Ti dali si procital sto napisal deckoto deka seuste se gree eve ti ( Сеуште го греам цел спрат 65m2, последниве 3 дена со max-fan и барана 22С навечер за да добивам малку повеќе топлина и во спалната. )
znaci ti sto podrazbiras pod ova ? znaci deka ne e siguren deka ako zaladi poveke deka ke moze toj prostor da go gree ili ti samo msiels kako so 300w da se zgrees. ubavo ti pisale pred nekoj post so 300 wati baras.
Ako negovata e 4 ka i vikas deka e pojaka od mojava zosto ne se gree tuku pisuva SEUSTE znaci klimava mu e slaba i nemoze da postigne da zagreva 65 kvadrata i negovata potrosuvacka e okolu 700 w a jas mu pisav deka mojava e 7kw i si krcka na 1000-1100w.i ti pak negovata klima ke si krckala so 500w go gledas negovoto video 700w trose alo gledas ili ,
Jas sum postrial sliki i od momentalna potrosuvacka i od temperatura vo dnevna soba i vo detskite, znaci jas sum zadovolen od ovaa potrosuvacka greenjeto ispaga eftino a cisto nema palenje drva cepenje kacuvanje cistenje burii i red drugi raboti
Вака сеа да се разбериме, пишав "сеуште" затоа што не планирам цела зима да греам (65м2) цел спрат од КУЌА (без изолација и со стара дрвена дограма со вградени ролетни во дограмата кои имаат по 1цм луфта од надвор навнатре покрај ролетната)
Овој период додека немавме многу ниски темепратури само сакав да го проверам капацитетот на климата затоа што ми е нова и ги имам сите потребни мерачи и сензори поставени на неа.
До вчера-некни, кога најниско падна -7 во утринските часови, климата си задоволуваше и во овие услови и најсеверната соба (спалната) утрото беше 18.5 степени. (Климата пуштена на макс фан и 22 степена).
Арно ама потрошната тој ден се искачи до 18kw..... што и не било многу судеќи по батката што 2-3 страни поназад се пофали дека грее само 20м2 со g-tech и дневно троши приближно толку....
Како и да е, мене ми е многу, воглавно затоа што реално немам потреба да го греам цел спрат пошто живеам сам на спратот па доволно ми е дневниот простор и салонот ~29m2.
Навечер сепак може да отворам врата кон спална а не ми е ни проблем да спијам во дневна.
Вчера вечер така и направив, затворив врата кон трпезарија и оставив врата кон спална.... климата на макс фан и 22С...
Утрово затвoрив врата и кон спална....остана за греење 29m2 простор и цел ден климата си крцка со 300-600w.
Потрошната денес еве до сега - 12.5kw
Вчера 18.3kw.
Епа 6kw иди 1/3 што не е мала разлика дали во месецот сметката ќе биде 2000 или 3000 нели?
https://streamable.com/a79z7k
Во периодите на евтина тарифа со тајмерот и кревам по некој степен да искористам ефтина струја исто и на вечер кога работи со макс фан и троши по 800w+
Дали некој знае кај да најдам нешто за дихтување на вратата од долната страна имам простор и влегува ладен воздух. Станува збор за дрвени врати од леснина ?
Имам такви видено и на надување, како душек од двете страни на вратата и си лизга по подот при отворање затворање.
Малце глупо изгледа... ама функционално.....
Ги имало по димензија за врата 80-90-100цм.
Само кај да бараш не знам.... ако си од Скопје пробај во Џамбо....или слични такви продавници...
Во Прилеп мислам во Пано маркет имало.