Швалерисување....

Статус
Затворена за нови мислења.
C

CoolIris

Гостин
-бракот не е институција и никој на никого не му е лична сопственост...бракот е еден активен спој на две единки на повеќе нивоа...кога мислам активен спој,тоа значи со времето се менуваат многу нешта,а со тоа и неговиот изглед
Без разлика што се менуваат многу нешта, има луѓе кои даваат се од себе за бракот да им биде успешен и децата да ги воспитаат на најдобар можен начин, а сепак на крајот бракот повторно им се распаѓа! Поентата ми е дека хартијата не ти е гаранција за емотивната (не)зрелост на партнерот, ама како еден чекор понапред во односот на двајцата млади луѓе, со себе повлекува многу поголема одговорност (особено ако имаат деца). Сепак, примарната улога на бракот не треба да е формализирање на истиот, туку взаемната љубов, компромис и желбата за создавање семејство.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
Само без карање ќе ве молам, да се шири љубов на темата :smirce::backa:
со карање се шири љубов
ко ќе пораснеш и ти ќе сфатиш што сакам да кажам

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.431
Поени од реакции
10.357
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.418
Поени од реакции
4.328
Без разлика што се менуваат многу нешта, има луѓе кои даваат се од себе за бракот да им биде успешен и децата да ги воспитаат на најдобар можен начин, а сепак на крајот бракот повторно им се распаѓа! Поентата ми е дека хартијата не ти е гаранција за емотивната (не)зрелост на партнерот, ама како еден чекор понапред во односот на двајцата млади луѓе, со себе повлекува многу поголема одговорност (особено ако имаат деца). Сепак, примарната улога на бракот не треба да е формализирање на истиот, туку взаемната љубов, компромис и желбата за создавање семејство.
Спомна взаемна љубов? Тука е и проблемот. Убаво кажуваш на пчетокот од постот дека во бракот многу нешта се менуваат и тоа е точно. Се менува и љубовта, се менува како што виното се менува и станува подобро ама најчето се менува на полошо и станува оцет, од еден божествен пијалок станува оцет за салата. Речиси е невозможно љубовта да се сочува во формата во која била пред бракот. Си прочитала ли ти некој поет да напишал песна за жена му? Некој музичар да направи некоја балада за жена му? Нема, нема сонати, нема ништо за сопругите. И обратно, за де не бидам погрешно разбран. А човек, душа е, сака љубов, сака да му затреперат колената, да осети малку адреналин во стомакот, да се осети жив. Штоима интересно во разговорот помеѓу сопружниците? Ништо, кречење, сметки, школи, покривот на куќата.... А што има интересно во разговорот со симпатијата? Е има, има....
И ај да не го тупиме, значи љубовта е моментот кој решава дали ке има швалерација, ако се дозволи љубовта да избледе и се удави во секојдневието и рутината тогаш швалерацијата е само прашање на време. Ако се успее да се зачува љубовта тогаш швалерација дефинитивно ке нема, можни се само еднократни испади кои не се ни далеку толку опасни по семејството како што е швалерацијата...

Член од
5 март 2018
Мислења
17.124
Поени од реакции
19.526
Спомна взаемна љубов? Тука е и проблемот. Убаво кажуваш на пчетокот од постот дека во бракот многу нешта се менуваат и тоа е точно. Се менува и љубовта, се менува како што виното се менува и станува подобро ама најчето се менува на полошо и станува оцет, од еден божествен пијалок станува оцет за салата. Речиси е невозможно љубовта да се сочува во формата во која била пред бракот. Си прочитала ли ти некој поет да напишал песна за жена му? Некој музичар да направи некоја балада за жена му? Нема, нема сонати, нема ништо за сопругите. И обратно, за де не бидам погрешно разбран. А човек, душа е, сака љубов, сака да му затреперат колената, да осети малку адреналин во стомакот, да се осети жив. Штоима интересно во разговорот помеѓу сопружниците? Ништо, кречење, сметки, школи, покривот на куќата.... А што има интересно во разговорот со симпатијата? Е има, има....
И ај да не го тупиме, значи љубовта е моментот кој решава дали ке има швалерација, ако се дозволи љубовта да избледе и се удави во секојдневието и рутината тогаш швалерацијата е само прашање на време. Ако се успее да се зачува љубовта тогаш швалерација дефинитивно ке нема, можни се само еднократни испади кои не се ни далеку толку опасни по семејството како што е швалерацијата...
До негде си во право, љубовта со тек на време избледува, не дека исчезнува ама страста не е иста како на почетокот, во повеќето случаи е најчесто така, после тоа е се навика. Ама има и среќни луѓе бе, кои се години заедно, и мене ми е чудно ама постојат.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
До негде си во право, љубовта со тек на време избледува, не дека исчезнува ама страста не е иста како на почетокот, во повеќето случаи е најчесто така, после тоа е се навика. Ама има и среќни луѓе бе, кои се години заедно, и мене ми е чудно ама постојат.
Зато је Бог дао швалерација. Швалерисувањето е зачин на бракот.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.685
Поени од реакции
8.321
Спомна взаемна љубов? Ако се успее да се зачува љубовта тогаш швалерација дефинитивно ке нема, можни се само еднократни испади кои не се ни далеку толку опасни по семејството како што е швалерацијата...
Ова на Стефка да и го кажеш, оти за неа секое мрцнување во туѓа минџа е швалерација :cenzura:

C

CoolIris

Гостин
И што, недостаток на страст ли е причина за изневерување и швалерација?!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не дека мора да значи, ама корисно видео кое може да се земе во предвид.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.124
Поени од реакции
19.526
И што, недостаток на страст ли е причина за изневерување и швалерација?!
Па не знам, што би можело друго да биде ? Недостаток на страст, недостаток на внимание од моменталниот партнер, повеќе причини се ... Лично јас не оправдувам неверство, пишав наназад, ако веќе сметам дека не ми е убо со партнерот ќе раскинам и то е то.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Додека е бракот институција и е моногамен се дотогаш ќе има "изневерување" и швалерација. (кои патем се најприродни потреби).

Член од
5 март 2018
Мислења
17.124
Поени од реакции
19.526
Ова на Стефка да и го кажеш, оти за неа секое мрцнување во туѓа минџа е швалерација :cenzura:
Абе нормално дека не е исто еден испад и постојано швалерисување со некој/а, ама ај како да го карактеризираме тоа мрцнување шо викаш ти :D
Друго прашање, ништо лично, само ме интересира твое мислење, дали ќе ти смета ако на твојот партнер/ка и го мрцни некој еднаш, онака од ќеф, , пошто гледам полиберално мислење имаш околу тие ствари :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom