Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
@liberij имам едно лаичко прашање.
Ако Бог ја знае иднината, како јас имам слободна волја?
Уф! Претпоставувам знаеш дека кажуем од Православен, Христијански аспект ова што ќе го кажам, ако ти е ок, зш засега така знам?

По Христијанството:
Слобода не е просто избор
Слобода = постоење како личност во дијалог, реалција... со друга личност.

Е сеа потешкиот дел, да пробам колку толку да објаснам.:D

Со тоа што праиш, а Он знае шо ќе направиш, а и ти знаеш дека Он знае, т.е. ствар договор, прецизно дијалог(малку Платон :), се зезам), односно Христијанството така Бог го конципирал како заедничко дело, живот-Литургија во есхатонот. Во таа Литургиска Заедница сите сме Едно, но посебни личности воедно со слобода да излезеш кога сакаш од Заедницата, но реално кај би “излегле“ надвор од БОГ..., освен шо му “вртиме грб“. Ова му иде ко трансхуманистички идеал у комбинација со артефишл интелеџенс, само што го праиме без Некој Кој е Совршен(од Христијански агол, Света Троица -Бог), тераме инат на Бог, можеме еве сами да постоиме без Тебе..., иако реално “свесни“ сме и гледаме можна лична човечка трагедија, катастрофа на самоуништување од овој трансхуманистички проект, кој просто е пуста егзистент-желба на човекот да обезбеди вечен живот.

Е сега во историјава наша, која по Христијанство линерано си тече кон Целта, Бог, ние си имаме “приватност“ по дома, праиме ѕидови..., се криеме еден од друг итн., но трансхуманизмот гледаме дека кај да е ќе го ускрати тоа право... итој човечки, цивилизациски порив е своевиден “доказ“ дека сме дијалошки битија, што мене ми се уклапа со Христијанското учење, неможеме да “бегаме“ еден од друг и Другиот(Бог).

Значи во Христијанството, слободата е поставена како личносна категорија што подразбира Вистинска, онтолошка слобода преку која и се постои на слободен начин. Во темата Метафизика го спомнав примерот со Сартр, кој во ресторанот го чека својот пријател што доцни, а тој додека седи во преполната просторија со луѓе, ја доживува како празна, а воедно исполнета со личноста на приајтелот кој сеуште го нема, отсутно-присутен. Ова е само еден егзистенцијален аспект, карактерискитка на личноста..., која вистински се остварува во дијалог, однос, релација..., ова учење тек сега го пелтечи современата психологија, а е синтеза на кападокиските отци од 4 век.
Ако Бог ја знае иднината, како јас имам слободна волја? Бог знае точно што ќе направам за пет мин. Како јас одбирам кога тој точно знае што ќе сторам?
Поентата е како Личност со личност, во дијалог, однос слободно преку сопствената личност да се ОТКРИВАМЕ Еден на друг и едни со други..., ова е наше секојдневие, но за жал немаме сеуште доволно СВЕСТ за ова, дека постоиме буквално на овој начин, не само како материјални тела, биомеханички, единици...

На крај, ТИ одбираш, Бог знае, немора да се сложите(во историјава така “функционира“), секој продолжува по свое..., но, ко што спомнав, во есхатонот ( Царстовото Божјо) нема да има такви пречки, бидејќи едноставно ќе се САКАМЕ, разбираме, сложуваме, креираме..., по примерот на Отецот, Синот и Светиот Дух- Света Троица, која така и постои и функционира, а ние сме нејзина „творба“(богови-бесмртни,слободни), која треба да влезе во Таа Заедница-Вечен Живот...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти одбираш, бог знае што ќе одбереш и тоа е слободна волја.
Бог е судија кој ја суди сопствената креација што тој самиот ја осмислил, но тоа не е дуалност и нема контрадикција.
Бог не прави грешка, но сепак во креацијава се појавува грев, и за тоа погодувате бог знаел, но вината е во креацијата.
Бог сака да му прости на човекот што постапил онака како што бог предвидел, но тоа неможе да го направи без да го убие сопствениот син...кој уствари не останал мртов, бидејќи и самиот е бог...

Јас стварно незнам што е нејасно и контрадикторно тука.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.199
Поени од реакции
16.338
ова е од 2016, ама не сум го видел до сега.. девојки муслиманки влегоа во црква и отпеаја песна...

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Уф! Претпоставувам знаеш дека кажуем од Православен, Христијански аспект ова што ќе го кажам, ако ти е ок, зш засега така знам?

По Христијанството:
Слобода не е просто избор
Слобода = постоење како личност во дијалог, реалција... со друга личност.

Е сеа потешкиот дел, да пробам колку толку да објаснам.:D

Со тоа што праиш, а Он знае шо ќе направиш, а и ти знаеш дека Он знае, т.е. ствар договор, прецизно дијалог(малку Платон :), се зезам), односно Христијанството така Бог го конципирал како заедничко дело, живот-Литургија во есхатонот. Во таа Литургиска Заедница сите сме Едно, но посебни личности воедно со слобода да излезеш кога сакаш од Заедницата, но реално кај би “излегле“ надвор од БОГ..., освен шо му “вртиме грб“. Ова му иде ко трансхуманистички идеал у комбинација со артефишл интелеџенс, само што го праиме без Некој Кој е Совршен(од Христијански агол, Света Троица -Бог), тераме инат на Бог, можеме еве сами да постоиме без Тебе..., иако реално “свесни“ сме и гледаме можна лична човечка трагедија, катастрофа на самоуништување од овој трансхуманистички проект, кој просто е пуста егзистент-желба на човекот да обезбеди вечен живот.

Е сега во историјава наша, која по Христијанство линерано си тече кон Целта, Бог, ние си имаме “приватност“ по дома, праиме ѕидови..., се криеме еден од друг итн., но трансхуманизмот гледаме дека кај да е ќе го ускрати тоа право... итој човечки, цивилизациски порив е своевиден “доказ“ дека сме дијалошки битија, што мене ми се уклапа со Христијанското учење, неможеме да “бегаме“ еден од друг и Другиот(Бог).

Значи во Христијанството, слободата е поставена како личносна категорија што подразбира Вистинска, онтолошка слобода преку која и се постои на слободен начин. Во темата Метафизика го спомнав примерот со Сартр, кој во ресторанот го чека својот пријател што доцни, а тој додека седи во преполната просторија со луѓе, ја доживува како празна, а воедно исполнета со личноста на приајтелот кој сеуште го нема, отсутно-присутен. Ова е само еден егзистенцијален аспект, карактерискитка на личноста..., која вистински се остварува во дијалог, однос, релација..., ова учење тек сега го пелтечи современата психологија, а е синтеза на кападокиските отци од 4 век.

Поентата е како Личност со личност, во дијалог, однос слободно преку сопствената личност да се ОТКРИВАМЕ Еден на друг и едни со други..., ова е наше секојдневие, но за жал немаме сеуште доволно СВЕСТ за ова, дека постоиме буквално на овој начин, не само како материјални тела, биомеханички, единици...

На крај, ТИ одбираш, Бог знае, немора да се сложите(во историјава така “функционира“), секој продолжува по свое..., но, ко што спомнав, во есхатонот ( Царстовото Божјо) нема да има такви пречки, бидејќи едноставно ќе се САКАМЕ, разбираме, сложуваме, креираме..., по примерот на Отецот, Синот и Светиот Дух- Света Троица, која така и постои и функционира, а ние сме нејзина „творба“(богови-бесмртни,слободни), која треба да влезе во Таа Заедница-Вечен Живот...
Библијата не кажува ништо за трансхуманизмот и неговиот однос кон Бога. Дури имаш и вакви движења.

Ако слободата е дефинирана како однос со Бог (иако секој е личност) ние не можеме да му свртиме грб, ако го сториме тоа, нема да сме слободни, според тебе. Нашиот однос со Него ни дава слобода бидејќи допуштаме да ја имаме со дијалог, но ние немаме избор да не допуштаме нешто во Литургиската Заедница. Ние имаме „слобода" да излеземе, но Тој знае што ќе сториме, а и да излеземе, Тој знае што ќе напраиме потоа. Затоа што Тој ги прави нашите одлуки, а не ние.
Кога Бог го создал Светот, Тој знаел дека некој Ботко ќе го пише постов сега, дека некој Хитлер ќе го стори тоа што го сторил и дека некој Тед Банди ќе биде сериски убиец. Но Бог така го гурнал светот, за сето тоа да се случи, па тој самиот е виновникот за сите тие работи зашто е сезнаен и семоќен. Тој знаел за изворното зло уште кога го создал нечестивиот, та и неговата побуна е дел од Неговиот план! Тој и да не ги праи моите одлуки за мене сега, ги направил кога го создал светот така што ќе постојам јас кој ќе го правам тоа што го правам, а не поинаку.

Но ако сите овие лоши работи се дел од Неговиот добар план, само ние не разбираме зошто е добар, тогаш како знаеме дека е добар кога не Го разбираме? :)

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Библијата не кажува ништо за трансхуманизмот и неговиот однос кон Бога. Дури имаш и вакви движења.

Ако слободата е дефинирана како однос со Бог (иако секој е личност) ние не можеме да му свртиме грб, ако го сториме тоа, нема да сме слободни, според тебе. Нашиот однос со Него ни дава слобода бидејќи допуштаме да ја имаме со дијалог, но ние немаме избор да не допуштаме нешто во Литургиската Заедница. Ние имаме „слобода" да излеземе, но Тој знае што ќе сториме, а и да излеземе, Тој знае што ќе напраиме потоа. Затоа што Тој ги прави нашите одлуки, а не ние.
Кога Бог го создал Светот, Тој знаел дека некој Ботко ќе го пише постов сега, дека некој Хитлер ќе го стори тоа што го сторил и дека некој Тед Банди ќе биде сериски убиец. Но Бог така го гурнал светот, за сето тоа да се случи, па тој самиот е виновникот за сите тие работи зашто е сезнаен и семоќен. Тој знаел за изворното зло уште кога го создал нечестивиот, та и неговата побуна е дел од Неговиот план! Тој и да не ги праи моите одлуки за мене сега, ги направил кога го создал светот така што ќе постојам јас кој ќе го правам тоа што го правам, а не поинаку.

Но ако сите овие лоши работи се дел од Неговиот добар план, само ние не разбираме зошто е добар, тогаш како знаеме дека е добар кога не Го разбираме? :)
Затоа што Божите патишта се бесконечни....и заспани како тебе не можат да Го разберат
Господ да те чува чедо Божје....нека ти е на помош во твојот пат на бездното...АМИН!!!
Ај сега оди спи.... :) :) :)

H

Hyperion VI

Гостин
Затоа што Божите патишта се бесконечни....и заспани како тебе не можат да Го разберат
Господ да те чува чедо Божје....нека ти е на помош во твојот пат на бездното...АМИН!!!
Тешко спиење :) ,некако,ама ве видов вас и.
Токму некои телемити се обидуваат
да ја прејдат бездната :)
(никој ја нема поминато..и Кроули лаже)
Оти не ни постои Бездна(Даат сфера во кабалата е измишљотина).

Меѓутоа сепак сфатив кој е фратер Ботко,после една дописка на меил.
Јас знаев дека е човек од О.Т.О.,ама не бев сигурен кој е :)

Живи здрави и со среќа поминување на Псевдо-бездната ;)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Не можам да спијам, иам ковид и кичмата ме кине... Ако се смилува Горнио, ќе поверувам у сите нелогични небулози, одма! :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Тешко спиење :) ,некако,ама ве видов вас и.
Токму некои телемити се обидуваат
да ја прејдат бездната :)
(никој ја нема поминато..и Кроули лаже)
Оти не ни постои Бездна(Даат сфера во кабалата е измишљотина).

Живи здрави и со среќа поминување на Псевдо-бездната ;)
Пријатељу Х, ова со фонтот нов твист на настани а? Или ај ем ридинг ту мач инту ит?
Туку дали се одлучи која верзија рисјанство ќе фураш? Спомна мислам си бил у католичка, али сигурен не сум....?

@Botko со лесно со помин!

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Не можам да спијам, иам ковид и кичмата ме кине... Ако се смилува Горнио, ќе поверувам у сите нелогични небулози, одма! :)
Еве го доказот што го бараше...дека Бог постои...да веруваше во него сега ќе си беше здрав и жив...:)
Кажи три аве Мариа и три Оче наш ...запали свеќичка....маани 2/3 гр витамин Ц и 10мл витамин Д...утре коа ќе станеш кукурек, здрав и прав...одма фаќај црква ... :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Јас сум најјакиот фратер у О.Т.О., Хепта, овие ми се ученици! Сите сме од О.Т.О. нема бегање! И те следиме! :) Боди е нов, затоа е збунет.
Еве го доказот што го бараше...дека Бог постои...да веруваше во него сега ќе си беше здрав и жив...:)
Кажи три аве Мариа и три Оче наш ...запали свеќичка....маани 2/3 гр витамин Ц и 10мл витамин Д...утре коа ќе станеш кукурек, здрав и прав...одма фаќај црква ... :)
И цинк! Бог намалуе воспалење за 7% ако пиеш цинк, ама и се молиш!

D

Drexel

Гостин
Пријатељу Х, ова со фонтот нов твист на настани а? Или ај ем ридинг ту мач инту ит?
Туку дали се одлучи која верзија рисјанство ќе фураш? Спомна мислам си бил у католичка, али сигурен не сум....?

@Botko со лесно со помин!
И фонт и нова профилна, има некоја промена ама каква..

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Јас сум најјакиот фратер у О.Т.О., Хепта, овие ми се ученици! Сите сме од О.Т.О. нема бегање! И те следиме! :) Боди е нов, затоа е збунет.

И цинк! Бог намалуе воспалење за 7% ако пиеш цинк, ама и се молиш!
Се насмеавме, ама срце јуначко не дава да не дообјаснам бидејќи тука поминуваат и луѓе кои пребарувале нешто по нет па налетале на овие муабети!

Во О.Т.О. нема ученици и учители, тоа е подмолна размисла дадена од оние на кои не им се допаѓа О.Т.О. и Телема. :)
Повеќе постои врска колега - колега отколку ученик и учител...

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Страшна слобода ова значи....имаш слобода да постапиш по своја волја (која бог ти ја предодредил) но ако не одбереш ,,правилно" (што исто така бог го предодредил) тогаш те чека пеколот и судот на господ кој уопште не бил дуален.....
Ова ти е ко некој да ти стави пиштол на чело и да ти рече имаш слободна волја, одбери што е правилно и избегни смрт, ти го кажувам ова затоа што сакам да живееш....

Најманипулативен момент е оној со ,,жртвата" на Бог ( кој умира, ама не останува мртов, што му доаѓа дека го жртвувал викендот...) Нешто као, Либериј, ти ми згреши и сега јас ќе го истепам детево мое место тебе за да ти простам....затоа што неможе едноставно да ти речам ок е, било што било, мора некој да страда и тоа ќе биде моето дете за ти да чуствуваш грижа на совест. Инаку и ова нема врска со дуалност, казни и награди, причини и последици, нема овде никаде перцепција дека нешто е добро и зло, тоа е само апсолутното добро....
Воа деТто па “замириса“, оди пеленките да ти сменат па дојди:sakasuste:

Адам сакаше магиски да стане бог, технолошката варијанта на трансхуманизмот исто така го прати од почетоците до постмодерниот и технократски човек во наше доба. Библиската екстензија е есхатолошка но сосе протологијата.
Ако слободата е дефинирана како однос со Бог (иако секој е личност) ние не можеме да му свртиме грб, ако го сториме тоа, нема да сме слободни, според тебе. Нашиот однос со Него ни дава слобода бидејќи допуштаме да ја имаме со дијалог,но ние немаме избор да не допуштаме нешто во Литургиската Заедница. Ние имаме „слобода" да излеземе, но Тој знае што ќе сториме, а и да излеземе, Тој знае што ќе напраиме потоа. Затоа што Тој ги прави нашите одлуки, а не ние.
Ова е Православен став
Неуспешен парафразиран силогизам :)
Без човечкото Амин во Литургијата нема реализација на Литургијата, колку и да сака нека си Знае..., таква Божествена моќ има човекот да Му се спротивстави на Творецот. Одлуката за излегувањето од таа релација е на човекот и реализацијата исто така. Ова го покажува и докажува нашата апостазирана историја која ја живееме како наша одлука и избор, од каде инаку злото, несреќите, проблемите..., кога Бог све направи добро, сосе човечката слободна волја во целина? Библискиот Бог го допушта, но не го сака злото кое е евидентно и израз на човчекото „НЕ!“, кон Творецот.
Како според тебе Божјото со самото Знаење ја негира човечката слободна волја?
Според ова толкување?:
Во Христијански контекст кажаново прво е недоречено во контекст на Божјиот план.
Второ би бил во право доколку Христијанскиот Бог би бил деистички, но напротив, тој со човекот во ниеден момент не го “напушта“, цело време го насочува дијалошки кон Целта(Апсолутното Добро=Љубов), Знаејќи дека сето тоа што ќе се случи, ќе се случи со сите „перипетии“ на човековата слободна волја, но, ќе има просто хепи енд, а успешната реализација на Проектот(Предвечниот Божји План), да искреира бог, слободна личност која ќе го препознае својот Творец и наместо да му каже НЕ! му каже АМИН!, и на тој начин го прифати,засака за Вечни Векови да бидат Заедно.

Дадено ни е да разбереме преку дарот на расудување, „...кој чита нека разбере...“(Марко 13.14), и секако преку верата како израз на онтолошката слобода(релацијата), она што апостол Павле го кажува, „...ној кој верува него Бог го знае, познава...“:)
Автоматски споено мислење:

Тука сте имале дебата денес,ама кој да ги следи сите теми.
Штета... :(
повечко е трол дебата, не се секирај, не си пропуштил многу(y)
Автоматски споено мислење:

Трајко од Ченто да те “помилува“, ми рече Горнион и спасен ќе бидеш :D

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom