- Член од
- 6 мај 2018
- Мислења
- 1.140
- Поени од реакции
- 2.734
Нема да се разбереме, тргаме од различни појдовни точки.Воа деТто па “замириса“, оди пеленките да ти сменат па дојди
Адам сакаше магиски да стане бог, технолошката варијанта на трансхуманизмот исто така го прати од почетоците до постмодерниот и технократски човек во наше доба. Библиската екстензија е есхатолошка но сосе протологијата.
Ова е Православен став
Неуспешен парафразиран силогизам
Без човечкото Амин во Литургијата нема реализација на Литургијата, колку и да сака нека си Знае..., таква Божествена моќ има човекот да Му се спротивстави на Творецот. Одлуката за излегувањето од таа релација е на човекот и реализацијата исто така. Ова го покажува и докажува нашата апостазирана историја која ја живееме како наша одлука и избор, од каде инаку злото, несреќите, проблемите..., кога Бог све направи добро, сосе човечката слободна волја во целина? Библискиот Бог го допушта, но не го сака злото кое е евидентно и израз на човчекото „НЕ!“, кон Творецот.
Како според тебе Божјото со самото Знаење ја негира човечката слободна волја?
Според ова толкување?:
Во Христијански контекст кажаново прво е недоречено во контекст на Божјиот план.
Второ би бил во право доколку Христијанскиот Бог би бил деистички, но напротив, тој со човекот во ниеден момент не го “напушта“, цело време го насочува дијалошки кон Целта(Апсолутното Добро=Љубов), Знаејќи дека сето тоа што ќе се случи, ќе се случи со сите „перипетии“ на човековата слободна волја, но, ќе има просто хепи енд, а успешната реализација на Проектот(Предвечниот Божји План), да искреира бог, слободна личност која ќе го препознае својот Творец и наместо да му каже НЕ! му каже АМИН!, и на тој начин го прифати,засака за Вечни Векови да бидат Заедно.
Дадено ни е да разбереме преку дарот на расудување, „...кој чита нека разбере...“(Марко 13.14), и секако преку верата како израз на онтолошката слобода(релацијата), она што апостол Павле го кажува, „...ној кој верува него Бог го знае, познава...“
Автоматски споено мислење:
повечко е трол дебата, не се секирај, не си пропуштил многу
Автоматски споено мислење:
Трајко од Ченто да те “помилува“, ми рече Горнион и спасен ќе бидеш
Гледам тука има претставници на Гурџи, на Кроули, христијани, муслимани, гностици, ошовисти итн., а за Оспенски никој не се залага. Од сега, па даље, ја сум страната на Оспенски! Гурџи ми е у тим.