Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
... членката ги кажа неколкуте симптоми на таткото, никаде не видов да спомне повраќање што толку го потенцираш, па укажуваш и последиците од „константно повраќање“, тоа што си во Германија и можеби ја знаеш „медицинската библија“ на германското здравство не значи дека треба да го потценуваш и другото лечење на друга страна на светот на пример од исток, ете јас повеќе верувам на источната медицина одтколку на германската, па се ажурирала секоја година, нели секој има свое слободно мислење и убаво вака малку посмирено да дебатираме,

...за Есенцијале форте ( поретко за силимарин) имам многу позитивно мислење на примена секогаш кога ќе претераме со некој оброк, посебно мрсен, ситуација на слава забави каде се јаде цел ден и се оптоварува јетрата, таа нема да реагира, ама ќе реагира целиот ГИТ со сите тие симптоми на гасови, болки, различна перисталтика на цревата велиме кај здрави особи, а посебно за постарите секогаш би требало да го пијат есенцијале заедно со пробиотик барем еднаш на секој трет ден, мое мислење,
инаку и овде во МКД многу ретко ја препорачуваат ова комбинација на терапија пробиотик и фосфолипиди за постари особи, ако директно не е засегната јетрата со лоши резултати,

и ДА! Есенцијале Форте се произведува и во Германија, не знам зошто токму таква аверзија од тебе токму што си таму?
Само за информација, во Германија не умираат секојдневно пациенти под 40 години од ковид. Тоа е таа источна медицина која антиеметик не знае да примени, за поозбилно не ни прашуем.

Фалачаопријатно

Само за информација, во Германија не умираат секојдневно пациенти под 40 години од ковид. Тоа е таа источна медицина која антиеметик не знае да примени, за поозбилно не ни прашуем.
Фалачаопријатно
... информацијата е дискутабилна, за да умрат пациенти треба да се интернираат болнички, па да се знае статус на умрени во болнички услови, кога ќе имате толку пациенти како овде во само една болничка соба ќе правиме муабет, инаку напротив овде се применува доктрината токму од ЕУ државите, вие ни ги „праќате“ протоколите! :)
па до идно дебатирање, догледање!

... информацијата е дискутабилна, за да умрат пациенти треба да се интернираат болнички, па да се знае статус на умрени во болнички услови, кога ќе имате толку пациенти како овде во само една болничка соба ќе правиме муабет, инаку напротив овде се применува доктрината токму од ЕУ државите, вие ни ги „праќате“ протоколите! :)
па до идно дебатирање, догледање!
Протоколот на ЕУ кој за жал никогаш не се почитувал гласи:

ХИГИЕНА

Нешто што за МК е непозната именка.

Само за информација, во Германија не умираат секојдневно пациенти под 40 години од ковид.
Само за информација. Германија нема болници во кои шетаат лебарки, со кревети од пред 50 години, влага, промаја, руинирани тоалети, недостаток на материјали и медицинска апаратура.
Види, глупав ти е коментарот. Демек македонските лекари во Германија чинат, а во Македонија не!

Без разлика каде си одбрал да се дообразуваш, никогаш не заборавај каде си почнал.

Инаку немав намера да ви се мешам во дискусијата, ама мислам дека на последниве неколку страници скроз е изгубено значењето на темава. Доволно сме возрасни за да знаеме дека е многу невкусно да се препукуваме и натпреваруваме со нашите знаења (а притоа станува збор за баналности) на тема на која луѓето бараат совети за здравјето. Секој има право да искаже мислење, ама проблемот настанува кога поединци се обидуваат да ги наметнат своите ставови преку оцрнување на туѓите, притоа мислејќи дека глумат некаков авторитет. Значи не, нема место за авторитети, ако немате ништо паметно да кажете, заобиколете побогу.
Автоматски споено мислење:

Баналност е што јавно на медиуми бараат протоколи да лечат?
Зборам за тоа што се пишува на темава. Демек треба да се натпреварувате зошто ти сметаш дека драминето е ок да го пие човеков, а колешкава дека не е ок.

Значи, ај смирите живци малку. Кажете си ваше мислење (зошто треба или не треба) и оставете на членот да си согледа што е најправилно за него. И онака, сулудо е препорачување терапија преку форум.

Последно уредено од модератор:
Само за информација. Германија нема болници во кои шетаат лебарки, со кревети од пред 50 години, влага, промаја, руинирани тоалети, недостаток на материјали и медицинска апаратура.
Види, глупав ти е коментарот. Демек македонските лекари во Германија чинат, а во Македонија не!

Без разлика каде си одбрал да се дообразуваш, никогаш не заборавај каде си почнал.

Инаку немав намера да ви се мешам во дискусијата, ама мислам дека на последниве неколку страници скроз е изгубено значењето на темава. Доволно сме возрасни за да знаеме дека е многу невкусно да се препукуваме и натпреваруваме со нашите знаења (а притоа станува збор за баналности) на тема на која луѓето бараат совети за здравјето. Секој има право да искаже мислење, ама проблемот настанува кога поединци се обидуваат да ги наметнат своите ставови преку оцрнување на туѓите, притоа мислејќи дека глумат некаков авторитет. Значи не, нема место за авторитети, ако немате ништо паметно да кажете, заобиколете побогу.
Не знам зашто се пронајде во коментарот. Сеедно

Последно уредено:
Што може да предизвика константно лошење? Татко ми го има овој проблем од летото. Константно се жали на лошење, има повеќе гасови и често има потреба да ждригне. Крвна слика е испитана, се е уредно. Едно време мислеше дека е од чешмовача, ама еве веќе 3 месеци пие само вода од пластика и пак истото.
Матичната цело време препорачува апчиња против лошење. Има вишок килограми и прима терапија за висок крвен притисок.
За да не ти поставиме уште сто прашање за да дојдеме до точната дијагноза наједноставно е да се побара упат за до гастро

Не знам зашто се пронајде во коментарот. Сеедно
Ај ставете се за момент во чевлите на оној кој што бара совет. Што убава каша попара им правите у глава, да зажалат зошто пишале нешто.

Модератори мислам дека сериозно треба да се позанимаваат со однесувањето на темава.

Ај ставете се за момент во чевлите на оној кој што бара совет. Што убава каша попара им правите у глава, да зажалат зошто пишале нешто.

Модератори мислам дека сериозно треба да се позанимаваат со однесувањето на темава.
Кој е модератор тука!?
Страв ми е да прашам нешто, а па кога ќе почнат оние дислајкачи кои на здравствена мака се смејат....уф.
Треба под итно да се постави модератор и да дели банови од тема за зафркавање.

Абе излеа до мене е, два пати прашувам за совет во подфорумов два пати избива караница :D
Мене грижата ми е повеќе насочена кон игнорирањето на матичната, сакав да знам дали треба сам да и побара упат за специјалист. Дијагноза не очекувам преку форум.

Абе излеа до мене е, два пати прашувам за совет во подфорумов два пати избива караница :D
Мене грижата ми е повеќе насочена кон игнорирањето на матичната, сакав да знам дали треба сам да и побара упат за специјалист. Дијагноза не очекувам преку форум.
Сам ке си бара до интернист упат и готово.

...форумот е за пишување мислење, не е за сувопарен одговор на член што бара совет, не е ова тема на прашање /одговор, тема е дежурна ординација каде се дебатира мислење за различни теми кои спонтано се наметнуваат од прашање на некој член за совет, треба само да се научиме да се почитуваме во пишување, ако не се сложуваме со нешто треба мирно да образложиме и зошто, па после реплика на тоа, па пак реплика на тоа, тоа е смислата на форумот, да се образложува мислењето кое често е различно, членот ќе чита додека го интересира, па ќе се исклучи, нема друг член во чекална, ова не е класична ординација, па иди таму земи ова, толку ај чао, пријатно!
и во пишувањето може да учествува секој член или гостин, не мора да биде медицинско лице не е акредитирана ординацијава со лиценцирани вработени, ова е форум секој може да си го каже мислењето, ама секое погрешно мислење треба да се реагира, ама да се реагира со обраложување, а не ти си глуп/а ваму си, таму си немаш право оти не си здравствен работник...итн

модераторот може да се позанимава само ако има вреѓање, непочитување, говор на омраза и други прекршување на пишаниот збор, но не и скратување на свое мислење, инаку ќе биде „мртов подфорум“ никој нема да пишува, ете нема модератор, па се размрда подфорумов,
смислата на форум е да има што повеќе пишување, затоа е форум споделување на мислење!
... никој не се кара за тебе, такви сме ние балканците на висок тон зборуваме, па и пишуваме, се додека нема говор на омраза и вреѓање све е ОК, твое е кое мислење ќе си прифатиш, доволно е да ти се даде идеја што понатаму!

...форумот е за пишување мислење, не е за сувопарен одговор на член што бара совет, не е ова тема на прашање /одговор, тема е дежурна ординација каде се дебатира мислење за различни теми кои спонтано се наметнуваат од прашање на некој член за совет,
Скроз неточно. Темата е токму тоа - прашање/конкретен одговор (кој ја засега актуелната состојба). Значи совет за ублажување на тегобите или насоки каде треба членот да се обрати за понатамошни испитувања и прегледи. Не е темава за препишување лекараства. Не е темава за лекции по анатомија, физиологија, патофизиологија и патологија!
За медицински дебати немам ништо против и радо би учевствувала, на соодветна тема. Поентата на темава е да бидете разбрани од широка народна маса.

треба само да се научиме да се почитуваме во пишување, ако не се сложуваме со нешто треба мирно да образложиме и зошто, па после реплика на тоа, па пак реплика на тоа, тоа е смислата на форумот, да се образложува мислењето кое често е различно,
Епа Бијонс токму тоа е проблемот. Прочитај наназад. Ти се обидуваш констатно да го наметнеш своето мислење омаловажувајќи ги нашите зборови. Значи, ти треба да научиш да почитуваш туѓо мислење.

и во пишувањето може да учествува секој член или гостин, не мора да биде медицинско лице не е акредитирана ординацијава со лиценцирани вработени, ова е форум секој може да си го каже мислењето, ама секое погрешно мислење треба да се реагира, ама да се реагира со обраложување, а не ти си глуп/а ваму си, таму си немаш право оти не си здравствен работник...итн
За ова се согласувам.

Прочитај наназад. Ти се обидуваш констатно да го наметнеш своето мислење омаловажувајќи ги нашите зборови. Значи, ти треба да научиш да почитуваш туѓо мислење.
... јас не наметнувам свое мислење, јас објаснувам, за да членот сфати што му се кажува мора малку општо, некоја фотка, некој линк и не само за членот што поставил прашање, форумот го читаат многу кои воопшто не се членови и доаѓаат тука токму поради тие објаснувања, инаку денес сите знаат каде треба да се обратат ако го боли окото сигурно нема да иде на гинеколог,
...гледај само колку пати си спомнала читањето од Википедија, или користење Гугл, конкретно токму во контекс на „туѓо мислење“, Википедија е една отворена енциклопедија која се надградува на Нет, зашто не би ја користела кога јас сум активен член на Википедија и учествувам во нејзино креирање, последен пат дадов предлог за исправка на погрешните датуми на Божиќ според Грегоријански и Јулијански календар, претумбани беа, денес кој не применува Гугл? јас се вбројувам во полиглоти не од екс ЈУ подрачје, туку сосема различни, тоа не значи дека во брзање треба да се поправа некој израз или зборче или кога ќе се фатиш со интерпункција, вака не се пишувало, треба буква треба „пишуват“ а не „пишуваат“ што пак ќе ти кажам е погрешно...и ти ќе ми кажеш за непочитување на туѓо мислење? ти која членот го нарекуваш „шалтеруша“ ти почитуваш? ...и све е тоа ОК, се додека си ги гледаш и сопствените грешки, а покажуваш со прст на други!
... се извинувам за оф топикот, ама ете во интерес на подобро комуницирање и дебатирање!

Фалачаопријатно
Источната медицина е многу попозната по Инфектологија и инфективни болести. Западњаците нека бележат подобри резултати по мозочен удар и слично. Таму Инфектологијата е сосема скоро укината. Така да не се палете безвеза.

Источната медицина е многу попозната по Инфектологија и инфективни болести. Западњаците нека бележат подобри резултати по мозочен удар и слично. Таму Инфектологијата е сосема скоро укината. Така да не се палете безвеза.
Добро
Автоматски споено мислење:

Види, глупав ти е коментарот.
Коментарот е на место. Затоа што персоналот е тој кој што треба да ги заштити пациентите од тие услови во кои се. Лебарките, тоалетните се работи кои можат да се решат ако се има волја и грижа. Но се е потонато во апатија која дури и ти ја оправдуваш. Затоа и го имаме овој резултат. Ако ова е банално тогаш не знам што да кажам.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom