Wi-Fi рутери (препораки, прашања, проблеми)

Член од
13 ноември 2009
Мислења
344
Поени од реакции
186
И јас имам проблем со рутерот(барем така мислам)...Преку лан си работи нормално има нет,арно ама понекогаш се случува да неможеш да се конектираш преку Wi Fi од ниеден уред(а ја гледам мрежата),или ако пробаш да отвориш коментари на ФБ некогаш бавно ги вчитува а некогаш и не ги отвара...Па мора да се исклучи рутерот(Belkin) за да функционира wifi-тo... Иначе нетот е оптика од Телекабел....Дали не е добро конфигуриран рутерот или веке е за смена,пошто пробав со ист рутер и ги јавува истите проблеми......Некој чаре да кажи.... мрежа.PNG

Член од
11 јули 2014
Мислења
1.124
Поени од реакции
341
И јас имам проблем со рутерот(барем така мислам)...Преку лан си работи нормално има нет,арно ама понекогаш се случува да неможеш да се конектираш преку Wi Fi од ниеден уред(а ја гледам мрежата),или ако пробаш да отвориш коментари на ФБ некогаш бавно ги вчитува а некогаш и не ги отвара...Па мора да се исклучи рутерот(Belkin) за да функционира wifi-тo... Иначе нетот е оптика од Телекабел....Дали не е добро конфигуриран рутерот или веке е за смена,пошто пробав со ист рутер и ги јавува истите проблеми......Некој чаре да кажи....Прегледај го приврзокот 260571
Истиот проблем, скроз! Ако најдиш чаре, кажи ми. Јас не најдов. :(

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.660
Поени од реакции
1.524
И јас имам проблем со рутерот(барем така мислам)...Преку лан си работи нормално има нет,арно ама понекогаш се случува да неможеш да се конектираш преку Wi Fi од ниеден уред(а ја гледам мрежата),или ако пробаш да отвориш коментари на ФБ некогаш бавно ги вчитува а некогаш и не ги отвара...Па мора да се исклучи рутерот(Belkin) за да функционира wifi-тo... Иначе нетот е оптика од Телекабел....Дали не е добро конфигуриран рутерот или веке е за смена,пошто пробав со ист рутер и ги јавува истите проблеми......Некој чаре да кажи....Прегледај го приврзокот 260571
Kolku e star ruterot? Gledam firmware version uste od vremeto koa imase dialup haha. Probaj resetiraj go ruterot, mozda e nesto pobrkan, a i ako e star moze da pravi problem. Ne traat vecno ovie eftinite. Ja bi ti preporacal tp link ruter. Moite go koristat celi 14 godini i uste raboti perfektno.

Член од
13 ноември 2009
Мислења
344
Поени од реакции
186
Abe postar e,okolu 10 godini,ama dve godini maksimum e kotisten,to i me bunit,dali e do nego ili do netot...ke zemam nov,ne e problem,samo do to da e problemot....Fala za preporakata,ke zemam tp link....
Автоматски споено мислење:

Истиот проблем, скроз! Ако најдиш чаре, кажи ми. Јас не најдов. :(
ako nema drugo nov ke zemam,to e...

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.660
Поени од реакции
1.524
Abe postar e,okolu 10 godini,ama dve godini maksimum e kotisten,to i me bunit,dali e do nego ili do netot...ke zemam nov,ne e problem,samo do to da e problemot....Fala za preporakata,ke zemam tp link....
Автоматски споено мислење:

ako nema drugo nov ke zemam,to e...
Rece si probal so ist ruter i isto bilo. Ako si vo moznost probaj so drug ruter pred da kupis nov. Ali stom ti pravi problem samo preku wifi garant e nesto do ruterot.

Член од
20 октомври 2020
Мислења
253
Поени од реакции
102
Lugje itno mi treba pomosh.
So pandemijava mi treba dobar net za online nastava i zatoa sto mojot ruter pokraj 2.4GHz podrzava i 5GHz, resiv da go stavam na 5GHz no NE MI DAVA.
Da ne ima nekoj slicno iskustvo?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.192
Поени од реакции
3.443
So pandemijava mi treba dobar net za online nastava i zatoa sto mojot ruter pokraj 2.4GHz podrzava i 5GHz, resiv da go stavam na 5GHz no NE MI DAVA.
Можеби уредот за пристап (компјутер, телефон, телевизор...) не подржува 5GHz, за да знаеш дали подржува или не пребарај на гугл за карактеристиките на уредот, ако подржува разчпкај се во wireless драјверите дали го имаш инсталирано за 5GHz и нај на крај гледај дали имаш некаков проблем со рутерот (се разбира ако сега си уверен дека ти е вклучен:P).

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
940
Џабе ти е, ти ако сакаш имај и 100GHz нема ништо да ти смени, сер дур немаш уреди кои што го поддржуваат тоа.

Едноставно земи си Cat 5e кабел, ги има за евтино по продавниците како setec / neptun и ќе си ги поврзеш така уредите, и решен проблем. Не ти треба никаков Wi - Fi , ништо од тоа. Особено ако си во стан / куќа со дебели ѕидови, или рутерот ако ти е во некоја друга соба во стан / куќа.

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418
Пред некој ден се подновив со LINKSYS WRT3200ACM за 200е од амазон. Старичок е малце, ама за тие пари тоа шо го добив е топ

Сите шо сте по странство и се плашите за торенти само ова му е мајката пошто има можност за инсталирање на опен сорс дистро за мрежни уреди или во превод VPN firmware. Вчера го апдејтирав фирмверот да биди со впн, брзината за уплоад/даунлоад со впн се намали отприлика за само 30% шо е ок засега.
Башка шо има еСата порт (+стандарден 3.0 усб) за директно поврзување на хард диск.

Некој да го има истиов? Сакам да направам file sync сервер на дискот што ми е поврзан т.е. апликација за да ми ги синхронизира фајловите на дискот со поврзаните уреди како мобилен лаптоп таблет било каде и да сум...

Последно уредено:
Член од
20 октомври 2020
Мислења
253
Поени од реакции
102
Здраво дечки.
Еден мој другар денес ми прати порака, имал проблем со интернетот, цитирам:
"da ne znae nekoj imam eden problem ne znam dali e ruterot ili laptopot sekogash koga kje go ukl laptopot snemuva internet i treba da go resetiram ruterot za da ima pak internet
btw internet snemuva na site uredi povrzani na ruterot"

Кога се поврзувал со лаптопот за рутерот снеемувало целосно нет, па морал да го ресетира рутерот. Овој проблем го немал со други уреди.
Ако некој знае што може да е проблемот нека каже?

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Имам еден проблем,главниот рутер THOMSON ми е на вториот спрат од куќата и за да го појачам сигналот на први спрат си купив половен TP-LINK Access Point,го врзав со LAN-кабел за THOMSON-от и сега имам подобар интернет на првиот преку TP-LINK Access Point-от,меѓутоа не можам никако да влезам во Access Point-ot за да поставам лозинка и ново име,сега ми фигурира како отворена линија без лозинка,преку дефаулт IP-адресата фабричката на Access Point-ot не може да влезам никако ама влегувам на онаа од главниот рутер THOMSON (192.168.0.1)
Некој постручен у оваа област да помогне?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.192
Поени од реакции
3.443
Имам еден проблем,главниот рутер THOMSON ми е на вториот спрат од куќата и за да го појачам сигналот на први спрат си купив половен TP-LINK Access Point,го врзав со LAN-кабел за THOMSON-от и сега имам подобар интернет на првиот преку TP-LINK Access Point-от,меѓутоа не можам никако да влезам во Access Point-ot за да поставам лозинка и ново име,сега ми фигурира како отворена линија без лозинка,преку дефаулт IP-адресата фабричката на Access Point-ot не може да влезам никако ама влегувам на онаа од главниот рутер THOMSON (192.168.0.1)
Некој постручен у оваа област да помогне?
Пробај со 192.168.1.1, јас имам два рутери, прв ми е TP-Link и потоа преку wireless ми е поврзана Tenda-та, кога се мести Tendata одма самиот рутер известува дека новата адреса е со единица, и кога си поврзан на тендата можеш без проблем да си влегуваш на првиот рутер и таму да каналот и сл. и потоа автоматски си се променува на вториот рутер.

Пробај со 1, па ако не сака поврзи се само на вториот рутер и р'чкај во подесувањата и смени адресата би требало да да ти е подесен на dynamic IP.

Но за да не се мачеш многу има уште неколку финти да ја дознаеш адресата на рутерот што си закачен, отвараш control panel (ако си win 10) и бираш network and sharing center и бираш да видеш statusot со деталите и ќе ти пишува 192.168.кец-ли.нула-ли тоа ти е адресата што ја бараш.

И уште една работа пишеш CMD во полето за пребарување и го отвараш command prompt и пишеш ipconfig и ентер и ќе ти напише пак на што си закачен.

Малку од тешко кон лесно, ама од тешкото се уче, лесното се заборава.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Пробај со 192.168.1.1, јас имам два рутери, прв ми е TP-Link и потоа преку wireless ми е поврзана Tenda-та, кога се мести Tendata одма самиот рутер известува дека новата адреса е со единица, и кога си поврзан на тендата можеш без проблем да си влегуваш на првиот рутер и таму да каналот и сл. и потоа автоматски си се променува на вториот рутер.

Пробај со 1, па ако не сака поврзи се само на вториот рутер и р'чкај во подесувањата и смени адресата би требало да да ти е подесен на dynamic IP.

Но за да не се мачеш многу има уште неколку финти да ја дознаеш адресата на рутерот што си закачен, отвараш control panel (ако си win 10) и бираш network and sharing center и бираш да видеш statusot со деталите и ќе ти пишува 192.168.кец-ли.нула-ли тоа ти е адресата што ја бараш.

И уште една работа пишеш CMD во полето за пребарување и го отвараш command prompt и пишеш ipconfig и ентер и ќе ти напише пак на што си закачен.

Тоа што си го напишал се основни а не напредни знаења,јас побарав помош од напреден техничар кој мести мрежи и штелува рутери,ова твоево е чичо-Гугл знае и сега ќе си искуцам у браузерот,ова на мене ми е одамна познато,во секој случај благодарам на одговорот

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom