Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Zdravo , Od nekade mora da se pocneМене ми е потребно сево ова и имам многу прашања за многу разни производи ме интересира процедура и цени
Да, има право. Дизни е трејдмарк.![]()
Oва се Најк патики, со Мики Маус.
Ако јас ги увезувам директно од централата на Најк, не од лево десно, дали наша царина има право да ми побара примерок од договорот помеѓу Дизни и Најк, со кој е регулирано користењето на Мики Маус кај производите на Најк?
Колку би била царина и данок да нарачам преку интернет апарат за физикална терапија?
Производот ќе е од Кина, и затоа прашав дали ќе е 5% или 18% ДДВ-то, исто и за царината поточно ми треба информација како би го царинеле, дали 5% или 15%, го гледав екселот ама искрено не се снајдов во која категорија да го ставам апаратот? Не знам дали е во медицински помагала или пак е во апарати за убавина или нешто трето, четврто...
Треба подетално да се информирам зашто 5%ддв и 5% царина е 10% плус, а 18% ддв и 15 % царина е веќе 33% плус, ако продктот со транспорт би бил 1200евра, 120 и 400 евра менува.
Најдобро сам да си види овде кај нас.Затоа прашај го продавачот, под кој тарифен код ќе го декларира за извоз.
Врз основа на тој код, ќе си бараш во табелата и ќе видиш.
Здраво дечки. Планирам да купам одредена производна линија. Најдов половна во Бугарија (вредност 9000€ ако е битно) и дечкото што ја продава не брка ништо околу транспорт, така да би требал јас да го организирам тоа.
Има ли некој искуство како би се извршил транспортот од бг до мк на прилично гломазна машинерија, значи тешко товарно возило ке биде потребно имено камион?
Колку би коштал ваков подвиг?
И дали ова би се царинело, и ако да, како иде таа работа?
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Најдобро сам да си види овде кај нас.
Не е обавезно извозникот да пише тарифен бр.
Dali moze da kupam kola nova od salon vo stranstvo?
Koi se davqckite? Dali tamu bez ddv ke ja zeam, a tuka go plakjam ili?