TheTrooper
Психијатриски случај
- Член од
- 27 април 2009
- Мислења
- 6.833
- Поени од реакции
- 6.392

Податотека:Solun-Voden dialect speech - Cakoni.ogg — Википедија

Еве го, чист јазик на Конески.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Моите роднини кои денес живеат во Воденско велат вас од Скопје слабо ве разбираме, а тие од Софија кога ќе дојдат се разбираме.![]()
Така е, ние сме предавниците ја мразиме Македонија и македонците, плукаме по се македонско, душевна храна ни е да ги правиме бугари и што све не.Види другар, јасни можат да му бидат работите само на некој кој што сака да му се разјасни, тој што не сака да му стане јасно ако сакаш утепај се пак нема да му биде јасно.
Таму во Воденско го немаше Блаже Конески да им го 'подзачисти' јазикот и затоа луѓето таму имаат проблеми да разберат некој од Скопје.
Еве еден пример:
Темниот глас или тврдиот знак не е карактеристично само за солунските дијалекти туку и за некои македонски а сепак е избришан. Спореди "Т'га за југ" напишана од Константин Миладинов на неговиот струшки дијалект. Дури кога го читам Цепенков се збунувам понекогаш бидејќи во неговиот дијалект има доста слични зборови со солунскиот, на пример аресе/допаѓа и др. и се прашувам како до таа мера го 'подзачистиле' македонскиот литературен јазик да од толку зборови домашни како "аресе" или "бендисва" тие го нашле баш зборот "допаѓа" иако не сум го сретнал во пишувањата на домашните автори од 19-ти век.
Да не се правиме на мутави, Заев можеби не им се допаѓа на мнозинството од домашните патриоти но кога вели дека Југославија и Југословенските комунисти направија се што е можно да не оддалечат вештачки што повеќе од Бугарија е апсолутно во право. И можеби јас сум 'предавник' во нивните глави само и само затоа што не велам на белото црно и обратно и поради самокритичноста која е важен елемент на едно созреано општество а која недостасува во македонското.
Само да дополнам дека тие од Скопје не би ги разбрале не само поради 'чистототата' на македонскиот литературен јазик туку и поради многуте србизми кои денешниве скопјани милуваат да ги користат.
Е сега се издаде дека си викпедизиран бугар и џабе шкрабаш по тастатурата низ темиве.Да се правам дека не го слушнав братуедот на баба ми (кој патем се кажува за македонец, не за бугарин
Поголемиот дел од македонската страна си се чувствуваат за македонци што е чудно? На 90% од македонскитe бугари или бугарофили најголемиот дел од роднините се декларираат само како македонци. А и самиот си пиша за роднините ти гркомани. E сега како тие грци, а ти блиска рода македонец?Овој Гавранов мислев океј човек е, а тоа испадна Чавка дека бил
Скопскиот и Воденскиот не биле слични и готово различни националности се во прашање. А бе Скопје и Куманово се на 40 километри оддалечени па разликата помеѓу двата дијалекта е огромна...
Какви комплекси има набиено Блаже со кодификацијата на јазикот мајко мила. Требало да му кажат на човекот дека ќе се љутат луѓево од говорните подрачја што ги изоставува при кодификацијата
Е сега се издаде дека си викпедизиран бугар и џабе шкрабаш по тастатурата низ темиве.
Како може човеков да се смета себе си за Македонец, а ти себе за македонски бугар иако сте блиска рода? Немало кој да го излаже на интернет пред 70+ години очигледно.
Секој аргумент буквално ти паѓа во вода после напишаново.
Иначе и баба ми е од Воденско. Кај неа поголем дел од фамилијата има пребегано в'Прилеп ебаго, а помал дел има останато. Овие братучедиве нејзини што останале сега се поголеми грчишта од грците. Во Солун преселни и глумат курац ипол кога имаа идено да ги посетат.
Покатиљ човек од србоман, бугарофил или гркоман нема.
Така е, ние сме предавниците ја мразиме Македонија и македонците, плукаме по се македонско, душевна храна ни е да ги правиме бугари и што све не.
Едноставно е, при очи слеп не можам да се правам.
Да кажам дека не е вистина што средновековните извори го кажуваат Климент бугарин по род или дека е прв епископ на бугарски јазик и дека служел и го христијанизирал првото бугарско царство кога во периодот кога дел од балканските словени го добиваат името бугарин? Тоа што е јасно како ден за цела светска историографија. Дека Климент бил ист како денешните бугари, не бил, но бугарите и те како имаат право да си го нарекуваат бугарски просветител.
За воденскиот дијалект изгледа треба да се правам дека е одма тука со на Блаже јазикот кога јасно како ден е дека говор од малтене георграфскиот центар на Македонија е ист со тие од Родопите и Егејска Тракија. Да се правам дека не го слушнав братуедот на баба ми (кој патем се кажува за македонец, не за бугарин) на кого му е интересно како полесно се разбира со гости од Софија отколку од Скопје и како му е тешко да ги разбере тие од Скопје. Ама ете изгледа си ги мразам необјасниво македонците, па одам по форуми си лажам.
Види другар, јасни можат да му бидат работите само на некој кој што сака да му се разјасни, тој што не сака да му стане јасно ако сакаш утепај се пак нема да му биде јасно.
Таму во Воденско го немаше Блаже Конески да им го 'подзачисти' јазикот и затоа луѓето таму имаат проблеми да разберат некој од Скопје.
Еве еден пример:
Темниот глас или тврдиот знак не е карактеристично само за солунските дијалекти туку и за некои македонски а сепак е избришан. Спореди "Т'га за југ" напишана од Константин Миладинов на неговиот струшки дијалект. Дури кога го читам Цепенков се збунувам понекогаш бидејќи во неговиот дијалект има доста слични зборови со солунскиот, на пример аресе/допаѓа и др. и се прашувам како до таа мера го 'подзачистиле' македонскиот литературен јазик да од толку зборови домашни како "аресе" или "бендисва" тие го нашле баш зборот "допаѓа" иако не сум го сретнал во пишувањата на домашните автори од 19-ти век.
Да не се правиме на мутави, Заев можеби не им се допаѓа на мнозинството од домашните патриоти но кога вели дека Југославија и Југословенските комунисти направија се што е можно да не оддалечат вештачки што повеќе од Бугарија е апсолутно во право. И можеби јас сум 'предавник' во нивните глави само и само затоа што не велам на белото црно и обратно и поради самокритичноста која е важен елемент на едно созреано општество а која недостасува во македонското.
Само да дополнам дека тие од Скопје не би ги разбрале не само поради 'чистототата' на македонскиот литературен јазик туку и поради многуте србизми кои денешниве скопјани милуваат да ги користат.
Оти си бегал од часови по Историја? Имаш ли слушнато за Бледски договор помеѓу Југославија и Бугарија? Отвори и види што предвидувал тој договор и поради чиј интерес истиот пропаднал.