Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Воа деТто па “замириса“, оди пеленките да ти сменат па дојди:sakasuste:

Адам сакаше магиски да стане бог, технолошката варијанта на трансхуманизмот исто така го прати од почетоците до постмодерниот и технократски човек во наше доба. Библиската екстензија е есхатолошка но сосе протологијата.

Ова е Православен став
Неуспешен парафразиран силогизам :)
Без човечкото Амин во Литургијата нема реализација на Литургијата, колку и да сака нека си Знае..., таква Божествена моќ има човекот да Му се спротивстави на Творецот. Одлуката за излегувањето од таа релација е на човекот и реализацијата исто така. Ова го покажува и докажува нашата апостазирана историја која ја живееме како наша одлука и избор, од каде инаку злото, несреќите, проблемите..., кога Бог све направи добро, сосе човечката слободна волја во целина? Библискиот Бог го допушта, но не го сака злото кое е евидентно и израз на човчекото „НЕ!“, кон Творецот.
Како според тебе Божјото со самото Знаење ја негира човечката слободна волја?
Според ова толкување?:

Во Христијански контекст кажаново прво е недоречено во контекст на Божјиот план.
Второ би бил во право доколку Христијанскиот Бог би бил деистички, но напротив, тој со човекот во ниеден момент не го “напушта“, цело време го насочува дијалошки кон Целта(Апсолутното Добро=Љубов), Знаејќи дека сето тоа што ќе се случи, ќе се случи со сите „перипетии“ на човековата слободна волја, но, ќе има просто хепи енд, а успешната реализација на Проектот(Предвечниот Божји План), да искреира бог, слободна личност која ќе го препознае својот Творец и наместо да му каже НЕ! му каже АМИН!, и на тој начин го прифати,засака за Вечни Векови да бидат Заедно.

Дадено ни е да разбереме преку дарот на расудување, „...кој чита нека разбере...“(Марко 13.14), и секако преку верата како израз на онтолошката слобода(релацијата), она што апостол Павле го кажува, „...ној кој верува него Бог го знае, познава...“:)
Автоматски споено мислење:

повечко е трол дебата, не се секирај, не си пропуштил многу(y)
Автоматски споено мислење:

Трајко од Ченто да те “помилува“, ми рече Горнион и спасен ќе бидеш :D
Нема да се разбереме, тргаме од различни појдовни точки.

Гледам тука има претставници на Гурџи, на Кроули, христијани, муслимани, гностици, ошовисти итн., а за Оспенски никој не се залага. Од сега, па даље, ја сум страната на Оспенски! Гурџи ми е у тим.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Библискиот Бог го допушта, но не го сака злото кое е евидентно и израз на човчекото „НЕ!“, кон Творецот.
Во Христијански контекст кажаново прво е недоречено во контекст на Божјиот план.
Второ би бил во право доколку Христијанскиот Бог би бил деистички, но напротив, тој со човекот во ниеден момент не го “напушта“, цело време го насочува дијалошки кон Целта(Апсолутното Добро=Љубов),
Неверојатно колку е трагикомична твојава глупост што ја ,,пакуваш" во интелектуална терминологија....просто неверојатно!
Ако бог не го сака злото, значи дека го доживува светот дуалистички! Самото тоа што тој доживува, перцепира нешто како добро или зло, значи дека има дуална перцепција, разбирање! Дуалноста не значи да се воздржуваш, да допушташ и слично нешто кое го доживуваш како добро или зло! Ако на нештата гледаш преку тие концепти, тогаш имаш дуална природа...
Ако Бог не сака нешто, а мора да го допушти, значи дека е немоќен да најде смисла, цел, причина за тоа што не го сака. Тука оди јабана неговата ,,совршена промисла" ако била совршена, тогаш ќе имало причина зошто постои и со тоа ќе нема зошто да не го сака. Ако нешто има цел зошто постои, тогаш не е промашување, а нели гревот беше промашување.

Последно уредено:

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641

Гледам тука има претставници на Гурџи, на Кроули, христијани, муслимани, гностици, ошовисти итн., а за Оспенски никој не се залага. Од сега, па даље, ја сум страната на Оспенски! Гурџи ми е у тим.
Хе хе хе...знаеш што му рекол Г. на Оспенски кога овој сакал да напише книга за неговото учење: „Ќе можеш да пишуваш книга само кога ќе бидам сигурен дека си го научил и со моја дозвола“
Ти го научи ли???
Да не те враќам на полагање...во август... :) :):)

Се шалам...драго ми е да има со кој да разменам мислење на тема езотерија...досега немаши ниту еден што барем малку од малку ја разбираше Вистината...
Јас сум со тебе...во добро и зло
Со Бога напред...амин

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Неверојатно колку е трагикомична твојава глупост....
Ипси постои техника на отцепување од идентификација со емотивното и физичко тело, стабилизирање во менталното, се постигнува мајндфулнес на наредно ниво на емоциите, со тоа и аплицирање на вољата да не се реагира на нив, сваќајќи дека они се водени од патерн кој може да го смениш.

Техниката детално ќе ја разработам во книгата, стеј тјунд!

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Хе хе хе...знаеш што му рекол Г. на Оспенски кога овој сакал да напише книга за неговото учење: „Ќе можеш да пишуваш книга само кога ќе бидам сигурен дека си го научил и со моја дозвола“
Ти го научи ли???
Да не те враќам на полагање...во август... :) :):)
Егото си го наследи од учителот. Оспенски бил поскромен!
Не го научив, го учам и ќе го учам цел живот! Јас застапувам нов правец, ентеогенски нео-оспенсизам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси постои техника на отцепување од идентификација со емотивното и физичко тело, стабилизирање во менталното, се постигнува мајндфулнес на наредно ниво на емоциите, со тоа и аплицирање на вољата да не се реагира на нив, сваќајќи дека они се водени од патерн кој може да го смениш.

Техниката детално ќе ја разработам во книгата, стеј тјунд!
Ти држам среќа за книгата.

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Егото си го наследи од учителот. Оспенски бил поскромен!
Не го научив, го учам и ќе го учам цел живот! Јас застапувам нов правец, ентеогенски нео-оспенсизам.
Прочита го повторно мојот пост...имаше промена...

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Се шалам...драго ми е да има со кој да разменам мислење на тема езотерија...досега немаши ниту еден што барем малку од малку ја разбираше Вистината...
Јас сум со тебе...во добро и зло
Со Бога напред...амин
Време е да им го објасниме четвртиот пат на заспаниве!

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Време е да им го објасниме четвртиот пат на заспаниве!
Ја би ги држал уште во мрак....само некои споредни ствари би набацил...онака ус пут

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ја би ги држал уште во мрак....само некои споредни ствари би набацил...онака ус пут
Абе заспан, постои сега петти пат....донт гив фак се вика. Тоа е за пропаднати ученици во езотериските учења....ве чекам сите, ќе бидеме уан биг фамили....љубоффффффффф

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе заспан, постои сега петти пат....донт гив фак се вика. Тоа е за пропаднати ученици во езотериските учења....ве чекам сите, ќе бидеме уан биг фамили....љубоффффффффф
Кај да е семафор ќе треба. А може и обиколница...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.046
Поени од реакции
83.486

успенски

Kajgana Shop

На врв Bottom