Математичка мистерија

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување
Ајмо Нова година, нови предизвици, без користење на калашников (ака калкулатор) најди го решението за x:

Ravenka.png

Калашников не користев ама Excel не беше забранет.
Резултатот треба да го добијам како оценка. :)
Никогаш не сум учел трети корен. Кога (и каде) се учи тоа?

Никогаш не сум учел трети корен. Кога (и каде) се учи тоа?

Би требало да е петто-шесто одделение.
Ќе дадам хинт, резултатот на оваа равенка е екстремно едноставен број.

Би требало да е петто-шесто одделение.
Ќе дадам хинт, резултатот на оваа равенка е екстремно едноставен број.
Напишав дека дојдов до резултатот. Користев Excel, калкулатор беше забранет. Резултатот ќе ми биде оценка (затоа што мамев).
Инаку не паметам кога учев за квадратен корен (можеби во средно), трети корен не сум учел. Ако некаде ми требаше го пресметував со логаритми.

Ако не згрешив негде.....трети корен од 16 е одговорот...

Пс.неможам да ставам слика.....нешто форумот повторно зеза...

Ајде малку дигитална математика. Со поместување на две кибритчиња да се добие најголемиот можен број.
805.jpg

Напомена:
Пред единица секогаш постои празен простор (не е дозволено од нулата да добиеме три единици).

Ајде малку дигитална математика. Со поместување на две кибритчиња да се добие најголемиот можен број.
Прегледај го приврзокот 282046
Напомена:
Пред единица секогаш постои празен простор (не е дозволено од нулата да добиеме три единици).
... долното лево исправено кибритче од 8 станува 9 кога се префрлува на 5 во горниот дел и се добива 9, а од средната 0 левото долно исправено кибритче се подига хоризонтално и се добива 9, ....крајно добиваме 999 бројка! :)

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 282046
Напомена:
3051 ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom