Дали Исус Христос ќе дојде по втор пат?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Ова е предлабоко, намерно избегнуев да идам таму. xD Абе, се префрламе од тема на тема сите, ќе биде ли:
Chapter 2
Thelema vs. Critical Thinking?

п.с. Не ти личи филип на христијанската верзија на Хепта? Ја има таа пророчката нарација.
На прва делува скроз, али го опипафф и Филип нема проблем пример со мене шо библијата ја чита симболично, нему му е битно, како и мене шо сме со љубоффф, па така ја и Филип се гушнаффме.

Хепта мене не ме гушка се додека не го прифатам законот на пророкот.

D

Deleted member 135221

Гостин
Како се ова што си го изнапишал има врска со темава и со мојот пост конкретно?
Licno znam svesteni lica od najgolemite verski zaednici sto vozat maserati od 150 iljadi evra a na narodot mu se polni glavata so gomna od strana na vakvi propovednici kako filip zatoa svetov ide u propast.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Licno znam svesteni lica od najgolemite verski zaednici sto vozat maserati od 150 iljadi evra a na narodot mu se polni glavata so gomna od strana na vakvi propovednici kako filip zatoa svetov ide u propast.
И тоа сигурно не треба да се толкува буквално. Само не гледам одговор како познаваат што треба а што не да биде буквално....
Автоматски споено мислење:

На прва делува скроз, али го опипафф и Филип нема проблем пример со мене шо библијата ја чита симболично, нему му е битно, како и мене шо сме со љубоффф, па така ја и Филип се гушнаффме.

Хепта мене не ме гушка се додека не го прифатам законот на пророкот.
Во евангелијата се вели дека на второто доаѓање (она кое тогашната генерација треба да го посведочи) Исус ќе ги делел верниците десно и лево од него, и тие лево ќе ги осудел да бидат фрлени во огнено езеро. Тие од лево ќе ги гушкаш или како ќе ти кажат така? ЉубоФта аутоматик? На дугме? Ако рече госпот да имаш ќе имаш, ако не ништо?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
И тоа сигурно не треба да се толкува буквално. Само не гледам одговор како познаваат што треба а што не да биде буквално....

Во евангелијата се вели дека на второто доаѓање (она кое тогашната генерација треба да го посведочи) Исус ќе ги делел верниците десно и лево од него, и тие лево ќе ги осудел да бидат фрлени во огнено езеро. Тие од лево ќе ги гушкаш или како ќе ти кажат така? ЉубоФта аутоматик? На дугме? Ако рече госпот да имаш ќе имаш, ако не ништо?
Џаба е Ипси шо и да ти пишам, ти одбиваш да сватиш дека книгата има двојна функција... првишна... световна... да те натера со став од бога да не прајш беља... плус утеха... ако говедо ти го отепа детето, те теши дека господ ќе го казни у огнено езеро.

А ако го сватиш ова и надминеш, ондак има мудрост во симболиката, само ти треба кодот за да точно прочиташ, е кодот не го даваме на секој, ипак треба да поминеш иницијација... во мистериите на прото нео рисјанството....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
Што има врска ова со повторното доаѓање на Христос (за кое се зборува на темава) во ова наше време или во некое идно време?
Светата книга на христијаните? Друго не гледам врска...

Иако пак ќе повторам идејата за месија доаѓа од евреите (иако најмногу денес кај нас ја поврзуваат со христијанството - било која форма) и нивниот закон, и кај нив нема „повторно доаѓање“ и довршување на работата која еднаш кога ќе се започне да се прекинува и така во недоглед ...
Прекината работа и незавршена - е полошо од апсолутно незапочната работа! :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Што има врска ова со повторното доаѓање на Христос (за кое се зборува на темава) во ова наше време или во некое идно време?
Светата книга на христијаните? Друго не гледам врска...

Иако пак ќе повторам идејата за месија доаѓа од евреите (иако најмногу денес кај нас ја поврзуваат со христијанството - било која форма) и нивниот закон, и кај нив нема „повторно доаѓање“ и довршување на работата која еднаш кога ќе се започне да се прекинува и така во недоглед ...
Прекината работа и незавршена - е полошо од апсолутно незапочната работа! :)
Има врска Хепта... со вашиот буквализам... кога ти ќе ме засакаш, значи Исус влегол во твојто срце, значи он никад нема да дојдекај тебе.

Туку шо ти е финтава цело време со евреите па евреите?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
Има врска Хепта... со вашиот буквализам... кога ти ќе ме засакаш, значи Исус влегол во твојто срце, значи он никад нема да дојдекај тебе.

Туку шо ти е финтава цело време со евреите па евреите?
Нашиот? Јас немам проблем да ги толкувам било кои свети книги симболично онака како што јас мислам дека треба да ги толкувам во однос на моето разбирање на нештата и да си молчам за тоа...
Јас немам проблем со небуквално толкување на свети книги!

Тоа со @Ipsissimus го започна ти муабетот во обид на тролање и глупи навреди, како буквално, па симболично да се гледало тоа, па мешање Кроули и останато (знаеш стандард процедура што правиш) па @Ipsissimus праша во стилот: но во книгата (Новиот завет на христијаните) вели „оваа генерација нема да помине а се ќе се случи заедно со доаѓањето на Месијата конечно и се ќе биде таман, лево десно љубов за едните и оган за другите“ и тука настануваат тие проблеми со „доаѓањето“ кое трае... Иако историски гледано исламот излета 600 години подоцна за да биде поправање на нештата во однос на некои ствари... но, времето не беше добро за се да се поправи :)

Ти сподели твое толкување, на пример тоа било за страв да имаат, да не прават глупости... страв од казна, нели.

Како мислиш што е финтата цело време со евреите во однос на овие религии? Ме збуни... :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Нашиот? Јас немам проблем да ги толкувам било кои свети книги симболично онака како што јас мислам дека треба да ги толкувам во однос на моето разбирање на нештата и да си молчам за тоа...
Јас немам проблем со небуквално толкување на свети книги!

Тоа со @Ipsissimus го започна ти муабетот во обид на тролање и глупи навреди, како буквално, па симболично да се гледало тоа, па мешање Кроули и останато (знаеш стандард процедура што правиш) па @Ipsissimus праша во стилот: но во книгата (Новиот завет на христијаните) вели „оваа генерација нема да помине а се ќе се случи заедно со доаѓањето на Месијата конечно и се ќе биде таман, лево десно љубов за едните и оган за другите“ и тука настануваат тие проблеми со „доаѓањето“ кое трае... Иако историски гледано исламот излета 600 години подоцна за да биде поправање на нештата во однос на некои ствари... но, времето не беше добро за се да се поправи :)

Ти сподели твое толкување, на пример тоа било за страв да имаат, да не прават глупости... страв од казна, нели.

Како мислиш што е финтата цело време со евреите во однос на овие религии? Ме збуни... :)
Liber CI - Отворено писмо до оние што би сакале да се придружат на редот

ORDO TEMPLI ORIENTIS
Обврски на браќата

28. Членовите на редот треба да се однесуваат кон луѓето кои се надвор од редот како да не поседуваат никаков вид на права затоа што не го прифатиле законот, и затоа се слични на пештерски луѓе, остатоци од преживеана цивилизација и кон нив треба да се однесуваат со добрина исто како и кон било кое друго животно и да прават напор да ги доведат до Слобода.

Ако е ова тачно, една од главните цели ќе ми бидат да ве сотрам од тролање и двајцата. Ќе ве третирам како што нѐ третирате нас профаните и ќе пробам да ве ослободам од вашата глупост. :)
Глупост и еготрип се мн. гадна комбинација.
Овој со кој зборуеш, друже, е во култ кој веруе дека нивниот пророк има добиено знаења од вонземска интелигенција и дека ние сите други сме животни. Нивната цел е да ни го покажат патот. Колку да знаеш. :D

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
@ПрофаундлиСтупид ...

Belief in the eventual coming of the mashiach is a basic and fundamental part of traditional Judaism. It is part of Rambam's 13 Principles of Faith, the minimum requirements of Jewish belief. In the Shemoneh Esrei prayer, recited three times daily, we pray for all of the elements of the coming of the mashiach: ingathering of the exiles; restoration of the religious courts of justice; an end of wickedness, sin and heresy; reward to the righteous; rebuilding of Jerusalem; restoration of the line of King David; and restoration of Temple service.

Modern scholars suggest that the messianic concept was introduced later in the history of Judaism, during the age of the prophets. They note that the messianic concept is not explicitly mentioned anywhere in the Torah (the first five books of the Bible).
However, traditional Judaism maintains that the messianic idea has always been a part of Judaism.

Од тука доаѓаат како што знаеме христијанството и исламот ... за да биде појасно „зошто евреи па евреи“!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Џаба е Ипси шо и да ти пишам, ти одбиваш да сватиш дека книгата има двојна функција... првишна... световна... да те натера со став од бога да не прајш беља... плус утеха... ако говедо ти го отепа детето, те теши дека господ ќе го казни у огнено езеро.

А ако го сватиш ова и надминеш, ондак има мудрост во симболиката, само ти треба кодот за да точно прочиташ, е кодот не го даваме на секој, ипак треба да поминеш иницијација... во мистериите на прото нео рисјанството....
По кој критериум се одредува што е симболика што не?

Штурци

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
По кој критериум се одредува што е симболика што не?
Према нивото на алајнмент на индивидуалниот морален компас со универзалниот.

Постојат тестови за тоа, но на кратко - тогаш целата "догма" добива смисла.

Иницијацијата не се дешава у храм пред свештеници туку у тебе, а ... и нема скалила... бифор афтер е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Према нивото на алајнмент на индивидуалниот морален компас со универзалниот.

Постојат тестови за тоа, но на кратко - тогаш целата "догма" добива смисла.

Иницијацијата не се дешава у храм пред свештеници туку у тебе, а ... и нема скалила... бифор афтер е.
И од кога христијаните имаат иницирање? Тестови? МПЦ според тебе се уклопува у твоево христијанство? Тие иницираат? Имаат тестови?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
И од кога христијаните имаат иницирање? Тестови? МПЦ според тебе се уклопува у твоево христијанство? Тие иницираат? Имаат тестови?
МПЦ си го одработува световниот дел, не секој таму е инициран и тоа е во ред, иницијацијата не се врши - она ти се дешава.

Тестовите се за распознавање на иницираните, најчесто се некои едноставни прашања, или набљудување реакција на соодветна ситуација.

Еве ќе ти откријам... најбазично прашање е - Како си? Ако одговориш со - Добар, не си инициран.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
МПЦ си го одработува световниот дел, не секој таму е инициран и тоа е во ред, иницијацијата не се врши - она ти се дешава.

Тестовите се за распознавање на иницираните, најчесто се некои едноставни прашања, или набљудување реакција на соодветна ситуација.

Еве ќе ти откријам... најбазично прашање е - Како си? Ако одговориш со - Добар, не си инициран.
А што е со оние милиони христијани што не им се десила иницијацијава? Тие како одлучуваат што е симболика а што не?

Kajgana Shop

На врв Bottom