Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
БРАВО за другарите, поздрави ги и отерај ги у пм!!!
Само да напоменам дека не сме во карантин, овој пат ни казни не пишуваат, ама мене маалото во 22 навечер ми е вака

и дур другарите ти се однесиваат неодговорно, ние што живееме тука си го јадеме

Смири живци. Ти што живееш таму случајно да не си се родила таму? Нормално дека сакаат луѓето да се вратат, студираат и плаќаат станови и ќе пробаат на секој начин да влезат. Нема никакв логика за албанија да е отворена границата а за нас не.

Од кај знаеш кој е одговорен кој не? Само кажав дека официјален 2 неделен карантин немаше никој ни во Италија ни во Словенија. Сеа може смениле нешто, појма неам.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
БРАВО за другарите, поздрави ги и отерај ги у пм!!!
Само да напоменам дека не сме во карантин, овој пат ни казни не пишуваат, ама мене маалото во 22 навечер ми е вака

и дур другарите ти се однесиваат неодговорно, ние што живееме тука си го јадеме

Каде е ова?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
Ни има спас ама на луѓево се водат под оноа мото ''живи брзо, умри млад" и не се нафаќаат на никаква соработка за да се подобрат работите
Со оглед на смртноста на вирусот, би рекол дека е само живи брзо.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Не сакам да останам должен на договор.

Германија официјално има над 400.000 доктори. Скоро 30.000 апсолвенти има Германија годишно во медицината. Да ги знаеме само бројките. Сепак има дефицит посебно во градови и региони кои не се атрактивни. Нормално да има прилив од странство. НЕ би рекол дека Балканците се најголема група која е присутна во медицината, има многу повеќе од ЕУ земјите. Менатлитетот порано беше дека само Германска диполома вреди. Па преку ЕУ стигнаа многу од ЕУ-земјите па потоа и од други земји. Увидоа дека и надвор од Германија има добри доктори. Во тој аспект напредок е. Али сепак ако идеш од земја надвор од ЕУ треба да поминеш многу долг пат за да си изедначен.

Како што пишав има и добри и лоши доктори ама во секој поглед Германија во медицината има врвни експерти. Не сум од таа бранша ама медицината е многу издефинирана, значи ако си добар матичен доктор не си експерт за очи на пример. Затоа не е доволно некој „доктор„ да лупне нешто кога има експерти во секоја гранка.
Ми се чини дека Германија последниве години не е популарна како што беше, сеа други држави се популарни. Према муабети со пријатели кои веќе се Германија(пошо и јас сум на заминување кај и да е само треба да се доодлучам) наводно и немало повеќе некој дефицит...

Онтопик. Засега немам симптоми од короната, да се чудиш... За 2 саата ќе ми прават брис, па коа ќе добијам резултати ќе напишам што и како. Ако е негативен, имав ниар мис изглеа.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.187
Поени од реакции
13.822
Смири живци. Ти што живееш таму случајно да не си се родила таму? Нормално дека сакаат луѓето да се вратат, студираат и плаќаат станови и ќе пробаат на секој начин да влезат. Нема никакв логика за албанија да е отворена границата а за нас не.

Од кај знаеш кој е одговорен кој не? Само кажав дека официјален 2 неделен карантин немаше никој ни во Италија ни во Словенија. Сеа може смениле нешто, појма неам.
смирена сум си јас, ама ете ако биле одговорни ќе се пријавеле самите за карантин и ќе си го направле, како сите одговорни луѓе што ги знам. Од кај да знам дека сега се исто толку одговорни и седат дома а не се собираат негде како што правите сите во мк? :)
Автоматски споено мислење:

Каде е ова?
Милано

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
смирена сум си јас, ама ете ако биле одговорни ќе се пријавеле самите за карантин и ќе си го направле, како сите одговорни луѓе што ги знам. Од кај да знам дека сега се исто толку одговорни и седат дома а не се собираат негде како што правите сите во мк? :)

Милано
Прво ти не смееш во Италија да си, треба 2 недели да седиш во Словенија. А зашто би го правел тоа ако не морам. Тие одговорни луѓе што ги знаеш, да не седeа во карантин во словенија случајно :D?

Како што правите сите во Мк лол. Да те потсетам дека ова чудо ни го донесоа итаљански дијаспорци а не обратно.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.187
Поени од реакции
13.822
Прво ти не смееш во Италија да си, треба 2 недели да седиш во Словенија. А зашто би го правел тоа ако не морам. Тие одговорни луѓе што ги знаеш, да не седeа во карантин во словенија случајно :D?

Како што правите сите во Мк лол. Да те потсетам дека ова чудо ни го донесоа итаљански дијаспорци а не обратно.
Ова срање ви го донесоа неодговорни кретени, таа на скијање шо беше дијаспорец да не е? А јас не бев во карантин зашто две години скоро си немам дојдено кај моите

и ако се луѓето одговорни, а во мк НЕ СЕ нема да има врска дали се или не дијаспорци нели?

И ДА, сите одговорни луѓе си се пријавија САМИ и си го направија карантинот, ама не во Сливенија зашо не беа македонци ;)

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748

Зашто да си во Словенија у карантин ако си у транзит само?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
Ова срање ви го донесоа неодговорни кретени, таа на скијање шо беше дијаспорец да не е? А јас не бев во карантин зашто две години скоро си немам дојдено кај моите

и ако се луѓето одговорни, а во мк НЕ СЕ нема да има врска дали се или не дијаспорци нели?
Зашто работиш а не студираш, иначе ќе си се вратеше дома ко попче. Дека пиша во мк се собирале ми дое смешно. Има 2 милиони случаи во Италија, цела Европа ја заразија, сега неодговорните Македонци ве заебаа дома да седите :D
Како и да е друго ми беше поентата, и таму ако сакаш да најдеш лооп ќе најдеш :)

Зашто да си во Словенија у карантин ако си у транзит само?
Затоа што мора да седиш 2 недели во Еу земја пред да влезеш во Италија.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871
Ново интервју на др. Вело Марковски за COVID ситуацијава за Босански сајт.
https://www.logicno.com/politika/ugledni-makedonski-znanstvenik-virusolog-prof-dr-sc-velo-markovski.html
A. Š. – Trenutne politike „zaključavanja“ diljem svijeta proizvode razorne učinke na kratkoročno i dugoročno javno zdravlje.Nažalost, poruke javnog zdravstva o Covidu-19 stvorile su mnoge pogrešne percepcije o bolesti i raširile strah i paniku. Znanstvene činjenice se ne uvažavaju, protokoli u liječenju – desetljećima primjenjivani – postali su opasni. Što se događa s medicinskom strukom? Gdje se najviše griješi? Ima li pomoći?

Prof. dr. sc. Velo Markovski –
Mislim da pomoći nema. Izgubljeno je previše vremena, netko je uspio skloniti nauku, i sada, točno je, mi se odričemo dosadašnjih saznanja klasične medicine, mukotrpno stečenih tokom zadnjih 150-200 godina. Sada ništa ne važi, sada ne postoji ni jedna druga bolest, svi se razboljevaju i umiru uglavnom od jedne bolesti. Interesnatno je kako je ušutkana nauka.

Ima li nade?
Prof. dr. sc. Velo Markovski –
Nažalost, mislim da nema nade da će se uskoro vratiti život kakvog smo živjeli prije 11. ožujka 2020 godine. Možda se nikad i ne vrati. Mi smo u ratu, a povijest i pravila života poslije rata pišu pobjednici. Ako se ne dogodi neko veliko čudo, slično uskrsnuću Isusa, zna se pobjednik. Kakva povijest i kakva pravila nas čekaju, vidjet će mo …

Сепак др. Вело Марковски, посетува семинари и на СЗО, држи говори пред огромен број научен кадар. Интересното е што некакви сомнителни хирурзи, неврохирурзи ја менаџираат ковид кризава.
Многу мал дел од вистинските инфектолози, вирусолози се во тие структури што ја определуваат COVID процедурата. Кој е на друго мислење, го етитекираат, прогонуваат, останатите прави специјалисти ќутат, немам предвид Македонија, а во светски рамки.
Мое мислење, на основа на сите ствари што сум ги гледал и читал е дека принудното носење на маски е една од причините за толку многу бактеријална пневмонија и зголемена смртност кај постарите.
Да речеме ти си политичар, доктор, носиш некакви закони и како последица од нив спасуваш луѓе, а дел убиваш. Тука имам предвид и целокупниот број убиства поради забрана на болен да посети болница и лекар, лечење по телефон, откажани операции и смрт, самоубиства продукт на глад, очај, нарушена психа...
Нема ли да се најде најде некаквава група, да поднесе поединечна или заедничка кривична пријава, за убиство или масовни убиства.

Kajgana Shop

На врв Bottom