Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување Време на започнување
Ова поштуем. Фер коментар. А не вртење и изигравање Мајка Тереза.
Да се знае дека македонците за 30-40год ќе зборат албански, дали од потреба, асимилирани или према закон... небитно.

Патем јако ми е ова долгорочно размислување. Каде бе ние немаме визија за 2 год унапред. Они имаат идеали за 50-100 год. 2 генерации фрлаш за 3 да просперира. Завчера што зборев за затворање капитал овде.... Може тоа е таа колективна жртва која се прави и по која се познати албанците. Се дупел, се чеперел по скелиња копал канали во Швицарска и наместо да се изнаужива по одмори, тој купува нива/куќа од македонец. За него не значи тоа ништо, протрачено време и пари али жртвата која ја дал е од бенефит за албанскиот сон кој нема да стане јаве за него, можеби не и за децата негови. Али внуците со сигурност ќе газат по постулатите кој овие ги поставиле 50-60год. уназад.

Збори си во еднина. Ако ти немаш амбиција и цел во животот, тоа си е твој проблем. И да, во случајов ти изиграваш мајка Тереза со тоа што им потклекнуваш на нивната бајка за голема Абанија. Нивниот подем ќе трае уште многу кратко, деценија до две, а ќе го издржиме, како што го издржавме осамостојувањето, транзицијата, војната и тн.. до ден денешен (да не набројувам историски податоци)! Имаа многу шанси да направат што сакаат, беа како богови заштитени, можеби, делумно сè уште се заштитени , но и тоа ќе им се потроши. Следниот пат нема да има кој да ги вади со автобуси од арачинови. Се повеќе и повеќе се омразени во светот. Посебно заради т. настани, каде заради „милостиња“ кон муслинамите (како што порано им се лижеле на Турците и се правеле пологеми турци од самите Турци) изиграваат камикази, а главна цел им е да добијат поддршка и лоби за да можат послобно и посигурно да приграбуваат територијални делови. Инаку, скоро секаде во светот не ги сакаат и гледаат да избегаат од нив, посебно во таа Швицарска и Германија. Жив пример сум видел на граница како ги тресат како кебиња и најтешки терорисси. Прво поминуваат сите луѓе, па они, а знаете што е најинтересно?! Не смеат да им зуцнат, ако некој се бунтува за нешто, наебал, ќе си добие фербот и рихтунг цурук депортирен. Па сега ти види што е живот. Ако живот без достоинство ти е репер, слобно можеш да преминеш од нивна страна, ќе не ослободиш и ти и сите како тебе. Цвикачи не ни требаат!

Последно уредено:
Разбирам дека и сопственикот сака да ја заштити заработката ама за мене не ми изгледа етички на врата да се вратат, не би се чувствувал добро во таква позиција никако.
Приватна сопственост. Нешто што е светиња во идеалнати ви држави Америка и Швиц. Имаат враќано и Македонци поради носење тренерки и имаат полно право да го направат тоа. Не е продавница или аптека па да имаш природно право да бидеш услужен (и од продавница можат да те банираат ако си крадел или направил беља).

Поголема дискриминација има по институции каде што не те пуштаат ако не си „пристојно“ облечен, што директно ти ја влепува в лице класната дискриминација која не познава националност, ама океј, побитно е жителите на Црнилиште да се напијат чај сред Прилеп.

Да тркалото се врти, они ги колеа нашите предци во западна Македонија пред 150 години, денеска не колат и до главниот град. Во иднина ќе не колат насекаде. Тркалото се врти само на нивна страна а ние не учиме од грешките низ историјата.
Не, не, туку ти не си ја знаеш историјата! Очигледно физички си присутен во Македонија, а со паметот во Албанија. Тоа ти се вика Албанофобија. Има лек. Кога ќе се освестиш еден ден, можеби веќе ќе живееш во друга држава, па тогаш и ти ќе почнеш да се присетуваш каде си живеел и како било таму, исто како и многумината што сè уште се присетуваат и сонуваат за Југославија.

Приватна сопственост. Нешто што е светиња во идеалнати ви држави Америка и Швиц. Имаат враќано и Македонци поради носење тренерки и имаат полно право да го направат тоа. Не е продавница или аптека па да имаш природно право да бидеш услужен (и од продавница можат да те банираат ако си крадел или направил беља).

Поголема дискриминација има по институции каде што не те пуштаат ако не си „пристојно“ облечен, што директно ти ја влепува в лице класната дискриминација која не познава националност, ама океј, побитно е жителите на Црнилиште да се напијат чај сред Прилеп.
Jas imam pieno kafe sred Crniliste, nikoj ne me vratil. Ne bev ni nesto posebno oblecen.

Не е штосот дали си пиел чај во Црнилиште, впрочем јако место нема што :D Јас неколку месеци имам пиено кафе и чај во Шипковица, Вешала, се шљаев по Бозовце, Бродец по ниви по планини и ником ништа. Блаце бев 2001 кога уште не беше расчистена УЧК! Па ништо страшно и сега во 12 ноќе да отидам ќе немам проблем!
Проблемот е на друго место, не во Вешала, не во Гостиражни, ниту пак во Прилеп.

Не е штосот дали си пиел чај во Црнилиште, впрочем јако место нема што :D Јас неколку месеци имам пиено кафе и чај во Шипковица, Вешала, се шљаев по Бозовце, Бродец по ниви по планини и ником ништа. Блаце бев 2001 кога уште не беше расчистена УЧК! Па ништо страшно и сега во 12 ноќе да отидам ќе немам проблем!
Проблемот е на друго место, не во Вешала, не во Гостиражни, ниту пак во Прилеп.
Rekovme de, ama toa ne e pricina @BilboBaggins da ne pija kafe so skolskiot.

I tamu imas skolski ?
Slabo baratam natamu a I nema nisto posebno, no nema problem. Ti samo projavi zelba.
Немам нажалост, ама ни таму никогаш не сум бил, а поблиску ми е. Ако е Дебреште поинтересно, нема проблем, пиши ко ќе одиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom