Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
И што е решението според тебе?
Автоматски споено мислење:

Ако во колективната свест на човештвото било всадено дека е дел од природата а не нејзин господар и дека одговорноста значи причина и последица а не казна и награда, тешко дека побрзо би ја уништувал планетата.
Ти мешаш духовност и религија не јас, ставаш во ист кош метафори и абрахамски религии.
Одговоеност е одлика на возрасен човек.

Љубоффф и не хејтај толку. Се е како шо треба.

:coffee:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Одговоеност е одлика на возрасен човек.

Љубоффф и не хејтај толку. Се е како шо треба.

:coffee:
Е да, на возрасен човек е одлика, ама просечен верник не се однесува баш така. Господ за него е старател и доколку нешто оплеска, работата ќе се ,,поправи" со барање прошка и каење се до наредниот пат и се така во круг. Нема сенс за причинско последично делување, во потсвеста на верникот решението е награда после смртта а не добробит за околината, природата и иднината.

H

Hyperion VI

Гостин
@Botko Иначе Теодор Ројс бил инициран во све можно што постоело за негово време,
е...
авторските права(така да ги наречам) за Мемфис & Мицраим(Ирегуларна Масонерија)
ги зема од Џон Јаркер,Типац што максимално се посветил на масонерија и окултизам,а освен тоа (аналогија на денешно време) коцка,курви,шмрк,шмрк,па така едноставно му го дал чартерот на Ројс за пара :) ,(дека му требала).
Ројс од тоа и претходните редови,прави компилација и го создава "тогашното" О.Т.О.(меѓу другите редови кои ги создал,ама неуспешни :( )
Кроули е покасен играч и мислам дека @Хептаграм XI може понатаму да ме надополни ;)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Ова е стариот "христијанизиран" и псевдо-масонски ритуал во времето на Теодор Ројс (пред Кроули).

Барем за толку имам право да кажам дека ова не е иницијациски ритуал на денешното О.Т.О.,

во коешто имам дадено заклетви,секако...

барем кога се работи за иницијациски ритуали ;)
Можда иницијацискиот ритуал е сменет, не викам не. Можда и лозинките се сменети. Книгава е собрани писанија од Краули и Ројс. Некои од ствариве се задржани и некои од претставиве се практикуваат, така, у овој дух?
Сигурно денешните претстави не се постмодернистички сај фај, туку се у овој стил. Можда заклетвата е видоизменета, како и другите иницијациски ритуали, ама духот на праксите и благонаклонетоста кон Редот, наспроти останатите сфери од животот е „a must". Редот е пред семејството и све остало (ко што напомена и ти), можеби не со мач и не баш со тие зборови, ама истиот муабет.
Трансхуманизмот е само најновата технолошка понуда. Волт Дизни (криогенички смрзат у капсула) рачунал дека, једног лепог дана, технолошки ќе биде одмрзнат и ќе му се напраи физиолошки ремонт за да пичи у вечност. Чика Волт не се надал на АИ него на едикоеси технолошки изведено воскреснуење. Од феноменолошка перспектива, ни Т+ ни криогеничко заледуење не се суштински ништо поразлични од мумифицираните фараони. Древните Египтјани биле убермахери за мумификација, и тоа у третиот милениум пред Христа. Јебитачен ноухау и технологија за тоа време. А богами и за малце подугачко. Бесмртноста (и, следствено, деификацијата) отсекогаш се пробуеле со некаква технологија. Во контекст на деификација, дали и како ќе се фузионираме со АИ се епифеноменолошки техникалии. И пак во тој контекст, минатото не се брише, само се препишуе и се пакуе у нова амбалажа. Нормално, не сите амбалажи се фенси и џиџани. Некои се демоде или селски, некои се поинфлуенсерски.

Сагласен сум по сички вопроси. За мене, концептот на Бог којшто се секира за сите нас може да биде корисен, па чак и да е тотална измислица. Мене ми брка работа христијанскиот концепт. Ова е бајаги прежвакано, задњиот кој ова поштено го образлага е Џордан Питерсон. Волтер арно рекол: И да нема Бог, би било неопходно да го измислиме. У принцип, умно е да се открива мудрост и аир од секоја пракса. Кејс ин поинт: Џордан Питерсон. Неколку форумски пацери се тркаа кој поише да го испљука Јордана пошо он искача од калупот на неолибералниот хор папагали шо трујат по сите западни катедри по хуманистички дисциплини. Парчиња мудрост и корисни концепти и пракси ќе најдеш во сите учења што ги нареди. Черипикингот може да брка работа ако се фокусираш на доблесните парчиња, и баталуеш небулози и баења. Зимаш шо е корисно за тебе и ти помага да видиш и разбереш поише. Затоа, конструкти као правда, еднаквост, или етика (кои иначе у реалност не постојат никаде) се неопходни за да може елементарно да функционираме како цивилизација. Бог е некаков уберконструкт во кој се сублимирани овие и ред други неопходни идеализации. И секој вредносен систем иманентно содржи некаква (финитна) етичка делимитација. Чак и слободната воља (со извичници!!!!) има сајбија: љубаф! Не бива иначе.
И ја не го поштуем Питерсон за све. Многу од стварите што ги кажуе не му се тачни, туку резултат на праење каша попара од апофении, погрешни аналогии и идеолошка обоеност. Некои од стварите што ги кажуе му се тачни, други му се сумњиви јунговски толкувања и/или други бладања за кои нема поткрепа освен тоа дека у главата му изгледаат логични, настрана од неговата расправија со сџв и причините поради кои сџв го хејтаат. Он, како и Харари, според мене, е преценет и е помедиокритетен од хајпот што го добива. Денес има мн. боље фаци од нив што не се експонирани, но тоа е друг муабет и критиката кон Џордан ми е од друга перспектива.
За другово се слагаме.

H

Hyperion VI

Гостин
Можда иницијацискиот ритуал е сменет, не викам не. Можда и лозинките се сменети. Книгава е собрани писанија од Краули и Ројс.
Еве да умрам,ако е така,но во суштина денешното О.Т.О. има дијаметрално спротивен ритуал.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Еве да умрам,ако е така,но во суштина денешното О.Т.О. има дијаметрално спротивен ритуал.
Не умирај, живти мене, рано ти е. Можда, не би знаел. Можда и ти си пристрасен, можда си искрен. Пошо е Таен Ред, како би знаел?

Но ти, претходно напомена дека се надеваш оти шефот нема да му скрати контакт на Хепта со семејството и го праша Ипси дали ти се закануе. Што ти значеше тоa?
Верувам,само ми е криво за Хепта оти е добар човек,а индоктриниран од списите и раководството.

Се надевам дека нема да отиде до тој степен да почне да раскинува роднински и пријателски врски,заради наредба од Шефот ;)
Да не се плашиш да кажеш нешто?

H

Hyperion VI

Гостин
Не умирај, живти мене, рано ти е. Можда, не би знаел. Можда и ти си пристрасен, можда си искрен. Пошо е Таен Ред, како би знаел?

Но ти, претходно напомена дека се надеваш оти шефот нема да му скрати контакт на Хепта со семејството и го праша Ипси дали ти се закануе. Што ти значеше тоa?

Да не се плашиш да кажеш нешто?
Не се плашам од никој и од ништо,само си ги почитувам заклетвите(ради свој принцип),
мислам дека доволно кажав и со тоа дека тој ритуал што си го нашол е застарен,веќе не се користи.
Сепак О.Т.О. не е Скиентологија :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не се плашам од никој и од ништо,само си ги почитувам заклетвите(ради свој принцип),
мислам дека доволно кажав и со тоа дека тој ритуал што си го нашол е застарен,веќе не се користи.
Сепак О.Т.О. не е Скиентологија :)
Ама точно е тоа дека Шефот наредуе раскинуење на роднински и пријателски врски. Зошто наредуе такви ствари?
Доколку навистина сметаш (според твоите принципи) дека тоа е лошо, не глеам зошто не би кажал и повеќе освен некоја форма на страв.
Шефови што наредуваат раскинуење пријателски и семејни врски се заебани шефови у култови. Криењето на сето тоа не помага етички.
О.Т.О. не е ни првиот нит задњиот култ што го праи тоа. На многу бивши членови на култови им треба време да се депрограмираат од индоктринацијата у култот и те разбирам. Ама има начини као да се справиш со тоа.

H

Hyperion VI

Гостин
Ама точно е тоа дека Шефот наредуе раскинуење на роднински и пријателски врски. Зошто наредуе такви ствари?
Доколку навистина сметаш (според твоите принципи) дека тоа е лошо, не глеам зошто не би кажал и повеќе освен некоја форма на страв.
Шефови што наредуваат раскинуење пријателски и семејни врски се заебани шефови у култови. Криењето на сето тоа не помага етички.
О.Т.О. не е ни првиот нит задњиот култ што го праи тоа. На многу бивши членови на култови им треба време да се депрограмираат од индоктринацијата у култот и те разбирам. Ама има начини као да се справиш со тоа.
Јас само ја критикувам администрацијата и раководството,
не гледам причина да навлегувам во
тајните иницијациски практики и да ги обелоденувам.
Секако членовите си имаат влијание од Мајсторите на локални тела и од Калифот(тука не се мешам).
Ама секој си е доволно паметен и си знае.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ОТО никаде и никогаш не се мешало во роднински или било какви други врски од приватниот живот на иницијантот, најодговорно го тврдам ова. Осум години сум член, имам степен P.I. и тврдам дека тоа не е точно.
Дали некој на своја рака од улога на авторитет направил такво нешто незнам, но тоа е веќе злоупотреба на позицијата. Тоа е исто како да кажеш дека главна улога на ватикан е злоупотреба и силување на деца....

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Јас само ја критикувам администрацијата и раководството,
не гледам причина да навлегувам во
тајните иницијациски практики и да ги обелоденувам.
Секако членовите си имаат влијание од Мајсторите на локални тела и од Калифот(тука не се мешам).
Ама секој си е доволно паметен и си знае.
Ако добро те разбирам, тоа не е полиса специфицирана во учењата (иако сум скептичен за ова и не веруем дека суштински се разликуваат од тоа што сум го зборуел со некои бивши членови и од тоа што сум го читал), туку самоволие на локалната администрација.
И да е така, многу култови не се држат до „списите", и де факто, у пракса, после некое време почнуваат да праат вакви срања, односно да се мешаат у приватниот живот на членовите. О.Т.О. не веруем дека е исклучок.
Ти нит у Скиентологија кога ќе влезеш, кога ќе видиш што зборуел Хабард, нема да најдеш такви срања. И у теорија може да искочиш кога сакаш, де јуре. Ја кога искочив, не го дрвеа многу. Ама колку поише навлагаш, толку потешко е у пракса. Социјално те условуваат, знаеш и самиот, да не ти објаснуем.

H

Hyperion VI

Гостин
Ако добро те разбирам, тоа не е полиса специфицирана во учењата (иако сум скептичен за ова и не веруем дека суштински се разликуваат од тоа што сум го зборуел со некои бивши членови и од тоа што сум го читал), туку самоволие на локалната администрација.
И да е така, многу култови не се држат до „списите", и де факто, у пракса, после некое време почнуваат да праат вакви срања, односно да се мешаат у приватниот живот на членовите. О.Т.О. не веруем дека е исклучок.
Ти нит у Скиентологија кога ќе влезеш, кога ќе видиш што зборуел Хабард, нема да најдеш такви срања. И у теорија може да искочиш кога сакаш, де јуре. Ја кога искочив, не го дрвеа многу. Ама колку поише навлагаш, толку потешко е у пракса. Социјално те условуваат, знаеш и самиот, да не ти објаснуем.
Па добро си ме разбрал,денешново О.Т.О. е автократска "игротека" на наркотичари и "понизници",
ама од кај да знам утре,ако пропадне не дај Боже,можда на мене ќе падне
товарот да ја "компилирам",а како што ти напомнав,ова се многу стари учења едноставно не можат така да се достават јавно.
Ради тоа ми е заветот на чување,
што ќе си го пазам до смрт.
Или ако дотичната организација се конттаминира максимално,па пропадне(а ќе...) тука ќе настапам со стекнатото знаење.
Автоматски споено мислење:

@Ipsissimus ти си Понизник не се смеј ;)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom