Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Колку го имате искусено ова...

The higher meaning of Gnosis is knowledge from experience, especially experience of divinity or that which is beyond the five senses. The word Gnosis does not refer to knowledge that we are told or believe in.

И колку е ова контрадикторно со барање на вистината во книгите?
Гносисот не би требало ниту да се вербализира, а уште помалку емпириски да се потврди. Поентата на сите теуршки и други гностички (на почетокот) пракси, (како и сега), е добивање на знаење со daimonismos, allosiosis, kinesis, entheos, enthousiasmos, theiasmos, apoplexia, ekpexis и ред други свесни состојби (кои се платонски позајмници за квалитативно различни типови на „осознавање) кои ги добиваш вршејќи пракси и ритуали, со цел, разни ентитети отаде материјалниот свет да дојдат, да ти помогнат да се елевејтнеш и твојата Светлина да кидне од светов, преку пост и непоштуење на материјалното (ова е расправано у Халдејските пророштва, Херметика итн.).

@Drexel
Гносисот, у теорија, треба да биде ист без разлика на времето, пошо го добиваш отаде световното (од Акаша, од Патерналниот Принцип и/или неговите еманации според теурзите, од Етерот, од колективното несвесно итн. итн.). Тоа што ги праи контрадикторни е дека зборуваат за „антички знаења“ за разлика од „денешните знаења“, но сепак Гносисот е секогаш ист. Зошто мислиш дека се контрадикторни самите на себе? Дали си помислил дека тоа е така пошо ни самите не се конзистентни на тоа што го кажуваат пошо тресат глупости? Веројатно.

Другото објаснување е дека они не зборуваат за „Гносисот“ и неговиот квалитет кој е ист, туку за античките „пристапи“ кои како МЕТОДИ ќе те однесат побрзо до гносисот, отколку модерниот пристап на тоа како треба да стигнеш до Гносисот (според нив, модерните пристапи кон „знаењето“ кое не е синоним со „гносисот“, не оддалечуваат од гностичкото спознавање, а античките се правилните). Ти не знаеш што значи „гносис“. Старите учења, наспроти новите (според нив), не проповедаат „знаења“ во контекст на „гносис“, туку тие учења што они ги глорифицираат, се поврзани со начини на кои стигаш до гносисот.

D

Drexel

Гостин
Колку го имате искусено ова...

The higher meaning of Gnosis is knowledge from experience, especially experience of divinity or that which is beyond the five senses. The word Gnosis does not refer to knowledge that we are told or believe in.

И колку е ова контрадикторно со барање на вистината во книгите?
Не многу не многу, но под-адекватно би рекол сепак самиот не можам да се оценувам го немам тоа право. Ако бараш вистина книгите ќе те однесат далеку но треба и пракса да ставиш во toolbox-от, оној дел кој не им се допаѓа на сите ради разни причини делот кој става се во контекст:noze: Види сам за себе во каков контекст ќе ставиш се после нејзина примена, ако нешто пак не штима руши темели и почни од почеток.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Гносисот не би требало ниту да се вербализира, а уште помалку емпириски да се потврди. Поентата на сите теуршки и други гностички (на почетокот) пракси, (како и сега), е добивање на знаење со daimonismos, allosiosis, kinesis, entheos, enthousiasmos, theiasmos, apoplexia, ekpexis и ред други свесни состојби (кои се платонски позајмници за квалитативно различни типови на „осознавање) кои ги добиваш вршејќи пракси и ритуали, со цел, разни ентитети отаде материјалниот свет да дојдат, да ти помогнат да се елевејтнеш и твојата Светлина да кидне од светов, преку пост и непоштуење на материјалното (ова е расправано у Халдејските пророштва, Херметика итн.).

@Drexel
Гносисот, у теорија, треба да биде ист без разлика на времето, пошо го добиваш отаде световното (од Акаша, од Патерналниот Принцип и/или неговите еманации според теурзите, од Етерот, од колективното несвесно итн. итн.). Тоа што ги праи контрадикторни е дека зборуваат за „антички знаења“ за разлика од „денешните знаења“, но сепак Гносисот е секогаш ист. Зошто мислиш дека се контрадикторни самите на себе? Дали си помислил дека тоа е така пошо ни самите не се конзистентни на тоа што го кажуваат пошо тресат глупости? Веројатно.

Другото објаснување е дека они не зборуваат за „Гносисот“ и неговиот квалитет кој е ист, туку за античките „пристапи“ кои како МЕТОДИ ќе те однесат побрзо до гносисот, отколку модерниот пристап на тоа како треба да стигнеш до Гносисот (според нив, модерните пристапи кон „знаењето“ кое не е синоним со „гносисот“, не оддалечуваат од гностичкото спознавање, а античките се правилните). Ти не знаеш што значи „гносис“. Старите учења, наспроти новите (според нив), не проповедаат „знаења“ во контекст на „гносис“, туку тие учења што они ги глорифицираат, се поврзани со начини на кои стигаш до гносисот.
Но самото Гносис во најбазична форма не мора да е поврзано со гностицизмот како верување дека тука сме во затвор, Демиургот Јехова е негативецот.. целта е да се ослободиме ? ..... христијански мистици биле во состојбава, јогиа.... будистички монкови.... сите сепак ставиле свој спин.... интересно ми е од психолошка гледна точка зошто се бира да се верува во оваа верзија.. гностичката... затворот?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Но самото Гносис во најбазична форма не мора да е поврзано со гностицизмот како верување дека тука сме во затвор, Демиургот Јехова е негативецот.. целта е да се ослободиме ? ..... христијански мистици биле во состојбава, јогиа.... будистички монкови.... сите сепак ставиле свој спин.... интересно ми е од психолошка гледна точка зошто се бира да се верува во оваа верзија.. гностичката... затворот?
Практично, сите имаат различна верзија на „затворот“ у друга наративна форма. За будистите тоа е тркалото на животот од кое искачаш за да влезеш у Нирвана, за хиндуистите е мајата од која искачаш за да влезеш у мокша, па овој концепт се провлекува и у џаинизмот, разни мистични исламски школи, многу митови и религии, па и во западната езотерија на која дркаат многумина пошто е поврзана со западниот наратив.

Првото прашање што се провлекува е дали јоги, мистиците, будистичките монкови, гностиците, Хепта у својата соба за медитација, Симонида што е њу ејџ медиум и јога инструктор и калуѓерите од Света Гора се во истата свесна состојба кога добиваат „Гносис“. Тоа е прашање кое или никогаш нема да го одговориме пошто солипцистички сме затворени само во феноменологијата на својот Ум (Кантовски) или ќе го одговориме преку прокси, односно со невронаука. Ако ја поставиме премисата дека свесните стања се емергентен епифеномен на мозокот или дека тие се составени од истата монада со квазидуалност на ум/материја, тогаш ќе речеме дека промените на мозокот се аналогни на тие на Свеста. И има истражувања кои наоѓаат активација на истите регии кога луѓе имаат мистични искуства чантајќи у групи, додека сами се у длабока медитативна состојба и сл.
Од феноменолошка перспектива, ја лично мислам дека таквите искуства се доста битни и според нови сознанија; дури и во најригорозните психолошки правци како когнитивно-бихевиоралната психологија (третиот бран го вклучува и емотивниот пристап што е добро); мајндфулнес, „гностички“ состојби на свеста и ред други пракси што сеа ги поврзуваат и со стоицизмот у некоја мера, се доста значајни од хуманистички аспект, односно имаат егзистенцијална тежина и кажуваат повеќе за човекот. Ко што велат: (со кринџ Шекпсирова дикција и фацата на Горки) Човек, колку гордо звучи тоа... :D

Затворот, во контекст на твоето прашање, има симболична тежина. Секоја негативна социјална и психолошка состојба се сведува на затвор од кој сакаш да се ослободиш, кафез од кој сакаш да одлеташ и тежина која сакаш да ја симнеш. Рачунај, Евреите имале ненормално заебан живот у првите векови од нашата ера, падот на Ерусалим и тортурата што ја трепеле, не можела, а да не доведе до социјален феномен на егзистенцијално презирање на овој свет. Плотин, од друга страна, растен у угледно семејство, троа доста богат, не бил толкав песимист за затворот на овој свет и за Демиургот, па и поблизок до Платон околу позицијата за материјалното. Каков живот, таква филозофија. :D

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Практично, сите имаат различна верзија на „затворот“ у друга наративна форма. За будистите тоа е тркалото на животот од кое искачаш за да влезеш у Нирвана, за хиндуистите е мајата од која искачаш за да влезеш у мокша, па овој концепт се провлекува и у џаинизмот, разни мистични исламски школи, многу митови и религии, па и во западната езотерија на која дркаат многумина пошто е поврзана со западниот наратив.

Првото прашање што се провлекува е дали јоги, мистиците, будистичките монкови, гностиците, Хепта у својата соба за медитација, Симонида што е њу ејџ медиум и јога инструктор и калуѓерите од Света Гора се во истата свесна состојба кога добиваат „Гносис“. Тоа е прашање кое или никогаш нема да го одговориме пошто солипцистички сме затворени само во феноменологијата на својот Ум (Кантовски) или ќе го одговориме преку прокси, односно со невронаука. Ако ја поставиме премисата дека свесните стања се емергентен епифеномен на мозокот или дека тие се составени од истата монада со квазидуалност на ум/материја, тогаш ќе речеме дека промените на мозокот се аналогни на тие на Свеста. И има истражувања кои наоѓаат активација на истите регии кога луѓе имаат мистични искуства чантајќи у групи, додека сами се у длабока медитативна состојба и сл.
Од феноменолошка перспектива, ја лично мислам дека таквите искуства се доста битни и според нови сознанија; дури и во најригорозните психолошки правци како когнитивно-бихевиоралната психологија (третиот бран го вклучува и емотивниот пристап што е добро); мајндфулнес, „гностички“ состојби на свеста и ред други пракси што сеа ги поврзуваат и со стоицизмот у некоја мера, се доста значајни од хуманистички аспект, односно имаат егзистенцијална тежина и кажуваат повеќе за човекот. Ко што велат: (со кринџ Шекпсирова дикција и фацата на Горки) Човек, колку гордо звучи тоа... :D

Затворот, во контекст на твоето прашање, има симболична тежина. Секоја негативна социјална и психолошка состојба се сведува на затвор од кој сакаш да се ослободиш, кафез од кој сакаш да одлеташ и тежина која сакаш да ја симнеш. Рачунај, Евреите имале ненормално заебан живот у првите векови од нашата ера, падот на Ерусалим и тортурата што ја трепеле, не можела, а да не доведе до социјален феномен на егзистенцијално презирање на овој свет. Плотин, од друга страна, растен у угледно семејство, троа доста богат, не бил толкав песимист за затворот на овој свет и за Демиургот, па и поблизок до Платон околу позицијата за материјалното. Каков живот, таква филозофија. :D
Се слагам дека квалитативно може да се различни, но ако го сведеме на метафизичко, мистично искувство, пик... доста го живеат ова... и исто го опишуваат...

После ова Гносисот е повеќе - јасно ти е како треба а што не, се слагам дека е хуманистички аплифтинг, исто и стоицизмот како пракса мислам дека води токму до ова... различни пракси ист резултат... но фокусот е после на животот овде...не на маја, карма, пекол и рај.. ентитети од следните димензии... туку синк со постоењето овде...

Колку езотеријата помага во синкот со животот мене ме интересира... дали некој со праксите ова го доживува? А ако ова не е целта... тогаш што е?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Се слагам дека квалитативно може да се различни, но ако го сведеме на метафизичко, мистично искувство, пик... доста го живеат ова... и исто го опишуваат...

После ова Гносисот е повеќе - јасно ти е како треба а што не, се слагам дека е хуманистички аплифтинг, исто и стоицизмот како пракса мислам дека води токму до ова... различни пракси ист резултат... но фокусот е после на животот овде...не на маја, карма, пекол и рај.. ентитети од следните димензии... туку синк со постоењето овде...

Колку езотеријата помага во синкот со животот мене ме интересира... дали некој со праксите ова го доживува? А ако ова не е целта... тогаш што е?
Во сржта на многу од тие учења е справуење со животот овде. Не се сомневам дека на многумина им помагаат, исто како што не се сомневам дека на многумина не им помагаат (знам и такви примери), зависно од личносните карактеристики и животните искуства.

Но концептите за маја, карма, рај и пекол се поврзани со овој живот, како и со тоа понатаму. Кармата во метафизичка смисла треба да е саморегулирачки етички механизам на Универзумот, на пример. Смртта е еден од најсилните фактори зад теориите за задгробниот живот и менаџирањето на теророт поврзан со тоа. Задгробниот живот, според мене, е резултат на неможноста Свеста да „замисли" нешто без нејзиното постоење што резултирало со разни приказни за задгробниот живот. Вториот фактор е илузијата на контрола. Ако го праиш тоа и тоа, може да се спасиш и да не чувствуваш болка во овој и оној живот.

Езотеријата и општо религиите се многу интересни феномени, а и доста комплексни. Нажалост, темава не изобилува со продуктивни муабети со изложуење ставови, референци и аргументација која начнува нови теми. Или повеќето не знаат доволно или се пристрасни или ќе усерат све со некој его трип. Искрено, мило ми е што има по некој ко тебе, Хајперион, Берик (иако не се слагаме, со него иаме мн. зборувано за ова), па и Боди, што може да напраи лабав муабет или да начне друга перспектива што е интересна.
Сто пути боље ќе изглеаше муабетот, ако на пример, ја/ти или било кој изложи муабет или теза и контрааргументите ќе беа: „Тоа е/не е така ради тоа и тоа, овој таа година изложуе вакво и онакво учење итн. итн." наспроти бљувотините на фаци што си ја имаат присвоено ко своја или коментари што не даваат никаква продуктивност. Ради тоа ми се сере кога треба да пишуем у темава.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
..... Ради тоа ми се сере кога треба да пишуем у темава.
Алхемичар на ова би ти кажал.... Одлично Ботко, кога ќе имаш запек дојди овде и трансмутирај ја твојта емоција за темава во подобро празнење... во нешто корисно... во злато! :D

D

Drexel

Гостин
Алхемичар на ова би ти кажал.... Одлично Ботко, кога ќе имаш запек дојди овде и трансмутирај ја твојта емоција за темава во подобро празнење... во нешто корисно... во злато! :D
Пази околу златни трансмутсции,зависно методот или ќе добиеш злато или fools gold :D

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Ако ја трасмутирам емоцијата, ќе посерам цијанид.

D

Drexel

Гостин
наспроти бљувотините на фаци што си ја имаат присвоено ко своја или коментари што не даваат никаква продуктивност. Ради тоа ми се сере кога треба да пишуем у темава.
Од кај ти е оваа идеја дека некој ја има присвоено темата или коментира без продуктивност? Да нема продуктивност за мене кога станува збор за практичните делови што мене ме интересираат а за други изгледаат како лудило, но е исто од природа кога некој во Ислам ќе праша како да се моли 5 пати на ден во соодветна тема. Пример јас нема на кое друго место да прашам: Еј брат какво искуство имаше со евокација на Паимон и што ти рече, Дали имаше некакви маркери во астралниот свет по одењето таму? Како да ги применам овие принципи за да направам талисман, Кои визуализации да користам при регулација на состојби на умот и влегување во транс стејт, Зошто ги вадиш самогласките при создавање на сигил? Како да концепирам што е Аин што аин соф а што аин соф аур па кетер, Па како потоа да го перцепирам клифотот? Па што со сефер јетзирах па активни и пасивни пентаграми..Овие се прашања за кои јас сум тука и за кои пишувам, не во Христијанство, не во Ислам, не во Атеизам туку во Езотерија оти нема друга тема за мене кај да прашам. Во поглед на ова тогаш да темава навистина е сиромашна со информации, и јас мора да се справувам со “бљувотини” (се извинувам за користење на изразот) кои не се продуктивни од моја гледна точка и се лепат за банални работи измешани со омраза и лош сарказам. Но не сум целосно наивен знам дека шансите за кои се надевам се екстремно мали но ете некогаш наивно ќе прашам нешто надевајќи се на нешто. Знам дека е форум и тука си го исполнуваме слободното време во генерична атмосфера за темата но од почеток немав никакви сериозни очекувања и не кењам врз луѓе со злобна намера и деградација или се обидувам да контрирам до мртва точка на другиот религиозен или не, “аха да готов е чаос адиос се ти пропадна џабе ти е замлатотино” па после сите глупи никој не ме ферма. Дискусија на интернет иако се обидуваме да има суштина не може да биде суштинска само површинска особено за вакви обемни теми и не добиваме се што сакаме. Јас сум тука за други причини, другиот за други = без вреѓање.

Последно уредено од модератор:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Од кај ти е оваа идеја дека некој ја има присвоено темата или коментира без продуктивност? Да нема продуктивност за мене кога станува збор за практичните делови што мене ме интересираат а за други изгледаат како лудило, но е исто од природа кога некој во Ислам ќе праша како да се моли 5 пати на ден во соодветна тема. Пример јас нема на кое друго место да прашам: Еј брат какво искуство имаше со евокација на Паимон и што ти рече, Дали имаше некакви маркери во астралниот свет по одењето таму? Како да ги применам овие принципи за да направам талисман, Кои визуализации да користам при регулација на состојби на умот и влегување во транс стејт, Зошто ги вадиш самогласките при создавање на сигил? Како да концепирам што е Аин што аин соф а што аин соф аур па кетер, Па како потоа да го перцепирам клифотот? Па што со сефер јетзирах..Овие се прашања за кои јас сум тука и за кои пишувам, не во Христијанство, не во Ислам, не во Атеизам туку во Езотерија оти нема друга тема за мене кај да прашам. Во поглед на ова тогаш да темава навистина е сиромашна со информации, и јас мора да се справувам со “бљувотини” (се извинувам за користење на изразот) кои не се продуктивни од моја гледна точка и се лепат за банални работи измешани со омраза и лош сарказам. Но не сум целосно наивен знам дека шансите за кои се надевам се екстремно мали но ете некогаш наивно ќе прашам нешто надевајќи се на нешто. Знам дека е форум и тука си го исполнуваме слободното време во генерична атмосфера за темата но од почеток немав никакви сериозни очекувања и не кењам вез луѓе со злобна намера и деградација или се обидувам да контрирам до мртва точка на другиот религиозен или не, “аха да готов е чаос адиос се ти пропадна џабе ти е замлатотино” па после сите глупи никој не ме ферма. Дискусија на интернет иако се обидуваме да има суштина не може да биде суштинска само површинска особено за вакви обемни теми и не добиваме се што сакаме. Јас сум тука за други причини, другиот за други = без вреѓање.
Парадоксално, токму мене навистина ме интересира што постигнуваш во состојбите, која е целта, зошто ритуал... и поради немањето муабет, држењето под велот на мистеријата ја почнувам со лошиот сарказам.... ко да мора ова сеуште у 21 век да е окултно... само за иницијатите...

Има прашања до Ислам, Христијанство, Атеисти теми кај шо ќе ти одговорат на прашање... овде не... земи книгата и цитат од Кроули...

И ти го правиш истото, не сакаш астралната проекција да ја опишеш, зошто правиш после талисман?

Да те исмевам нема, баш напротив мене ме интересира.

D

Drexel

Гостин
Парадоксално, токму мене навистина ме интересира што постигнуваш во состојбите, која е целта, зошто ритуал... и поради немањето муабет, држењето под велот на мистеријата ја почнувам со лошиот сарказам.... ко да мора ова сеуште у 21 век да е окултно... само за иницијатите...

Има прашања до Ислам, Христијанство, Атеисти теми кај шо ќе ти одговорат на прашање... овде не... земи книгата и цитат од Кроули...

И ти го правиш истото, не сакаш астралната проекција да ја опишеш, зошто правиш после талисман?

Да те исмевам нема, баш напротив мене ме интересира.
Во егзотерични религии секако прашањата полесно се одговараат тоа е и целта таму, во езотерија се..ај да не кажам комплексни, но по интимни и не секогаш најлесни и не секогаш секој гол сака да се соблече на интернет. Дискусија тука и дискусија на кафе или во дневна со некого е разлика како ден и ноќ. Што постигнувам со состојбите е намерата и потребата со кои и ги отпочнувам, а тие се многу, од осознавање за себе до контрола врз себе за да овозможиш контрола на се што е надвор од тебе. Но сума сумарум не е ништо поразлично од барање на одговори на прашања кои и други имаат од повисоко ниво само преку други методи, магикава сигилите пројекциите се само вештини корисни, трикови кои ги користиш за таа намена но не се целта самите по себе туку алатки.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
И што добиваш со сарказмот како твоја реакција заради „велот на мистеријата“? Навредуваш некој, вентил сопствен е тоа за да се издуваш? Што добиваш? Ништо... се е како што било и пред и после сарказмот твој...
Само негативен набој бесцелно шириш кој што со неколку клика исчезнува...

Како мислиш некој да ти опише астрална проекција и зошто би ти опишувал токму тебе некаква проекција? Како некој да ти објасни зошто кабала и дали функционира тоа...?
Ти треба надворешен извор да те убеди дека астрал е реалност, ритуалите имаат ефект?

По се изгледа не го разбирате системот на Кроули и постојано се навраќате на христијанскиот мистицизам кај кој се е „надворешен симбол“ дури и „Христос“, освен кај гностиците и нивните мистерии! (да, мистерии)

Како некој да ти објасни искуство од ритуали со едноставни зборови на форумов? Посебно на форумов барате да некој ви докаже, покаже или не знам што во врска со езотеријата и симолизмот на Кроули и другите...
Да пробам ќе ми кажеш... не се пробуваат такви ствари, нели?

И доста со оправдување како е лошо тоа што некој ви кажува книга да прочитате, посебно ако се од Кроули... тоа значи дека не се поставува некој за авторитет на темиве туку ве упатува каде подобро да се запознаете со стварите, и да најдете уште подобро...

И научете дека има разлика од историја на религии или денес истражувачи на херметичките науки од една страна и иницијацијата од друга страна. Ако не го разбирате тоа, не можам да помогнам.

Може слободно да исмевате, сарказам да удирате, тоа е ваше право - но да расправа некој на форум за сешто бидејќи вас ве интересира тоа, посебно кога соговорникот во старт има негативен став и лош сарказам и исмевање и за езотеријата и за луѓето кои се интересираат за тоа, не бидува. Фрустрации не лечиме тука...

Вие неколкумина тука, може да разговарате за што сакате, да тролате, да си потврдувате ставови едни со други, да дискутирате историја на учења, движења и тоа е тоа, ништо повеќе - но не барајте тоа и други да го прават... или да ги обвинувате со глупи претпоставки и судови.

П.С. Мистерии (тајни учења) имало, има и ќе има... можеби ќе прашате е зошто да има, но тоа е одговорено многупати на форумов... и тука и на многу теми поврани со Телема и Кроули... а ако не ви чини, можете вие слободно да се испукате со сарказам колку сакате, но тоа е тоа... :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
И што добиваш со сарказмот како твоја реакција заради „велот на мистеријата“? Навредуваш некој, вентил сопствен е тоа за да се издуваш? Што добиваш? Ништо... се е како што било и пред и после сарказмот твој...
Само негативен набој бесцелно шириш кој што со неколку клика исчезнува...

Како мислиш некој да ти опише астрална проекција и зошто би ти опишувал токму тебе некаква проекција? Како некој да ти објасни зошто кабала и дали функционира тоа...?
Ти треба надворешен извор да те убеди дека астрал е реалност, ритуалите имаат ефект?

По се изгледа не го разбирате системот на Кроули и постојано се навраќате на христијанскиот мистицизам кај кој се е „надворешен симбол“ дури и „Христос“, освен кај гностиците и нивните мистерии! (да, мистерии)

Како некој да ти објасни искуство од ритуали со едноставни зборови на форумов? Посебно на форумов барате да некој ви докаже, покаже или не знам што во врска со езотеријата и симолизмот на Кроули и другите...
Да пробам ќе ми кажеш... не се пробуваат такви ствари, нели?

И доста со оправдување како е лошо тоа што некој ви кажува книга да прочитате, посебно ако се од Кроули... тоа значи дека не се поставува некој за авторитет на темиве туку ве упатува каде подобро да се запознаете со стварите, и да најдете уште подобро...

И научете дека има разлика од историја на религии или денес истражувачи на херметичките науки од една страна и иницијацијата од друга страна. Ако не го разбирате тоа, не можам да помогнам.

Може слободно да исмевате, сарказам да удирате, тоа е ваше право - но да расправа некој на форум за сешто бидејќи вас ве интересира тоа, посебно кога соговорникот во старт има негативен став и лош сарказам и исмевање и за езотеријата и за луѓето кои се интересираат за тоа, не бидува. Фрустрации не лечиме тука...

Вие неколкумина тука, може да разговарате за што сакате, да тролате, да си потврдувате ставови едни со други, да дискутирате историја на учења, движења и тоа е тоа, ништо повеќе - но не барајте тоа и други да го прават... или да ги обвинувате со глупи претпоставки и судови.

П.С. Мистерии (тајни учења) имало, има и ќе има... можеби ќе прашате е зошто да има, но тоа е одговорено многупати на форумов... и тука и на многу теми поврани со Телема и Кроули... а ако не ви чини, можете вие слободно да се испукате со сарказам колку сакате, но тоа е тоа... :)
Хепта, имаш сосема погрешна претстава за сарказам, ја го коридтам за забава, и почитувам некој кога и мене ќе ми се избаци така... но за тоа е потребно човек прво да се зеза, што е лабавост во животот... и второ да знае да се зеза на своја сметка... што е мерило и до кај е со егоизмот.... да не се сваќа толку сериозно себе.

Ова е нешто што евидентно џабе ти го објаснувам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Ете, Хепта е крив, не разбира зошто 2-3ца постојано на теми за Кроули и езотерија освен сарказам и тролање, друго немаат :)
Можеби и сум крив... секој различно го перципира пишувањето тука...
Тајните учења многумина потикнале во минатото на омраза кон сето тоа... посебно ако не се чуствуваат повикани да бидат дел од нешто такво.

Не ја искривувај мојата мисла од претходно во врска со твоето оправдување „зошто сарказам“, бидејќи ти сам си објасни зошто сарказам... и тоа доаѓаш на теми за Кроули и езотерија и освен сарказам и исмевање, немаш друго што да понудиш...

Те прашав како да ти објасни некој астрал, кабала, ритуали(бидејќи ти очекуваш тоа некој да ти одговори на овие теми) и зошто е сето тоа и дали има ефект, ако треба да има некаков видлив ефект?
И зошто?

Kajgana Shop

На врв Bottom