Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Oнлајн е веќе еден месец, маски се обавезни на улица исто толку, кафани не работаат исто така.
Веќе се немаат идеи за нови мерки, тоа е проблемот, се што можеа да забранат е забрането. Дури апсурдот да е поголем е на пример е забрането шетање со други луѓе иил било какви собири. По истиот закон значи со девојка дечко не смееш на улица да се шеташ заедно инаку 400 евра казна.
Е до толку имаат се забрането.
И сепак денес 2000 заразени на 6000 тестови.
Тажната реалност е ова,греота е само што наводно образувани,млади луѓе,мислат дека карантин е магичното решение.
Реалноста е дека многу поголема штета ќе донесе, него ли ќар.
Мора секој од нас психички да си се спреми дека мора да го прележи срањево.

Ко преживи - причаче,и со карантин и без него.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Епа нека ми е наздравје,
Немам матичен лекар, немам ниту здравствено осигурување, пошто ако напуштиш работа не било автоматски да се водиш преку завод здравствено.

Зошто све што вмешува државна администрација мора да е толку комплицирано у курац.
Мислам дека матичниот лекар што си го имал кога си бил осигуран треба уште да ти се појавува како матичен? Ионака преглед кај матичен не се плаќа, нема зошто да те избришат.
Јас сега се проверив, не сум осигурана по ниеден основ, ама матичната ми стои и матичен стоматолог ми стои запишан.

Тажната реалност е ова,греота е само што наводно образувани,млади луѓе,мислат дека карантин е магичното решение.

Нема универзално решение ама мерки кои помагаат. Докажано е последните месеци имаш примери. Проблемот не е дали некојпат ќе го прележеме туку немора сите во исто време оти нема ресурси на сите да им се пружи помош. А спремни се и 2 вакцини кои се ефикасни затоа секое добиено време е добро. Нели така и на пролет беше аргументацијата и ништо не се смени од валидноста.

Епа нека ми е наздравје,
Немам матичен лекар, немам ниту здравствено осигурување, пошто ако напуштиш работа не било автоматски да се водиш преку завод здравствено.

Зошто све што вмешува државна администрација мора да е толку комплицирано у курац.
Тестирај се на приватно и ако имаш ќе те лечат без пари.
И среди си тоа со администрација не е комплицирано.

Мислам дека матичниот лекар што си го имал кога си бил осигуран треба уште да ти се појавува како матичен? Ионака преглед кај матичен не се плаќа, нема зошто да те избришат.
Јас сега се проверив, не сум осигурана по ниеден основ, ама матичната ми стои и матичен стоматолог ми стои запишан.
Ако имаш зелено кругче, штиклирано, а неосигурана по ниеден основ ти стои во основ за осигурување, тогаш си осигурана :D:D

Стоматолог матичен имам, матичен доктор немам печат, проверив и книшка и на страната што ми ја даде @123456 нема ...

Нема врска утре ќе се јавам по луѓе да видам кај ќе ме отераат. Син ми има сигурно матичен кај неа ќе отидам. Ваљда ќе ми учини...

А во моментов економијата расцвета гледам, претпоставувам си видел по колку луѓе одат на работа во фирмите и колку можеш да завршиш работа?
Фирма од приватен сектор со која сум завршувал проекти за 5 денови, сега е дојдена на дереџе да нема ни кој маил да прочита, од 16 вработени имаат 4ца позитивни и 9 во изолација, 3цата што беа со теренска работа само одат на работа од цела фирма.

Нема универзално решение ама мерки кои помагаат. Докажано е последните месеци имаш примери. Проблемот не е дали некојпат ќе го прележеме туку немора сите во исто време оти нема ресурси на сите да им се пружи помош. А спремни се и 2 вакцини кои се ефикасни затоа секое добиено време е добро. Нели така и на пролет беше аргументацијата и ништо не се смени од валидноста.
Во право си за ова што го напиша.
Проблемот е што фирмите буквално крварат и се спремаат за стечај. Се предвидуваат масовни стечаи, прашањето е дали економијата и социјалниот систем можат да го издржат карантинот ако не се намалат бројките. ЈАвните долгови одат према грчките бројки. Бидејќи луѓето како магарињата со самарот, ќе се навикнат на мерките тоа не е проблем. Ама што правиме со работните места? Со отпуштања, со стечаи.
Веројатно најдобро решение е вклучително со карантинот и додатно пропратно придржување до мерките и соработка од страна на фирмите за спроведување на заштита од вирус на самите работни места со маски, дезинфекција и слично. Тоа не е нешто скапо можат и земји како Македонија да го спроведат, но изискува одредени организациски напори. Еве да видиме дали на Словенците тоа ќе им успее.
На пример Израел пред некој месец исто имаше големи бројќи, рекордер беше во светот, денес таму е добро. Значи ако можел Израел можат и други.

Ако имаш зелено кругче, штиклирано, а неосигурана по ниеден основ ти стои во основ за осигурување, тогаш си осигурана :D:D
Да де, имам здравствено како невработена, ама си пишува по ниеден основ :D
Син ми има сигурно матичен кај неа ќе отидам. Ваљда ќе ми учини...
Може да те запише кај неа, ако сака да ти учини. Инаку не може да те прати на тестирање, ниту да ти препише лекарства за кои требаат рецепти. За таква работа само матичен може

Може да те запише кај неа, ако сака да ти учини. Инаку не може да те прати на тестирање, ниту да ти препише лекарства за кои требаат рецепти. За таква работа само матичен може
Тоа се размислував, може и преку друга книшка да ми препише... Ако сака да ми учини. Не ми е до парите, туку неможам да ги земам без рецепти лековите како што ми кажаа.

Тоа се размислував, може и преку друга книшка да ми препише... Ако сака да ми учини. Не ми е до парите, туку неможам да ги земам без рецепти лековите како што ми кажаа.
Само немој преку туѓа книшка на тестирање да одиш, ќе заглавиш некого во изолација :D

Само немој преку туѓа книшка на тестирање да одиш, ќе заглавиш некого во изолација :D
Тестирање на приватен еве @Darling кај што рече биотек или како и да беше.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom