Декриминализација на марихуаната во Македонија

Дали е добар потег да се легализира рекреативното конзумирање на марихуаната?

• Да.

Гласови: 47 63,5%
  • Не.

Гласови: 17 23,0%
  • Можеби.

Гласови: 10 13,5%

• Вкупно гласачи
    74
Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Римскиот дел од илирија и словените козумирале алкохол, исто и цивилизациите на блиски исто, пред да дојде педофилот со првиот драфт на мајн кампф. Откако биле освоени, го знаеш рестото.
Страна поназад пиша дека заради алкохолот ние не сме сунетисани. Како тогаш имаме комшии кои се сунетисани и покрај тоа што конзумирале алкохол?

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.492
Поени од реакции
7.964
Не се работи ни за конзарвативни вс либерални вредности. Се работи за приоритети на едно општество. Дали ни е приоритет да ги заштитиме децата од зависности кои можат да ги коштаат многу во животот? Дали сакаме деца да гледаат кај што некој пуши трева или не сакаме? Дали сакаме да го отвориме патот до друг и дроги? Денер мара утре хероин така оди тоа.
Се гледа дека одмна не си бил млад, без навреда :) Толку многу се пуши кај младите, што е полесно да се бројат оние кои не пушат.Законот може само да им помогне да пушат нешто поквалитетно и проверено, за разлика од прсканиците што ги вртат денес.
За другото колку и да си прав, џабе е се кога имаш општество склоно кон самоуништување и барање брзи начини или скратени патчиња за се.Полесно и поинтересно е да пасува во парк отколку да си го потиш газот на тренинзи или да згрееш столче во читална (патем има доста и ученици што се редовни дегустатори ако веруваш).

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.476
Ако фејлнам како родител и детето ми стане пропалица, воопшто не би ми било гајле дали ќе е алкохоличар или наркоман. И вака и така ќе е пропалица.
Нема ти да фејлнеш, туку колку повеќе е детето изложено, толку поголеми се шансите да го испуштиш од раце. Ти можеш да направиш се по книга, и пак да не биде доволно, тука е проблемот.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Неточна е тезата дека дали е легализирано или нелегализирано дрогирањето ќе има ист број на конзументи. Докази има мал милион. Пример коцкарници. Колку коцкари има сега со мал милион казина, томболи, бинга, кладилници и што уште не и колку коцкари ќе имаше доколку беше забрането коцкањето со закон?
Легализирањето ќе биде жива катастрофа за младината и со минимален ефект на стандардот. Срам и арам да им не гнидите заевистички.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.644
Поени од реакции
31.526
Док,а боље ли е со лексилиуми и трамадоли да се пукаат?
,,,a koja e prichinata i zoshto da se mavaat i so takvi supstancii,,,
,,,celata borba na site shto se protiv legalizacija na marihuanata e da voopshto ne se ni pochnuva so psihodelichni supstancii,,,
,,,i vtoriot paradoks , kako toa zabraneta droga naednash e te lesna te vakva te takva ili nekoj/i nashol matematika da se zgolemi profitot i /bez malicioznost/ kontrolota vrz edna veke veshtachki sozdadena kategorija na lichnosti,,,
,,,chef i sam znaesh za zavisnost od chokoladi i kon shto toa vodi a ne pak od narkotichna supstancija,,,

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.888
Поени од реакции
23.484
Ова е фина теорија, се додека не станеш родител.

Апсолутно, да. Ако ми го ремети мирот таму каде што живеам, на дневна база, секако дека е валидна причина.

Ајде бе? Ти го реметел мирот миризбата од трева? Па и мене ми пречи миризбата на цигарите ама тоа не е причина за ја да му викнам полиција на комшијава до мене. Тие над мене се секој петок и сабота со гласна музика ама пак тоа не го гледам како причина да повикам полиција. Имав претходно еден комшија, кога ќе дадеше гол Арсенал мислиш ЛШ освоиле. Кршеше тањири, пее песни, ама пак...мене тоа не ми е причина за да имам конфронтација со него. На никаков начин не сум засегнат со тоа.
Сигурен сум дека на оваа чат-пат и замирисува, а овде пишува демек неможела она прозор да отвори. Класична тетка што нема ништо паметно да ти каже или направи. Пие кафе по цел ден, чека маж и да и зготви нешто и по цел ден на форум дреме. На таквите луѓе секогаш ќе им пречи нешто.

Луѓе, кога ќе се одлучите да живеете во стан, сфатете дека има некои работи кои не се добри за правење доколку сакате да има хармонија.
Ако имаш некој проблем, отиди, тропни му на врата пробај реши го проблемот на тој начин првин. Ако они не се доволно разбрани да те испочитуваат, тогаш веќе можеш да размислуваш на други работи.

• Ми се допаѓа
Reactions: ilz

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
,,,a koja e prichinata i zoshto da se mavaat i so takvi supstancii,,,
,,,celata borba na site shto se protiv legalizacija na marihuanata e da voopshto ne se ni pochnuva so psihodelichni supstancii,,,
,,,i vtoriot paradoks , kako toa zabraneta droga naednash e te lesna te vakva te takva ili nekoj/i nashol matematika da se zgolemi profitot i /bez malicioznost/ kontrolota vrz edna veke veshtachki sozdadena kategorija na lichnosti,,,
,,,chef i sam znaesh za zavisnost od chokoladi i kon shto toa vodi a ne pak od narkotichna supstancija,,,
Секојдневието е причината,док.
Секој трет пуши трева у Скопје,секој трет.А секој пети седи на лексилиум/димитрин.Порано,бамбус и трамадол беше најпопуларна комбинација.
Ма знам доги дека се е зависност,еве јас сум зависен од капки за нос,на основа на ксилометазолин,8 години ги користам,неможам да дишам без капки.
Кога веќе неможат да ја победат травата,барем нека ја стават у некоја законска рамка,отколку да се пуши секакво гомно

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.350
Поени од реакции
10.247
Ајде бе? Ти го реметел мирот миризбата од трева? Па и мене ми пречи миризбата на цигарите ама тоа не е причина за ја да му викнам полиција на комшијава до мене. Тие над мене се секој петок и сабота со гласна музика ама пак тоа не го гледам како причина да повикам полиција. Имав претходно еден комшија, кога ќе дадеше гол Арсенал мислиш ЛШ освоиле. Кршеше тањири, пее песни, ама пак...мене тоа не ми е причина за да имам конфронтација со него. На никаков начин не сум засегнат со тоа.
Сигурен сум дека на оваа чат-пат и замирисува, а овде пишува демек неможела она прозор да отвори. Класична тетка што нема ништо паметно да ти каже или направи. Пие кафе по цел ден, чека маж и да и зготви нешто и по цел ден на форум дреме. На таквите луѓе секогаш ќе им пречи нешто.

Луѓе, кога ќе се одлучите да живеете во стан, сфатете дека има некои работи кои не се добри за правење доколку сакате да има хармонија.
Ако имаш некој проблем, отиди, тропни му на врата пробај реши го проблемот на тој начин првин. Ако они не се доволно разбрани да те испочитуваат, тогаш веќе можеш да размислуваш на други работи.
Dali ti si cul za zakoni, pravo!?
Demek ako zivees vo zgrada mozes da tropas, treses, urlas, sto sakas da pravis!!
Ima propisi, no vo ovaa mocana drzava nisto ne se pocituva....ako viknam policija za zurka vo stanot nad mene, potoa bel den ne gledam...ke ti tropaat cela nok otkako ke si otide policijata Ili gomna na balkon ke ti frlaat.

Peed eden mesec bea sobrani mlada grupa na devojcinja, maski...otkako se naduvaa, izdrogirana, ispijanija, pocnaa da letaat prazni flasi od prozor, da povrakaat, da se seksaat vo hodnik....sramota ogromna...pa toa li treba da gledaat malite deca, taka li ke se vospituvaat...KAKO odobruvas neprimerno odnesuvanje!?
Marihuana, cigari, alkohol, tableti, se treba da e pod ogromna kontrola.....
Da se vratam za taa vecer...povikavme policija, tie tropaaa,zvonea, ovie vnatre ne Im otvorija....obija vrata policajcive..I bidna sto bidna....posle nekolku dena na site kolite ni bea izgrebani, gumite dupnati, retrovizori skrseni, liftovite iskrtani...

Strasno....tezok zivot ke imaat narednive generacija na roditeli...mnogu degenerici...
Da zivees vo strav deteto so kogo se druzis, kade odi, da se plasis za negova bezbednost deka nekoja budala ke go ubeduva deka marihuanata e zdrava, ke go relaksira, ke mu bide ubavo....Drzava vo koja nema fajde od policija...strasno!!!!

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.644
Поени од реакции
31.526
Секој трет пуши трева у Скопје,секој трет.А секој пети седи на лексилиум/димитрин.Порано,бамбус и трамадол беше најпопуларна комбинација.
Ма знам доги дека се е зависност,еве јас сум зависен од капки за нос,на основа на ксилометазолин,8 години ги користам,неможам да дишам без капки.
Кога веќе неможат да ја победат травата,барем нека ја стават у некоја законска рамка,отколку да се пуши секакво гомно
,,,i so benilot e isto i so operilot i so marihuanata , ili ti bilo voocheno deka i so kapkite za nos nema igrachka oti pochnuvash naesen a zavrshuvash na prolet , ili sam na svoja raka si prodolzhil da gi zimash , i vo dvata sluchaevi ti si toj shto si reshil da postapuvash taka,,,
,,,a okolu sekojdnevieti/opshtestvoto ako ti kaže ili promovira frlanje od karpa dali bi go storil toa,,,

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.476
Па и мене ми пречи миризбата на цигарите ама тоа не е причина за ја да му викнам полиција на комшијава до мене.
Секако дека не можеш, затоа што кај нас на пушењето се гледа како на природно право на поединецот, така да ќе ќутиш и ќе трпиш. Во поразвиени земји се оди на се повеќе рестрикции, кај нас се укина порестриктивен закон само затоа што на премиерот му се пуши. Сега не може човек со фамилијата да седне на ручек некаде затоа што ќе дојде некоја стока и ќе му чади преку некоја имагинарна линија, додека газдата на локалот веќе нашол заеднички јазик со инспекторите и мува не го лази.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.350
Поени од реакции
10.247
Zosto sekoj tret da pusi?
Samarot po faca, pa da gi vidime potoa.
Nas porano vo sredno skolo, samari ni mavaa profesorite ako te fatat u vece Ili vo dvor so cigara, a potoa doma go jades od tatkoti.
Raspustena generacija e sega.
Neka odi u Singapur da zapali cigara na balkon...eeh...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.888
Поени од реакции
23.484
Dali ti si cul za zakoni, pravo!?
Demek ako zivees vo zgrada mozes da tropas, treses, urlas, sto sakas da pravis!!
Ima propisi, no vo ovaa mocana drzava nisto ne se pocituva....ako viknam policija za zurka vo stanot nad mene, potoa bel den ne gledam...ke ti tropaat cela nok otkako ke si otide policijata Ili gomna na balkon ke ti frlaat.

Peed eden mesec bea sobrani mlada grupa na devojcinja, maski...otkako se naduvaa, izdrogirana, ispijanija, pocnaa da letaat prazni flasi od prozor, da povrakaat, da se seksaat vo hodnik....sramota ogromna...pa toa li treba da gledaat malite deca, taka li ke se vospituvaat...KAKO odobruvas neprimerno odnesuvanje!?
Marihuana, cigari, alkohol, tableti, se treba da e pod ogromna kontrola.....
Da se vratam za taa vecer...povikavme policija, tie tropaaa,zvonea, ovie vnatre ne Im otvorija....obija vrata policajcive..I bidna sto bidna....posle nekolku dena na site kolite ni bea izgrebani, gumite dupnati, retrovizori skrseni, liftovite iskrtani...

Strasno....tezok zivot ke imaat narednive generacija na roditeli...mnogu degenerici...
Da zivees vo strav deteto so kogo se druzis, kade odi, da se plasis za negova bezbednost deka nekoja budala ke go ubeduva deka marihuanata e zdrava, ke go relaksira, ke mu bide ubavo....Drzava vo koja nema fajde od policija...strasno!!!!
Ти изгледа како млада не ти давале од дома да излезеш па затоа сега си ко изгорена тука на форумов и не можеш да се контролираш па тресеш глупости.
Млади луѓе, што да прават ако не секс, дрога, алкохол? Ако не да везат гоблени со баба им?
А и ми спомнуваш сексање во ходник, па уште срамота голема лелелејјјјј. Срамота е се што изнапиша жена како тебе во 8000+ коментари, а не млади што решиле да уживаат малце во своите години.

Kajgana Shop

На врв Bottom