Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Па... чим си ја осознал вољата... суштински си... и телеемит.. и рисјанин :D
Па... јас не знам зошто веќе 10 страници наназад зборувате за другите што се, кои се и што направиле...
Сакате да е така за да ви е подобар животот или да изгедате како познавачи на езотериските пракси кои читајќи тука, не ни зборувате за нив бидејќи не може ниту да ги знаете истите... не е сето тоа философија и „психологија“ - имам и за тоа зборувано наназад, ме мрзи да барам за да прочиташ.

Или претпоставувате и се надевате дека е така како што зборувате... или е обично зезање, како што велиш ти - да се насмееме?
Или пак е омраза некоја празна која не води никаде?

Не знам... премногу „или - или“ излегоа :)

За ова, твојот став (разбирање) треба да те поправам, треба да се сложам или ова е само да кажеш ти како ги разбираш работите?

Ако ова е ти како ги разбираш работите - во ред - нека ти биде :D

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Па... јас не знам зошто веќе 10 страници наназад зборувате за другите што се, кои се и што направиле...
Сакате да е така за да ви е подобар животот или да изгедате како познавачи на езотериските пракси кои читајќи тука, не ни зборувате за нив бидејќи не може ниту да ги знаете истите... не е сето тоа философија и „психологија“ - имам и за тоа зборувано наназад, ме мрзи да барам за да прочиташ.

Или претпоставувате и се надевате дека е така како што зборувате... или е обично зезање, како што велиш ти - да се насмееме?
Или пак е омраза некоја празна која не води никаде?

Не знам... премногу „или - или“ излегоа :)

За ова, твојот став (разбирање) треба да те поправам, треба да се сложам или ова е само да кажеш ти како ги разбираш работите?

Ако ова е ти како ги разбираш работите - во ред - нека ти биде :D
Развивам теза бе Хепта за тајната веза... можда еден ден и книга ќе напишам и некоја паричка екстра... пасив инкам... е какви се не напишале книги.

Зезање нормално... нит вие ќе стајте клуч на ОТО, нит цркви и џамии ќе се затворат, па ја викам се е како треба...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Развивам теза бе Хепта за тајната веза... можда еден ден и книга ќе напишам и некоја паричка екстра... пасив инкам... е какви се не напишале книги.

Зезање нормално... нит вие ќе стајте клуч на ОТО, нит цркви и џамии ќе се затворат, па ја викам се е како треба...
Токму за ова пред неколку часа споделив „историја“ на фб (споделено 2011-та на фб) што вели Кроули за О.Т.О. и исчезнуавњето на Редот со мој коментар :)

Реков дека ни 10% не е објавено од Кроули и други за да може вие како лаици да расправате толку самоуверено што е што во однос на овие ствари...
Ако целта е да ве поправаме каде што грешите за да дознаете (не да научете) нешто повеќе - погрешен чекор ;)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За геј се слагам, догма е од време кога се сметало за страшна дисфункција, денес веќе не ги тепаме тие категории.

Но секс вон брак, доколку не е консензуално итеако е лошо ипси... зашто упоште влегуваат у брак тогаш? Ако не им чини има развод?

Финтата е да НЕ ЛАЖЕШ, изневерувањето е тоа. И е комн сенс, имаш ќерка колку сконтав, утре пример еве ќе биде хетеро и ќе се омажи ( ако е тоа вољата ) ќе има и дете пример, и додекс она како мајка се грижи за него, зетот ќе биде ок да ги реди комшиките, певаљките и тако даље?.. ваљда имате некој однос кон правилно и погрешно?
Чекај сега, нели тврдеше дека има паралели, кои се паралелите кажи ми.
Нормално дека мислев на секс со взаемна согласност, без тоа е силување. За геј и самиот се сложуваш дека е грев во христијанството, исто и за промискуитетот. Тогаш кај виде паралели?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Чекај сега, нели тврдеше дека има паралели, кои се паралелите кажи ми.
Нормално дека мислев на секс со взаемна согласност, без тоа е силување. За геј и самиот се сложуваш дека е грев во христијанството, исто и за промискуитетот. Тогаш кај виде паралели?
Ќе кажев ме зезаш али не си то ти... па ај пак...

За геј немам проблем... слободно нек се... не знам кај прочита оти мислам дека е грев....

Промискуитет слободно ако е консензуално - не зад грб... значи ако утре ќерка ти нема проблем зет ти да шири семе у комшилук, и она со комшиите, ако е со договор на сите страни, никој да не ЛАЖЕ и мува....

Тебе ти е ок некој на те лаже?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Токму за ова пред неколку часа споделив „историја“ на фб (споделено 2011-та на фб) што вели Кроули за О.Т.О. и исчезнуавњето на Редот со мој коментар :)

Реков дека ни 10% не е објавено од Кроули и други за да може вие како лаици да расправате толку самоуверено што е што во однос на овие ствари...

Ако целта е да ве поправаме каде што грешите за да дознаете (не да научете) нешто повеќе - погрешен чекор ;)
Има ли ствари што Кроули ги рекол, а на кои не мастурбираш, фасциниран, држејќи слика од тој караконџул? Или све што кажуе Кроули е мед и млеко у твојата глава? :) Знаеш кој безрезервно следи учења (дали на Гурџиев, дали Оспенски, дали Кроули, дали Библијата, дали Куранот) од еден извор/личност, без критичка размисла? Овци. :)
Знаеш кој се идентификуе со едно учење започнато од некој „Макаја" и влага у организација во која си создава идентитет и обожуе личност цел живот? Овци. Има пуно вакви верувања, ко Телемата, што ротираат околу некојси „Кроули" кого смртниците не го контаат колку е најбоље на свет, само неговите следбеници кои се овци. И ја ко тебе сум бил овца, не бери гајле. Секој може да биде овца. Колку посамоуверен е дека не е овца, толку поголема овца стануе.

Чекај да ти објаснам како делуеш, сеа ќе зборуем со твојот глуп јазик за да се погледнеш у огледало:
Ентеогените честопати биле напаѓани од луѓе што не се бават со ентеогенски гностицизам. Не може со две прочитани книги од Алистер Кроули да зборуеш за ентеогени и ентеогенски пракси. Ти треба долгогодишна пракса со ентеогени за да ги разбереш гностичките искуства и нивната вредност. Али не планирам да те поучувам за патот на психонаутите. Ако сакаш, иницирај се у моето тајно друштво, купи ентеогени и ќе ти помогнеме да сконташ, ќе те трип ситаме додека праиш ајахуаска (иам другар што е шаман). Но кога ќе размислам, не си на потребното ниво за да почнеш со ентеогенска пракса, ти уше си заглавен на Телема.
Чекори си мирно по патот... Љубов...

Осеќаш колку е глуп, елитистички и напуван муабетот? Така глупо и наивно ти делуеш... Се вика индоктринација, get over it. Индоктриниран си, не си ни прв, нит последен. Не е страшно, ама тоа се фактите.
И ти сумњаш понекогаш дека све шо праиш е булшит. Не веруем дека си толку тесноглед да бидеш сто посто уверен дека не бладаш празна слама. Дозата на скепса у све шо се праи е здрава. Ама јебига. Си вложил мн. у Редот и списите на караконџулот. И фасадава на самодоверба мора да се одржи. Ама длабоко у себе, се повредуеш што сеа го нарекуем караконџул твојот мил секс финд. Емотивно си поврзан со Кроули и сакаш другарчињата од Редот да те заштитат тука, да го оправдаат твојот авторитет пошо си човек... Фрагилен, со проблеми, ко мене, Профаундли и Хајперион.
Знаеш што е разликата? Ние сме луѓе и тука, не градиме фасада на недостижен робот што спама цитати од Кроули и зборуе ко Хал од Одисејата, со некоја доза на аспергер. Не треба ни ти. Напраи еднаш у животот нормален ебан муабет. Влези у нормална ебана дискусија. Нормално ебано опцуј и изнервирај се, ти иде, здраво е и нормално. Ти кажуем дека Кроули е караконџул, пеер... Дека Телема е бладање и дека ти си овца што си изгубил толку време на читање глупости. Нормално е ебано да си тригернат.
Првиот момент кога ќе се понашаш ко човек, а не ко бот, ќе праам нормален муабет со тебе. До тогаш, само вака ќе ти се обраќам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ќе кажев ме зезаш али не си то ти... па ај пак...

За геј немам проблем... слободно нек се... не знам кај прочита оти мислам дека е грев....

Промискуитет слободно ако е консензуално - не зад грб... значи ако утре ќерка ти нема проблем зет ти да шири семе у комшилук, и она со комшиите, ако е со договор на сите страни, никој да не ЛАЖЕ и мува....

Тебе ти е ок некој на те лаже?
Не дискутираме ни за тебе, ни за мене. Ти рече дека имало паралели помеѓу Телемата и христијанството, не помеѓу тебе и мене. Или можеби мислиш дека ти си христијанството...?
Кога е во прашање мојата ќерка, мене единствено што ми е битно е тоа таа да е среќна. Што ќе ја прави среќна во животот може да знае само таа, јас можам само со се што имам и можам да и помогнам во тоа. Мојата ќерка не постои за да ги исполнува моите или очекувањата на некој друг, постои за да биде ѕвезда меѓу ѕвездите.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.502
Поени од реакции
18.239
Дали ти му го глеаше „Endless Poetry", дечко? :D
Автоматски споено мислење:

Ја сум се бавел со вакви ствари доста долго време и сакам хиерархии (таква личност сум, компетитивен). Само сум увидел дека ова е квази-хиерархија и нема никаков напредок. Глеј ги членовите и нивните проблеми, дури може да се каже дека идат у минус, ко што посочи Профаундли, некако не им помагаат тајните знаења за ништо у животот. Секако, све тоа г-дин Агапе ќе го оправда со No true Scotsman.

Поривот за хиерархија и моќ си го задоволуем со попродуктивни пристапи и знам дека тоа сум ја, а не некој космички метафизички систем, гледајќи да не повредуем други луѓе.
У контекст на муабетов, читај му ја „16 Desires" на Стивен Рајс (Steven Reiss). Личносна психологија со номотетички пристап, објаснуе зошто некои луѓе имаат поише инклинации да бираат определени учења што се комплементарни со нивниот табиет, меѓу другото. :D
Автоматски споено мислење:

И ние те сакаме. :D
Моја препорака, консултирај се со психолог. Иам пријатели што се бават со когнитивно бихевиорална терапија, помага многу за зависности и коморбидитети поврзани со истите (депресија, анксиозност итн.) Мајндфулнес исто. Фармакотерапија, SSRi е океј (ова со стручен психијатар консултација, секако).
На твоја рука, мајкро со печурки и ако сакаш нешо позезнато, ама внимателно со тоа, ибоган (ако најдеш). Ентеогени (од психоделиците, а и кетамин помага) се екстремно добро решење. Ем гностика ќе те акне боље од било која пракса, ем ќе намалиш со зависности. ♥
Ne, no ke go gledam sigurno. Tezok e malku Hodorovski, treba volja i zeludnik i pogoden moment, e sea zavisi so tocno gleas, posle El Topo, ne sum ni pustal nesto drugo od nego, ednostavno sum nemal zelba.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Има. Не му ги сакам литературните дела на Кроули, ниту пак сликите. :D

Чекај не брзај да ми објаснуваш ќе се повредиш... веќе наназад постојано нешто објаснуваш за тајни редови и Кроули повикувајќи се на овој или оној за да изгледа веродостојно неразбраното во однос на езотерија!
Признај си еднаш дека имаш одбивност кон ова и имаш негатиевн став и се што би прочитал би го виткал и касапил за да си докажуваш како постојано си во право... не мене да ме прозиваш како јас сум крив што ти имаш ваков став за овие теми!
Не си во право и може било што да си додаваш во умот во однос на мене и други само за да јас бидам виновен за тоа што тебе не те интересира оваа тематика...

Знам како делуем (малку и јас со скопски дијалект) за неколкумина од вас тука кои 10 страници зборувате за нештата како да ги знаете, разбирате и ви се надминати...

Тоа што не може да знаете и да имате допир во врска со езотеријата и тајните учења е реалност и не треба да го гледате дека друг некој што го интересирало ова и се пронашол, се иницирал и зборува колку може за тоа - е елитистички расположен во однос на вас. Не зависи тоа од некој надворешен фактор - од тебе зависи. Зошто не бараш иницијација било каде, за да пронајдеш нешто од езотериските учења? Бидјеќи тоа ти е одбивно и не се гледаш во сето тоа...

Не може никој да натера друг да го интересира нештото, исто како што не може никој да убеди друг за иницијација!
Тоа е внатрешна ствар, не надворешна!
Ти си виновен или по твоја одлука на разумот имаш аверзија кон сето ова...

Која е таа твоја „fucking discussion" со тебе кога имаш одбивност кон езотерија и иницијаторски системи, кога веќе Кроули е караконџул, зло и не знам што се не друго за тебе? Сакаш да расправам јавно за ствари кои не се за јавно расправање само за да ти промениш мислење за Кроули и езотеријата како тајни прaкси?
Треба да те поправам, да те убедувам, да споделува „разумни и логички“ докази за да ти смениш размисли?
Да го сведам сето тоа на философија и психологија? Јунг не успеа да свлечка се во амбисот на разумот - јас ли ќе се обидувам или ти?
Тоа не сум го направил никогаш, нема ниту сега... не разубедувам луѓе.

Ти си тој кој што глуми познавач на работите и расправаш со простачки говор како сите ние другите сме глупаци, забегани, верници и не знам што се друго.
Диши. Ништо нема да промениш ни кај мене ниту кај другите.
За да си олесниш во животот и тропнеш на масата како си ми кажал се тука и си ме навредил - може да се обидуваш тоа да го правиш - залудно е.

Не е ова философија па да ти преку 2 дена менуваш став на база на читања 2-3 автори или јас што ќе кажам и да завршиме...

Не е ништо недостижно во однос на овие ствари. Недостижно е кога човек со обидува со калауз да отвори врати кои не се отвараат така како што намислил!
Не знам зошто твоите проекции за стварите ги преставуваш како реалност и ги префлраш на другите дека и тие исто така тоа го мислат или некаде го кажале тоа!
Тоа што ти мастурбираш на други автори, не е проблем - но е проблем Кроули и други автори кои зборуваат за теми кон кои ти имаш одбивност и негативен став?
Ќе речам: пранајама и асана за да малку смириш топка... ќе ти биде подобро.

Не ми е битно ти како правиш муабет со мене или како ме перцепираш - не може сите да пишуваат без навреди и сарказам за работи или соговорници со кои не се сложуваат :)

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
на кој начин ритуалот ја менува суштината на нештата?
Но кога почнуваш да пишуваш поголеми програми и сакаш истите да ги иницираш, претходно ти треба да земеш во предвид дека ти е потребен по силен процесор
Глеј ги членовите и нивните проблеми, дури може да се каже дека идат у минус, ко што посочи Профаундли, некако не им помагаат тајните знаења за ништо у животот.
Рачунај, една од најсилните маркетиншки компоненти на сите окултни пракси, Редови, култови итн. е дека им нудат решение за психолошки проблеми на луѓето,
Секој може да биде овца. Колку посамоуверен е дека не е овца, толку поголема овца стануе.
Ние сме луѓе и тука, не градиме фасада на недостижен робот што спама цитати од Кроули и зборуе ко Хал од Одисејата, со некоја доза на аспергер
не како рон и ипса што мислат ќе тепам па у недела у црква прочка ќе ми дадат па у понеделник пак тепам.... Црквата е у тебе.
но не мислам и дека вие со магиката можете метеорот да го преусмерите.
Црква е исто шо и ОТО, институција која развила нагон за преживување, и како и секој човечки конструкт не е имуна на корупција.
Значи ми фали уште да се убедам дека сум бог и ќе бидам апла телемит.
Па... чим си ја осознал вољата... суштински си... и телеемит.. и рисјанин
можда еден ден и книга ќе напишам и некоја паричка екстра... пасив инкам
Желбите секогаш имаат некоја цел, на пример сакаш подобра работа
Христијанството наметнува стандард што треба да важи за сите, наспроти Телемата која нуди техники сам да си откриеш кои стандарди важат за тебе
не е сето тоа философија и „психологија
Не може никој да натера друг да го интересира нештото, исто како што не може никој да убеди друг за иницијација!
Еве и јас си направив компилација на "тајни учења",добри сте,само малку замрела темата :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Еве и јас си направив компилација на "тајни учења",добри сте,само малку замрела темата :)
Ја почмав книга да пишувам, имам материјал за првите 65 страни..... ко ќе ги завршам се враќам по нова инспирација... треба да е дебелка, гледам тоа многу значи.

П.С. Имам и слики, и поезија... гледам и тоа помага у брендингот.

H

Hyperion VI

Гостин
Ја почмав книга да пишувам, имам материјал за првите 65 страни..... ко ќе ги завршам се враќам по нова инспирација... треба да е дебелка, гледам тоа многу значи.

П.С. Имам и слики, и поезија... гледам и тоа помага у брендингот.
Па да и за книгава мислев,ако ти треба промоција од врата на врата(ќе частиш ти фин си) .

Kajgana Shop

На врв Bottom