Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Не знам колку има врска со езотерија и различните авторитети што се појавиле низ историјата поврзани со темава...
Ако на темава бараш „што е поентата“ - искрено, тешко дека ќе ја најдеш...

П.С. Медитираш и не се задоволуваш со „свети книги“ - интересно :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Не глумам познавач на работите тоа е и убавината што ме тера да медитирам и да не се задоволувам со туѓи размисли и одговори и свети книги! Ниту барам практичен доказ од луѓе кој реално не може да се даде! Зошто самиот не можам да го дадам а мислам дека го разбирам за себе, Пример јас честопати се прашувам дали јас на некого му дадов одобрение да ме плукне во егзистенција, дали некој ме праша нешто дали сакам да постојам за да ме умре, пак ме плукне тука во овој живот ако реинкарнација држи вода, и ме става низ исти тешкотии (овој пат па и со некакви попречености дали физички,здравствени, материјални) за да пак ме умре и почне отпочеток со трета комбинација за да јас си стигнам до некој блис некогаш кога сум доволно филтриран и слепо да верувам во процесот каде ниту енлајтмент не е гаранција за прекин на истото. Што е поентата нешто што ме ставило тука да ме тера пак да се анихилирам во него за да го отпочне процесот пак. Ова е хорор сценарио кое ме тера да размислувам на лудотијата во која живееме и ни се дешава и ни е дадена без некој да не праша дали сакаме го земеме даденото и немањето поента на истото, некако заморно ми изгледа процесот, но ипак никој нема одговори ниту ќе има па затоа сме си тука на кајгана да се смееме :D
Место да чекаш реинкарнација каде картите ќе ти бидат поделени по твој мерак уште во старт, не мислиш дека може треба да се ангажираш во оваа, да малку посуштински ги проучиш правилата на играта овде во материјалниот свет, да најдеш некоја цел поголема од тебе?
Имаш хендикеп?

D

Drexel

Гостин
Место да чекаш реинкарнација каде картите ќе ти бидат поделени по твој мерак уште во старт, не мислиш дека може треба да се ангажираш во оваа, да малку посуштински ги проучиш правилата на играта овде во материјалниот свет, да најдеш некоја цел поголема од тебе?
Имаш хендикеп?
Водење професионален исполнет живот и пронаоѓање среќа тука воопштно не е проблем јас и онака сум среќен тип но ете ме јадат некои парадокси што ги нејќам и ме тераат да ја превртам масата на која што ми се делат картите :D

Последно уредено од модератор:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Знам дека ова се твои лични размислувања во блогот но ме интересира; Велиш дека вистинската волја не трпи модификации, тогаш ако не може да се модифицира како е слободна? Ако не може да се модифицира дали е таа предодредена без разлика дали ти си ја пронашол или не?
Вистинска волја е едно, слободна волја е друго. Различни нешта се. Слободната волја е слобода да одбереш од опциите што се на располагање. Вистинска волја е да живееш во согласност со својата суштина, својата предодреденост, тоа што те дефинира.

D

Drexel

Гостин
Вистинска волја е едно, слободна волја е друго. Различни нешта се. Слободната волја е слобода да одбереш од опциите што се на располагање. Вистинска волја е да живееш во согласност со својата суштина, својата предодреденост, тоа што те дефинира.
Работата е што јас не ја прифаќам предодреденоста, Ако вистинска волја не е слободна ништо не е.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Водење професионален исполнет живот и пронаоѓање среќа тука воопштно не е проблем јас и онака сум среќен тип но ете ме јадат некои парадокси што ги нејќам и ме тераат да ја превртам масата на кој што ми се делат картите :D
Па тебе ти треба само стоицизам да вежбаш емоциите и будизам да сватиш оти проблем е шо посакуваш, а посакуваш ради емоции и нагони, па да се вратиш пак на стоицизам за да извежбаш, за да после влезеш во Тао. :D

Последно уредено:
D

Drexel

Гостин
И од кај си сигурен фека реинкарнација п

Па тебе ти треба само стоицизам да вежбаш емоциите и будизам да сватиш оти проблем е шо посакуваш, а посакуваш ради емоции и нагони, па да се вратиш пак на стоицизам за да извежбаш, за да после влезеш во Тао. :D
Уф не е лесно да замислуваш метафизичка машинерија глава боли дури и со дивинација :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Работата е што јас не ја прифаќам предодреденоста, Ако вистинска волја не е слободна ништо не е.
Секој од нас има карактеристика што го дефинира, суштина, тоа не значи предодреденост во смисла дека ти е одреден секој потег, секоја мисла, секој чекор. Вистинската волја те дефинира, тоа незначи дека немаш слободна волја.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не глумам познавач на работите тоа е и убавината што ме тера да медитирам и да не се задоволувам со туѓи размисли и одговори и свети книги! Ниту барам практичен доказ од луѓе кој реално не може да се даде! Зошто самиот не можам да го дадам а мислам дека го разбирам за себе, Пример јас честопати се прашувам дали јас на некого му дадов одобрение да ме плукне во егзистенција, дали некој ме праша нешто дали сакам да постојам за да ме умре, пак ме плукне тука во овој живот ако реинкарнација држи вода, и ме става низ исти тешкотии (овој пат па и со некакви попречености дали физички,здравствени, материјални) за да пак ме умре и почне отпочеток со трета комбинација за да јас си стигнам до некој блис некогаш кога сум доволно филтриран и слепо да верувам во процесот каде ниту енлајтмент не е гаранција за прекин на истото. Што е поентата нешто што ме ставило тука да ме тера пак да се анихилирам во него за да го отпочне процесот пак. Ова е хорор сценарио кое ме тера да размислувам на лудотијата во која живееме и ни се дешава и ни е дадена без некој да не праша дали сакаме го земеме даденото и немањето поента на истото, некако заморно ми изгледа процесот, но ипак никој нема одговори ниту ќе има па затоа сме си тука на кајгана да се смееме :D
Ja mislam deka Ajk go ima odgovorot....haknata ni e Mesecinata(Death Star).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тоа или одговорот е сошиен во нашите клетки, бидејќи скизмот што не создал одмана се кладам дека е отсликан во нас и наши способности :D
Ovde e odgovorot na tvoeto prasanje :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Туку @Ipsissimus што секта се овие двајцава... гностичари биле а наплаќаат за ритуали за раскинување на договорот направен со некаков кармички совет и така се прочивствува морфогенетското поле викаат. Делува дека не е ефтино.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Отркивено како...

Готово, завршено и со езотерија и со тајни учења и со иницијации - се е јасно и изнесено јавно ....
Ова како муабетите во 90те во парк што се правеа со пиво... се беше јасно и се разбираше се со муабет :D

Закон е домаќинот има собрано сешто од гости за да расправаат за било што :)

Kajgana Shop

На врв Bottom