Прашање за Христијанството III

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Не постои саглам татко кој би го осудил своето дете, толку од приказната за казни и пеколи.
Проблемот лично го гледам во семантика, бог, ти суди, таоист истово би го кажал со друг јазик, постои начин како да се живее овде и секој со својот јазик и дијалект се обидува да го објасни и остави како мудрост за следните генерации.
Доколку не си во Ву Веи, не си во синк со флоуто на животот, вистински се живее без отпор во флоуто, доколку не си ќе има реперкусии.
Хиндуизам - упаја - начин како да навигираш во маја.
Телема - волјата е синкот, ву веи, кога се осознава вољата си го осознал Тао. ( нека ме поправат ако грешам )
Во Христијанството е Исус како архетип.
Судењето од отецот Бог е трпење на последиците за аут оф синк?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Проблемот лично го гледам во семантика, бог, ти суди, таоист истово би го кажал со друг јазик, постои начин како да се живее овде и секој со својот јазик и дијалект се обидува да го објасни и остави како мудрост за следните генерации.
Доколку не си во Ву Веи, не си во синк со флоуто на животот, вистински се живее без отпор во флоуто, доколку не си ќе има реперкусии.
Хиндуизам - упаја - начин како да навигираш во маја.
Телема - волјата е синкот, ву веи, кога се осознава вољата си го осознал Тао. ( нека ме поправат ако грешам )
Bullseye :) а спомнеш Бог онда моментално ти проблемот со семантиката. Ама овде работата е поголема...коренот е најверојатно Египет и концептот за пекол од таму со кантари и слични ствари. Каде човекот се наоѓа во некоја подредена состојба на многу повисоки сили и истото повлекува реперкусии во животот на луѓето, каде се користи за контрола и манипулација.

Целата работа е математичка, и основен принцип е да се движиш по линија на помал отпор. Или како Алан Ватс еднаш што го објаснуваше....направи споредба со едрење. Поентата е да го користиш ветерот максимално...wu wei(effortless action) зен термин кој сакам да го користам....ама добар е и flow :)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Не постои саглам татко кој би го осудил своето дете, толку од приказната за казни и пеколи.
Точно, а дотолку повеќе е довербата во Бог, Кој е совршена Љубов
Автоматски споено мислење:

Да, Христос е архетип, а сите ние малечки Христоси, кои се препознаваме во Неговата Личност, со Самиот Бог, Света Троица а воедно и меѓу себе.
Судењето е во смисла на прифаќање или отфрлање на човекот на Бог. Судија ќе биде Христос, согласно волјата на Отецот. Човекот е единственото суштество што ја има таа Божествена власт, слободно да прифати или отфрли живот со Вечноживиот Бог и да Му се спротиставува, како што велиш и самиот, свесен со сите последици што ги креира тој однос.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Точно, а дотолку повеќе е довербата во Бог, Кој е совршена Љубов
Како што рече братот, семантика.....во право си, довербата е најбитната работа во животот, доверба во постоењето(existence) ти го викаш Бог, исто е. Таа совршена љубов е тој bliss кој си го осетил а ни сам не си бил свесен што е па си морал да го преведеш во религиски термини. Цела планета е во таа состојба на љубов. :)
Не треба да веруваш во ништо ако го имаш тоа во тебе.

Да, Христос е архетип, а сите ние малечки Христоси, кои се препознаваме во Неговата Личност, со Самиот Бог, Света Троица а воедно и меѓу себе.
Судењето е во смисла на прифаќање или отфрлање на човекот на Бог. Судија ќе биде Христос, согласно волјата на Отецот. Човекот е единственото суштество што ја има таа Божествена власт, слободно да прифати или отфрли живот со Вечноживиот Бог и да Му се спротиставува, како што велиш и самиот, свесен со сите последици што ги креира тој однос.
Знаеш како го замислувам судењето...
Имавме еден професор у средно у Орце, Угур(Угуровски) лупаше кецови цела година и на крај сите со кецовите у пакет одговараа. Мислевме дека ќе биде кланица а уствари најголеми смешки испаднаа, у целата мака на некои се испогазивме од смеење :)

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Од каде ви е пренесена на вас апостолската сукцесија(наследство),
во евангелско-методистичката црква?
Колку што знам вие немате бискупи(епископи)?
Јас сум од Православна вероисповед, кадешто Црквата е епископална во континуитет од Христос преку апостолите до денес. Конкретно во Македонија, Црквата е основана од Христос преку апостол Павле 52 година...

Член од
20 ноември 2020
Мислења
8
Поени од реакции
30
Ме интересира дали некаде во Библијата е спомнато дека мастурбацијата е грев и ако може цитат?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Христос никого не осуди, напротив, покажа дека безусловно го сака човекот и му го реши проблемот на битисување, за да може во реална слобода да одлучи, дали го прифаќа зададениот вечен живот или не, што практично го најавува во Второто Свое доаѓање да даде ,,Суд"кој за што се одлучил, избрал.
Што е тогаш ова:

2 Коринтјаните 5:
9. Затоа и се грижиме да Му угодиме Нему, било да сме дома или во туѓина,
10. зашто сите ние треба да се појавиме пред Христовиот суд, и секој да прими според она што направил во своето тело, било добро или зло.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Што е тогаш ова:

2 Коринтјаните 5:
9. Затоа и се грижиме да Му угодиме Нему, било да сме дома или во туѓина,
10. зашто сите ние треба да се појавиме пред Христовиот суд, и секој да прими според она што направил во своето тело, било добро или зло.
Ова:

Второто Свое доаѓање да даде ,,Суд"кој за што се одлучил, избрал.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа не дава одговор зошто некој што создал се и имал промисла за се, потоа се става самиот себе во улога на судија. Тоа што ќе го пресуди како зло, непотребно, зло, од кого е?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Тоа не дава одговор зошто некој што создал се и имал промисла за се, потоа се става самиот себе во улога на судија. Тоа што ќе го пресуди како зло, непотребно, зло, од кого е?
Од правото и слободата на созданието, во случајов човекот. Судењето токму тоа го овозможува и затоа е потребно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Од правото и слободата на созданието, во случајов човекот. Судењето токму тоа го овозможува и затоа е потребно.
Не те прашувам дали е потребно! Те прашувам од кого е создадено или допуштено тоа што господ ќе го прогласи за непотребно, погрешно, зло, ако тој е единствен бог? Едно те прашувам, друго ми одговараш!

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Не те прашувам дали е потребно! Те прашувам од кого е создадено или допуштено тоа што господ ќе го прогласи за непотребно, погрешно, зло, ако тој е единствен бог? Едно те прашувам, друго ми одговараш!
Едноставно е бе ипси...само прашање е дали ти можеш да го свариш одговорот...
Господ направил закони по кои се знае што е погрешно , што е непотребно, што е зло....
Нема друг..Господ е 1..три во едно...хе хе хе..пак не ти е јасно...

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
А зашто па толку ти е битно ова... нешто ти пречи у десетте божји?
Што се мене тиче... нека суди слободно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Едноставно е бе ипси...само прашање е дали ти можеш да го свариш одговорот...
Господ направил закони по кои се знае што е погрешно , што енепотребно, што е зло....
Нема друг..Господ е 1..три во едно...хе хе хе..пак не ти е јасно...
Проблемот е што нели господ е ссзнаен и семоќен, плус нема друг, тој е. Тоа значи дека ако се стави себе си во улога на судија, ќе си пресуди самиот на себе....ако прогласи нешто за погрешно, истото или тој го создал, или допуштил да се случи.... Ако е погрешно, зошто го допуштил? Зошто не го спречил?

А зашто па толку ти е битно ова... нешто ти пречи у десетте божји?
Што се мене тиче... нека суди слободно.
Апсурдно ми е, сакам да разберам како верникот си ја објаснува оваа апсурдност.

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Проблемот е што нели господ е ссзнаен и семоќен, плус нема друг, тој е. Тоа значи дека ако се стави себе си во улога на судија, ќе си пресуди самиот на себе....ако прогласи нешто за погрешно, истото или тој го создал, или допуштил да се случи.... Ако е погрешно, зошто го допуштил? Зошто не го спречил?

Апсурдно ми е, сакам да разберам како верникот си ја објаснува оваа апсурдност.
Има закон и за тоа...Тој се погрижил за се....
Законот се нарекува дуалност....добро-зло....лошо-арно....убав-грд...добро-зло...итн итн ...
Тој не спречува....остава слободна воља...како на тебе што ти оставил слободна воља да се крстиш на дрогаш....

Kajgana Shop

На врв Bottom