Посни јадења

• Креатор на темата Креатор на темата Torchyrus
  • Време на започнување Време на започнување
T

Torchyrus

Гостин
Денеска во разговор со другар, ми напомена дека ќе пости, а постот почнува од 28ми месецов.
Не го прашувам дали е верник, колкав верник е и слично бидејќи тоа е негова работа. Истото се работи и со темава, би сакал да се дискутира само од аспект на прехраната, за време на постите, а нормално и после тоа. Не мора да значи дека треба да се пости само тогаш.
Во темата "Што готвите во моментов" исто така се разви и дискусија за посен мајонез, може да продолжи тука, да беше Шумеча да виде колку оф топик имаме отидено таму, ќе и се крене косата : )))
Моите имаат правено многу одамна посен мајонез, ама ја не знам како оди тоа.
Омилено посно јадење ми е посна сарма.
Слободно споделувајте дали постите, како ви се допаѓа таа храна, кое ви е омилено посно јадење и слично.
На толку многу јадење месо изминатиов период, јас ќе се обидам да постам, па така од мене очекувајте посна храна периодот што следува.

Мислам дека нема потреба од фото, кој милува може да стави. Мада се сомневам дека ќе има повеќе од 20тина мислења на темава ... :/

Meне многу ми се интригантни "јадења без зејтин", нели последната недела пред Божиќ и Велигден ми се чини, без зејтин ја постеа. Инаку мајка ми за слава прави преубави плескавици од леблебија. Исто што постираше ти прееска во темана е убаво со фишфингери. :love: Инаку постам во петок, три дена за слава и пред Велигден и секако строгите пости. Сакам да фатам еден пост, ама пред Велигден ми се паѓа секогаш роденден, а за нова година не можам да постам. И супер е да се пости, да го исчистиме телото...

Си пробал да импровизираш со млеко од бадем или од што има друго?!
Кувар сум друже,сите млека ги имам на располагање,бадемово,соево,оризово,од овес,од хельда, не ми е исто.Ај млеко некако ок,можам и без него.Али јогурт,кефир,павлака,кисело млеко....неможам без нив.По 10 кг кисело млеко неделно јадам,сам си квасам
Автоматски споено мислење:

Ако има нешто подобро од манџа домат-пиперка, јас е...
Макало!

Кувар сум друже,сите млека ги имам на располагање,бадемово,соево,оризово,од овес,од хельда, не ми е исто.Ај млеко некако ок,можам и без него.Али јогурт,кефир,павлака,кисело млеко....неможам без нив.По 10 кг кисело млеко неделно јадам,сам си квасам
Автоматски споено мислење:

Макало!
Spomna potkvasuvanje na mleko...kazi KAKO e najdobro, da bide gusto, kako so noz da go seces...Dali treba so pavlaka!?

Spomna potkvasuvanje na mleko...kazi KAKO e najdobro, da bide gusto, kako so noz da go seces...Dali treba so pavlaka!?
Јас го потквасувам по старински,го зовривам,и го оставам да се олади до 51с⁰ ставам мајата,и го викам на ноќ у ќебе.
Мене водесто ми испаѓа,баш ко што го сакам.
А за да биде густо ко шо сакаш ти,треба со фермент Ренин да квасиш.

Јас го потквасувам по старински,го зовривам,и го оставам да се олади до 51с⁰ ставам мајата,и го викам на ноќ у ќебе.
Мене водесто ми испаѓа,баш ко што го сакам.
А за да биде густо ко шо сакаш ти,треба со фермент Ренин да квасиш.
Pavlaka!?

Денеска во разговор со другар, ми напомена дека ќе пости, а постот почнува од 28ми месецов.
Не го прашувам дали е верник, колкав верник е и слично бидејќи тоа е негова работа. Истото се работи и со темава, би сакал да се дискутира само од аспект на прехраната, за време на постите, а нормално и после тоа. Не мора да значи дека треба да се пости само тогаш.
Во темата "Што готвите во моментов" исто така се разви и дискусија за посен мајонез, може да продолжи тука, да беше Шумеча да виде колку оф топик имаме отидено таму, ќе и се крене косата : )))
Моите имаат правено многу одамна посен мајонез, ама ја не знам како оди тоа.
Омилено посно јадење ми е посна сарма.
Слободно споделувајте дали постите, како ви се допаѓа таа храна, кое ви е омилено посно јадење и слично.
На толку многу јадење месо изминатиов период, јас ќе се обидам да постам, па така од мене очекувајте посна храна периодот што следува.
Речиси целата веганска исхрана ти е посна, така да отвори рецепти за вегани и прави ги :)

+ 1 за посна сарма, ама со мали сармички, ова е мандатори за св. Никола :)

:oftopik::oftopik::oftopik::oftopik::oftopik::oftopik::oftopik: се извинувам @Torchyrus, али ај да ја опраиме госпожата :D
Taka mi kazaa, pavlaka da upotrebam za potkvasuvanje, no ne sum probala taka, tuku bas KAKO tebe, pa koga ke go zavitkam tendzerceto...mmm
Ќе си земеш кисело млеко или јогурт за квас (немој битолско), ќе го стоплиш млекото што планираш да го квасиш (не да врие, само колку да фати горе мрежа 70тина степени за да се пастеризира), остави го да излади до кај 40 степени и стави му го квасот (квасот промешај го пред да го ставаш) и после тоа или ќе го завиткаш со крпи за да се одржува температурата или загреј ја малку рерната (до кај 50тина степени) и затвори го внатре да стои 3-4 часови (ако е во рерната не ти треба да го виткаш со крпи, ќе му биде топло внатре ;) ).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom