Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ниче говорел за трансформација на духот.....камила па лав па дете. Каде е детското у следбениците на Ниче?
Автоматски споено мислење:

Луѓето имаат различен интелектуален и духовен капацитет, не се работи овде за елитизам базиран на привилегии, туку едноставно за прост факт дека мал број луѓе може да ја контемплираат природата на реалноста. Мнозинството или некоже или несака да се замара со такви нешта. Човек треба да или премногу наивен или премногу глуп за да мисли дека секој може да биде гностик, мистик, окултист.....
Ок, се слагам....кои се крајните достигнувања?
Ги знаеш ли ти како некој што не го достигнал врвот?
На кај одат вашите практицирања на отоизмот?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Глупости со тој елизитам и проклетото чуство што го имате како тајното е за елитизам само... За секого е... кој рече дека не е?
Дали воопшто ти ме читаше мене низ годините што зборувам? Или тоа што се бара работа тебе ти смета па сега другите се криви...
Ќе размислуваме, ќе читаме книги и „вистина вистина ви велам...“?

Но јас на пример те читам тебе и ми доаѓа мисла дека ти мислиш дека тебе те следува секако се на Земјата... туку така, бидејќи си роден, секако ќе ја постигнеш таа некаква си вистина, знаење, се... не мора ништо да правиш.
Само диши. Дека тебе те следува да знаеш се и да имаш пристап до се - бидејќи си роден на Земјата.
Тоа е погрешна интерпретација на Багавад гита и на целиот њу ејџ зен што се шитка наоколу!
Не оди така. Не одело и нема да оди...

Барем од она што јас имам искуство, така е, а вие ако мислите дека не е така - не знам, секако го одите вашиот пат со вашите размисли.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок, се слагам....кои се крајните достигнувања?
Ги знаеш ли ти како некој што не го достигнал врвот?
На кај одат вашите практицирања на отоизмот?
Не постои ,,отоизам" постои ОТО како Ред кој го сочинуваат иницијанти и постои Телема како филозофска и религиозна матрица сочинета од пракси и симболика.
Незнам ти што подразбираш под ,,достигнување на врвот" можеби мислиш на ,,крајното достигнување" познато како Големото Дело или Магнум Опус, има убаво објаснување за него во Магика, книга 4.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не постои ,,отоизам" постои ОТО како Ред кој го сочинуваат иницијанти и постои Телема како филозофска и религиозна матрица сочинета од пракси и симболика.
Незнам ти што подразбираш под ,,достигнување на врвот" можеби мислиш на ,,крајното достигнување" познато како Големото Дело или Магнум Опус, има убаво објаснување за него во Магика, книга 4.
Ок, чисто колку за да се разбереме го употребив тој поим, небитно.
Буда, Исус....и уште многу го споделиле тоа што го постигнале и многу лесно можеш да го концептуализираш....не сум слушнал кај вас како е. Постои ли начин некој да објасни?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Глупости со тој елизитам и проклетото чуство што го имате како тајното е за елитизам само... За секого е... кој рече дека не е?
Дали воопшто ти ме читаше мене низ годините што зборувам? Или тоа што се бара работа тебе ти смета па сега другите се криви...
Ќе размислуваме, ќе читаме книги и „вистина вистина ви велам...“?

Но јас на пример те читам тебе и ми доаѓа мисла дека ти мислиш дека тебе те следува секако се на Земјата... туку така, бидејќи си роден, секако ќе ја постигнеш таа некаква си вистина, знаење, се... не мора ништо да правиш.
Само диши. Дека тебе те следува да знаеш се и да имаш пристап до се - бидејќи си роден на Земјата.
Тоа е погрешна интерпретација на Багавад гита и на целиот њу ејџ зен што се шитка наоколу!
Не оди така. Не одело и нема да оди...

Барем од она што јас имам искуство, така е, а вие ако мислите дека не е така - не знам, секако го одите вашиот пат со вашите размисли.
Абе каква работа кога крајна цел не знаеш????
Не живееме по 1000 год. па да трошам време за се и сешто....btw, треба ли фудбал да играм, шах, пинг понг, да дремам пред ПЦ на кајгана, да дремам на сонце, да пливам, да возам точак.....сите тие работи јас го сакам. Во работа не верувам :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок, чисто колку за да се разбереме го употребив тој поим, небитно.
Буда, Исус....и уште многу го споделиле тоа што го постигнале и многу лесно можеш да го концептуализираш....не сум слушнал кај вас како е. Постои ли начин некој да објасни?
Големото Дело или Магнум Опус во суштина е асимилирање на спротивностите, надминување на дуалноста. Макрокосмосот со микрокосмосот, машкото со женското, доброто со злото....

D

Drexel

Гостин
Не, јас сум го критикувал тој елитизам кој го поседувате. Секогаш било така, затоа што мислам дека вистината е за секого.

Вистината е за секого но не секој сака да си ги руши постоечките темели а самиот процес на рушење е болен, ментален процес за кој треба убаво да се држиш додека се преиспитуваш и “де-програмираш” грубо кажано од егзотерични работи кои си ги земал здраво за готово целиот живот од друг и да одлучиш кај ти лежи срцето во однос на твојата вистина. Не е баш од тип застанување на свои нозе колку што е градење одново каде стоиш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
И пак имаш слободно време иако сето ова го правиш што наброја... и го кажа волшебниот збор што дозволува да се има време за сето тоа, а би можело и за езотерија... што ќе овозможи да смениш мислење за сето ова што е езотерија и окултно како елитизам! :)
Ме разбираш нели?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И пак имаш слободно време иако сето ова го правиш што наброја... и го кажа волшебниот збор што дозволува да се има време за сето тоа, а би можело и за езотерија... што ќе овозможи да смениш мислење за сето ова што е езотерија и окултно како елитизам! :)
Ме разбираш нели?
Ок, ама еве крајната цел мене не ме испунува Ипси што ја наброја. Јас сакам да бидам вечен....го нудите ли тоа у програма?
Автоматски споено мислење:

Озбилен сум :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ок, ама еве крајната цел мене не ме испунува Ипси што ја наброја. Јас сакам да бидам вечен....го нудите ли тоа у програма?
Јас не сум ти понудил ништо... тоа е Опусот на/според @Ipsissimus или како го разбира сето тоа... ако тој смета дека тоа е неговата цел - тука сум да помогнам колку можам :)
Кој рече дека треба моето да те исполни тебе? :D

Ако не си забележал јас не користам такви изјави на форумов... ама реков, ти мене по се изгледа воопшто не си ме читал низ годините што сме расправале тука...
Штета...

H

Hyperion VI

Гостин
Јас сакам да бидам вечен....
Не можеш туку така,ќе си седнеш ќе си загрееш столчето,фаќање читање сите 77363'3637+1911-$7-272772 книги од
Отец Кроули,па ќе правиме муабет за вечност .
Плус и по некое гулапче ќе треба да жртвуваш(не мора од најскапите).
И кажување ритуал 'Волја" пред секое јадење,обавезно(кое што не е исто како кажување Оче наш на подмолните рисјани,воопшто),правење Liber Resh(поздрави на сонцето) 4 пати дневно +сите видови на пентаграми и хексаграми.
Скокна ли едно,пак све од почеток.
А башка за јогата на Кроули да не зборам мораш ....

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас не сум ти понудил ништо... тоа е Опусот на/според @Ipsissimus или како го разбира сето тоа... ако тој смета дека тоа е неговата цел - тука сум да помогнам колку можам :)
Кој рече дека треба моето да те исполни тебе? :D

Ако не си забележал јас не користам такви изјави на форумов... ама реков, ти мене по се изгледа воопшто не си ме читал низ годините што сме расправале тука...
Штета...
И ти мене не си ме читал, и тоа е штета. У глобала сме доста тврдоглави и двајцата.
Ако нема начин да се постигне бесмртност тогаш се е срање у боја. Ништо нема значење, се е ветер и магла.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не можеш туку така,ќе си седнеш ќе си загрееш столчето,фаќање читање сите 77363'3637+1911-$7-272772 книги од
Отец Кроули,па ќе правиме муабет за вечност .
Плус и по некое гулапче ќе треба да жртвуваш(не мора од најскапите).
И кажување ритуал 'Волја" пред секое јадење,обавезно(кое што не е исто како кажување Оче наш на подмолните рисјани,воопшто),правење Liber Resh(поздрави на сонцето) 4 пати дневно +сите видови на пентаграми и хексаграми.
Скокна ли едно,пак све од почеток.
А башка за јогата на Кроули да не зборам мораш ....
Слаб сум у стречинг...по се изгледа даст ту даст ќе биде :D
Кај е сега А. Кроули?
Го контактирате ли?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И ти мене не си ме читал, и тоа е штета. У глобала сме доста тврдоглави и двајцата.
Ако нема начин да се постигне бесмртност тогаш се е срање у боја. Ништо нема значење, се е ветер и магла.
Првин одредуваш што мора да биде исходот, па дури потоа бараш кој начин ќе го прогласиш за соодветен согласно тоа дали ти дава одговор каков што очекуваш.... Така се бара утеха, не вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom