Mozebi e taka sto se odnesuva do pismata, a sto e so evangelijata, i gorespomnatite zapisi na istoricarite?I tie li se eho na "rasipan telefon' ili pak se vesti od prva raka?
Prikaznite na Marko Cepenkov , koj po moe e najgolemiot makedonski prenesuvac na tradicija i kako da se izrazam, kultura , religija , da paganska no sepak , lugeto koi vo edno negovo predanie vrli , vesterkata pravi ritual na polna mesecina , i ja zema mesecinata ..... , Istite tie luge koi veryvale vo toa se krstele , i odele redovno vo crkva , dali Marko e prenesuvac na predania i kultura , ili preku negovite spisi e propovednik na hristijanite bogohuli od toa vreme ? Inaku te molam ne navlegyvaj vo terminot bogohuli ,zosto 90% od lugeto ne znaat sto znaci i go sfakaat kako pogrden odnos kon gospod , bez da se svesni deka edni od najstrogite praktikuvaci na hristijanstvoto vo makedonija se bile tokmu bogohulite za vreme na otmanskoto ropstvo, i istite bile goneti i od vatikan , i od sultanot, a tie se nasi, makedonski. Evangelijata se kako spisite na Marko Cepenkov, predania zapisani od nekogo , prevedeni od vtor , skockani od tret , NO najbitno odobreni od MNOZINSTVOTO, po moe jas milsam deka delata na Marko Cepenkov se poveke od prva raka , zosto hristijanstvoto i paganskoto , na nieden del od svetot ne se isprepeltwni kako na balkanot , a toa e taka , zosto narodot se plasi od nepoznatoto, i se zatvara vo hramovi , crkvi ,dzamii , religii , zosto toj primaren strav e polesno da go pokries so krov , otkolku da se soocis i pobedis, a tolku e lesno.... Najgolemiot zbor , i naj pokrien od Vatikan e najden na spisite kaj arapskoto more , neli toa se nwogicijalni zborovi na Isus , ke parafraziram : Ne ti trebaat kameni hramovi za da bides so mene , kreni kamen tamu sum Jas, pogledni go sonceto ovde si so mene , otvori ja dusata , ke me najdes , so tebe sum. Jas.