Првут (Перут) и Себореа

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Стрес, исхрана, пороци итн. - без разлика на доктор и држава ова секаде ми го спомнуваа. Во животот имам 2-3 цигари испушено пред 15 години, алкохол еднаш годишно, џоинт исто еднаш годишно а деновиве ни толку. Значи 0 очигледни пороци. Стрес е нешто што тешко се контролира. Не сум Иван Исцелител да знам што ќе ме сполета и што ќе ме нервира...не сакам ни јас да имам проблеми ама тоа е. Ова е толку поединечно и специфично и тешко да се стави под контрола што бесцелно ми е кога доктор ќе ми каже од стрес е, намали стрес итн.
Немој така против фактите и аргументите за тригер факторите за сите болести и проблеми.

Аргументи се студиите што ги споделив, а ти не сакаше да ги прочиташ. Се убаво си пишува за конкретните тригер фактори т.н. модифицирачки фактори. Тоа е алфа и омега во медицината! И за хипертензија и за дијабет, па дури и за себороичен дерматит.

Хе, прво ме изнавреѓа па после не го мислам тоа за тебе. Океј! Ја моето мислење си го кажав.
Ги прочитав и ништо ново не дознав од веќе стандардното, бла бла бла стрес бла бла бла алкохол и цигари бла бла бла.

Не е навреда ако некој не се согласува со општото мислење и дифолт совет со кој се служи секој доктор. Ти реков дека кажаното не се однесуваше на твоето мислење, не го ни прочитав во прва рака, ти се најде испровоцирана и ми ги извади безвезните цитати.

Реков дека дискутирам и примам совети од паталци, не ми треба секојдневен совет да се откажам од сите пороци и навики како тоа да е директната причина за појавата на првут.

Јас сум тип што пуши 4 5 месеци во годината, и стопати у живот ги откажува цигарите. Од септември годинава, цигара запалив само за Нова година. Значи, најјакиот рецидив до сега, во време кога не сум пушел цигари. Летово пушев по две кутии и живеев најнездраво и најнередовно, па немав ништо. Е сега, работата е што во медицината 1 и 1 не се 2, значи стриктни правила нема.

Немој така против фактите и аргументите за тригер факторите за сите болести и проблеми.

Ги прочитав и ништо ново не дознав од веќе стандардното, бла бла бла стрес бла бла бла алкохол и цигари бла бла бла.

Не е навреда ако некој не се согласува со општото мислење и дифолт совет со кој се служи секој доктор. Ти реков дека кажаното не се однесуваше на твоето мислење, не го ни прочитав во прва рака, ти се најде испровоцирана и ми ги извади безвезните цитати.

Реков дека дискутирам и примам совети од паталци, не ми треба секојдневен совет да се откажам од сите пороци и навики како тоа да е директната причина за појавата на првут.
О, извинете Ваше Височество на мојот секојдневен совет.

Заборавив да напоменам во врска со кортизонските креми - имам впечаток од форумов и надвор од него дека како народ обожуваме да се лечиме на своја сметка, секој што знае да гугла е доктор одма :icon_lol: Сумамеди, 500 милјарди милиграми витамини летаат ко од шала. Затоа да не биде после Кајгана и Спојлер крив ако некој одлучи да се намачка со цела туба ко шлаг на торта:

- кортизонски креми исклучиво по консултација со доктор и фармацевт, не на своја рака. Како што реков погоре, за крема со 1% кортизон овде е потребен рецепт од доктор (што не значи дека 0.5% на пример може да се јаде и да се бањате во неа).
- правило е да се користи само неколку дена на местото каде што има инфламација (лице, зад уши, гради) и тоа се нанесува во ТЕНОК слој.

Ова во животот би го применувал за секој лек/суплемент, не само за кремиве. Мене лично секогаш ми помагале без да ги претерувам и без никакви несакани ефекти, појави, последици.

На крај ако не помага ништо ќе си земете покрупни шмирглу и има да га очистите све. :P
Ја све имам пробано и па после извесно време се враќа. С'к за с'к га држу под контролу. Може и да е од стрес ко што спомна дејче погоре или па од исхрану. Ја све си мислу дек е генетски и дек е наследно. Свите куде мене у фамилију имав.

О, извинете Ваше Височество на мојот секојдневен совет.
мех.

Не се нервирај, едноставно на темава твојот рандом совет не држи вода и нема место за него. Остај не да си разменуваме шампони тука.

мех.

Не се нервирај, едноставно на темава твојот рандом совет не држи вода и нема место за него. Остај не да си разменуваме шампони тука.
Мојот совет држи вода и е поткрепен со факти и аргументи. Тебе од друга страна поентата ти беше друга.

За шампон врати се некоја страна поназад имам пишано.

мех.

Види убаво рече девојче дек може да е од стрес. Затој што после стресан период почна да ми се појавуе за прв пут.

Мојот совет држи вода и е поткрепен со факти и аргументи. Тебе од друга страна поентата ти беше друга.

За шампон врати се некоја страна поназад имам пишано.
Твојот совет на темава не држи вода, не знам како поинаку да објаснам кога имаш неколку примери овде дека конзумирање алкохол и цигари не играат голема односно директна улога у појавата на првутот.

Глупости и рандом совети се тоа, од стрес ти е, откажи алкохол цигари, повеќе овошје и зеленчук. wow.

Постои легенда која вели дека има доктор кој рекол не знам како да ти помогнам и немам решение за твојот проблем, обрати се кај мои колеги кои се покомпетентни на таа проблематика.
-наместо ова имаме рандом совет, спомнат погоре.

има ли некој пробано со баба рада лекови, на пример јаболков оцет или некои слични домашни рецепти.

Твојот совет на темава не држи вода, не знам како поинаку да објаснам кога имаш неколку примери овде дека конзумирање алкохол и цигари не играат голема односно директна улога у појавата на првутот.

Глупости и рандом совети се тоа, од стрес ти е, откажи алкохол цигари, повеќе овошје и зеленчук. wow.

Постои легенда која вели дека има доктор кој рекол не знам како да ти помогнам и немам решение за твојот проблем, обрати се кај мои колеги кои се покомпетентни на таа проблематика.
-наместо ова имаме рандом совет, спомнат погоре.
Ти може на друг да ги испревртуваш зборовите мене не. Ја кажав што се тоа тригер фактори и на што треба да се внимава. Никаде не кажав од тоа ти е или тоа е лекот! Читај убаво Џонтра. И приземји се малку.

Ти може на друг да ги испревртуваш зборовите мене не. Ја кажав што се тоа тригер фактори и на што треба да се внимава. Никаде не кажав од тоа ти е или тоа е лекот! Читај убаво Џонтра. И приземји се малку.
Значи алкохолот и цигарите се тригер фактори за сите болести и проблеми во светов, така? И за сите болсети и проблеми во светот како прв превентивен совет оди откажи се од цигари и алкохол, така?

Значи алкохолот и цигарите се тригер фактори за сите болести и проблеми во светов, така? И за сите болсети и проблеми во светот како прв превентивен совет оди откажи се од цигари и алкохол, така?
Кажав што имам да кажам.
Mind games на друго место.

Генетски е, увек пробуваме генетиката под тепих да ја ставиме и да кривиме што јадеме и пиеме за нашите проблеми.

10-та година со себореава мака мачам. На зима ми е повеќе изразена, а на лето се смирува, најверојатно од сонцето.
Реконазол користам 2 пати неделно за 1 месец па правам пауза од 1 месец, смирува колку толку. Се и сешто сум пробал и ништо не помага за смирување кај мене. Најчесто на скалпот, зад ушите, слепо-очницата, веѓите, носот и брадата ми се јавува.
За лицето, секој ден миење со сапун што ви одговара на кожата и после крем.
А за скалпот нема спас. Не е здраво да се мие секој ден. Порано користев салицилна киселина и секој ден косата ми беше мрсна, да му е срам на човек да излези од дома, за сега да ја препуштам самата на себе. Секое утро со чешел се трудам да извадам што повеќе и тоа е тоа. Не е убаво за гледање, поготово кога никој не знае каква мака си имаш ...

Мислам дека негде прочитав дека сето ова е од зголемено лачење на себум на кожата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom