Psyside
Nocturnal
- Член од
- 30 јануари 2009
- Мислења
- 18.743
- Поени од реакции
- 18.492
Се има горе во цитатот.Не е точно ли ова што го зборувам?
Се има горе во цитатот.Не е точно ли ова што го зборувам?
Не, ништо нема.Се има горе во цитатот.
...ејј, навистина не ми треба да „приложам доказ“ за железото во спанаќ и калциумот во млекото кога се приготвува заедно двете овие намирници „не се трпат“ едноставно железото не се апсорбира од присуството на калциум (исто важи и комбинација со брокула или карфиол), оброкот ќе биде ОК, све ОК, ама џабе хранлива вредност во смисла на бенефит на железото од спанаќот, тоа е исто кога ги препорачуваш суплименти со содржина железо, а да се пијат со млеко или со друг суплимент што содржи калциум на пример? дали двата сумплименти железо и калциум одеднаш ќе се напиеме имаме корист? НЕ! калциумот нема да дозволи да се ресорбира железото, разликата меѓу нивно пиење најмалку 2 -3 ч,Некој доказ за ова?
...ејј, навистина не ми треба да „приложам доказ“ за железото во спанаќ и калциумот во млекото кога се приготвува заедно двете овие намирници „не се трпат“ едноставно железото не се апсорбира од присуството на калциум (исто важи и комбинација со брокула или карфиол), оброкот ќе биде ОК, све ОК, ама џабе хранлива вредност во смисла на бенефит на железото од спанаќот, тоа е исто кога ги препорачуваш суплименти со содржина железо, а да се пијат со млеко или со друг суплимент што содржи калциум на пример? дали двата сумплименти железо и калциум одеднаш ќе се напиеме имаме корист? НЕ! калциумот нема да дозволи да се ресорбира железото, разликата меѓу нивно пиење најмалку 2 -3 ч,
... види го, зш си таков?
Кореноплодзеленчукот
Не ми давај генерички страни, еве ти мета - анализа од долгорочни рандомизирани студии и не ме цитирaјте веќе, не сум јас виновен што не сте во тек.... види го, зш си таков?
Прегледај го приврзокот 279997
еве во домен со суплименти,
![]()
Taking iron supplements: MedlinePlus Medical Encyclopedia
Eating iron rich foods is a key part of treating anemia caused by low iron levels. You may also need to take iron supplements as well to rebuild iron stores in your body.medlineplus.gov
...ќе те цитирам додека мислам дека треба да те цитирам, форум е ова токму за пишување, ај да видиме што ни даде тука, без да искоментираш, што „не сме во тек“ со некој рандом таму автори во САД, Нигерија и Англија,Не ми давај генерички страни, еве ти мета - анализа од долгорочни рандомизирани студии и не ме цитирјте веќе, не сум јас виновен што не сте во тек.
Сеа тоа mad со gay замени го
Ni edna diploma ni eden akt daden od bilo koj drug subjekt nikogas ne smee da te ogranici na pozicijata , jas sum najdobar jas znam se . Vaka kako jas del od plebesotМитови базирани на механистичка дата - студии, а не на долгорочни студии и исходи. Во ваша корист е да се воздржуваате од коментари за нутриционизам.
Автоматски споено мислење:
Митови базирани на механистичка дата - студии, а не на долгорочни студии и исходи. Во ваша корист е да се воздржуваате од коментари за нутриционизам.
Ni edna diploma ni eden akt daden od bilo koj drug subjekt nikogas ne smee da te ogranici na pozicijata , jas sum najdobar jas znam se . Vaka kako jas del od plebesot ke ti kazam daj malku oladi so tvojot nadri stav za nutriticionizmot , tuku spodeli mislenje i poduci ne , a ne kazuvaj zaradi toa so si posuperioren , podobro bi ni bilo da si traeme... ova so ke go pisam sega nw go sdakaj kako navreda , ama da mi prosti LGBT zaednicataМитови базирани на механистичка дата - студии, а не на долгорочни студии и исходи. Во ваша корист е да се воздржуваате од коментари за нутриционизам.
Автоматски споено мислење:
Митови базирани на механистичка дата - студии, а не на долгорочни студии и исходи. Во ваша корист е да се воздржуваате од коментари за нутриционизам.
Ќе ја повлечеш ли изјавата дека железо НЕ МОЖЕ да се апсорбира во присуство на калциум?...ќе те цитирам додека мислам дека треба да те цитирам, форум е ова токму за пишување, ај да видиме што ни даде тука, без да искоментираш, што „не сме во тек“ со некој рандом таму автори во САД, Нигерија и Англија,
автори : Abioye, Okuneye, Odesanya, Adisa, Abioye, Soipe, Ismail, Yang, Fasehun, Omotayo кои сите претходно пополнија образец оти немаат никаков комерцијален интерес за ваква студија, ??!!
идеме понатаму :
Прегледај го приврзокот 280015
,,... не треба да се користи за насочување и водич во клиничката пракса..,, ??!!
хм, треба ли понатаму да се чита, тоа што „не сме во тек“?
ние зборуваме за спанаќ и млеко, ти тераш феритин, хемоглобин, анемија докажување со суплементација ?!!
еве неколку извадоци:
,,...Негативниот ефект од внесот на калциум беше статистички значаен во краткорочните студии за апсорпција на железо, но големината на ефектот беше мала, Поголем дневен внес на калциум беше поврзан со скромно намалување на концентрацијата на феритин во серумот. Сепак, немаше намалување на концентрацијата на хемоглобин...,,
,,...Потребно е да се направат испитувања на ефективноста... а инхибиторниот ефект е минлив или барем не е клинички последователен како повеќето краткорочна апсорпција студиите би сугерирале..,,
,,...Повеќето од вклучените студии беа со мал ризик од пристрасност. Останатите имале умерен ризик од пристрасност..,,
,,...Откривме дека внесувањето на калциум е поврзано со намалена апсорпција на железо и статус на железо на дозно зависен начин, но нема долгорочно влијание врз концентрацијата на хемоглобин..,,
,,... калциум и железо за влошување на анемија во бременоста е исто така едно од оправдувања за примена на пониска доза за додаток на калциум ...,,
![]()
Calcium supplementation: effect on iron absorption - PubMed
The influence of calcium supplements on the absorption of dietary nonheme iron and of iron supplements was evaluated in 61 normal volunteer subjects by use of a double-radioisotope technique. When taken without food, calcium carbonate did not inhibit the absorption of ferrous sulphate with doses...pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
... види, ние си го кажавме мислењето, твоето мислење не можеме да го смениме но фактот да моментална примена на железо со калциум, ресорпцијата ќе биде или ич или сосема намалена, било како суплименти било како исхрана со пример на спанаќ и млеко, праз!
![]()
Calcium supplementation: effect on iron absorption
Abstract. The influence of calcium supplements on the absorption of dietary nonheme iron and of iron supplements was evaluated in 61 normal volunteer subjects bacademic.oup.com
За толку просветлен човек како не гледаш колку е ароганта изјавата...
Well...Спанаќ содржи оксалат кој всушност спречува абсорпција на калциумот а не обратно...... на децата им се дава спанаќ помешано со млеко или се приготвува спанаќ со сирење? тогаш ќе испадне дека јадеме само обична трева зошто нема апсорбирање на железото во присуство на калциумне е само „јади“ треба да се има бенефит од сите состојки на тоа јадење, мајстор не се станува со мешај све за око да изгледа убаво, туку се меша да изгледа добро и корисно за „стомакот“/ телото
![]()
Спанаќ во комбинација со целер и морков е една од препорачани комбинации против холестерол......спанаќот не трпи праз, грашак, целер... како рецепт„ желба мешај“ нема проблем, но не иде содржината заедно, и ако тоа се напише значи „паламудење“?