Веганизам/Вегетаријанизам

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
И зошто е сировата храна штетна?
Сирова храна ми е мех тема за која немам интерес да трошам време ако не морам. За то ти реков. Ако еднаш одбив, ќе одбијам пак. Ќе мораш да читаш сам ако те интересира. Треба да јадиш огромни количини храна за да добие телото то шо му треба на дневно и неделно ниво и зато доста често е неизводливо за просечен чоек кој нема финансии за разлика од инфуелнсер шо можи да си приушти. Ама во детали - ќе разгледаш сам. Поќе од ова немам интерес на темава.

Дали сметаш дека веганизмот е мех, не ми е од интерес иако не го делам твојот сентимент. Секој има право на мислење, јас само сакав да напрам дистинкција на ете, поткатегории да речам на тревопасна диета зошто забележвам дека куц туц не се разликуваат и ако се мешаат се иди до грешни заклучоци. Ама мило ми е дека конташ шо е веганизам.

Има причина зошто и грижа за животна средина е опфатена со веганизмот ама тоа после рекламите. :pos: Girl gotta get her beauty sleep first. :ROFLMAO: :P Добра ноќ. :giggle:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Најверојатно не ти е чист духот со убивање толку многу живи суштества за да се прехраниш.
Претпоставувам како превентива е постот од тоа што може да ти се случи кога ќе ја дознаеш вистината....да не се пореметиш од каење.
А бе јас убаво те прашав дали си нормален...
Месо никогаш не сум преферирал.
Првпат месо пробав на 13 години на одмор у Охрид у ресторан пошо роденден му беше на некој и имав максимален peer pressure и од роднини и од сите.
Ќебапчиња. И ми беа мех и продолжив да не јадам.
Пици јадев само маргарити. Од салама повраќав.
Последниве 7-8 години почнав тук-таму да јадам месо. Ќе отидам еднаш на 2-3 недели у кафана, ќе каснам капричиоза... кога слабеам јадам стек.
Еднаш неделно „мора“ да јадам месо пошо иам прерачунато дека расправањето со мајка ми околу тоа да не прави нешто со месо ќе ми направи повеќе психички демиџ отколку јадење на самото месо.
Кога мајка ми ќе прави тестамент, мислам дека нема да ми даде ништо и како причина ќе биде „ме тераше да правам посен грав и боранија“.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Сирова храна ми е мех тема за која немам интерес да трошам време ако не морам. За то ти реков. Ако еднаш одбив, ќе одбијам пак. Ќе мораш да читаш сам ако те интересира. Треба да јадиш огромни количини храна за да добие телото то шо му треба на дневно и неделно ниво и зато доста често е неизводливо за просечен чоек кој нема финансии за разлика од инфуелнсер шо можи да си приушти. Ама во детали - ќе разгледаш сам. Поќе од ова немам интерес на темава.

Дали сметаш дека веганизмот е мех, не ми е од интерес иако не го делам твојот сентимент. Секој има право на мислење, јас само сакав да напрам дистинкција на ете, поткатегории да речам на тревопасна диета зошто забележвам дека куц туц не се разликуваат и ако се мешаат се иди до грешни заклучоци. Ама мило ми е дека конташ шо е веганизам.

Има причина зошто и грижа за животна средина е опфатена со веганизмот ама тоа после рекламите. :pos: Girl gotta get her beauty sleep first. :ROFLMAO: :P Добра ноќ. :giggle:
Не ме интересира мене сирова, познавам човек што е во овој филм (плус гледање во сонце бла бла) и лично ја гледам како уште една лудорија (но не би рекол дека е штетна).

Пикањето на животна средина, заштита и слични работи оставаат огромен простор да се најдат пропусти буквално кај секој веган, реално сите учествуваме во загадувањето (трошење струја, греење, ѓубре, возила, цицање на ресурси и тн...).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Првпат месо пробав на 13 години на одмор у Охрид у ресторан пошо роденден му беше на некој и имав максимален peer pressure и од роднини и од сите.
Последниве 7-8 години почнав тук-таму да јадам месо. Ќе отидам еднаш на 2-3 недели у кафана, ќе каснам капричиоза... кога слабеам јадам стек.
Еднаш неделно „мора“ да јадам месо пошо иам прерачунато дека расправањето со мајка ми околу тоа да не прави нешто со месо ќе ми направи повеќе психички демиџ отколку јадење на самото месо.
Кога мајка ми ќе прави тестамент, мислам дека нема да ми даде ништо и како причина ќе биде „ме тераше да правам посен грав и боранија“.
Не знам на што мислиш со тоа нормален....ако мислиш на почитување на стандардите на стадото тогаш сум ненормален, ако мислиш дека постои некој реален критериум за тоа кој е нормален а кој не ќе ти одговорам дека нема такво нешто.
Иначе ме изнасмеја :pos:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.363
Поени од реакции
30.764
Цвекло е крал на зеленчукот :cool:
Zelka!
Автоматски споено мислење:

Дај образложи што е толку лоша vegan raw diet, и која исхрана би се зела за правилен веган репер, да препорачаме по таа да ги прават анализите.
Epa ajde jadi kompir raw, ili pcenka, ili grav ili grashok :D
Ziv oriz mmmmm :love:

Последно уредено:

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Пикањето на животна средина, заштита и слични работи оставаат огромен простор да се најдат пропусти буквално кај секој веган, реално сите учествуваме во загадувањето (трошење струја, греење, ѓубре, возила, цицање на ресурси и тн...).
Океј, да не одам надолго ова е причината за животната средина:
Е сега за другото шо си пишал. Никој не е совршен. Ако има 10 работи кои не треба да ги прајме ама моментално прајме само 1 - не е грешка дур постои стремежот да се напрат другите 9. Така да не се то пропусти, то е само дел од наоѓање на себе. Ништо не можи наеднаш. А, некои работи не можи и воопшто да се сменат - и сосем океј е то. Скроз се земат во предвид можностите на луѓето. И подобро едно нешто да смениш, две, него да не смениш ништо. Така да ти го гледаш како простор за пропуст, јас го гледам како простор каде во иднина ќе има промена.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.363
Поени од реакции
30.764
Е сега за другото шо си пишал. Никој не е совршен. Ако има 10 работи кои не треба да ги прајме ама моментално прајме само 1 - не е грешка дур постои стремежот да се напрат другите 9. Така да не се то пропусти, то е само дел од наоѓање на себе. Ништо не можи наеднаш. А, некои работи не можи и воопшто да се сменат - и сосем океј е то. Скроз се земат во предвид можностите на луѓето. И подобро едно нешто да смениш, две, него да не смениш ништо. Така да ти го гледаш како простор за пропуст, јас го гледам како простор каде во иднина ќе има промена.
Ama ne e problemot i za troshenjeto resursi i za zagaduvanjeto, koga mesnata industrija go pravi toa istovremeno za milijarda kravi e ok, a jas ako ne jadam meso toa me pravi licemer sprema nego, nekako vagata mu e rasipana nego, nebare jas trosam za milijarda kravi :D

Abe bara vlakno u jajce za nekako da si ja opravda kritikata :D

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
koga mesnata industrija go pravi toa istovremeno za milijarda kravi e ok, a jas ako ne jadam meso toa me pravi licemer sprema nego
Точно. И страни на назад не знам како да го објаснам ова и зато сега со ова 1 од 10. :ROFLMAO:

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Туку навистина од раѓање до 13 год. немаш внесено месо?
Како се одрази тоа на твојот развој?
Прашувам дека овде некој медицински лица а и други тоа го сметаат за неетично, се спомнуваа анемии и слично.
?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Да, ама во овој случај нема зошто да се судат тие што јадат месо, не ти викам дека ги судиш ти, ама голем дел од веганите не осудуваат.
Бидејќи јас може на 9 други области да помагам повеќе од било кој веган: заштеда на енергија, загадување, крводарителство, донирање и тн.

C

CoolIris

Гостин
И зошто е сировата храна штетна?
Сировата исхрана нема етичка, економска, религиска или духовна димензија. Едноставно, се практикува од здравствен карактер (зајакнување на имунитет и превенција на болести, психофизичко унапредување, поефикасна дигестија, подобро расположение, подмладување итн.)

При подготовката намирниците никогаш не се изложуваат на високи температури ( до 40 степени, а макс до 49). На повисока температура освен витамините и минералите, се уништуваат и ензимите кои се клучни за варењето, односно за непречна апсорпција на хранливите материи од храната. Во тој случај, телото ќе ги ангажира своите резерви. Единствена дозволена термичка обработка се врши со дехидратор.

Количеството на внесената храна не смее да биде мало поради калориските потреби на организмот. Според тоа, овој начин на исхрана доколку не е правилно применуван, нема да има ниту здравствени придобивки, а дополнително на тоа, ќе ве стави и во финансиска загуба (купување на двојно повеќе од тоа што ви треба, плус апарати од типот на дехидратори, блендери, соковници итн).

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Zelka!
Автоматски споено мислење:

Epa ajde jadi kompir raw, ili pcenka, ili grav ili grashok :D
Ziv oriz mmmmm :love:
Za kompir ti kazav batat. Za grashok jas go jadam ziv, osobeno duri e pomlad i koga sum vo bavcata kinam mesunki i gi jadam na lice mesto (povkusen mi e 100 pati od zgotven).
Pcenka sekerec isto mozes da jades :P
Deka ima i taka so sto da preziveat - ima, ne sme znaele za ognot otsekogas.
Deka im e pametno toa sto se maltretiraat taka - ne im e.

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Да, ама во овој случај нема зошто да се судат тие што јадат месо, не ти викам дека ги судиш ти, ама голем дел од веганите не осудуваат.
Бидејќи јас може на 9 други области да помагам повеќе од било кој веган: заштеда на енергија, загадување, крводарителство, донирање и тн.
Зошто организирана месна индустрија прај најголема штета. Ѕирни линкчето од претходното мислење. Зато и најчесто е прв чекор. Многу долго се вегетаријанци пред нели, да пречекорат натаму and so on and on.

Kajgana Shop

На врв Bottom