Крстоносните војни

• Креатор на темата Креатор на темата NIKA
  • Време на започнување Време на започнување
Neshto si pomeshal okolu Turcite...
Inaku, 'Kingdom of Heaven' e film - ne dokumentarec. Ima razlika, neli?:toe:
Da ama mora da se pravi spored istorijata spored toa kako e napisana istorijata.Sepak se pravi za Krstonosnite vojni i za zagubata na Erusalim.Ne smee da se laze.I samiot film e istoriski.Sigurno deka ne e Sci-Fi.

A Saladin vo filmot e prikazan kako Sultan na Saracenite.

Oni prvi go primenile simbolot na polu mesecina kako muslimanski znak.
..

A gledam deka go imas Krstot na templarite.

Znaes li togas vo toa vreme koj bile templarite??

Da ama mora da se pravi spored istorijata spored toa kako e napisana istorijata.Sepak se pravi za Krstonosnite vojni i za zagubata na Erusalim.Ne smee da se laze.I samiot film e istoriski.Sigurno deka ne e Sci-Fi.

..

Борг, во твојот претходен напис а и овој имаш големи грешки! Нема да ти укажам кои се зошто веќе ти беше посочено за некои од нив.

Сепак срамота е да не знаеш некои основни поими од историја како разлика помеѓу Турци и Сарацени, каде прв пат и од кого се појавил исламот, да тврдиш дека Ерусалим го држеле Византијците и да не знаеш дека Саладин е Курд. Сепак се тоа работи за кои пет минути на гугл ќе ти ги дадат точните одговори.

Поздрав

пс. Ако си го базираш знаењето на холивудски филмови тогаш нема за што да правиме муабет.

The term Saracen comes from Greek Σαρακηνός, which has often been thought to be derived from the Arabic word شرقيين sharqiyyin ("easterners"), though the OED (s.v.) calls etymologies from this "not well founded". The term spread into Western Europe through the Byzantines and Crusaders.[1] In the early centuries of the Roman Empire, the Saracens were a nomadic Arab tribe from the Sinai Peninsula, but later the Greek-speaking subjects of the Empire applied it to all Arabs. After the rise of Islam, and especially at the time of the Crusades, its usage was extended to whom today are called Muslims, particularly those in Sicily and southern Italy.[2]
In Christian writing, the name was made to mean "those empty of Sarah" or "not from Sarah," as Arabs were, in Biblical genealogies, descended from Hagar and also called the Hagarenes (Ἀγαρηνοί). According to the Arthurian Lancelot-Grail Cycle, the name derives from Sarras, an island important in the Quest for the Holy Grail.

Saracens was a term used in the Middle Ages for those who professed the religion of Islam.[1]

Борг, во твојот претходен напис а и овој имаш големи грешки! Нема да ти укажам кои се зошто веќе ти беше посочено за некои од нив.

Сепак срамота е да не знаеш некои основни поими од историја како разлика помеѓу Турци и Сарацени, каде прв пат и од кого се појавил исламот, да тврдиш дека Ерусалим го држеле Византијците и да не знаеш дека Саладин е Курд. Сепак се тоа работи за кои пет минути на гугл ќе ти ги дадат точните одговори.

Поздрав

пс. Ако си го базираш знаењето на холивудски филмови тогаш нема за што да правиме муабет.

Бај д веј.

Имаш право сум испомешал јас некои работи:smir:
Проверив точно е имам некој грешки, сепак преферирам да не користам гоогле како некој п. па да давам точни одговори, сакам и малце дискусија да се развие ;)

Јбга може и мене да ми се случи

Се извинувам :)

П.С.

А за Саладин да он бил Курд ама Сарацен во тоа време има пошироко значење.Затоа е и прогласен за султан на сарацените(муслиманите).

..

Pa konkretno vo filmot, postoi mnogu fina linija pomegju lagata i umetnichkata sloboda. Samo shto taa diskusija e off topic.

Inaku, ako imash zelba da otvorish diskusija za koj bilo krstonosen red, bi bil povekje od srekjen da se pridruzam.:smir:

Pa konkretno vo filmot, postoi mnogu fina linija pomegju lagata i umetnichkata sloboda. Samo shto taa diskusija e off topic.

Inaku, ako imash zelba da otvorish diskusija za koj bilo krstonosen red, bi bil povekje od srekjen da se pridruzam.:smir:

Во претходниот текст што го објаснив за крстоносните војни имав доста грешки кој однапред се извинувам реков дека на секого може да му се случи тоа нетреба одма да ме напаѓате од страна треба да се укаже за тоа е и форумот за слободна дискусија.Како и да е ако добро ме служи сеќавањето.

Темпларите повеќе во времето на крстоносците колку што се сеќавам добро дејстуваат како организација за заштита на христијанското население од сарацените.

Е сега слободно можеш да ме надополниш :)

Темпларите повеќе во времето на крстоносците колку што се сеќавам добро дејстуваат како организација за заштита на христијанското население од сарацените.

Е сега слободно можеш да ме надополниш :)

Ako ostaneme vo ramkite na Krstonosnite vojni... Mislam deka zashtitnici e blag izraz. Posebno koga se znae deka na hristijanite ne im bile uzurpirani verskite prava.

Borg_Drone гледам имаш големо интересирање за крстоносните војни. Ти ја препорачувам книгава да ја прочиташ се вика Крсташки ратови у очи Арапа од Амин Малуф. Книгава е ремек дело, многу работи се разјаснети таму за арапите и зошто биле самите војни покренати. Филмот Kingdom of heaven колку и да е добар (мене ми е еден од најгледаните) сепак има доза фикција.

Ako ostaneme vo ramkite na Krstonosnite vojni... Mislam deka zashtitnici e blag izraz. Posebno koga se znae deka na hristijanite ne im bile uzurpirani verskite prava.

Добро они се формирани после првата Крстоносна Војна.На почетокот се мала и сиромашна организација се додека не добијат подршка од папата.Откако ќе добијат подршка од папата они дејствуваат како организација (значи подоцна) раководена од папата и директно на него му одговараат за нивните постапки.

Основањето на Редот на сиромашните витези на Соломоновиот храм За основоположник на овој ред се смета витезот Хуго Де Паен, кој во периодот кога во
години откако завршила Првата крстоносна војна, собрал група од 9 витези кои биле
грижат за безбедноста на многубројните аџии. Од цела Европа, христијаните постојано
Светиот град, но на својот пат честопати биле напаѓани од групи разбојници, одметнати крстоносци и од Сарацените. Така Хуго Де Паен со својата група витези, добил задача лично од првиот Крал на Ерусалим, Балдвин Болоњски, да се грижи за безбедноста на патиштата и животот на аџиите. Хуго и неговите браќа воопшто не се вклопувале во вообичената представа која денес ја имаме за витезите. Името го добиле по местото кое им било доделелно за своја тврдина, место каде некогаш се наоѓал Соломоновиот храм, иако наскорo целиот свет ќе ги запомни под скратеното име Темплари (од англскиот збор temple-храм). Во почетокот немале никакви финансии, носеле облека која им била подарена, па дури и по двајца јавале еден коњ што ќе остане забележано на многу гравури, печати и цртежи во тој период. Сепак, во следните десет години, Темпларите ќе станат голема економска, политичка и воена сила. Иако војувале најчесто на Светата земја, нивното богатство и силна економска моќ била сконцентрирана во Европа.

А иронично е тоа што поради нив и се распаднало Кралството Ерусалим:)

Причина
Агресивност на западно-европските феудалци и нивниот стремеж за зголемување на иморните богатства.
Крстоносни походи
1095 - Во градот Клермон ( Франција ) се одржал црковен собир на кој папата Урбан II упатил повик за да се ослободи господовиот гроб од неверниците. Главен водач бил францускиот гроф Рајмунд Тулуски
1099 - Е освоен Ерусалим и е формирано Ерусалимско кралство.
За одбрана на освоените територии биле формирани повеќе монашки редови како што се Редот на Темпларите , Редот на Јовановците , Редот на Тевтонците .
Трет Крстоносен поход ( 1189 - 1192 ) е поход за повторно освојување на Ерусалим но завршил бес успех.
Четврта крстоносна војна била со цел за освојување на Египет , под чија власт бил и Ерусалим. Но походот завршил со освојување на Цариград , ликвидирање на Византиското царство и формирање на Латиснко царство.
Значи можеме да заклучиме дека Крстоносните војни не ја постигнале својата цел и завршиле со неуспех . Имало големи последици после војните...

Borg_Drone гледам имаш големо интересирање за крстоносните војни. Ти ја препорачувам книгава да ја прочиташ се вика Крсташки ратови у очи Арапа од Амин Малуф. Книгава е ремек дело, многу работи се разјаснети таму за арапите и зошто биле самите војни покренати. Филмот Kingdom of heaven колку и да е добар (мене ми е еден од најгледаните) сепак има доза фикција.

Има доза фикција ама искрено речено во филмот најмногу ми се допаѓа тоа што фанатицизмот е присутен и кај двете страни.Само што Христијанскиот свет ја направи повеќе таа војна поради богатството што го имаше Ерусалим.А Папата му го испра мозокот во тоа време на обичниот човек за тоа како и зошто треба да се поврати Ерусалим а всушност Ерусалим се повратил само за интересите на Ватикан и на Папата.

А Саладин е најпочитуваната и најреспектираната личност кај муслиманите и ден денеска главно поради неговото дело.Бил благороден и секогаш им помагал на сиромашните и воопшто на сите што им требало помош без разлика на верската припадност.Имам читано дека дури и кога умрел немал доволно пари ни за погребот зошто сите пари ги давал во добротворни цели.

Незнам има многу интересни работи......најинтересна од се е и кога ќе го превземе градот од баронот од Ибелин.........на почетокот ќе имаат нели борба но на крај пак Саладин ќе биде тој кој што ќе попушти.И ќе вети(и ќе исполни) доста работи за христијанското население кое живеело во Ерусалим.

Папата го измисли ослободувањето на Ерусалим како причина за Крстоносните војни за да ја прекрие вистинската негова цел - Територијално зголемување , власт над Источно Православната Црква и друго материјално збогатување. Сите знаеме дека Папата и Папската држава во тој период е една од најголемите водечки сили во европа... Тогаш важело : Како месечината ја превзема светлината од сонцето така царот ја добива својата власт од папата . Дури некои европски владетели биле вазали на Папата и му плаќале годишен данок.

Папата го измисли ослободувањето на Ерусалим како причина за Крстоносните војни за да ја прекрие вистинската негова цел - Територијално зголемување , власт над Источно Православната Црква и друго материјално збогатување. Сите знаеме дека Папата и Папската држава во тој период е една од најголемите водечки сили во европа... Тогаш важело : Како месечината ја превзема светлината од сонцето така царот ја добива својата власт од папата . Дури некои европски владетели биле вазали на Папата и му плаќале годишен данок.

Се слагам потполно! Финалниот удар на Византија и го имаат зададено крстоносците и потоа станала лесен плен за Турците.

Ќе ги објавам и податоците за книгата од Малуф за оние кои се заинтересирани да ја најдат.

Ајде и бугаре се вмешаа....малеее...
Туку да кажам дека крстоносните војни не се по барање на папата!
Доказ Прочитајте за Малтискиот орден и се ке ви е јасно....повеке коментар нема...туку темата ми стана интресна за тоа што атеистите го распространуваат што имат толку против папата?Или просто се плашат од него?Зошто Е наследник на св.Петар!
Ех ех изгубени риби во морето...туку се надевам еден ден да ве уловам ...па да ви ја покажам светлината!!!!!!
Ne bi rekol: znaes kako ide - ni luk jal, ni luk mirisal. Vidi ja na primer Tretata krstonosna vojna, ili onaa protiv Provansa (1204, mislam togas deka zavrsi). Sigurno Sv. Petar ne gi izdal proglasite za vracanje na svetata zemja i za iskorenuvanje na albigojskata eres!

крстоносните војни биле фарса на папата да го собере целото злато од мала азија и да го пренесе во ватикан ама се нашле некои паметни витези темплари кои го сокриле златото и го заебале папата..:bip: биле избркани од војните и отишле на крит а од таму во англија и си живееле среќно и задоволно полни злато :icon_lol:
... se dodeka Filip IV Le Beaux (ili vo sloboden prevod: lepotanot) ne otstranil l dvajca papi (Bonifacij VIII, e drugiot ne mi teknuva) za da si nasadi svoj coek, koj ke izdade proglas da se uapsat site templari. sto i se slucilo, i toa vo eden den coece, vo Sredniot vek na teritorija na cela Francija, sto e svoevidno cudo! Pod izgovor za bavenje so okultisticki praktiki, poveceto bile ubieni so smrt so macenje, no nivnoto bogatstvo Filipco ne uspeal da go zapleni...
...Pa sega vie pravete si tripovi kade e... :3:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom