Крстоносните војни

• Креатор на темата Креатор на темата NIKA
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде и бугаре се вмешаа....малеее...
Туку да кажам дека крстоносните војни не се по барање на папата!
Доказ Прочитајте за Малтискиот орден и се ке ви е јасно....повеке коментар нема...туку темата ми стана интресна за тоа што атеистите го распространуваат што имат толку против папата?Или просто се плашат од него?Зошто Е наследник на св.Петар!
Ех ех изгубени риби во морето...туку се надевам еден ден да ве уловам ...па да ви ја покажам светлината!!!!!!

Sven напиша:
...ха-ха, зашто бе пријател? Аз и за отличен 6 можех да пиша ама после модератора ште каже, че флодирам и ајде пак на бан. Иначе това с кр'стоносните походи ми е лјубима тема. Навремето в училиште писах курсов проект за унијата на цар Калојан с Ватикана, та оште помнја туј онуј!
Ај с'с здраве!

Бате ај да си смениш потписо....оти ....македонците се бугари и срби толку колку што се полјаците - руси и чеси!И не пиши на македонски дијалект....пиши си по арно на турски-ваш мајчин јазик!

Вистинските и основнте причини за превземањетона крстоносните походи лежеле,пред се во намерата на католичката црква да воспостави духовно и световно владеење над државите од источното Римско царство,сметајќи дека на таков начин ќе се решат многубројните проблеми во земјите од западна европа.
Исто така една од основните причини била и желбата и стремежот што се појавил кај сите општествени слоеви.Имено осиромашените феудалци(рицарите)сметале да добијат нови поседи и богатсва,трговците да добијат нови пазари и печалби,владетеллите и крупните феудалци да освојат нови земји и нови богатства,а пак сиромашните селани да се ослободат од феудалната експлоатација.
Глава и најзначајна улога во одигрувањето и организирањето на овие походи имала Католичката Црква со изговор дека овие походи се организираат за ослободување на "Божјиот гроб" во Ерусалим од Турците-Селџуци исто така католичката црква салаа да го наметне својот престиж и над источната православна црква што го изгубила по поделбата на двете цркви во 1054год.
Повикот за превзема`е на крстоносните походи бил упатен од папата Урбан II во 1095год. на големиот црковен собор одржан во градот Клермон во Средна Франција.Повикот на папата со воодушевување бил прифатен до сите оние кои биле вклучени во овие походи.

Првиот крстоносен поход бил организиран од 1096-1099 год.
Први кои тргнале биле селаните,некои и со своите семејства,бидејќи сакале што поскоро да се здобијат со земја,а и лична слобода.Биле предводени од калугерите,Било слабо вооружани и недоволно организирани.По нив тргнале рицарите и тоа во најголем број француските.По патот до цариград насекаде вршеле насилства и грабежи.По пристигнувањето во Цариград се здружиле со селанските маси се префрлиле во Мала Азија и по тешки борби со Турците-Селџуциво 1099 год.го зазеле Ерусалим и го создале т.н Ерусалимско кралство и други помали феудални владенија.
Со цел да ги одбранат и задржат освоените земји европските владетели:францускиот крал ЛујzVII и германскиот крал КонрадIII го превзеле 2 крстоносен поход(1147-1149год)кој завршил без успех.
Повторното враќање на Ерусалим било повод да се организира и 3 крстоносен поход (1190-1192).Крстоносците во овој поход биле предводени од страна на владетелите Англискиот крал Ричард Лавовско срце,Францускиот крал Филип2 и германскиот Император Фридрих 1 Барбароса.И овој поход завршил без успех бидејќи по преминот во Мала Азија,германскиот цар се удавил во една река,а Ричард склучил договор со кој на христијаните им било дозволено да го посетуваат гробот на исус Христос во Ерусалим.
Папата Инокентие 3 никако не можел да се помири со сите овие неуспеси и поради тоа тој ја иницирал 4крстоносна војна(1202-1204год.).Крстоносците се собрале во Венеција од каде со бродови требало да се префлат во Мала Азија.Но наместо да одат во Ерусалим крстоносците ги искористиле династичките војни околу престолот во Византија и во 1204 год. го зазеле Цариград и го формирале т.н Латинско Кралство.Покрај него на територијата на византија се создале и други кралства како Солунското и Никејското.
Во 1212год католичката срква превзема и еден т.н детски крстоносен поход,со изговор дека возрасните се грешни и дека не можат да го ослободат божјиот гроб ,и дека тоа можат да го направат само невините деца.Така во Марсеј биле собрани деца од повеќе западноевропски држави кои со бродови требало да бидат префрлени во ерусалим:Но по патот низ средоземното море бродовите ги зафатило силна бура во која еден дел се удавиле а оние кои останале живи,трговците ги префрлиле во Египет каде ги продавале како робови.
Во наредниопт период од 1217-1270год. биле организирани уште 4 крстоносни походи кои завршиле истотака без успех.

А бе не тресајте глупости некој да беше ја прочитол историјата на орденот на јоанистите....т.е. малтиските рицари...т.е. малтискиот орден.....е тогаш може да говориме на оваа тема..а вака само искривени истории со цел оцрнување на Католичката црква демек биле за освојување на светот....ма дај млоим те!!!Та католичката црква да не е нешто Хитлер број 2?А?Глупости!!!!

Прва крстоносна војна

Византија во 1071 го изгуби Бари и тероторијата на Мала Азија од страна на Турците па Византискиот цар Алексеј 1 Комнин беше принуден да потражи помош од Европа која не ја гледаше благонаклоно. На неговиот позив се јави папата Урбан ИИ кој бил загрижен за светото место Ерусалим. тој го свикува советот во 1095 во местото Клермонт на кое присуствуваат околу 200 бискупи, кнезови и племенски водачи. На собирот се одлучува да се појде во ослободување на светото место.
Пролетта 1097 стигаат во Цариград каде што треба да извршат припреми за натамошно делување.Комнин побарал Крстоносците да положат заклетва дека ке и ги предадат на Византија сите области што ќе ги освојат. Таа заклетва била положена. И така успеале да ја освојат Никеја и Антиохија (тука крстоносците се покажале неспремни многу од нив пошле во авантура).
На 07.06.1097 започанала опсада над Ерусалим која треал 4 недели. На помош стигнале и Џеновјаните со оружја за опсада. По падот на ерусалим три дена владеел тотален хаос - пњачкње и убивање на сите страни. Но требало да се организира освоениот дел. Иго бил поставен на така нареченото Ерусалимско карлство, додека на Буњонски му припаданала функцијата чувар на гробот на исус.Тогаш се фортмирани две кнежества Антиохија и две грофовии Едеса и Триполис кои биле на феудална основа.
Во овој перод голем број на жители од европа се населиле на овие простори за заработувачака и брзо верската цел се губи. Значајно е и да се спомне и витешките монаштки редови чии членови имале обврска да ги бранат крстоносните земји.
Нај значајни се:
Темплари - носеле бели наметки со црвен крст
Јоановци - носеле црни наметки со бел крст

За втората Крстоносна војна друг пат

Да не си збркал нешто затоа што Јованитите т.е.малтешкиот орден има црвено знаме со бел крст со осум крака....Чекај да се сетам т.е.прочитам кои беа овие Темпларите.....

NIKA напиша:
Да не си збркал нешто затоа што Јованитите т.е.малтешкиот орден има црвено знаме со бел крст со осум крака....Чекај да се сетам т.е.прочитам кои беа овие Темпларите.....

Темларите биле најхарбрите борци во крстонсоните војни, Ричард лајон Харт бил темплар. Има приказни дека Темпалрите ја основале денешна Швајцарија. Ова е поткрепено со претпоставката дека тие се стеканале со огромни количини на злато.....

momcil9.jpg
Ова едн слика нацртана за темпларите односно оснивачот Годфрид Де Хулион

Леле, какви дезинформации!

asterix_m напиша:
Темларите биле најхарбрите борци во крстонсоните војни, Ричард лајон Харт бил темплар. Има приказни дека Темпалрите ја основале денешна Швајцарија. Ова е поткрепено со претпоставката дека тие се стеканале со огромни количини на злато.....

Ричард не бил темплар, од едноставна причина што бил крал на Англија, а темпларите не ја основале Швајцарија, туку банкарскиот систем по кој станале познати Швајцарците.

asterix_m напиша:
momcil9.jpg
Ова едн слика нацртана за темпларите односно оснивачот

Нема везе, ова е првиот крал (односно не бил крал, него, нешто како чувар на кралскиот престол додека Исус повторно не се врати, дека се верувало дека само Исус може да биде крал на Ерусалим) и не се вика Годфрид Де Хулион, туку Годфрид Буљонски, и умира во 1100 год, додека темпларите се формирани во 1118 :wink:

А инаку, назад на темата, моето мислење за крстоносните војни е дека се ништо друго освен уште еден доказ дека религијата не направила ништо освен што не разделила! Исто така важно е да се напомене дека истото се случува и со повеќето други филозофски учења, да ги наречеме, биваат искористени за нечии себични цели. Би можел да пишувам уште многу за ова, но мислам дека нема потреба за сега.

NIKA напиша:
А бе не тресајте глупости некој да беше ја прочитол историјата на орденот на јоанистите....т.е. малтиските рицари...т.е. малтискиот орден.....е тогаш може да говориме на оваа тема..а вака само искривени истории со цел оцрнување на Католичката црква демек биле за освојување на светот....ма дај млоим те!!!Та католичката црква да не е нешто Хитлер број 2?А?Глупости!!!!
HM Slusaj NIKA kak so gledam pises se samo da ja odbranis tvojata vera ili pripadnost na katolickata crkva, no bez razlika sakas ili ne sakas fakt e deka LICNO PAPATA(ima i pisani dokumenti)povikal na voeni pohodi za ,,osloboduvanje´´na svetata zemja isto kako so amerikancite povika da stvorat sloboda za Irak a stvorija nesto uste postrasno-patem da bidam jasen so oruzje i vojni nikogas ne se stvara MIR.No fakt e isto taka i deka sekoj si odgovara samo pred gospod kako privatna individua, so znaci bez razlika dali papata vi sredniot vek povikuval na krstonosni vojni ili ne-imalo i ima lugje (jas LICNO poznavam KATOLICI)koi bile/se dobri lugje.Pa zatoa NE E LOGICNO da govorime za vinata na katolickata crkva ili katolicite, Bog kako sovrsenstvo, ne bi zameril na site lugje samo poradi greskite na eden covek vo o´voj slucaj PAPATA, pa i vo ponovo vreme svedoci sme kako Vladici na Srpskata Pravoslavna Crkva blagoslovuvat srpski vojnici koj ke odat vo bosna, pa i nasite Vladici(mislam od MPC) delea krstovi i blagoslovi na vojnicite i policajcite vo konfliktot"2001", a i mnogu muslimanski verski vodaci povikuvat na dzihad.No seto toa ne znaci vina na site ljugje zasto pak ke kazam SEKOJ COVEK SI ODGOVARA SAM ZA SVOITE POSTAPKI I GRESKI.A vekje ako ne povikuval papata ne krstonosni vojni togas objasni mi ti se molam ZASTO PAPATA IVAN_PAVLE II na kolena klecejki MOLESE U ERUSALIM za OPROST NA GRESKITE SO GI NAPRAVILE PAPITE VO SREDNIO VEK bez razlika povikuvajki na krstonosni vojni ili preko INQUSITIA?

Ghost_Dog напиша:
Леле, какви дезинформации!
Ричард не бил темплар, од едноставна причина што бил крал на Англија, а темпларите не ја основале Швајцарија, туку банкарскиот систем по кој станале познати Швајцарците
Нема везе, ова е првиот крал (односно не бил крал, него, нешто како чувар на кралскиот престол додека Исус повторно не се врати, дека се верувало дека само Исус може да биде крал на Ерусалим) и не се вика Годфрид Де Хулион, туку Годфрид Буљонски, и умира во 1100 год, додека темпларите се формирани во 1118 :wink:
А инаку, назад на темата, моето мислење за крстоносните војни е дека се ништо друго освен уште еден доказ дека религијата не направила ништо освен што не разделила! Исто така важно е да се напомене дека истото се случува и со повеќето други филозофски учења, да ги наречеме, биваат искористени за нечии себични цели. Би можел да пишувам уште многу за ова, но мислам дека нема потреба за сега.

Ајде прочоитајси сам да видиш дали се дезинформации или не
http://www.znanje.org/i/i22/02iv01/02iv0107/02iv0107.htm

Krstonosnite vojni-vojni za osvojuvanje novi teritorii i zagrabuvanje tugji bogatstva-toa se krstonosnite vojni!!!

Dali nekoj od vas ja cital knigata "Krstonosnite vojni videni od strana na Arabjanite" izdadena vo skopje pred desetina godini, ja kupiv za 100 denari. Prekrasna kniga so originalni citati od arapski i muslimanski hronicari od tie vreminja. Koga ke se procita drugata strani slikata stanuva mnogu pojasna. vo vremeto na krstonosnite vojni katolicite bile verski fanatici a muslimanite umereni i napredni, fascinantno neli, denes e obratno (ne bukvalno sekako).

Krstonoscite prakticno ja unistile Vizantija i go pripremile terenot za nejzino osvojuvanje od strana na Turcite.

Treba da go procitate delot "covekojatcite od Mara" da vidite sto naprednata zapadna katolicka civilizacija pravela vo Palestina...

asterix_m напиша:
Темларите биле најхарбрите борци во крстонсоните војни, Ричард лајон Харт бил темплар.
Vitezite Templari,"малтискиот орден" t.e. Redot na vitezite od Malta(vitezite bolnicari), Teutonskite vitezi, vitezite na st.Lazar i mnogu drugi redovi se borele zaradi svojata religija i svoite veruvanja so ednakva posvetenost i mislam deka e loso da se izdvojuva bilo koi red kako 'najhrabar'. Kako razumni sustestva normalno e deka ne mozeme da opravdame kolezi kako tie sto se slucile vo Krstonosnite vojni, posebno koga pricinata(normalno ne glavnata) e religijata, no site onie so malku pogolemo poznavanje na ovie religiozni redovi znaat deka tie imale povekje doblesti odkolku maani i deka mnogu od nivnite odluki bile napraveni vo vreme koga lugjeto gledale od poinakva perspektiva na nekoi raboti. Kako i da e, borbata sto ja zapocnale izgleda deka ima mnogu po dlaboki koreni, inaku lugjeto vo Izrael ne bi se ubivale i den denes.;)

Silen напиша:
Krstonosnite vojni-vojni za osvojuvanje novi teritorii i zagrabuvanje tugji bogatstva-toa se krstonosnite vojni!!!

Dali nekoj od vas ja cital knigata "Krstonosnite vojni videni od strana na Arabjanite" izdadena vo skopje pred desetina godini, ja kupiv za 100 denari. Prekrasna kniga so originalni citati od arapski i muslimanski hronicari od tie vreminja. Koga ke se procita drugata strani slikata stanuva mnogu pojasna. vo vremeto na krstonosnite vojni katolicite bile verski fanatici a muslimanite umereni i napredni, fascinantno neli, denes e obratno (ne bukvalno sekako).

Krstonoscite prakticno ja unistile Vizantija i go pripremile terenot za nejzino osvojuvanje od strana na Turcite.

Treba da go procitate delot "covekojatcite od Mara" da vidite sto naprednata zapadna katolicka civilizacija pravela vo Palestina...

- Sosema se soglasuvam, celta bila pljackosuvanje na bogatata Vizantija, pa tie divi pleminja do 19 vek robovi drzea...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom