1. Види колку лесно го одговори првото прашање.
2. Со второто имаш некаков проблем и не го одговараш. Зошто е глупаво, објасни?
Да ти помогнам, глупаво е пошто не е комплементарно со научните сознанија за тоа како функционираат змиите и нивните говорни способности, така?
3. Ја не те прашав
дали ти веруваш во Ајваз. Дали виде ја тебе да те прашуем дали веруеш у Ајваз? Ја те прашав дали е глупост да веруваш дека
буквално некое битие Ајваз му дало информации на Кроули.
Значи, одговорот треба да биде: Да, јас верувам дека е глупост буквално да веруваш во тоа. Не, ја не веруем дека е глупост буквално да веруеш у тоа, ме разбираш? Знаеш зошто не ми го одговори директно ова прашање? Пошто ако кажеш дека е глупост буквално да веруеш у тоа, ќе ги навредиш твоите браќа што буквално веруваат во тоа, за разлика од тебе. Ако кажеш дека не е глупост буквално да веруваш во тоа, тогаш треба да објасниш зошто една натприродна работа (змии што зборуваат) е глупост, а друга натприродна работа (натприродни астрални битија) не е глупост и ќе се заебеш.
4. Никој не те праша дали знаеме или не знаеме што се астрални суштества. Ти добро имаш увид во умот на луѓе кои мислат дека имало змии што
буквално зборуваат. Сигурно не ти е тешко да имаш увид во умот на луѓето кои веруваат дека
буквално постојат демони, астрални суштества во
буквална астрална реалност, дека хороскопот
буквално кажува нешто за личностите и дека со тарот
буквално можеш да ја предвидиш иднината. Некои луѓе у вашиот Ред веруваат дека со тарот
буквално може да ја предвидидат иднината (знам такви), тврдење кое е исто толку паранормално како змијата што зборува. Така што, одговори ми дали тие што
буквално веруваат у такви работи се глупи? Не тие што го толкуваат тоа симболично и јунговски... Не ми се препелкај, јасно е што те прашуем.
За да може да одговориш, ти треба да имаш некаков модел за реалноста. Моделот или ти е во склоп со научните сознанија или не ти е. Ако не ти е, ти немаш подобри докази од тие што мислат дека некогаш во минатото постоела змија што зборувала. Можеби постоела, можеби не. Тоа можеме да го знаеме колку што можеме да знаеме дали постојат астрални суштества (БУКВАЛНО!). Тоа дека со тарот може да ја предвидиш иднината, на пример, може да се тестира и е покажано дека е комплетен булшит (еднакво со случајните шанси да погодиш). Зошто, тогаш, некои луѓе веруваат дека БУКВАЛНО може да ја предвидат иднината со тарот? Пошто се глупи?
Глупсоне, ако типот на прашањето е прашање кое може да се одговори со да или со не, секако дека може само така да го одговориш, нешто што не е релевантно на моите комплекси. Ако некој ме праша, „дали јадеше вчера“, тоа е прашање што го одговарам со „да“ или со „не“. Мене не ми е тешко да ти ги одговарам искрено прашањата, како што ти е тебе тешко. А тебе нема да те кошта ништо да пишеш два збора, глеј колку пишуеш... Можеш да кажеш само „Да, реферира на реалност која е комплементарна со научниот модел“, „не, не реферира на таква реалност“. Ти во ниту еден од тие одговори не ми го одговори тоа што ебано те прашуем... Тешко ти е ебано да одговориш две прашања?
Еве, гледај колку ми е мене лесно да ти одговорам на прашањето.
Во мојот цитат кажувам дека постојат некои сличности помеѓу некои гностички наративи и некои научни модели, поради истата идеја за можноста овој универзум да е отсликан од некој друг универзум. Такви идеи ги начнува Платон и некои гностици, а тие се аналогни со научниот модел за холограмски универзум. Сепак, не верувам дека деталите во моделите на Платон и гностиците (поврзани со елементите, некои битија кои живеат и слично) се комплементарни со научно поставената реалност иако идеите се исти. Гледаш колку е лесно да одговориш нешто кога си искрен и кажуеш што мислиш? Сакаш да тестираме? Поставувај ми прашања и ќе ти ги одговарам искрено, да видиш дека ја неам проблем ко тебе.
Ти од која перспектива го критикуеш буквалното толкување на змии што зборуваат? Од научна? Секако, не... На подфорум религија сме. Веројатно од религиозна перспектива го критикуеш, а?
Можеби не треба уопште да спомнуеме наука у подфорум „Религија“, акмак еден? Претпоставуем дека сите критики што им ги праиш на христијаните не се поврзани со науката, стриктно од религиозна (?) перспектива ги криткуеш? Или кога како ти одговара?
Дај, бе, не влагај у дебати со мене. Според мене
многу си глуп и ограничен. Не ми се праи муабет со тебе, сериозно.