Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не дека немам некои познавања, ама све е површно и прашање е колку е точно....ме интересира на кој начин ритуалот ја менува суштината на нештата?
Ако уопште е ова коректно прашање.

D

Drexel

Гостин
Добро, знам. У „Psychic Self Defence“ на Форчан мислам дека наидов на тој муабет. Само таа и „Мистична Кабала" ги иам читано од нејзе. Од Бардон (и за Бардон) неам читано мн. освен „Иницијација во Херметизам“. Ама знам дека многумина го зборуваат тоа. Од перспектива на тоа дека некои окултни пракси може да го сјебат умот на практичарот (ако се заебава со лоши ствари у Астралот јада јада), тоа ми е јасно. Ама од аспект на езотеричниот наратив (да ги баталиме моите верувања у име на муабетот)... Ако окултните пракси му овозможуваат на практичарот да допре до посуптилни аспекти од Вистината (окултното се гледа како „скриеното“, внатрешната есенција на работите, а не како изгледаат и се однесуваат, нешо шо е предмет на научниот опит), зарем нема многу окултни пракси (ко препораките на Бардон за црно-белото огледало) кои по пат на интроспекција и медитација, му овозможуваат на практичарот да си ги избалансира елементите, да си ги прочисти чакрите, да праи бели магии итн. со цел, да си помогне и да се елевејтне од срањата на материјалниот свет, еден од причинителите за неговата лоша психолошка состојба? Чуму ондак бавтање со окултизам, ако не може да напреднеш, да станеш боље човек и да си ја исчистиш кармата?

Точно, ама за да не бидеш нестабилен повеќе, мора да праиш некакви пракси, од окултен карактер, и да се опраиш, па да се елевејташ у повисоките фази, така?
На крајот од денот, окултизмот мора да нуди решење за тие што се психолошки сјебани. Ако не, ондак што да праат тие?
Да идат на психолог да ги опраи, ако може, па да праат такви пракси? Замисли, тие помалку среќните што имаат позаебани болештии... Спиритуалните пракси треба да ги надминуваат овоземните пристапи и да им го опраат астралното/менталното/коеидае тело, па да се исчистат и да можат да праат појаки магии.
Рачунај, една од најсилните маркетиншки компоненти на сите окултни пракси, Редови, култови итн. е дека им нудат решение за психолошки проблеми на луѓето, просперитет, љубоф, здравје и сл. Окултизам де факто се базира на спиритуалност, во поширока смисла. Окултизам не е само инвокации, тауматургии и слични муабети, туку вклучуе медитација, здрава исхрана, пиење масала чај, чистење кармички дугови и др. Спиритуалните пракси и окултните пракси без компонентата на лекување психолошки, па дај боже, и здравствени проблеми, не ги бива.

Ама не зборуем саркастично, сериозно те прашуем за мислење.
Во езотеричен контекст не е нај нај компарацијава но човечкиот ум/тело секогаш ме асоцира на компјутер па со оваа аналогија да се послужам иако сама по себе е убава аналогија но до степен оти умот е органска материја, Во компјутерот пуштаме нормални програми/софтвер со веќе постоечките составни делови на компјутерот/умот и никому ништо, Но кога почнуваш да пишуваш поголеми програми и сакаш истите да ги иницираш, претходно ти треба да земеш во предвид дека ти е потребен по силен процесор, по голема меморија, рам и слични работи за да го пуштиш програмот/софтверот да работи ко што треба и да не го прегрееш хардверот. Праксите и методите на магиката (која е струја во компјутерот што делува врз составните делови) кои се применуваат ги гледам како начин на упгрејд на хардверот на компјутерот тоест можностите што може компјутерот да ги прави како проширување на свест и enlightenment, вистина и др ова се проширувачки елементи на умот, начин на кој умот го засилува својот процесен капацитет, и зголемува рам, меморија и сл, и ги балансира сите компоненти со еднакво проширување и напон за да работат за да тогаш му овозможи софтверот да делува без претходно прегрејување на хардверот. Аналогијава е симплифицирање ради разбирање тука во склоп влегуваат работи како самиот напон на струја/магика што го добива компјутерот дали е распределен правилно врз составните делови се до вируси што можат да го нападнат, но во генерала ваквка паралела можам да извлечам. Ако случајно концепцијата ми е погрешна може некој да елаборира или ме поправи. Магика е енергија, магиката и хардверот одат рака в рака и од нив може да изградиш каков таков софтвер/теологија сакаш и натамошна компјутација на софтверот/теологијата оди накај космологија и од тука натаму дебатирај. Можеби изгледа смешно но ми е интересно по ваква линија да размислувам некогаш.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не дека немам некои познавања, ама све е површно и прашање е колку е точно....ме интересира на кој начин ритуалот ја менува суштината на нештата?
Ме прашуеш што мислам ја или што веруваат они? :D

Тие веруваат дека со тие ритуали, имајќи определени намери за време на ритуалот и кажувајќи определени зборови (магијски формули) може да влијаат на макро/микрокосмосот. Според нив, пошо сите сме едно со Бог, влагајќи у определена состојба на свеста, со определена намера и волја (не таа Волја на О.Т.О.) можеме да влијаеме. Има поише системи, ама ќе ти дадам еден као пример.
Имаш материјален свет, па астрален свет, па светот на менталот.
Све што се дешава у менталниот свет (Платон) како идеја е без време и простор. У астралниот свет има простор, нема време (може да идеш у минатото и иднината), а у физичкиот тече и време и простор. Менталниот свет влијае на астралниот, а астралниот на физичкиот. Идеите од менталниот свет допираат до Акаша (да, и ова им е позајмено отаде хиндуизмот/џаинизмот итн.). Ти као практичар, следејќи ја својата природа, влагаш у некое стање, идеш у менталниот свет, ги проектираш твоите ментални замисли со твојата волја. Ако си стабилен, убав и моќен, кажувајќи определени зборови на Моќ, силно замислувајќи го тоа што го кажуеш и правејќи одредени движења, ти влијаеш на Етерот/Акаша во менталниот свет, тоа се проектира у Астралниот и на крај у физичкиот. Па може или да добиеш благодети или да се сјебеш ако не си внимателен што посакуеш и у кое стање го посакуеш тоа, каков ритуал праиш итн. Според концептот на О.Т.О. за „Волја", ако све што праиш/мислиш/кажуваш у ритуалот е у баланс со твојата Волја (природа) ќе добиеш благодети, ако не е по твојата Волја (природа), ќе усереш работа и ќе добиеш лоша карма. Според О.Т.О., на пример, Волјата на сите е да не им сметаат на туѓите Волји, па ако ја следиш твојата, ондак ќе праиш океј работи што се коректни кон туѓите Волји. Ако си шупак и инвоцираш ментални форми за да ебеш некоја што не те свиѓа или пробуеш да му наштетиш на некој (Левата патека), ќе се сјебеш. Мање више, тоа е принципот, рециклиран у „The Secret“, „Моќта на потсвеста“ на Марфи итн. Само имаш различни шеми и формули за да го напраиш тоа у разни движења, О.Т.О. имаат своја варијација што е дериват на кабалата, само они си ја толкуваат у нивни стил.

Хепта нема вака да ти го објасни за да делуе кул и мистично, ама тоа е цел муабет у кратки црти.

Во принцип, стануе збор за феноменот на магично размислување. Еве цитат во кој Роберт Карол го објаснуе (а имаш и подетално објаснуење у линкот погоре)...

„According to anthropologist Dr. Phillips Stevens Jr., magical thinking involves several elements, including a belief in the interconnectedness of all things through forces and powers that transcend both physical and spiritual connections. Magical thinking invests special powers and forces in many things that are seen as symbols. According to Stevens, "the vast majority of the world's peoples ... believe that there are real connections between the symbol and its referent, and that some real and potentially measurable power flows between them." He believes there is a neurobiological basis for this, though the specific content of any symbol is culturally determined. (Not that some symbols aren't universal, e.g., the egg, fire, water. Not that the egg, fire, or water symbolize the same things in all cultures.)

One of the driving principles of magical thinking is the notion that things that resemble each other are causally connected in some way that defies scientific testing (the law of similarity). Another driving principle is the belief that "things that have been either in physical contact or in spatial or temporal association with other things retain a connection after they are separated" (the law of contagion) (Frazer; Stevens). Think of relics of saints that are supposed to transfer spiritual energy. Think of psychic detectives claiming that they can get information about a missing person by touching an object that belongs to the person (psychometry). Or think of the pet psychic who claims she can read your dog's mind by looking at a photo of the dog. Or think of Rupert Sheldrake's morphic resonance. Coincidentally, Sheldrake also studies psychic dogs.

According to psychologist James Alcock, "'Magical thinking' is the interpreting of two closely occurring events as though one caused the other, without any concern for the causal link. For example, if you believe that crossing your fingers brought you good fortune, you have associated the act of finger-crossing with the subsequent welcome event and imputed a causal link between the two." In this sense, magical thinking is the source of many superstitions. Alcock notes that because of our neurobiological makeup we are prone to magical thinking and that therefore critical thinking is often at a disadvantage. Think of the post hoc fallacy and the gambler's fallacy. Think of trying to make sense of or give meaning to coincidences.

Zusne and Jones (1989: 13) define magical thinking as the belief that
(a) transfer of energy or information between physical systems may take place solely because of their similarity or contiguity in time and space, or (b) that one's thought, words, or actions can achieve specific physical effects in a manner not governed by the principles of ordinary transmission of energy or information.
Two of the more obvious examples of magical thinking are Jung's notion of synchronicity and Hahnemann's notion of homeopathy (Stevens). Other examples would be applied kinesiology, graphology (Beyerstein), palmistry, and psychokinesis.

Other sciences have led us away from superstition and magical thinking; parapsychology, on the other hand, tries to lead us into it. Dean Radin (1997), a foremost apologist for parapsychology, notes that “the concept that mind is primary over matter is deeply rooted in Eastern philosophy and ancient beliefs about magic.” However, instead of saying that it is now time to move forward and give up the magical thinking of childhood, he rebuffs “Western science” for rejecting such beliefs as “mere superstition.”
https://www.britannica.com/science/magical-thinking

Последно уредено:
D

Drexel

Гостин
Еве да се надоврзам со компјутерска аналогија, Кога пишувам ритуал јас го пишувам во склоп на законите на природата не надвор од нив и се играш со овие принципи претворајќи ги во формули, исто како кога пишуваш програма ја пишуваш во веќе постоечката скрипта на компјутерот служејќи се со симболите на компјутерот букви бројки знаци етц, кога го напишеш програмот/магичната формула и го стиснеш зеленото копче програмата компилира и ако се е во ред си направил некоја промена или движење во компјутерот, во овој свет тоа се преведува како ставање во движење настани кои ти си ги наумил, и кога коинциденциите почнат да ти се множат си велиш еј шо убаво има нешто тука :D некои не сакаат да се бафтаат со ова и тоа е океј а тие што сакаат ќе си тераат.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Што со користење на спиритуални суштества(не сум сигурен у терминов), мислам на демони/ангели/духови/светци/егрегори и сл. во остварување не некои цели?
На овој принцип функционираат оџи и бајачки кај нас наводно.
@Botko аналогијата е дека овие постојат во астрален а не во материјалниов свет и можат да влијаат некако преку контакт можеби со нас на тоа астрално ниво на настаниве тука.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Како се појма кармата у езотеријата?
Дарма би бил начин на живот with the flow што би рекол Профаундли, или wu wei. Додека карма е нешто спротивно....да си ја бараш бељата разговорно кажано.
Во мојот ум кармата се врзува и со ву веи, и тука е малку покомплексен и можеби апстрактен муабетот....дека задира во универзален морал како законитост во реалноста, осознавањето на тој морал, патерн, начин... може да го наречеш и гносис, се буди во тебе... во њуејџот нели e интуитивно знаење, па се врзува со јунговото колективно несвесно, матрица.... но генерално, лошата е инцирање на причинско-последичен след на настани кои се резултат на акција која не е во согласност со универзалниот морал - закон на реалноста, твојот внатрешен морален компас не е во синк со универзалниот... И тука се отвара врата за метафизика, синкроницитети, до крај на свет може да дебатираме кои се правилата, проблемот е и што некој ги напишал и рекол еве ги, ама џабе е ако ти внатре не си во синк со нив... ву веи нема да се деси.

Кај себе сум го приметил, кога акциите ми се неегоистични, кога тој ми е алгоритмот на акција реакција како импулс не мислење, интуитивно, ефортлес... секогаш имам слободно место на паркинг доста близу. :D

Ова е доста слично на одредено ниво и со ова последното од Ботко, разликата помеѓу мојот светоглед и езотеријата е што они имаат намери да влијаат, отаде и ритуалите, и како што вика Ботко ако се во синк со нивната природа, воља се дешава слично - ќе најдат паркинг полесно... но нив евидентно паркингот им е целта, кај мене е частење од "матрицата", паркингот не го ни мислам...

Во таоизмот, за да бидеш во флоу битно е да имаш вештина, многу интересно истиот концепт е и овде....

Кармата чистењето може да го постигнеш само ако се деси покајание, вистинска длабока реализација во себе дека си заебал, се извинуваш, ју хеф ту мејк тингс рајт.... и на крај ќе си простиш, но битно е да научиш зашто си заебал, од кај била таа компулсивност - и вградување во својот алгоритам да НЕ се пофтори, не како рон и ипса што мислат ќе тепам па у недела у црква прочка ќе ми дадат па у понеделник пак тепам.... Црквата е у тебе.

Оттука многу луѓе и без религија, без бог, без знаење за овие работи природно се во ву веи, компасот им е во синк... интуитивно живеат и се ОК.

Пијам јако кафе и пак влегофф у хипоманично пишување, се извинувам.

:coffee:

D

Drexel

Гостин
Во мојот ум кармата се врзува и со ву веи, и тука е малку покомплексен и можеби апстрактен муабетот....дека задира во универзален морал како законитост во реалноста, осознавањето на тој морал, патерн, начин... може да го наречеш и гносис, се буди во тебе... во њуејџот нели e интуитивно знаење, па се врзува со јунговото колективно несвесно, матрица.... но генерално, лошата е инцирање на причинско-последичен след на настани кои се резултат на акција која не е во согласност со универзалниот морал - закон на реалноста, твојот внатрешен морален компас не е во синк со универзалниот... И тука се отвара врата за метафизика, синкроницитети, до крај на свет може да дебатираме кои се правилата, проблемот е и што некој ги напишал и рекол еве ги, ама џабе е ако ти внатре не си во синк со нив... ву веи нема да се деси.

Кај себе сум го приметил, кога акциите ми се неегоистични, кога тој ми е алгоритмот на акција реакција како импулс не мислење, интуитивно, ефортлес... секогаш имам слободно место на паркинг доста близу. :D

Ова е доста слично на одредено ниво и со ова последното од Ботко, разликата помеѓу мојот светоглед и езотеријата е што они имаат намери да влијаат, отаде и ритуалите, и како што вика Ботко ако се во синк со нивната природа, воља се дешава слично - ќе најдат паркинг полесно... но нив евидентно паркингот им е целта, кај мене е частење од "матрицата", паркингот не го ни мислам...

Во таоизмот, за да бидеш во флоу битно е да имаш вештина, многу интересно истиот концепт е и овде....

Кармата чистењето може да го постигнеш само ако се деси покајание, вистинска длабока реализација во себе дека си заебал, се извинуваш, ју хеф ту мејк тингс рајт.... и на крај ќе си простиш, но битно е да научиш зашто си заебал, од кај била таа компулсивност - и вградување во својот алгоритам да НЕ се пофтори, не како рон и ипса што мислат ќе тепам па у недела у црква прочка ќе ми дадат па у понеделник пак тепам.... Црквата е у тебе.

Оттука многу луѓе и без религија, без бог, без знаење за овие работи природно се во ву веи, компасот им е во синк... интуитивно живеат и се ОК.

Пијам јако кафе и пак влегофф у хипоманично пишување, се извинувам.

:coffee:
Незнам за карма но за cause&effect, тука е работа да знаеш како да бидеш причина за последицата, Преведно магично во вертикална смисла ти си и ја почитуваш последицата од повисокото но самиот се ставаш во позиција да си причината на последицата врз нешто или некого, дали тука има некој само-регулирачки принцип на ферност не знам навистина, но знам дека при самото пишување на формули за магично дејствување, при нејзино составување, концизноста и специфичноста на зборови и симболи и повиканата енергија играат улога во тоа ти унапред да се обидеш да го предвидиш домино-ефектот преку, логично размислување или дивинација, што би паднал врз тебе ако го иницираш овој чин и да ги минимизираш последиците врз себе преку разно разни заштитни мерки кои или ги вметнуваш во формулата или самостојно ги правиш, додека се обидуваш да ја постигнеш целта. Не земајќи го овој чекор во предвид иако си ја постигнал целта може тешко да си наштетиш или изгориш, и ако ова е карма неможам специфично да кажам дали е или не е. Но сето оваа се само почетнички building-blocks како да се каже, нивната примена дали удира во некаква универзална моралност зависи од теологијата од која тоаѓаш најверојатно оти постоење на универзален морал незнам, но постоење на природен тек на универзум знам. Универзум и природа не дискриминираат кога ќе одлучат да те лупнат со метеор или гром, но тоа не значи дека не можеш да се обидеш метеорот да го уништиш со нуклеарка или да се заштитиш од струја со приземјување. Уф кога ќе почнам да мислам на работите вака мислите, идеите и структурите ми се кројат сами по себе во глава :LOL: Почитувај дека си последица од погорната причина и си ок i think :D

Последно уредено од модератор:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Незнам за карма но за cause&effect, тука е работа да знаеш како да бидеш причина за последицата, Преведно магично во вертикална смисла ти си и ја почитуваш последицата од повисокото но самиот се ставаш во позиција да си причината на последицата врз нешто или некого, дали тука има некој само-регулирачки принцип на ферност не знам навистина, но знам дека при самото пишување на формули за магично дејствување, при нејзино составување, концизноста и специфичноста на зборови и симболи и повиканата енергија играат улога во тоа ти унапред да се обидеш да го предвидиш домино-ефектот што би паднал врз тебе ако го иницираш овој чин и да ги минимизираш последиците врз себе преку разно разни заштитни мерки, додека се обидуваш да ја постигнеш целта. Не земајќи го овој чекор во предвид иако си ја постигнал целта може тешко да си наштетиш или изгориш, и ако ова е карма неможам специфично да кажам дали е или не е. Но сето оваа се само почетнички building-blocks како да се каже, нивната примена дали удира во некаква универзална моралност зависи од теологијата од која тоаѓаш најверојатно оти постоење на универзален морал незнам, но постоење на природен тек на универзум знам. Универзум и природа не дискриминираат кога ќе одлучат да те лупнат со метеор или гром, но тоа не значи дека не можеш да се обидеш метеорот да го уништиш со нуклеарка или да се заштитиш од струја со приземјување. Уф кога ќе почнам да мислам на работите вака мислите, идеите и структурите ми се кројат сами по себе во глава :LOL: Почитувај дека си последица од погорната причина и си ок i think :D
Е интересно за природата и метеорот... ко хоби ми е да си влегуем у вакви мисли за причина и последица, и со контемплацијава доаѓам до заклучок ( кој ми одговара ) дека еволуцијата на свеста е токму со оваа причина, слободната воља е моќ да интервенираш, манипулираш... па сега ние имаме моќ да го разнесеме метеорот.... и со тоа се грижиме за рајската градина... земјата.

Го гледам како механизам кој стартнал и сега се одигрува во рамките на правилата, законите.... сите закони не мислам дека сме доволно интелигентни да ги осознаеме дека мислам оти се метафизички, но не мислам и дека вие со магиката можете метеорот да го преусмерите. :D

D

Drexel

Гостин
Е интересно за природата и метеорот... ко хоби ми е да си влегуем у вакви мисли за причина и последица, и со контемплацијава доаѓам до заклучок ( кој ми одговара ) дека еволуцијата на свеста е токму со оваа причина, слободната воља е моќ да интервенираш, манипулираш... па сега ние имаме моќ да го разнесеме метеорот.... и со тоа се грижиме за рајската градина... земјата.

Го гледам како механизам кој стартнал и сега се одигрува во рамките на правилата, законите.... сите закони не мислам дека сме доволно интелигентни да ги осознаеме дека мислам оти се метафизички, но не мислам и дека вие со магиката можете метеорот да го преусмерите. :D
Е незнаеш каков ефект би имало ако секој до еден на светов бил магичар и ја стави волјата во една централна мисла против метеорот :D Сами по себе немаме кој знае какви резерви за какви чуда, но заедно..Дури и ако не е магично, самиот начин на размислување друг ќе го потпали нешто пострашно од нуклеарка да создаде против метеорот! Волјата е клучот, јас сега тропам од една страна на дрвото а какви идеи другата страна ми шепка се страшни :D но middle pillar-от си дејствува.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Е незнаеш каков ефект би имало ако секој до еден на светов бил магичар и ја стави волјата во една централна мисла против метеорот :D Сами по себе немаме кој знае какви резерви за какви чуда, но заедно..Дури и ако не е магично, самиот начин на размислување друг ќе го потпали нешто пострашно од нуклеарка да создаде против метеорот! Волјата е клучот, јас сега тропам од една страна на дрвото а какви идеи другата страна ми шепка се страшни :D но middle pillar-от си дејствува.
Е ја овде повлекувам линија дека влегува целава работа во рекла казала... тука ми се пали научниот ум кој вика - дај докази.
Пошто секој скоро го доживува на микро ниво... некој го приметува некој не... па отвара врата сега некој да ти филува нешто за некакво макро ниво..

Има обиди и експериментално нели да утврдат влијание на групна медитација врз намалување на стапка на убиства пример.... убава пријатна енергија праќаат у етерот и влијае на сите... па имаше некоја формула колку души треба за да се дојде до врлд пис!

Али скепсата ми е макс уклучена за тоа, ќе поверувам кога хард кор атеист ко Ботко ќе биде дел од истражувачите и он ќе пријави ДА, делува. :D

За сега гледам дека повеќето сакаат сублиминално да влијаат за да прцаат. :P

И се прашувам колку е менталист работава... ја имам сублиминални финти, ги гледам у цицки и им активирам нагон за парење... од забава.. па си одам кај златцето. :D

D

Drexel

Гостин
Е ја овде повлекувам линија дека влегува целава работа во рекла казала... тука ми се пали научниот ум кој вика - дај докази.
Пошто секој скоро го доживува на микро ниво... некој го приметува некој не... па отвара врата сега некој да ти филува нешто за некакво макро ниво..

Има обиди и експериментално нели да утврдат влијание на групна медитација врз намалување на стапка на убиства пример.... убава пријатна енергија праќаат у етерот и влијае на сите... па имаше некоја формула колку души треба за да се дојде до врлд пис!

Али скепсата ми е макс уклучена за тоа, ќе поверувам кога хард кор атеист ко Ботко ќе биде дел од истражувачите и он ќе пријави ДА, делува. :D

За сега гледам дека повеќето сакаат сублиминално да влијаат за да прцаат. :P

И се прашувам колку е менталист работава... ја имам сублиминални финти, ги гледам у цицки и им активирам нагон за парење... од забава.. па си одам кај златцето. :D
Хепта кога ќе ги даде тајните учења се ќе биде јасно но тешко тоа :D Јас целосно знам оти тоа што тропам неможе да се верифицира, но убаво е да мислиш отколку да роваш за баналии во религија.

Последно уредено од модератор:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Хепта кога ќе ги даде тајните учења се ќе биде јасно но тешко тоа :D Јас целосно знам оти тоа што тропам неможе да се верифицира, но убаво е да мислиш отколку да роваш за баналии во религија.
Хепта достојно го носи на рамења бремето да биде чувар на знаењето, вистински темплар... да сум на негово место би ќутел да не се ни дознае дека го чувам..... а на форум и у комшилук би праел само мониторинг дал некој шо не смее дознал.

И у моменти на досада ќе добијам нагон да се поиграм со гладните... и би се избацил со изјава... хе хе ја го знам еликсироооот на на наааа нааа.... и нек се нервират деците. :D

Бај д веј у религија најголем број не се понашаат согласно религијата.... судат!

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Хепта достојно го носи на рамења бремето да биде чувар на знаењето, вистински темплар... да сум на негово место би ќутел да не се ни дознае дека го чувам..... а на форум и у комшилук би праел само мониторинг дал некој шо не смее дознал.

И у моменти на досада ќе добијам нагон да се поиграм со гладните... и би се избацил со изјава... хе хе ја го знам еликсироооот на на наааа нааа.... и нек се нервират деците. :D

Бај д веј у религија најголем број не се понашаат согласно религијата.... судат!
Имаше еден период порано, Тапетарот и Хепта се расправаа и вториов тресеше глупости со истиов еготрип. Во даден момент, Хепта понесен од еготрипот му вика на Тапетарот: Млад и зелен си уше, коа ќе бидеш постар ќе сфатиш... хехе
А Хепта триес години. Тапетарот универзитетски професор со 50+ год. (или колку и да имаше тогаш). :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Треба да се прави разлика помеѓу магија и магика. Има една изрека, мислам дека имаше суфи потекло, но не сум сигурен, гласи: Моќта да помераш планини, доаѓа заедно со сознанието зошто се воопшто таму. Ако некому вистинската волја по некоја случајност има врска со метеорот, тогаш можеби и ќе може да го сопре, сите останати случаи, се работи за желба а не за Волја.
Универзумот не е играчка наменета за забава на луѓето, луѓето се негова екстензија, што значи дека за да може да ги менуваш физичките закони, треба истите да и подлежат на твојата вистинска волја.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Треба да се прави разлика помеѓу магија и магика. Има една изрека, мислам дека имаше суфи потекло, но не сум сигурен, гласи: Моќта да помераш планини, доаѓа заедно со сознанието зошто се воопшто таму. Ако некому вистинската волја по некоја случајност има врска со метеорот, тогаш можеби и ќе може да го сопре, сите останати случаи, се работи за желба а не за Волја.
Универзумот не е играчка наменета за забава на луѓето, луѓето се негова екстензија, што значи дека за да може да ги менуваш физичките закони, треба истите да и подлежат на твојата вистинска волја.
Како знаете дека нешто е мотивирано од вистинската воља а не себична потреба.... најголем број луѓе се несвесни за својата примордијална себичност... ?

Kajgana Shop

На врв Bottom