Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Ние во ординација даваме амоксиклав пошто имаме успех со него, а кај потешки инфекции комбинација од два антибиотика. Химоралот ништо нема да помогне сега, само треба да се отвори забот и да се продолжи антибиотикот и ќе се спадне отокот.
...нели, клиндамицин е скроз промашен антибиотик за ова индикација, дренажа и испирање со физиолошки и антибиотик ампицилин, амоксицилин евентуално некогаш цефалексин, ама клиндамицин, не знам!

Зедов по препорака едни капсули на природна база, Серапептазе ќе ги почнам утре нив и ако има влошување ноќеска утре одам во ординација.
Се надевам дека ќе спадни, еве вечерва има мало подобрување, ако сум ок ќе продолжам со клиндамицинот. Знам дека порано кога ќе имав сличен проблем цефалексини препишуваа прв пат го пијам овој антибиотик.

... клиндамицин се дава како антибиотик при инфекција и оток на заб? и зошто не е ординиран chymoral поради оток?
Ете нешто ново си научи. А зашто нема гугле за клиндамицин? :D

Зедов по препорака едни капсули на природна база, Серапептазе ќе ги почнам утре нив и ако има влошување ноќеска утре одам во ординација...порано кога ќе имав сличен проблем цефалексини препишуваа прв пат го пијам овој антибиотик.
... клиндамицин се дава како антибиотик при инфекција и оток на заб? и зошто не е ординиран chymoral поради оток?

SERAZYN-800x600-1.jpg chymoral-tablete-30x~478130.jpg

... а што мислиш што е Chymoral? двата се ензими со силно протеолитичко дејство, не знам што подразбираш „на природна база“ дека се сметаат како додаток на исхрана, а не како лек? сепак внимателно и читај упатство!

Можеби не е ништо и е нормално, но сепак ме интересира за ова. Изминативе денови повремено осекам дека лицето од кој најголем дел челото дека ми "гори". Зборам само за лицето и ништо друго. Проверувам температура со два термометри и не покажува ништо ( мери: 35,7/35.8/36,0..). Толку осекав топло на лицето што земав мраз вода од фриждер и најпрвин на раката проверив и ми "смрзна" раката колку ладна беше водата. По ова го измив лицето со истата вода, не само што воопшто не осетив ладно, туку водата ми се осекаше топла дека е на лицето при миењето.

Одредена храна, варени јајца, кромид, свинско месо, грисинки, смоки, одредено благо етц... ми мириса на чадено/дим, гнасно за јадење , миризбата од цигари ми мириса тродупло јако и многу гадно, мирисов го осеќам уште од неколку метра одалеченост, истиот карактеристичен мирис на тие одредени јадења, потта на луѓето истиов мирис го осеќам, некои од јадењава содржат натриум
Што е причинава?
Исчисти си го носот.
Автоматски споено мислење:

Одредена храна, варени јајца, кромид, свинско месо, грисинки, смоки, одредено благо етц... ми мириса на чадено/дим, гнасно за јадење , миризбата од цигари ми мириса тродупло јако и многу гадно, мирисов го осеќам уште од неколку метра одалеченост, истиот карактеристичен мирис на тие одредени јадења, потта на луѓето истиов мирис го осеќам, некои од јадењава содржат натриум
Што е причинава?
Исчисти си го носот.

Од што може да е предизвикано чешање околу вагиналниот отвор неполни 24 часа по сексуален однос?
Односот беше незаштитен (не користевме кондом) така што не е алергија на латекс.
Симптоми на СПБ не верувам дека може да се појават толку рано. Инаку, и двајцата многу внимаваме на хигиената.
Сексот не беше многу груб и не траеше многу долго, можеби околу 20-30 минути.

Од што може да е предизвикано чешање околу вагиналниот отвор неполни 24 часа по сексуален однос?
Односот беше незаштитен (не користевме кондом) така што не е алергија на латекс.
Симптоми на СПБ не верувам дека може да се појават толку рано. Инаку, и двајцата многу внимаваме на хигиената.
Сексот не беше многу груб и не траеше многу долго, можеби околу 20-30 минути.
Променета ph на вагината поже да предизвика бактеријална вагиноза и дизбаланс на бактериите кои нормално живееат во вагината. Друго може причина да биде некој краткотраен хормонален дизбаланс, дали поради контрацептиви или мензис во најава. И другите причини кои ти сама ги наброја.

@bijons кога може да проверам дали имам антитела и колку време ке бидам заштитена од повторна зараза од вирусот?
Преку крв ли се испитува тоа?
... антитела IgG во крв после 3 недели од првиот симптом, а колку ќе бидеш заштитена со антителата против SARS-CoV-2 никој не знае, за другите потипа на коронавируси HCoV-229E, NL63, OC43 i HKU1 кои ни се присутни сезонски секоја година се сметаат како сезонски грип едно шест месеци заштита!

valjda e bezveze, ama aj da prasam
da ne me kopka.
8A2CCEB0-D2A1-42CA-8878-944992B484CB.jpeg
potemnet mi bese noktot na palecot, temno plavo liljakovo, posle igranje basket. vtor pat mi se slucuva ova.
prviot pat si se vrati vo normala posle meses-dva otprilika.
dali treba nesto da pravam, ili sam se regenerira noktot posle podolg period?

Последно уредено од модератор:
da ne me kopka.
Прегледај го приврзокот 279832

potemnet mi bese noktot na palecot, temno plavo liljakovo, posle igranje basket. vtor pat mi se slucuva ova.

Сам ќе падне ноктот и ќе порасне нов. Само подолго време ќе треба додека да порасне. Бавен е процесот.

da ne me kopka.
Прегледај го приврзокот 279832

... и не само кога ќе играш баскет, туку тоа ќе ти биде слаба страна секогаш кога ќе притиска прстот на обувка, патика дали кога ќе се спушташ пешки од планина и тоа секогаш тој прст, обичен хематом кој исчезнува постапно како што го опиша, иаку нема што да ти падне ноктот не е повреден коренот, дали си имал вакви ненајдени модрици по телото но не од удар, дали нешто имаш земено терапија како аспирин, андол, клексане со пандемијава? како и да е Тбл.Витамин Ц барем 500 мг дневно не би било лошо!

Што може да предизвика константно лошење? Татко ми го има овој проблем од летото. Константно се жали на лошење, има повеќе гасови и често има потреба да ждригне. Крвна слика е испитана, се е уредно. Едно време мислеше дека е од чешмовача, ама еве веќе 3 месеци пие само вода од пластика и пак истото.
Матичната цело време препорачува апчиња против лошење. Има вишок килограми и прима терапија за висок крвен притисок.
Пробајте omez

... и не само кога ќе играш баскет, туку тоа ќе ти биде слаба страна секогаш кога ќе притиска прстот на обувка, патика дали кога ќе се спушташ пешки од планина и тоа секогаш тој прст, обичен хематом кој исчезнува постапно како што го опиша, иаку нема што да ти падне ноктот не е повреден коренот, дали си имал вакви ненајдени модрици по телото но не од удар, дали нешто имаш земено терапија како аспирин, андол, клексане со пандемијава? како и да е Тбл.Витамин Ц барем 500 мг дневно не би било лошо!
na 30 godini, vo poslednata godina 2 pati mi se sluci ova. ednas na izleguvanje, so knap patiki, osekjav stegnato cela vecer. toa pomina vo nekoj period 2-3 meseci odprilika. ova sega e od igranje basket, i togas osekjav deka nekako epten se stegnati prstite napred.
modrici po telo, osven od udari, od drugo sum nemam dosega.
nemam zemano nisto od toa so pisa

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom