да не стапнеш на таа патека ми е муабетот. :)

Источните учења имаат пракси - работи и ќе видиш дали добиваш нешто што мислиш дека треба да добиеш, или не...

Тоа што ти мислиш за источните учења и религии - твоја работа.
Сигурно многу добиваш со овој став... :)
Затоа не гледам потреба да го менуваш.

Автоматски споено мислење:

Изгледа за Пасио знам повеќе од тебе?
Што е чудно да знаеш повеќе од мене за Пасио? Не гледам проблем да знаеш повеќе :)
Тоа што зборува за Кроули и Телема го прави Телемит? Ок :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не е просто прашање... бараш да расправам за мене на форум. За тебе можеби е просто бидејќи немаш никкво искуство за ова освен њу ејџерски бладања од западот! Измешано сешто на куп... темели од кал без трошка слама за да даде цврстина на кулата што ја градат...
Не расправам за мене на форуми. За другите пак - не ни помислувам да зборувам...

А и сакам да си во сомнеж постојано и да не знаеш „каде ќе те води патот ако практикуваш будистички пракси“.
За да не стапнеш на таа патека ми е муабетот. :)

Источните учења имаат пракси - работи и ќе видиш дали добиваш нешто што мислиш дека треба да добиеш, или не...

Тоа што ти мислиш за источните учења и религии - твоја работа.
Сигурно многу добиваш со овој став... :)
Затоа не гледам потреба да го менуваш.

Автоматски споено мислење:

Што е чудно да знаеш повеќе од мене за Пасио? Не гледам проблем да знаеш повеќе :)
Тоа што зборува за Кроули и Телема го прави Телемит? Ок :)
Алчно и егоистично е да мислиш дека нешто ќе добиваш :D
Посебно на начин како вас, што се криете од светот...како којзнае што да правите. Не ти се само тие у редот браќа туку и ние....профаните :)
Тоа ви е грешката....багот во учењето....себичност.
Јадете ли месо?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Од профаните доаѓаат иницијантите... исто како во будизмот што доаѓаат монаси од секаде!

Оди на темата Телема и прашај - ќе ти дадам одговор. Тука - будизам, ништо друго. Не знаете да се сконцентрирате и да правите муабет за едно нешто...
Покрај вас и јас учестгвувам во унакажување на темите... :(

P.S. Насекаде значи во Религија подфорумов Телема се споменува... јас мислам дека сум завршил тука со форумов. Доста е, нели? :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Алчно и егоистично е да мислиш дека нешто ќе добиваш :D
Посебно на начин како вас, што се криете од светот...како којзнае што да правите. Не ти се само тие у редот браќа туку и ние....профаните :)
Тоа ви е грешката....багот во учењето....себичност.
Јадете ли месо?
Истото го мислам... не се свесни колку се оптеретени со себе... ко месождери :D
јас мислам дека сум завршил тука со форумов. Доста е, нели?
Лажеш, и пред некое време така кажа и пак пишуваш....

:coffee:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Знаев дека ти е проект.

Се надевам знаењата што ги доби овде ќе проработат еден ден.

:love:
Од темава, има интересни клипови кои даваат некоја реална слика за Будизмот.

А и интересни разговори, кога не се премногу зацрнети со њу ејџерско западно црно мастило. Премногу разводенување не е на добро.

Учењата не се прилагодуваат на поединецот. Обратна е насоката...
Затоа велиме "треба да се слуша внатрешниот глас во однос на учењата и праксите" бидејќи не секој му одговара секаква пракса... Но подобро е да одминеш, отколку непознавакќи ги учењата и праксите, да пробува човек да ги разводенува бидејќи нештата не му одговараат во тоа учење. :)

Секој сериозен човек заинтересиран стриктно да го следи будистичкиот канон, заминал во земји каде се практикува тоа и станал монах... Нема друг начин. Другото е бладање и тепање време. Секој бира што е што во нивните животи...

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Секој сериозен човек заинтересиран стриктно да го следи будистичкиот канон, заминал во земји каде се практикува тоа и станал монах... Нема друг начин. Другото е бладање и тепање време. Секој бира што е што во нивните животи...
Пресигурен си во тоа шо мислиш дека знаеш, баш монаштво е бегство... храмот може да го најдеш и во нешто друго... а секојдневието е вистинскиот предизвик.... овде во градот...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Причината за тага е копнежот на Едното
кон Мноштвото, или на Мноштвото кон Едното.
Ова исто така е и причина за радост.

Но копнежот на еден кон друг е полн со тага; неговиот
почеток е глад, и неговата смрт заситеност.“
-
Книга на Лаги, А. Кроули

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Што се мисли под едниот и другиот?
"But the desire of one to another is all of sorrow;..."

Во будизмот ова е убаво објаснето... ќе мора тие книги да ги консултираш. Јас не можам да ти одговорам задоволително...

П.С.
Работата е да не се мисли... тука имаме мајстори за тоа!:D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
"But the desire of one to another is all of sorrow;..."
Во будизмот ова е убаво објаснето... ќе мора тие книги да ги консултираш. Јас не можам да ти одговорам задоволително...

П.С.
Работата е да не се мисли... тука имаме мајстори за тоа!:D
Едноставно е....не прави ништо и ќе се просветлиш демек :D
Забораваат на Ниче и трите метаморфози.....кои се најсуштинско нешто кога веќе зборуваме за патишта.
Имаш милиони будисти кои останале да бидат камили.....ако не видиш ѓавол у некој не го планираj Бог да биде еден ден :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Благодарам за линкот од вики... ти си го знаел одговорот за едното во однос на Мноштвото и... :)
Во однос на знаењето и во духот со мојот нов аватар :)
What is real is experience, what is real is this moment :)

Kajgana Shop

На врв Bottom